Donanım Haber Forum
Ana Sayfa | Kayıt ol | Profilim | Gelen Kutusu | DH Hız Aşırtma VT | Adres Defteri | Email'le üyeliklerim | Benim forumlarım | Fotoğraf Albümleri
Favorileriniz | Üyeler | Arama | SSS | Şikayet listesi | Uyarı listesi | Nick işlemleri
Cevap: PANOSONIC LUMIX DMC-FZ50 Kullanıcıları Bilgi ve Fotoğraf Paylaşımı

İlgili konuları bak: (bu forumda | tüm forumlarda)

Bu isimle girdiniz: Guest
Bu konudaki kullanıcılar: hiç
  Basılabilir versiyon
Tüm forumlar >> [Donanım / Hardware] >> Dijital Fotoğraf Makineleri ve Video Kameralar >> Dijital Fotoğraf/Baskı >> Cevap: PANOSONIC LUMIX DMC-FZ50 Kullanıcıları Bilgi ve Fotoğraf Paylaşımı Sayfa: <<   < önceki  1 [2] 3 4 5 6 7 8   sonraki >   >>
Giriş
Mesaj << Daha eski konu   Daha yeni konu >>
soldier_of_fortune

5 Ocak 2008; 17:38:51 
Bu mesajla ilgili şikayetinizi bu icon a tıklayarak yapabilirsiniz.

doğru söylüyorsun 1x 10 x arası zom , 10x 21.4x ten daha etkili...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ulascelikfz7 -- 5 Ocak 2008; 17:39:20 >

bipekkan

5 Ocak 2008; 18:04:05 

Aranıza gireyim, Malesef kazın ayağı öyle değil. Şöyle bir örnekle sizi düşündüreyim. Bu örneği okadar çok verdim ki, nedenini söylemediğim halde, Kimse de merak edip sormadı. Marka vermeyeceğim.
28-300 mm bir objektifin zoom'u 10.7X, diğer bir objektifinde 35 - 420 mm yani zoom 12X. Görünüşte 1X kadar fark var ama aralarında max. zoom' da tam 7 misli daha fazla yaklaştırma var. Evet probleminiz bu.
Bu olayı bende yazın farketmiş ve üzerinde hiç durmamıştım Ta ki @@spirit of nature' nun bir başka nedenle bir başka topikte anlattığı bir konuyu okuyunca bende de tam bir JETON düşmesi olmuştu.... Bakalım bu teknik konuyu bu defa merak eden olacak mı?
quote:

Orjinalden alıntı: ozanmt
yok ulaş anlatamadım. demek istediğim 1x ile 10x arasında yaptığı zoom oranı, 12x den 21.4x e kadar yaptığı zoomdan daha fazla gibi geldi. yani şöyle söyleyim bu zoom olayında her x değeri aynı derecede yakınlaştırma anlamına gelmiyor mu 1x ile 2x arasındaki yakınlaştırmayla 15x ile 16x arasındaki yakınlaştırma aynı değil mi?

Mi acaba @Ulaş, Sakın bir göz aldanması olmasın ?
quote:

Orjinalden alıntı: ulascelikfz7
doğru söylüyorsun 1x 10 x arası zom , 10x 21.4x ten daha etkili...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bipekkan -- 5 Ocak 2008; 18:59:11 >

soldier_of_fortune

5 Ocak 2008; 18:07:41 

neden kaynaklanıyor bu durum??

bipekkan

5 Ocak 2008; 19:42:45 

konuyu incelemeye aslında şu soruyu sorarak başlayalım. "X DEĞERİNDEKİ DEĞİŞİKLİK NEREDEN BAŞLIYOR ?
Yakınlaştırmanın birimi olarak kabul ettiğimiz "X" değeri, makineden makineye fark gösterir. Bir evvelki mesajımda örnek olarak verdiğim objektif değerleri, Fuji S6000fd ve Panasonic FZ 50 ye aittir. Bu 2 makinedeki "X" değerleri birbirinden farklıdır. Örnek verirsem, Fuji, 10X değerini 280 mm' de görürken FZ 50, 350 mm' de görür yani yaklaştırır.
Zoom seçimi yaparken bazı şeyler bizi yanıltır. Örneğin aynı geniş açıdan ( eşit koşullardan ileriye doğru zoom yaptığımızda) 4 X zoomlarsak kadrajımızda çok şey fark ettirir ancak 16x ile 18x zoom arasında çok bir fark olmaz (Normal Koşullarda 1 X yani geniş açıda kendi görüntüsünden 4 X' e zoom yaptık, kat olarak alırsak, 4 kat olarak, 16x ile 18x arasındaki 2 X' lik fark bizi aldatır)
Örneğin makinamızın kadrajında 6 X konumunda bir obje var. Biz o objeye 2 X zoom verirsek, ilk kadraja göre (1 X) 12 X zoom yapmış oluruz. Ama 6 X deki konumuyla arasında sadece 2 X lik fark vardır.
Sayılar çoğumuzu aldatıyor. Bu nedenle dilimin döndüğü kadarıyla bu ön açıklamayı yaptım. 18 X lik ÜÜÜÜF dedirten bir makina, 9 X lik bir makinanın tam zoomda çektiği fotografa sadece 2 X zoom yapmış demektir (2x zoom, kadrajdaki bir obje alanının 4 kat büyütülmesi demektir, Yani, karesi alınır)
Sonuç olarak anlatmaya çalıştığım; bu "X" değerindeki değişkenlik, objektifin zoom yapmaya, nasıl değil, nereden başladığı sorusunun cevabı olmaktadır.
Bunu sayısal bir örnekle açıklarsam, daha başlangıçta zoom açısından FZ 50 geniş açıda, Fujiye 1.25 X kadar fark atıyor. Max zoomda ise bu fark ilaveten 1.4 X oluyor ki , toplamda 2.65 X yapıyor. Sonuçta max. zoomda kadrajdaki alan, diğerine göre ~7 misli daha büyük olması sonucunu getiriyor. (Karesini aldığımızda)
Biraz karışık oldu ama kafamı ancak bu kadar toparlayabildim, malum emeklilik dönemindeyiz.

quote:

Orjinalden alıntı: ulascelikfz7

neden kaynaklanıyor bu durum??

soldier_of_fortune

5 Ocak 2008; 20:11:31 

ok, teşekkürler.açıklayıcı oldu....

Tunç:TheBrother

7 Ocak 2008; 21:08:38 

fz50 kullanıcı arkadaşlar size bir soru olacak.

zannedersem fotozeynepteydi,bir yorum okudum.adam demişki "sabit kare çekimlerinde iyi ama hareketli kare çekimlerinde auto focus biraz yavaş kalıyor ".

varmı acaba böyle birşey....???

Can you repeat the question?
soldier_of_fortune

7 Ocak 2008; 21:50:33 

yok!

bipekkan

7 Ocak 2008; 22:45:26 

Galiba İlk fotograf benden olacak. Şimdi Ankara' da bayağı kar yağıyor. Bizim Apt Bahçesinde Kuşlar için bir kulübe yapmıştık İşte ilk fotograf bu kulübe, Flaşla çekildi.

bipekkan

7 Ocak 2008; 22:56:30 

Kesinlikle yok Biraz önce 10 kadar gece karanlığında fotograf çektim çok süratli odaklama yapıyor ve asist ışığı 3 mt kadar etkili fotograflardanda göreceksiniz oldukça net...
quote:

Orjinalden alıntı: Tunç:TheBrother

fz50 kullanıcı arkadaşlar size bir soru olacak.

zannedersem fotozeynepteydi,bir yorum okudum.adam demişki "sabit kare çekimlerinde iyi ama hareketli kare çekimlerinde auto focus biraz yavaş kalıyor ".

varmı acaba böyle birşey....???

7 Ocak 2008; 22:59:34 

soldier_of_fortune; ve bipekkan; teşekkür ederim,kafama takılmıştı,iyi oldu bunu öğrendiğim...

bipekkan

9 Ocak 2008; 16:45:39 

Bu gün AltınParka gittim Hafif kar da atıştırıyordu 75 Fotograf çektim.
Manuel ayarlarda yaptığım bu çekimlerden biraz güneşli olan 3-5' i dışında bulutlu hava çekimlerinden manuel ayarlarda pek te memnun kalmadım.
Şöyleki ışık ayar göstergesine bakarak ayar yaparsanız (Bulutlu havada) tüm resimler karanlık çıktı. 1 veya 2 stop fazla verdiklerim güzel, ancak bulutlu hava etkisimiy di bilmiyorum renklerde bir baygınlık ve kahverengimsi bir ton hakim. Işık ayarları ile ilgili olarak gösterge ile aralarında bir uyumsuzluk söz konusu. Örneğin 100 den başlayarak 1600 ISO' ya kadar aynı kareyi fotografladığımda ön ve arka tekerleklerle diyafram ve denklanşör değerleri ile ışık ayarlarını 0 (sıfır) olacak şekilde ayarladığımda, fotograflar sanki her ISO değeri artışında 2 stop kadar fazladan ışık vermişim gibi aydınlanıyor. Yani gösterge ile ortaya çıkan fotograf arasında uyum yok. Ki Fuji' de böyle bir uyumsuzluk saöz konusu bile değildi. Benim Fujinin Chorome ayarında çektiğim renk canlılığından da eser yok. Bu makinede 800 ve 1600 ISO' yu bir kenara atın 400 ISO bile ancak kartpostal boyutunda işe yarar. 100 ve 200 ISO birden bire Mükemmelleşiyor. Noise giderme 100 ISO' da bile her işe maydonoz, LOW ayarı bile devrede olduğunu hissettiriyor. Menüde bu işlemi devre dışı edecek bir seçenek olmalıydı. Bazen yetersiz ışıkta etkisi hissediliyor detay kayıplarına neden oluyor.
Bunlar ilk deneyimdeki gördüğüm olumsuzluklar....
Bunun dışında: Odaklanma süper ve kesin hata yok. Min veya max zoomda olağan üstü netlik var, Birde Şu NR'yi bir devre dışı bırakabilseydim. Ayarlarda max Contrast - Max Saturation ve max sharpness' te ve beyaz dengesini OTO' ya ayarlayıp denedim. Birazda olsa gÜneşte herşey normale dönüyor ama bulutlu hava çekimlerini kesinlikle beğenmedim, kısacası .....
Örnekler aşağıda:
Bunlar az biraz güneş altında çekiilenler: Saat 13.39 - 13.48 Arası

VEEEE güneş bulutların arkasında Saat 13.48 - 13.57 arası.....

Ve Kar yağışı başladı....... Saat 14.04 - 14.12 arası....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bipekkan -- 9 Ocak 2008; 17:42:57 >

bipekkan

9 Ocak 2008; 18:01:10 

Şimdi Gelelim ISO performansına : ISO arttıkça aydınlanmaya dikkat edin......

100 ISO

200 ISO

400 ISO

800 ISO

1600 ISO

Burada ki Fotograflarda sol üstte İYALYAN RESTAURANT ve NARGİLE tabelalarına dikkat edin. Ayrıca Aydınlanma da çok ilginç....... Sadece 100 - 400 - 1600 ISO olarak veriyorum....

100 ISO

400 ISO

1600 ISO

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bipekkan -- 9 Ocak 2008; 18:11:20 >

9 Ocak 2008; 18:10:11 

bipekkan; üstad eline sağlık bu örnek fotoları görmek çok iyi oldu.yanlız birsey dikkatimi çekti.renkler(özellikle kırmızı,mavi,sarı) çok pastel mi duruyor yoksa ben Z75 e alıştığım için banamı öyle geliyor...