Arkadaşlar X-fi xtreme audio notebook kartı aldım optik kabloyla z5400 ile kullanmak istiyorum. Aşağıdaki linkte ufak bi inceleme var aynı kartın optic kablo ile.. ancak kartın optic çıkışı standart optik çıkış değil sanırım 3.5 mm olarak anlandırılan çıkışdan hem kulaklık hem de optic çıkış vermişler..
dostum büyük bi ihtimal olur.ses kartına giren ucu uymaması halinde bi tane mono dönüştürücü alırsın halledersin.kabloyu denedikten sonra bizede haber werirsen sevinirim.kolay gelsin...
Basicas, bende de z-5400 var ve benq s41 dizüstü bilgisayarım var bende bu kartı almak istiyordum ama kafam karışmıştı bazı yorumlardan. neyse hocam bu kartı yorumlarmısın optik bağlantı ile z-5400 le 5.1 ses alabiliyormusun (tabi kablo sorununu çözdükten sonra ) tabi dolby digital şeklinde dolby prolig olarak değil.
Dostum tam aradığını bulmuşsun işte opticin diğer ucu mono dönüştürücü onu ses kartına diğerini optic bağlantı yapacağın anakrt yada dcodera Hiç bir aparata ihtiyacın yok extra...
mono dönüştürücü dediğin 3.5 un en ucunda bir delik görür gibiyim eğer delikse orası, ışık geçecek ya uygun ve de kablo zaten bu iş için yapılmış sanki. yoksa uymaz. o şeffaf 3.5 kulaklık jacki şeklindeki adaptörden lazım aslında onu (adaptör ) kartla vermeleri lazımdı gibi geliyor bana.
Evet beyler kablo da geldi işlem tamam laptop dan optic ses almak ve x-fi ayrıcalıklarını kullanmak güzel oldu.. Herkese teşekkürker
iyide optik bağlantıda x-fi nin ayrıcalıklarını tam olarak kullanamazsın ki ? kullandığın x-fi ayrıcalıkları streo pcm formatında ki seslerde olacağından iki kanaldan eax ın verdiklerini alma şansın yok.
ancak dvd film izlerken cipsetten bilgiyi direct olarak optik kanaldan alırsın bunu eğer laptop optik çıkışı (yada spdif elektrik) varsa zaten verir. xfi nin ayrıcalığı oyunlarda oda optik bağlantıda mafiş. birde cmss var creative özgü oda mafiş. bunları elde etmek için analog bağlanmak zorundasın.
dvd filmleri saymaz isek ki laptopunda spdif (elektrik digital) çıkış varsa onları da saymaya gerek kalmıyor. yani öyle sevinilesi bir hal yok ortada.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi keleminabi -- 15 Aralık 2007; 19:31:28 >
2.Hem direk lapton dan hem x-fi'ın anolog çıkışından (ses kartı yanında anolog modülüyle beraber geliyor) hemde optic çıkıştan bağladım z5400 ü şunu rahatlıkla söyleyebilriim optic bağlantı bambaşka.
3.Optic bağlantıdan stereo pcm sesleri çok güzel alabildiğim gibi 5+1 sesleri de rahatlıkla alabiliyorum.. Yani eax den faydalanamazsın teziniz yanlış.**** dinlerken eax ın ne faydası var zaten?(Yukarda ki yazınızdan bunu anladım) dd ve dts testleri yaptım.
4.laptop un direk spdif çıkışını kullanabilsem belki yeterli olurdu ama ozamanda hem istediğim zaman anolog 5+1 bağlantı sağlayamayaktım hemde x-fi crsytalizer gibi yeteneklerini kullanamayacaktım.
5. cmss optic bağlantıda da çalışıyor ve etkin,anolog bağlamama gerek yok.
6. tüm bunları saymazsak şöyle de güzel bi yönü oldu benim için; onboard ses kartını kapatmadım böylece mesela aynı anda müzik dinleyip skype da iken müzik x-fi ve z5400 den gelirken skype ım ise onboard ses kartı ve laptop hoparlörlerinden geliyo.. sesler birbirine karışmıyor böylece ve istediğimi artırıp istediğimi azaltıyorum.. Aynı şey hem oyun oynayıp hem müzik dinlerken de geçerli
Tartışmaya açığım..
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BasicAs -- 15 Aralık 2007; 21:09:03 >
Cretaivenin hiç bir kartında DDL ve DTS Connect desteği yoktur. Zaten olsaydı bunu açık açık büyük harflerle yazmazmıydı sizce. bu şu demek kart işlediği hiçbir sesi 5.1 olarak spdif (optik yada elektrik) çıkışına veremez. ancak streo pcm olarak verebilir. Ancak işlemediği sesleri (dvd film / bazı dvd audio medyalar)direct spdif çıkışına olduğu gibi (5.1+) verebilir.
ama oyun (yada başka yazılım) içinde ürettikleri 5.1 sesin sadece 2 kanalını spdif çıkışa verirler. ancak creativenin bazı kartları spdif çıkışına(sadece elektriki 3.5 jack üç çanlı olana) 3*2(PCM)=6 kanal ses verecek şekilde yapılmıştır. ancak bu kendine has çözüm ancak gene creativenin kendi özel dış ses sistemlerince 6 kanal olarak decode edilebilmektedir.
cmss sanal olarak etkindir. bu kulaklıkta 2 hoporlör olmasına rağmen sanal 5.1 ses verilmesi gibidir. (bende de var o kulaklıktan tabi 5.1 yapınca ses doğal olarak değişiyor ama bu sanal aslında kulaklığa gene streo ses geliyor ama firmaların arge lablarında geliştirdikleri karıştırma teknikleriyle iki kanal sese 5.1 hissi veriliyor)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi keleminabi -- 15 Aralık 2007; 23:59:07 >
Dediğine katılıyorum dostum creative ses kartları donanımsal olarak çözemiyor dts veya dd sesleri sadece yazılımsal olarak yardımcı oluyor ancak benim bu konuda hiç bir beklentim yok o yüzden decoder i olan bi ses sistemi aldım ve amacım da buydu zaten dts ve dd sesleri hardware tarafından çözümlenmesini sağlamak. Fakat saf kodlanmış sesi laptop dan almayı başaramadım(laptop ta spdif çıkışı olmasına rağmen, en azından dell öle olduğunu iddaa ediyor)
Buraya kadar tamam,dijital sesler için optic bağlantı bu ses kartının büyük avantajı bence;çözümlenmemiş sesin en az kayıpla decoder e ulaşmasını sağlıyor.. İki kanala gelince mp3 veya çok kanallı sesi desteklemeyen oyunlarda ses kalitesi kesinlikle onboard ses kartından kat kat üstün özellikle crystalizer,eax konusunda.. Bu arada cmss yi 2 kanalda zaten kapatıyorum ama cmss desteği veriyor olması gereksiz değil çünkü ses kartı anolog 5+1 ve 7+1 de sağlıyor..Yani ortada sanal bir durum söz konusu değil..
Son olarak surround ses destekleyen oyunları ise analog olarak 5+1 veya 7+1 oynamak mümkün.. Acaba piyasada dolby destekleyen oyunlar yok mu ozaman optic bağlantı bi kat daha değerli olur benim için..
Son olarak surround ses destekleyen oyunları ise analog olarak 5+1 veya 7+1 oynamak mümkün.. Acaba piyasada dolby destekleyen oyunlar yok mu ozaman optic bağlantı bi kat daha değerli olur benim için..
bu özellik çevresel ses oyunlarda (EAX, OpenAL, Sourrond oyunların -Advanced- audio seçeneklerine bak) var zaten multich analog bağlayınca kullanıyoruz. sorun creativenin kartlarında yukarıda da yazdım DDL yada DTS COnnect özelliği yok bu