Şimdi Ara

Phenom 9500 ve 9600'ün L3 Önbelleğinde Hata Var! (Güncellendi)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
70
Cevap
0
Favori
6.014
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  Phenom 9500 ve 9600'ün L3 Önbelleğinde Hata Var! (Güncellendi)


    Son dönemde piyasaya sürülen Phenom X4 işlemcilerinin benchmark sonuçlarında ortaya çıkan performans düşüklüğünün nedeninin işlemci hatası olarak isimlendirilen erratum'lardan birisi olabileceği ortaya çıkmış durumda. İşin daha da ilginci AMD'nin, bu işlemcileri piyasaya sürmeden önce bu hatayı bildiği gerçeği. AMD'nin etik dışı davranışı bir kez daha bu vesileyle de sorgulanabilir tabii ki.

    Sorunun ne olduğuna gelirsek; Phenom X4 işlemcilerinde bulunan L3 önbelleğinde yer alan TLB mantık devresinin kusurlu olduğu söyleniyor. İşlemci hataları olarak ta bilinen erratum yada çoğul haliyle errata kavramına yabancı değiliz zira hatalı olmayan işlemci yok denecek kadar az ancak bu hatalar işlemcinin çalışmasına engel olmayacak ya da yaptığı hesaplamalarda hatalara yol açmayacak cinsten önemsiz şeylerdi. Ancak Phenom X4 9500 ve 9600 lerdeki durum biraz daha farklı ve ciddi.

    Bu hata ya da kusur nedeniyle, işlemcinin L3 önbelleğinde yer alan TLB mantık devresi fonksiyonunu yerine getiremiyor yada eksik yerine getiriyor ve bunun neticesinde işlemci yoğunluklu uygulamalarda sistem donabiliyor veya diğer durumda virtualization teknolojisinin kullanılması durumunda örneğin BIOS'tan bu özellik enable edilip vmware yada benzeri bir sanallaştırma teknolojisini kullanabilen program kullanıldığında yine bu sorun nedeniyle sistemde donmalar yaşanabiliyor. Kısacası BOINC gibi işlemciyi sürekli %100 kullanan uygulamalarda sistem donmaları kaçınılmaz gibi görünüyor.

    Sorunun diğer boyutu ise şu ; Phenom X4'lerin performansında L3 önbellek performansı hayati derecede önemli olduğundan, bu sorun nedeniyle işlemci performansında AMD yetkililerine nazaran %10, başka bir değerlendirmeye göre ise %10 ila 20 arasında performans düşüşü yaşanıyor.

    Söz konusu sorunun AMD tarafından B3 revizyonlu işlemcilerin piyasaya sürülmesi ile giderilmesi ve yeni revizyona sahip işlemcilerin kod adlarının da değiştirilmesi planlanmakta. Yeni işlemcilerin isimleri Phenom 9550 ile Phenom 9650 olacak. 2008 Ocak'ına kalmış Phenom 9700 ise B3 revizyonuna sahip olacak, yani bu hatadan etkilenmeyecek. Yeni revizyona sahip işlemcilerin 2008'in ilk yarısının ortasında veya en kötü ihtimal sonuna doğru piyasaya sürülmesi planlanıyor.

    Sözkonusu hatanın BIOS update ile işlemcideki söz konusu bölgenin kullanılmamasının sağlanmasıyla giderileceği de söylenmekte ancak bununda neticede performans kaybına neden olacağı aşikar. Kısacası, Phenom 9500 ve 9600'den uzak durmak ve mümkünse 2008'in ilk çeyreğinin sonunu beklemek Phenom işlemci almayı düşünenler açısından daha mantıklı gözüküyor.

    Phenom işlemcilerle ilgili diğer bir değişiklik ise 2008'in ilk çeyreğinin sonuna kadar AMD, 2 den daha fazla sayıda 3 çekirdekli Phenom işlemcisi piyasaya sürmeyi planlamakta. Bu gelişmeye dayanarakta işlemci üretiminde AMD'nin karşılaştığı sorunların arttığı yorumunu yapabiliriz.

    Kaynak: Techreport, Dailytech



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CoolnQuiet -- 5 Aralık 2007; 21:49:49 >







  • Eğer bilinçli şekilde bu hatalı işlemciler piyasaya sürüldüyse o zaman tam bir rezalet demektir. İşin ilginç yönü ise AMD (eğer haberler doğruysa) hem hatalı ürün satıyor hem de bu hata yüzünden rakibinden daha yavaş işlemci satıyor. Neresindn bakılırsa garip.


  • Yeni revizyonlarla sorun giderilecekmiş ama ilke revizyon işlemcileri alanlar ne yapacak....



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fatz -- 4 Aralık 2007; 21:57:52 >
  • Diğer açıdan iyi bir gelişme, düzeltilirse %10 daha performanslı olacak. Ama tabi efsane duruma getirdikleri L3'ün hali ilginç.
  • Bilgi için teşekkürler... Bile bile sürmeleride ilginç... revizyonları modelleri bekliyeceğim =D
  • bir AMD sempatizanı olarak (fanatik değilim lütfen yanlış anlaşılmasın) işin doğrusu şok olmuş durumdayım. Daha 3-4 ay önce C2D ların başarısı ortadayken İntel tekeline bizi bırakmaması için kalkıp 4400+ işlemci aldım. Gittim hiç Ati kullanmama rağmen Ati kart aldım. Çorbada benim de tuzum bulunsun diyerek...

    Ey AMD!! Ben ki devede kulağım ve elimden geleni yapıyorum senin için!!...ve benim gibi dünyada milyonların olduğunu biliyorum. Keşke bize açık davransaydın.deseydin bize...

    Bu saatten sonra çok ta yapılacak bişey yok. Mantıklı çözümler üretmesi gerekiyor. Madem B3 revizyonunda düzeltilecek, B3' e kadar fiyat düşüşü yapılabilir. Ya da şimdi phenom x4 lerle beraber bir kupon verilebilir. Bu kuponla daha sonra B3 revizyonlu işlemcileri indirimli almamızı sağlayabilir. Hem işlemci satmış olur hem daha çıkmamış işlemcilerini şimdiden rezerve etmiş olur (vay be hayali bile güzel )

    İşin zor dostum...Kolay gelsin...




  • Hatalı işlemciyi bilerek satmak kesinlikle etik değil bunu neden yaptılar bilemiyorum ama şu anda phenom işlemciler fiyatlarından dolayı pekte satılmamıştır diye düşünüyorum.
    Aslında haberin iyi tarafıda l3 bellekteki hatanın düzeltilmesi sonucu en az %10 performans artışı olacak olması ve amd nin intelle daha rahat rekabet edebilecek olması. B3 revizyon işlemciler çıkana fiyatlarda iyi seviyelere gelirse ki anakart fiyatları oldukça uygun 790fx gigateke 179 dolardan 790x ise 109 dolardan giriş yaptı ilerleyen 2-3 ay içinde uygun fiyatlara yüksek performanslı crossfire sistemler oluşturulabilir.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: teet

    bir AMD sempatizanı olarak (fanatik değilim lütfen yanlış anlaşılmasın) işin doğrusu şok olmuş durumdayım. Daha 3-4 ay önce C2D ların başarısı ortadayken İntel tekeline bizi bırakmaması için kalkıp 4400+ işlemci aldım. Gittim hiç Ati kullanmama rağmen Ati kart aldım. Çorbada benim de tuzum bulunsun diyerek...

    Ey AMD!! Ben ki devede kulağım ve elimden geleni yapıyorum senin için!!...ve benim gibi dünyada milyonların olduğunu biliyorum. Keşke bize açık davransaydın.deseydin bize...

    Bu saatten sonra çok ta yapılacak bişey yok. Mantıklı çözümler üretmesi gerekiyor. Madem B3 revizyonunda düzeltilecek, B3' e kadar fiyat düşüşü yapılabilir. Ya da şimdi phenom x4 lerle beraber bir kupon verilebilir. Bu kuponla daha sonra B3 revizyonlu işlemcileri indirimli almamızı sağlayabilir. Hem işlemci satmış olur hem daha çıkmamış işlemcilerini şimdiden rezerve etmiş olur (vay be hayali bile güzel )

    İşin zor dostum...Kolay gelsin...

    şimdi ben fanatik değilim mi diyorsun ?




  • hata giderilip "%10 ila 20 arasında performans düşüşü yaşanıyor"

    durumu düzeltilince acaba fiyat/ perf. nasıl bi duruma gelicek
  • quote:

    Orjinalden alıntı: kaan84

    hata giderilip "%10 ila 20 arasında performans düşüşü yaşanıyor"

    durumu düzeltilince acaba fiyat/ perf. nasıl bi duruma gelicek

    sanırım o zaman Q6600 leri geçecekler
  • Simdi madem boyle, o zaman AMD sole bi durum icerisinde;

    - Phenom'larin gecikmesi, ki C2D'ye verilmis bir yanit oldugunu dusunursek 1 bucuk sene sonra geldi, AMD'nin piyasadaki konumunu salliyordu, AMD'nin Phenom'lari mutlaka Kasim civarinda cikarmasi gerekiyordu. Ama bu TLB hatasi ve fabrika verim dusuklugu sebebiyle (fabrikada uretilen kaliteli ciplerde yuksek frekans elde edilebilirdi ama dusuk verim yuzunden yeterince kaliteli cip elde edilemedi ve AMD dolayisiyla yuksek frekansli Phenomlari su an piyasaya suremedi.) AMD yeterli yuksek frekans cip elde edemedi.

    - Daha fazla gecikme AMD'ye karsi duyulan guveni cok fazla sarsacagi ve piyasadaki konumunu da supheye sokacagi icin AMD herseye ragmen derhal Phenom'lari piyasaya surmek adina dusuk frekansli cipleri piyasaya surdu. Bunlarin performansi hem dusuk frekanslar hem de TLB hatasi sebebiyle Intel'e yetisemiyordu, bu durumda AMD'nin fiyati dusuk tutmasi gerekiyordu ama fiyatini da pek dusuk tutmadi. Demek ki AMD'nin gecen ay yaptigi Phenom acilisindan bisey beklemedigi belli. Asil TLB hatasi olmayan ve su andakinden daha hizli olan Phenom 9500'leri 2008 basinda piyasaya surecek. Ki bunlarin fiyatlari da su anki P9500'lerden dusuk olacak. Ayrica 2008 basinda yine TLB hatasiz olarak P9700 ve P9900'leri de piyasaya surecek (9700'un fiyati $280 olacak), ve bunlarla bence ayni fiyat araligindaki Intel'in Quad islemcilerini yakalayacak. P9700'un fiyati Intel Q9300 ile asagi yukari ayni olacak (q9300, q6600'un penryn versiyonu). Su anki 9700 bench'leri, 9500'leri overclock yaparak elde edilmis durumda. TLB hatasiz ve direk 9700 olan cipler bence performans acisindan cok daha rekabetci olacaktir.

    Yurrrrrruuuuuuu AMD goreyim seni !




  • Burda FX57'nin soylemek istedigi uzere.. ilgili benchmarklardaki performans dusuklugunun, ilk revizyonda olan "Engineering Sample"'lardan biri ve/veya hepsi olabilecegini soylemis.. yani aslinda satisacikan versiyonlar bu test orneklerinden biri olabilecegidir. Bu sebeple ilgili revizyonlar belli olup, sitelerin yayinladigi test versiyonlari benchmarklardaki sorunlarin kaynagidir. Esasen asil satisa cikan versiyonlar, benchmarklari dusuk cikan versiyon ornekleri degildir.

    Boylece butun benchmark'i dusuk cikan urunler aslinda satilan urunler degildir.

    vaybe ... Kumandan nerde..?
  • Nvidia gts leri çatır çatır sattı.Kimsenin sesi çıkmadı.Ha eğer performansı azsa fiyatı düşer.Ama bi sorun çıkaracağını zannetmem.Phenomlarda da alt-tab yapınca fps artışı felan olurmuş.
  • Acelesi yok bekleriz
  • Ulan ben boyle kismetin taaa icine edim be.

    Pazartesi gunu Phenom 9500 siparis ettim. Bilseydim boyle bir sorun oldugunu hic almazdim valalhi. Ulan hay ben boyle isin

    Keske daha onceden yazsaydiniz foruma :(

    Kufur etmemek icin zor tutuyorum vallahi.
  • kimse kusura bakmasin ama
    q6600 g0 varken
    bu islemcileri almak bu fiyattan
    bana gore sadece fanatikliktir
  • quote:

    Orjinalden alıntı: CeOfFuture

    kimse kusura bakmasin ama
    q6600 g0 varken
    bu islemcileri almak bu fiyattan
    bana gore sadece fanatikliktir


    Ne fanatikligi kardesim? Insanlari tercihlerinden dolayi fanatik olarak siniflandirmayi ne zaman birakicaksiniz?

    A veye B sitesinin testleri zerre umurumda olmadigi icin ben bizzat kendim test etmek icin elimdeki E6400, Evga 680i SLI'li sistemimi satip Phenom 9500 aldim. Maksat insanlarin kafasinda ki Phenom'lara yonelik performans konusundaki sorulari ortadan kaldirmak cunku biliyorum ki herkes baska sitelerin testlerine guvenmiyor. DH'de kac tane 9500 ile yapilmis kullanici testi var soylermisin?

    Islemci ve anakart bugun elimde bir aksilik olmazsa. Sistemi toplar toplamaz testleri ve sonuclari buraya koyucagim.

    Saygilarimla
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Bethrezen

    Ulan ben boyle kismetin taaa icine edim be.

    Pazartesi gunu Phenom 9500 siparis ettim. Bilseydim boyle bir sorun oldugunu hic almazdim valalhi. Ulan hay ben boyle isin

    Keske daha onceden yazsaydiniz foruma :(

    Kufur etmemek icin zor tutuyorum vallahi.


    15 gün içinde paketini açmamışsan iade edebiliyorsun. Umarım açmamışsındır. Zamanlama olarak kötü bir zamanlama olmuş keşke satmayıp biraz daha bekleysedin. Neyse sağlık olsun artık.
  • Benzer bir haberi yabancı bir sitede de okumuştum. AMD hatasını düzeltmeyi becerebilirse performans olarak kendine gelecektir.
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.