Şimdi Ara

## ZeroTherm Nirvana 120 İşlemci Soğutucu İncelemesi & Testler ##

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
63
Cevap
0
Favori
13.207
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Sistemim için aldığım Nirvana 120 ile yaptığım inceleme ve testleri sizlerle paylaşacağım.
    Bol resimli bir inceleme hazırladım,umarım faydalı bir inceleme olur..

Sistem:
    İşlemci : Q6600 G0 2.4@3.0 ghz
    Anakart : Asus P5K-E WiFi/AP
    Bellek : OCZ Platinum 6400 Rev2 DDRII 800 mhz.
    Ekran Kartı: Palit 8600GT Sonic+ 256/128
    Güç Kaynağı : FSP Epsilon 500W
    Kasa : Coolermaster Elite RC-331
    +2 adet 120mm'lik fan

ZeroTherm Nirvana 120 (nv120)

Teknik Özellikler
    Boyut: 128 x 95 x 150 mm
    Ağırlık: 628gr
    Toplam Yüzey Alanı: 6748 cm²
    Uyumlu Olduğu İşlemci Tipi: Intel LGA-775 / AMD Socket-754/939/940/AM2
    Malzeme: Taban: Bakır / Isı-Boru: Bakır(nikel kaplı) / Kanatlar: Alüminyum
    Fan Boyutu: 120x25mm (2 mavi LED'li)
    Fan Hızı: 700 - 2600 RPM
    Fan Bağlantısıi: 3-pin
    Gürültü: 19 - 39 dBA
    Bearing: UFO type
    Çalışma Gerilimi: 5~13,8V DC
    Max Hava Akışı: 84,7CFM
    Fan Kontrolcüsü Kablosu: 80cm

Kutu içeriği:
    İşlemci soğutucu
    Intel ve AMD klips mekanizmaları
    Devir kontrolcüsü
    Termal macun
    Montaj Vidaları
    Kullanım Kılavuzu

Kutudan Zerotherm'in yukarıdaki resimde gördüğünüz ufak termal macunu çıkıyor,ben bunu kullanmadım.Bunun yerine Arctic Silver 5 kullandım.AC5'i cpu yüzeyine naylon bir poşete elimi geçirip mümkün oldugunca ince bir şekilde pürüzsüz olarak yaydım.
    Sağ alt köşede gördüğünüz fan kontrolcüsünün kablo uzunlugu teknik verilerde 80 cm. yazıyor,ben ölçtüm 98 cm çıktı,ilginç.Kontrolcüyü kasadan çıkardım ve masamın üstüne kadar uzattım.Masanın üstünde olması kullanım kolaylığı sağladı.

Soğutucu bekledigimden de büyük çıktı,ilk gördüğümde kasaya sığmayacağını düşündüm ama sığdı.Fakat bunu takınca kasanın yan kapagındaki fanı iptal etmek zorunda kaldım çünkü fan kelebegimizin kafasına çarpıyor,kasa kapanmıyordu.Ağırlığına gelirsek 628gr + fan = 650 gramı bulur heralde.Anakartın arkasına takılan plaka olmasa dik pozisyondayken kartı yamultması içten bile degil.Ama arka plaka sayesinde dengeyi koruyor ve anakarta bir zararı dokunmuyor..
    Nirvananın heryeri itinalı bir şekilde nikelaj kaplanmış.

Soğutucunun karşılıklı 4'er tane ısı borusu bulunmaktadır.

Alt taban pürüzsüz bir şekilde nikel ile kaplanmış,resimlerden net bir şekilde görebilirsiniz..Böylece işlemci yüzeyi ile soğutucu tabanı arasında boşluk kalmıyor.
    Intel'in stok fanı ile mukayese ettiğimizde ;

Gördüğünüz üzere stok fan ile arasında uçurumlar var.Intel şu sogutucularını biraz daha iyi yapsa da bizi bu kadar masrafa sokmasa demeden edemeyeceğim..Dikkatimi çeken bir nokta ise, intelin stok fanı biliyorsunuz ki 4 pinli,nirvana ise 3 pin kullanmış.Bu farkın nerden ileri geldiğini anlayamadım.Yani o dördüncü kablo ne işe yarıyor? Artık bu sorunun cevabını da sizin yorumlarınızdan bekliyorum

Gelelim anakart üstüne montaja...

Önce Anakartın arkasına plakamızı takıyoruz.
    Termal macunumuzu sürdükten sonra soğutucumuzu anakartın üstüne oturtuyoruz ve anakarta zarar vermeyecek dereceye kadar tornavida yardımıyla sıkıyoruz..

Artık anakartımızı kasaya yerleştirme zamanı geldi..

Kasanın önüne takılı Nanoxia 120 mm'lik fanın içeriye verdiği taze havayı Nirvana alıp yapraklarını soğutacak.Ardından hemen arkasında ki egzos ve üstündeki psu fanları Nirvana dan yollanan sıcak havayı emip kasa dışına atacak..
    Artık kasamızın kapağını kapatalım ve çalıştıralım bakalım şu aleti..

Fan özelliklerinde 700 - 2600 RPM değerleri yazıyor.Benim çalıştırabildiğim minimum değer 900 rpm maximum değer ise 2400 rpm civarı oldu.Fan düşük devirde iken gayet sessiz fakat 1600-1650 devirden sonra sesi çekilmez oluyor,resmen kafa ütülüyor..
    Ama yaptıgım testlerde 1500 rpm ile 2400 rpm'de ki derece farkı 1-2 dereceyi geçmiyor.Bu yüzden yüksek devirde çalıştırıp 1-2 derece için bu eziyeti çekmeye degmez..İstersek fanı çıkarıp pasif soğutucu olarak kullanabiliyoruz..
    Zerotherm fanın göbeğine karşılıklı 2 tane mavi LED ışık koymuş ve bu ışıklar verdiğiniz voltaja göre alçalıp/yükseliyor.Kasanın içinde hoş bir görüntü oluşturuyorlar..

Evet resimli incelemenin sonun geldik biraz da test yapalım

Not: Oda sıcaklığı 24-26 derece

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Test sonuçlarını değelendirecek olursak :
    Farklar
    2.40 ghz. --> Stok Boşta : 46 C --> NV120 28 C --> 18 C
    2.40 ghz --> Stok Tam Yük 60 C --> NV120 40 C --> 20 C
    Bu arada gözüm diğer bileşenlerin sıcaklıklarına takılıyor :
    Anakart boşta 4C ; yükte 8C daha soğuk çalışıyor.
    Harddisk 2 derece , ekran kartı ise 4-5 derece daha soğuk çalışmış oluyor.

3.ghz'de stok fan ile test yapmadım çünkü CPU dayanamayabilirdi
    Bu yüzden 3.ghz NV120 değerlerine bakalım:
    2.40 ghz ---> NV120 Boşta 28 C /// 3.0 ghz --> NV120 boşta 33 C ---> Fark= 5 C
    2.40 ghz ---> NV120 Tam Yük 40 C /// 3.0 ghz --> NV120 Tam Yük 45 --> Fark = 5 C

Resmini koymayıp da testini yaptıgım diger degerler:
    3.2 ghz Boşta : 40 C / Tam yük : 51 C
    3.4 ghz Boşta : 41 C / Tam yük : 55 C
    Daha yüksek değerleri de test etmek istedim ama beceremedim.En fazla 3.4 de açabildim sistemi..

Evet oldukça yoruldum gelelim Son Söze :
    Kişisel yorum,
    Açıkçası bu ürünü aldıktan sonra 25 dereceyi görürüm diyerek almıştım.Niravana beni 3 derece hayal kırıklıgına ugrattıı (odanın 24-26 derece oldugunu düşünürsek bu biraz zor heralde).Ben genel olarak performansından memnunum.3 ghz'de 33-35 derecede içim rahat bir şekilde işlemcimi kullanıyorum.Fiyat konusuna gelirsek 90 ytl biraz fazla tabi ama rakiplerinin de fiyatlarına bakarsak fiyatı uçuk değil diye düşünüyorum.. Sonuç olarak alınıp da pişman olunacak bir soğutucu olmadığını düşünüyorum.

Artıları
    +Kolay Kurulum
    +Tamamıyla Nikelaj Kaplama
    +Görünüm+2 adet mavi LED
    +Anakarta sıkı tutunma
    +Kullanışlı fan kontrol kumandası
    +Diğer bileşenleri soğutmada yardımcı fan dizaynı
    +Fansız kullanım opsiyonu

Eksileri
    -1500 rpm sonrası rahatsız eden fan sesi
    -Fiyat (90-95 ytl)
    -Kullanım kılavuzunda Türkçe olmayışı

Benden bu kadar arkadaşlar.Bu benim ilk incelemem ,olumlu-olumsuz yorumlarınızı bekliyorum,umarım foruma faydalı bir döküman katmışımdır.
    İyi Günler..

• Güzel inceleme olmuş elinize sağlık. Yanlız birkaç şey söylemek istiyorum. Sıcaklık değerleri için Everest kullanmışsınız, güzel yanlız değerleri alırken CPU sıcaklığını değil Çekirdek sıcaklılarını baz alın. Anakartın ölçtüğü diot değerleri doğru değildir. Çekirdeklere bakarak o/c yaparsanız işlemcinizi riske atmamış olursunuz.

4 pin ile 3 pin arasındaki fark şudur; 4 pin ile anakart sıcaklığa göre fanın hızını kendi ayarlar (Q-fan gibi özellikler ile) ama 3 pin ile sadece fanın RPM değerini görebilirsiniz. Anakart müdahele edemez fanın hızına.
  • Öncelikle inceleme güzel olmuş elinize sağlık. Bİr kaç sorum olacak size..

Zeroterm btf95 almayı düşünüyordum, sizin incelemeyi görünce biraz bakındım nirvana hakkında incelemelere, bir yerde bu tabloyu gördüm, tabloda düşük devirde intel in stok suğutucusundaz az sessiz yüksek devirde daha sesli gösterilmiş,gerçekten bu kadar sessimi fanı en düşük devirde ?

İkincisi ben btf95 i almak istememdeki sebep fansız olması, kullandıgım işlemci c2de6300 feel II kasa oc siz bir şekilde kullanıyorum stok fan ile boşta 25-30 derece yük altında 45-50 derece civarlerı oluyor işlemci, yine inceleme sitelerinde gördügüm resimlerden birinde nirvana nın btf den çok daha büyük olduguydu acaba nirvanayı fansız kullansak performans olarak btf95 den daha iyi olurmu?

Şimdiden teşekkürler..

Düzeltme : resim ekleme

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cnytkyz -- 7 Aralık 2007; 11:01:42 >

• quote:

Orjinalden alıntı: AnacoN

Güzel inceleme olmuş elinize sağlık. Yanlız birkaç şey söylemek istiyorum. Sıcaklık değerleri için Everest kullanmışsınız, güzel yanlız değerleri alırken CPU sıcaklığını değil Çekirdek sıcaklılarını baz alın. Anakartın ölçtüğü diot değerleri doğru değildir. Çekirdeklere bakarak o/c yaparsanız işlemcinizi riske atmamış olursunuz.

4 pin ile 3 pin arasındaki fark şudur; 4 pin ile anakart sıcaklığa göre fanın hızını kendi ayarlar (Q-fan gibi özellikler ile) ama 3 pin ile sadece fanın RPM değerini görebilirsiniz. Anakart müdahele edemez fanın hızına.

Pin farklarını anlattıgınız için teşekkürler.Bu konu hakkında da aydınlanmış oldum.

• quote:

Orjinalden alıntı: Ruhsuz__

Öncelikle inceleme güzel olmuş elinize sağlık. Bİr kaç sorum olacak size..

Zeroterm btf95 almayı düşünüyordum, sizin incelemeyi görünce biraz bakındım nirvana hakkında incelemelere, bir yerde bu tabloyu gördüm, tabloda düşük devirde intel in stok suğutucusundaz az sessiz yüksek devirde daha sesli gösterilmiş,gerçekten bu kadar sessimi fanı en düşük devirde ?

İkincisi ben btf95 i almak istememdeki sebep fansız olması, kullandıgım işlemci c2de6300 feel II kasa oc siz bir şekilde kullanıyorum stok fan ile boşta 25-30 derece yük altında 45-50 derece civarlerı oluyor işlemci, yine inceleme sitelerinde gördügüm resimlerden birinde nirvana nın btf den çok daha büyük olduguydu acaba nirvanayı fansız kullansak performans olarak btf95 den daha iyi olurmu?

Şimdiden teşekkürler..

Düzeltme : resim ekleme

Düşük devirde gerçekten bana sessiz geldi,herhangi bir rahatsızlık vermiyor. İsterseniz fansız olarak da kullanabiliyorsunuz zaten.Fansız kullanımda ki degerler hakkında bir fikrim yok ama çok yükselecegini zannetmiyorum.

• Hayirli olsun arkadasim.

Bende gecenlerde Scyhte Ninja Plus Rev B aldim.

Yaklasik 35dk dir sistem acik, nette gezmek disinda bir islem yapmiyorum, islemci sicakligi olarak 39 derece gosteriyor.

Q6600 var bendede.
    sence normal mi bu degerler?
  • bence süper bir soğutucu...işlemci fanının arkasındaki kasa fanı içeriye mi üflüyor dışarıya mı?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: thack_can

bence süper bir soğutucu...işlemci fanının arkasındaki kasa fanı içeriye mi üflüyor dışarıya mı?

Dışarı üflüyor arkadaşım. İçeri üfleyen fan kasanın önüne takılı.Önden serin hava girip arkadan sıcak hava atılıyor.

quote:

dcorp
    Hayirli olsun arkadasim.

Bende gecenlerde Scyhte Ninja Plus Rev B aldim.

Yaklasik 35dk dir sistem acik, nette gezmek disinda bir islem yapmiyorum, islemci sicakligi olarak 39 derece gosteriyor.

Q6600 var bendede.
    sence normal mi bu degerler?

2.4 ghz de 39 derece ise ,bana biraz yüksek geldi dostum.Kasa içi hava akımını kontrol et istersen.

• sistem sıcaklık ta 2. resimde boşta 31 derece fan 1467 rpm
    yükte 36 derece fan 1022 rpm o/c lu dada fan hızı yük altında düşük şimdi yük altında fan hızı kendiliginden mi düşüyor

gördügüm kadarıyla o/c ta bile cpu ya sanki hiç hızaşırtma uygulanmamış gibi sıcaklığı çock düşük tutabiliyor
    testin için teşekkürler
  • quote:

Orjinalden alıntı: mlado

sistem sıcaklık ta 2. resimde boşta 31 derece fan 1467 rpm
    yükte 36 derece fan 1022 rpm o/c lu dada fan hızı yük altında düşük şimdi yük altında fan hızı kendiliginden mi düşüyor

gördügüm kadarıyla o/c ta bile cpu ya sanki hiç hızaşırtma uygulanmamış gibi sıcaklığı çock düşük tutabiliyor
    testin için teşekkürler

Hız aşırtmada Kuzey köprüsü sıcaklıklarına neden bakıyorsunuz ki? Bakmanız gereken CPU çekirdek sıcaklıkları. Yük altında da 3GHz'ye hız aşırtılmış Q6600 55-60 derece arasında çalışıyor. Öyle çok süper bir olay yok yani.
  • Benim anakartım üç pinli cpu fan girişine sahip ama ayarladığınızda sıcaklık artışına paralel olarak fanın devrini yükseltiyor. Biostaki ayarlardan PWM midir pwn mi öyle bir şey, bu özellik hangi sıcaklıkta devreye girsin, başlangıçtaki dönüş rps si ne olsun, hangi sıcaklığa ulaştığında maksimum devirde çalışsın ayarlayabiliyorsunuz. Ama bu özelliği sadece cpu için yapmışlar, sistem fanlarını düşünmemişler. Foxconn'un 6150 onbord ekran kartı çipsetli bir anakartı bu.
  • Güzel incelemek
  • faydali bir inceleme,teşekkürler
  • İnceleme Güzel Olmuş ellerine Sağlık.
    Ancak Ben hala Ninja 4ever diyorum.Ciddi çok iyi alet
  • Teşekkürler arkadaşlar,.
  • evet bende nirvana sipariş ettim. gelince bende sıcaklık değerlerini eklerim. aslında scythe mugen ile arasında kaldım ama fan control ve hepsiburadadan gelen hediye çeki nirvana almamı gerektirdi. umarım pişman olmam.
  • quote:

Hocam burda yanlışınız var,pin sayısı ile anakartın fan hızına kontrol edebilme yeteneği arasında pek de bi alaka yok.Benim fan yuvaları da 3pin ama anakartım sıcaklıklara göre fan devirlerini ayarlayabiliyor.
    Çoğu anakartta var bu özellik.Q-FAN SMARTFAN veya bende olduğu gibi Micro Guru çipi yönetimiyle FanEQ.

4 pin fanların elektroniksel çalışma yapıları farklı bildiğim kadarıyla onlar çift itişli mi ne o tip bi özellikleri vardı ama şu an aklıma gelmedi.
  • quote:

Orjinalden alıntı: dangerousman

evet bende nirvana sipariş ettim. gelince bende sıcaklık değerlerini eklerim. aslında scythe mugen ile arasında kaldım ama fan control ve hepsiburadadan gelen hediye çeki nirvana almamı gerektirdi. umarım pişman olmam.

güle güle kullan "dangerousman" sıcaklık sonuçlarını bekliyorum
  • evet alet geldi taktım. öncelikle en düşük 1000 en yüksek 2400 rpm gördüm. montaj kısmen kolaydı. fanın altında kalan vidaları sıkmak biraz zor oldu. onun dışında fiziksel olarak ilandakinden bir farkı yoktu.

soğutucu beklediğimden hafif çıktı. yaylı vidaları gerçekten çok iyi işliyor. kesinlikle anakarta yük bindirmiyor. esneme dahi olmuyor.

sıcaklıklara gelirsek

sistem: asrock 775wm800
    p4 506 2,66@ 3,00
    1536mb ddr 400 kingmax ram
    ati radeon x1650pro gddr3 agp
    FSP bluestorm II
    kasa feel II

macunumuz AS5

intel stok soğutma kasanın yan kapakta 2 120lik fan arkada 120lik egzos ve önce 140lık fan ile
    boşta 47 load 55+ oluyordu. ayrıca seside hiç çekilmiyordu.

şimdi yan kapak açık. yani yan kapak fanları yok. fan hızı 1050rpm
    boşta 35 derece yükte 41 derece

fanı sonuna kadar açınca (2400rpm) 1-2 derce bile zor değişiyor.

tabi bu değerler fan takıldıktan 1 saat sonra falan alındı. 10 saat sonra falan daha düşüş olacaktır.

düşük rpmlerde 1600e kadar falan sesi rahatsızlık vermiyor . zaten duymakta zor. ama hızlandırınca gerçekten çekilmeyecek bir ses çıkarıyor.

ayrıca fan control cihazı sayesinde hızı çok kolay ayarlayabiliyorsunuz.

ekleme: fansız test

ürünün power kablosunu çekerek sıcaklıklara baktım. ama sıcaklıklardan önce şunu belirtmeliyim. güç kaynağının 120mm lik fanı ve arkadaki sycthe fanın bu değerler üzerinde etkisi büyük. özellikle güç kaynağının fanı direk sıcak havayı çekiyor.

fansız boşta 37-39 yükte max44 ortalama 41-43

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dangerousman -- 15 Aralık 2007; 23:20:09 >

• quote:

yanlış bilgi bilmeden konuşmayalım , tüm fanlarım 3 pinli, devir ayarlarını cok rahat bir şekilde arttırıp azaltabiliyorum
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.