- Distribütör Firma - Paralel İthalat / Grey - Yurt Dışı (Kendi veya akrabanız adına kayıtlı) - Yurt Dışı (Başkası adı altına kayıtlı olan – Doğubank Tarzı)
Maddelere yabancıysak tanımları aşağıda mevcuttur. Lütfen okuduktan sonra oyumuzu kullanalım.
Kayıt dışı cihazların sayısının artması üzerine Telekomünikasyon Kurumu’nun 14 Aralık 2005 tarihinde yürürlüğe koyduğu “kayıt altına alma” işlemini hepimiz biliyoruz. O günlerde 12 milyon faturasız cep telefonu sayısının yüksekliği ve kuşak farkı, teknoloji gelişim hızı ve teknolojiye olan istek göz önüne alındığında bu sayının daha da artacağını düşünen Telekomünikasyon Kurumu’nun uyguladığı sert kurallardan dolayı milletimizin faturasız cihaz almaya artık pek sıcak bakmadığı aşikâr.
Lakin distribütör firmaların gerektiği gibi çalışmamaları, yeterli destek ve servisi vermemeleri, faturasız cihazların çok daha uygun fiyata sahip olması gibi birkaç maddelere binaen günümüzde devlet kontrolünde faturasız cihaz alan arkadaşlarımız mevcut.
Bizim öğrenmek istediğimiz; İnsanımızın yüzde kaçı faturalı cihaz kullanmakta, yüzde kaçı faturasız cihaz kullanmakta…
Öğretmek istediğimiz ise; Grey, paralel ithalat, distribütör ürünü vb gibi kavramları öğretmek ve milletimizi bilinçlendirmek. Ayrıca bunların avantaj veya dezavantajlarından bahsederek başkalarının aydınlığa kavuşmamış düşüncelerine ışık tutmak.
Distribütör Firma: Kvk, Genpa, Netcell, C5, Sts, Dora gibi ülke çapında geniş servis ağı bulunan büyük firmalardır. Üretici firmaların ülkemizdeki temsilcilikleri tarafından ithalatı gerçekleştirilip ,daha önceden belirlenmiş distribütör firmalar kanalıyla dağıtımı yapılan ürünlere distribütör garantili ürün denilmektedir. Ürünler distribütör firmaların cihazlarını bakmaya yetkili servis merkezlerinde 2 yıl boyunca garanti kapsamında bakılmaktadır.
Grey/Paralel İthalat: İthalat belgesine sahip ve gerekli koşulları sağlamış firmalar tarafından, üretici firmaların ülkemizdeki temsilciliklerinin müsaadesi ile ithal edilmiş ürünlere paralel ithalat (Grey market) ürün denilmektedir. Paralel ithalat ürünler de yine 2 yıl garantili olarak satışa sunulmaktadır.Ürünler kutuların içerisinden çıkan garanti kartlarında belirtilen servis noktasında 2 yıl süresince garanti kapsamında işlem görmektedir. Ortaya çıkabilecek her türlü anlaşmazlıkta Tüketiciyi Koruma Kanunları Paralel ithalat ürünler için aynen geçerlidir.
Paralel İthalat ile Distribütör Firma arasındaki fark, birini kâğıt üzerinde garantisi olmasıdır. Biz daha KVK gibi firmalara güvenemezken, A veya B Elektronik adı altında garantiye sahip olan cihazımızı nasıl emanet ederiz o tür servislere?
Paralel ithalatın, yurt dışından bizzat cihaz getirip kendi adınıza kaydettirmekten veya Doğubank gibi pasajlardan başkası tarafından getirilen ve onun adına kayıt altına alınmış cihazlardan farkı ve avantajı ortaya çıkabilecek her türlü anlaşmazlıkta Tüketiciyi Koruma Kanunları, paralel ithalat ürünler için aynen geçerlidir.
Bizde oylama dışında, neden faturalı veya faturasız aldığımızı belirtirsek başkalarının aydınlığa kavuşmamış düşüncelerine ışık tutmuş oluruz.
< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
Hep kvk genpa gibi garantili cihazlar aldım ama, bugüne kadar çok ciddi bir arıza ile karşılaşmadım, sanıyorum bundan sonra eğer sıfır alırsam kesinlikle grey alırım.
Hep kvk genpa gibi garantili cihazlar aldım ama, bugüne kadar çok ciddi bir arıza ile karşılaşmadım, sanıyorum bundan sonra eğer sıfır alırsam kesinlikle grey alırım.
Ben de çok sayıda tel değiştirdim ve çok şükür servis yüzü görmedim. Mühim olan cihaza iyi bakmak. Bir defa distribütör servisine düşse bile Allah'a emanet... Bİr daha zor düzen tutuyor zaten cihaz sorun çıkarınca.
Bende aynı şekilde düşünüyorum. Yazılım ve kulaklık dışında ciddi problemler yaşamadım. Kulaklıkta 1 temassızlık olsa hemen garantiye verip alıyorum ama son zamanlarda yok su kaçtı yok bu oldu gibi değişik sebeplerle garantiyi reddediyolar. sağlam cihazımı bozdukları bilem oldu