Şimdi Ara

Vista üzerine Ubuntu->Sorun var! SS eklendi...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
32
Cevap
0
Favori
1.849
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar, Şu anda sistemimde Vista ve XP kurulu. Ben bir de Ubuntu kurmak istiyorum. Daha önce Vista üzerine XP kurarken Vista'ya ulaşamama sorunu yaşamıştım. Onun için kurmadan bi bilgi alayım dedim. Şimdi ben sistemime Ubuntu'yu kursam, Vista ve XP'yi kullanmada, onlara ulaşabilmede sorun yaşar mıyım? İkinci olarak da Ubuntu için 15GB alan ayırmayı düşünüyorum(sadece deneme amaçlı kuruyorum sistemi). Acaba bu yeterli mi? Yoksa daha fazlasına ihtiyacım olur mu? Ya da 10GB da yeterli olur mu?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi maxiyavuz -- 8 Aralık 2007; 0:42:27 >

• 5 GB bile yeterli;

Ayrıca Windows ile bir sorun olmuyor. Vista konusunda bir bilgim yok.
  • Hmm. XP ile daha önce Mandrake kullanmıştım(hey gidi günler). Bir sorun olmadığını hatırlıyorum da asıl mesele Vista zaten. XP kurduğumda Vista'yı boot edebilmek için bir hayli arandım internette de, sorunun çözümü olduğu için ucuz yırttık. Şimdi bi sorun yaşamak istemiyorum. Gerekirse kurmiicam.
    Yer içinse 10GB ayırayım o zaman. 5GB da yeter de zor olur be, ben öyle ne program bulduysam nasılmış bu deyip kurup deneyen biriyim. XP için 5GB ayırdım, o bile 1 gün yetmedi.
  • iyi kolay gelsin O zaman. Eğer deneme amaçlı kullanacaksan hic zahmete girme, çalışan cd kullan.
  • Şimdi Vista ile sorun olacak mı olmayacak mı?

Yok mu bir bilen?
  • ben vista64 ve xp ile kullandım hiçbir sorun yaşamadım. ama deneme amaçlı diyorsun, boot manager mbrye kurulacak, eğer 3 gün sonra ubuntuyu kaldıriim dersen problem yaşayabilirsin.
  • Deneme amaçlı derken bi bakıp sonra silcem demiyorum ya. En az 6 ay 1 sene kurcalarım ben onu.

Yani diyosun ki Vista ve XP yüklüyken Ubuntu kurarsam bir sorun olmaz. Kesin emin olmak istiyorum, çünkü yabancısı olduğum bi konu. XP kurarken gözü kapalı kurdum, sorun çıktı ama kendim çözebildim. Ubuntu'da böyle bir şansım yok şimdilik. Sorun olmasın istiyorum...

• quote:

Orjinalden alıntı: maxiyavuz

Deneme amaçlı derken bi bakıp sonra silcem demiyorum ya. En az 6 ay 1 sene kurcalarım ben onu.

Yani diyosun ki Vista ve XP yüklüyken Ubuntu kurarsam bir sorun olmaz. Kesin emin olmak istiyorum, çünkü yabancısı olduğum bi konu. XP kurarken gözü kapalı kurdum, sorun çıktı ama kendim çözebildim. Ubuntu'da böyle bir şansım yok şimdilik. Sorun olmasın istiyorum...

böyle bir soru soran kişi için tavsiyem işini riske atma olur, boş bir partisyonunuz var mı? yada açabilir misiniz? daha sonra grub yapılandırması gerekiyor. ben xp vista mac ve ubuntu yu aynı anda aynı grub menu üzerinden ulaşıyordum. eğer naptığını bilirsen yapabilirsin dediğin o kadar zor birşey değil. ayrıca ubuntu kurunca xp ve vista bölümlerini okur ancak yazamazsın. ortak bir kullanım alanı olarak fat bir alan oluşturmanızı ayrıca tavsiye ederim.

• Boş partisyon dediğin sabit diskte boş bir bölümse, evet, yukarıda da dediğim gibi 10GB'lık yeni bir bölüm ayırmayı düşünüyorum. Verilerim ve kullandığım dosyalarım içinse zaten Vista veya XP'nin kurulu olduğu disk bölümlerini değil, ayrı bir disk bölümünü kullanıyorum. Yalnız o şu anda NTFS. Görmezse de 1-2 hafta sonra FAT32'ye çevirebilirim. Şu anda sorun değil. Benim sorduğum şu: Şimdi Vista ve XP birbirinden farklı boot özelliklerine sahip olduklarından Vista kurulu bir bilgisayara XP kurulduğunda Vista boot edilemiyor. Acaba aynı sorun Ubuntu kurduğumda da oluşur mu, yoksa Ubuntu kurduktan sonra Vista ve XP'yi boot etmede problem yaşanmaz mı onu öğrenmek istiyorum sadece...

• öncelikle ubuntu 7.10 ntfs bölüme yazabiliyor onu söyliim. hiçbir problemde yaşamadım o konuda.

ubuntu kurulumun sonunda boot managerı kurmadan önce vista ve xp bölümlerini gösterecektir ve eğer bu bölümler doğruysa güvenli bir şekilde grub kurabilirsiniz diyecek ve onay bekleyecektir. yani sormadan boot manager kurmuyor onayladıktan sonra kuruyor. sadece kurulum esnasında çıkan yazıları dikkatli okuyun hemen ok diyip geçmeyin güveli bir şekilde kurulur.
  • Dediğin gibi kurmaya başlıyorum. Bir sonraki yazımı umarım Ubuntu üzerinde yazarım buraya.
    Kuruluma şimdi başlıyorum. Umarım problem çıkmaz...
  • Acil yardım arkadaşlar!!! Harddiskimi görmüyo bu Ubuntu'nun kurulumu. Harddiskim SATA, ondan oluyo olabilir mi? Bir de ilk başta görmüştü bütün harddiski ama biçimlendirilmemiş alana kurulumu yapamadım. Ben de gittim windows'tan NTFS yapıp denedim, bu sefer hiçbir bölümünü görmedi diskin. Sonra FAT32'ye çevirdim kurmak istediğim parçanın dosya sistemini, hala görmüyor. Ne yapmam lazım???
  • En son harddiskteki boş alanı ext2 midir nedir o sistemde formatladım. Bir tane de swap alanı formatladım 2 gb. Ama hala elle seçim yapmak istediğimde harddiskteki parçaları göstermiyo...

Sanırım harddiski görüyo çünkü harddiskin tamamına kurmak için bi seçenek mevcut ve miktarını doğru biliyo. Ama dediğim gibi harddiskimde ayrımış olduğum bölümlerin içinden istediğimi seçemiyorum. Yardım edin arkadaşlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi maxiyavuz -- 7 Aralık 2007; 21:36:00 >

• ext3 olarak biçimlendirip yine denedim, olmuyor. Umarım buraya birileri çözümünü yazar da kurarım. Yoksa aradım, sorunun çözümünü bulamadım. Kuramayacağım galiba...
  • eğer manuel olarak ayarlıyorsan formatladığın bölümü root olarak mountlaman gerekiyor. yannış hatırlamıyorsam mount as olması lazım bunun karşısına sadece slash ('/') seçmen gerekiyor. yani
    mount as /
    olacak
    swap bölümünüde oluşturduysan sonra kuruluma devam edecektir. swap 2gb filan yeterlidir.
  • ext3 iyidir. ext2 eski. reiserfs veya xfs daha iyi dosya sistemleridir ama ubuntu reiserfs seçersen sistemi başlatırken problem çıkartabiliyor. xfsye hiç izin vermiyor. bu yüzden ext3 seç.
  • Nereden mountlayacağımı da söyleseniz. Dediğim gibi Linux'te yeniyim. Kurulum esnasında kurmak istediğiniz yer gibi bir seçenek var ya, oradan elle seçicem diyom, ama sonrasında harddisk bölümlerinden hiçbiri görünmüyo...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi maxiyavuz -- 7 Aralık 2007; 22:43:33 >
  • mountlanacak yer sadece / olacak zaten seçenek olarak en üstteki seçenektir.
  • Galiba sorunumu tam anlatamadım. Şimdi benim C:'de Vista kurulu. D:'de de dosyalarım var. E:'de de XP kurulu. F:'ye Ubuntu kurmak istiyorum. Ama kurulumdaki seçeneklerde diski bütünüyle silip Ubuntu kurma gibi bir seçenek var ama benim F:'yi seçmeme imkan vermiyo. Aslında ilk kurulumu yapmaya çalıştığımda seçenekler çıkmıştı ama kurmak istediğim yer bi,çimlendirilmemiş olduğundan herhalde, oraya kurmama izin vermedi. Yani yanlış bilmiyorsam bana seçenek sunması gerekiyo kurmak istediğim bölüm hakkında. Ama kurmak istediğim yeri biçimlendirip yeniden kuruluma gittiğimde(biçimlendirmeyi Vista üzerinde Acronis Disk Manager ile yaptım) artık bu parçaları göstermemeye başladı. Önceden C:'yi D:'yi falan hepsini göstermişti. Sonradan hiçbirini göremedim. Durum budur yani. Ne yapmam gerekiyo?

• Elle seçmek istediğimde her yerde resimdekine benzer bir pencere çıkması gerektiğini söylüyorlar ama bende böyle birşey çıkmıyo. Bunun yerine farklı bişiy çıkıyo. Onu tıkladığımda da tüm disk içinde yeni bölüm oluşturmak için bir pencere daha çıkıyo. Şu alttaki pencereyi nasıl çıkartıcaz?

Vista üzerine Ubuntu->Sorun var! SS eklendi...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi maxiyavuz -- 8 Aralık 2007; 0:07:22 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.