Şimdi Ara

AMD Phenom X2, X3, X4; aynı saat hızında çekirdeklerin performansa etkisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
60
Cevap
0
Favori
4.385
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Geçtiğimiz Pazartesi günü uzun süredir merakla beklenen yeni nesil doğal 4 çekirdeğe (quad-core) sahip Phenom işlemcilerinin 2.2GHz'lik 9500 ve 2.3GHz'lik 9600 modellerini resmen duyuran AMD, gelecek senenin ilk çeyreği içerisinde hem Phenom X4 işlemcilerinin daha yüksek saat hızına sahip modellerini (2.4GHz'lik Phenom 9700 ve 2.6GHz'lik Phenom 9900 gibi) hemde yine Phenom ailesinin çift çekirdekli (dual-core) işlemcilerinin yanı sıra ayrıca endüstrinin x86 tabanlı ve 3 çekirdekli (triple-core) ilk işlemcilerini de kullanıcıların beğenesine sunacak. Özellikle Intel cephesinde yaklaşık bir senedir çift çekirdekli işlemcilerin yanı sıra dört çekirdekli işlemcilere de aşinayız fakat AMD ve sektör için bir ilk olacak 3 çekirdekli işlemciler teknik alt yapılarının yanı sıra söylem olarak bile kulağa ilginç gelmeyi başarıyorlar.

    AMD Phenom; 1,5 sene süren meraklı bekleyiş 19 Kasım'da sona erdi.

    AMD'nin 3 çekirdekli işlemcileri ile ilgili olarak Almanya'nın önemli yayın organlarından PCGames Hardware önemli bir karşılaştırma testi yapmış durumda. Zira 2.3GHz'de çalışan Phenom 9600 işlemcisinin hem tek hemde çift çekirdeği kapatılarak yapılan testlerde Phenom X2 ve Phenom X3 işlemcileri simüle edilmiş ve AMD'nin K8 mimarisini kullanan 2.3GHz'lik çift çekirdekli Athlon64 X2 4400+ ve Phenom X4 9600 işlemcilerinin yanı sıra Intel'in 2.4GHz'lik Core 2 Quad 6600 işlemcileri ile karşılaştırılmış. Özellikle ortaya çıkan sonuçlar ve çift çekirdekten üç çekirdeğe ve dört çekirdeğe geçişte elde edilebilecek performansı kazanımını görebilmenin yanı sıra AMD'nin yeni mikroişlemci mimarisi K10'un çekirdek sayısına göre ortaya koyabildiği performansı skalasını görebilmekte son derece önemli.

    AMD'nin 2008 yol haritası, firma gelecek yılın ikinci yarısında 45nm üretim sürecine geçmeye hazırlanıyor.

    PCGames Hardware'nin karşılaştırmasına geçmeden önce AMD'nin 3 çekirdekli Phenom işlemcileri ile ilgili olarak sahip olduğuğumuz bilgileri gözden geçirmekte fayda var. AMD'nin Toliman kod adı ile geliştirmekte olduğu 3 çekirdekli Phenom işlemcileri tahmin edebileceğiniz gibi çift çekirdekli Phenom X2 ve dört çekirdekli Phenom X4 işlemcileri arasında konumlandırılacak. Dört çekirdekli Phenom X4 işlemcileri ile son derece benzer olacak Phenom X3 ailesinin X4 serisinden en önemli farkı tek çekirdeğin kapalı olarak gelmesi gösterilebilir. Bu önemli ayrıntı dışında diğer neredyese tüm özellikler ortak. Zira Phenom X3 işlemcileri de çekirdek başına 512Kb L2 ve 2MB da paylaşımlı L3 belleğe sahip olacaklar.

    AMD'nin 3 çekirdekli Phenom X3 serisinin teknik alt yapısı

    AMD'nin 3 çekirdekli Phenom işlemcilerinin üretmesinin nedeni olarak gösterilen bazı iddialar da yok değil. Kimi uzmanlara göre AMD, Phenom X4 işlemcilerinin tek çekirdeğinin kapatılması ile hazırlanacak Phenom X3 işlemcilerinin bu sayede seri üretim aşamasını daha az sorun ve daha yüksek başarım ile geçebileceğini ve buna paralel yüksek hacimli üretimde firmanın başarımını arttırabileceğini iddia ederken kimi uzmanlarsa, Phenom X3 işlemcileri ile AMD'nin bir açıdan prestij adımı attığını ve sektörü bir ilkle tanıştırmak için geliştirdiği düşüncesinin altını çizirken dört çekirdekli Phenom X4 işlemcilerine nazaran daha uygun fiyatlı olması beklenen Phenom X3 işlemcileri ile çift çekirdekten daha yüksek performans isteyen ama dört çekirdekli işlemcilere geçebilme imkanı olmayan kullanıcılara da yeni alternatif sunma iddiasında olduğunu belirtiyor.

    Şimdi isterseniz PCGames Hardware sitesinin yapmış olduğu testlere bir göz atalım. Test sisteminin bileşenlerine baktığımızda , 790FX yonga setli anakart, 2x1GB DDR2-800MHz bellek ve saat hızları arttırılmış bir GeForce 8800GTX kullanıldığını görmekteyiz ki ekran kartının saat hızları 626MHz gpu, 1,458 MHz shader ve 2GHz'de bellekler çalışmakta. AMD'nin Phenom karşısına işlemci olaraksa Intel'in 2.4GHz'lik Core 2 Quad 6600 işlemcisinin koyulduğunu görmektesiniz. Bu işlemci yurt dışı fiyatlarını değerlendirdiğimiz AMD'nin 2.3GHz'lik Phenom X4 9600 modelinin yaklaşık 40avro/60$ daha ucuza satıldığının da altı çiziliyor. Test uygulamlarını da belirterek testlere geçelim. İşlemci karşılaştırmasında Winrar, 3DMark06 (CPU-Score) ve Cine Bench 10 kullanılmış.

    Test sonuçları PCGames Hardware sitesine aittir.

    Test sonuçlarına baktığımızda ilk dikkat çeken nokta AMD'nin yeni nesil Phenom X2 işlemcisi aynı saat hızında (2.3GHz) firmanın artık eski diyebileceğimiz Athlon64 X2 4400+ işlemcisinden hemen her testte %10 önde olmayı başarabiliyor. AMD'nin yeni nesil işlemcileri sahip oldukları yeni teknolojiler ve mimaride yapılan geliştirmeler ile K8 mimarisine göre fark atmayı başarabiliyorlar ama PCGames Hardware'nin sonuçları üzerinden hareket ettiğimiz ortaya çıkan performans farkının yeterli olup olmadığı ise tartışmaya açık bir konu olarak önümüze geliyor. 2 çekirdekten 3 çekirdeğe sıçradığımızda ise Phenom X3'ün Athlon64 X2 4400+'a ve Phenom X2'ye testine göre değişmekle birlikte önemli bir fark atabilidiğini görmekteyiz. Tabi her koşulda Phenom X2 ve X3, 4 çekirdekli Core 2 Quad 6600'ün gerisinde kalırken AMD'nin 4 çekirdekli Phenom X4 9600 modelinin ise en azından bu testlere göre, Core 2 Quad 6600'e karşı bir nevi AMD'nin yanıtı olarak ta değerlendirebilir.

    AMD'nin yeni nesil Phenom işlemcileri ile ilgili pek çok test ve inceleme yayınlanıyor, fikirler söyleniyor ve eleştriler yapılıyor. Bu konuda herkes farklı bir açıdan olayı değerlendirirken genellikle bir nokta es geçiliyor. Zira AMD'nin elinde Phenom X3 gibi önemli bir koz var. Test sonuçları da gösteriyor ki AMD eğer doğru fiyatlandırma ile Phenom X3 işlemcilerini piyasaya sürebilirse kullanıcılar nezdinde istediğini almayı başlayabilir. Performans noktasında ise bu aşamadan sonra AMD'nin mimari ile oynama şansı 45nm üretim sürecine kadar pek mümkün gözükmüyor. Firma revizyon güncellemesi yaparak saat hızlarını arttırmaya çalışacaktır. Pek çok uzmanın da belirttiği gibi artık gözler fiyatlarda. Intel, Ocak ayında 45nm üretim teknolojisine sahip hem çift hemde dört çekirdekli işlemcilerini pazara sunmaya başlayacak ve büyük bir ihtimalle Ocak ayından sonra AMD ve Intel arasında yine yeni yeniden "indirim günleri" başlayabilir.


    Sayfanın Linki : http://www.pcgameshardware.de/?article_id=622354








  • x3 gerçekten olması gerektiği bir performans sergilemiş.Eğer güzel bir fiyat ile pazarlanırsa 770 bir anakart ve 3850 vga ile fiyat/performans pc si olmayı başarabilir. Ama şuda bir gerçek ki Amd bu senede yarışı geriden takip edecek heleki penryn testlerini gördükten sonra buna emin oldum.Aradaki farkın bu kadar açılacak olması iyi değil.Amd 1 sene sonra işlemcilerini "adam edebilse" dahi bu seferde karşısında nehalemleri görecek ve bu işlemci ailesi mucize eseri p4 ler gibi kofti olmazsa Amd iyiden iyiye geriye düşecek gibime geliyor....... Pc toplayacak arkadaşlara öneri. ocak ayını bekleyin 2.66ghz 12 mb lık 4 çekirdekli bir penry alın o/c performansları inanılmaz.ve enerji tükeimi yük altında 79w. boşta ise 4w dan az./THG testleri bunu gösteriyor en azından.
    saygılar.
  • AMD nin artık bu işlemçi ve ekran kartı piyasasında duraklama dönemi yaşadığını inşallah gerilemeyip piyasadan yok olmaz. x3 ler bence bu dönemde yapılalacak en iyi adım.
  • AMD'nin bu kadar zaman sonra işlemci çıkarması ve sonuçlarının da o kadar iyi olmması kullanıcılar açısından iyi olmadı. AMD'nin marka beklentisi aynı ya da biraz az ya da çok performansı daah az bir fiyata sunabilmesiydi. Firmanın fiyatlandırma da buna dikkaet ederek 200 USD'nin altında 4 çekirdek ve 100'ün biraz üzerinde 3 çekirdek işlemci sunarsa satışlarını artırabilir. Aksi takdirde Intel çok avantajlı.
  • Eğer Amd işlemcileri gerçekten bu şekildeyse insanlar biraz daha fazla para verip daha performanslı olan İntel'e yönelebilir. Fiyatları çok uygun olursa Amd alabilirim. Ama çok yakın olursa Intel'den şaşmam. Şubat ayı çok güzel olacak. Türkiye'de bütün yeni ürünleri rahatlıkla bulabiliriz. Hem de şuan ki fiyatlara daha performanslı ürünler harika....

    NOT: Bu arada Amd alırsam fiyatı da uygun olursa x3'ü tek geçeceğim gibi gözüküyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi darel-x -- 24 Kasım 2007; 11:29:27 >
  • Birkaç yeni AMD dökümanını da sizler ile paylaşalım;

    AMD Phenom X2, X3, X4; aynı saat hızında çekirdeklerin performansa etkisi


    AMD Phenom X2, X3, X4; aynı saat hızında çekirdeklerin performansa etkisi


    AMD Phenom X2, X3, X4; aynı saat hızında çekirdeklerin performansa etkisi




  • performansı güzel ama fiyatlarının uygun olması lazım
  • Yeni bir işlemcinin Q6600'den geri kalması SAÇMALIK
  • Yaw şimdi bu işlemci q6600'ün arkasında kalıyorsa ocak itibariyle çıkacak 45nm intel işlemciler karşısında ne yapacak.. Malesef Amd bu sefer hem pazara girme hem de performans anlamında intelden geri kalıyor. Şu şartlar altında belki de bozuk tek çekirdekli 4 çekirdekli işlemciler çöpe gitmesin diye piyasaya sürülecek AMD x3 işlemciler firmanın kurtuluşu olabilir, bu çözümün pek çok 2 çekirdek müşterisini cezbedeceğini düşünüyorum. Ancak genel anlamda baktığımızda Amd önümüzdeki aylarda performans anlamında bir sıçrama gerçekleştirmez ise intel pazar payını daha da arttırabilir.
  • Ben Phenom X3 serisini; E2180 2.0@3.34 ghzlik işlemcimle geçiyorum.(3D Mark CPU skoruna göre; Winrar'da Phenom X4'ü de geçiyorum.)

    Tabi bu söylediklerim 2.3 ghz'lik serileri için geçerli

    Şimdi diyeceksiniz bu işlemcinin hızı 2.3 ghz; seninkinin hızı 3.34 ghz. Evet İşlemci hızları farklı ama 3 çekirdeğin yararı nerede ?
  • acıkcası amd ıyıce sacmalamaya basladı adamlar duzgun adım atar ıntel fıyat dusurur dıye beklııyoruz bunlar x2 x4 yapamadık bıde x3 deneyelım dıye ortaya cıkıyor bir firmanın bız bu işi beceremedık cırpınıyoruz demesının baska bır yolu olamaz amd aklı sıra kendı standartlarını yaratmaya calısıyor ama kımsenın x3 e destek verecegını sanmıyorum x2 - x2 bu kadar yaygınlasmısken kusura bakmayında yırtık dondan cıkar gıbı cıkmıs bu ıslemcıye kımse yazılım uygulamaz amd mılletı bır senedır %40 hızlı ucuz ıslemcı vaadıyle bosu bosuna beklettı sımdıde x3 bakalım ınsanları daha nasıl oyalacaklar ya duzgun fıyat ya duzgun performans madem performansı yakalayamadın kır fıyatı bir işe yarasın hala özgün olucaz dıye ugrasıyorlar
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Michael Kenji

    Yeni bir işlemcinin Q6600'den geri kalması SAÇMALIK


    Aslında saçmalık olan bence şuan için geçerli olan fiyatlarla bir dört çekirdek işlemciye para vermek olur...
    Sabretmek lazım ileride 200$ seviyesini bulursa bir X4 işlemci alınabilir...




  • quote:

    Orjinalden alıntı: hit_glorfindel

    Yaw şimdi bu işlemci q6600'ün arkasında kalıyorsa ocak itibariyle çıkacak 45nm intel işlemciler karşısında ne yapacak.. Malesef Amd bu sefer hem pazara girme hem de performans anlamında intelden geri kalıyor. Şu şartlar altında belki de bozuk tek çekirdekli 4 çekirdekli işlemciler çöpe gitmesin diye piyasaya sürülecek AMD x3 işlemciler firmanın kurtuluşu olabilir, bu çözümün pek çok 2 çekirdek müşterisini cezbedeceğini düşünüyorum. Ancak genel anlamda baktığımızda Amd önümüzdeki aylarda performans anlamında bir sıçrama gerçekleştirmez ise intel pazar payını daha da arttırabilir.


    Penryn'lerin simdiki Quad'lardan saat basina buyuk farki olmayacak, ama 45nm olacaklari icin tabii ki saat hizi olarak daha hizli olacaklar ve sonuc olarak ayni paraya %10 civari daha iyi performans verecekler.

    Phenom'larin ilk sonuclari cok kotu - P9600, Q6600'un her anlamda gerisinde (performans, overclock) ve daha pahali. Ama hersey bitmis degil. Ocak ayinda AMD 2.6GHz Phenom'lari piyasaya surecek ve aradaki farki biraz azaltacaktir. Bu arada belirtmek lazim ki Ocak ayinda yeni Phenom'lar piyasaya ciktiginda su anki Phenom'larin da fiyati dusecek. Yani Ocak'ta 2.4GHz'lik Phenom 9700 ciktiginda fiyati 300 dolarin altinda olacak. (bir nevi fiyat olarak 9600'un yerini alacak, bu durumda 9600'un fiyati dusecek) Tabi 280$ civari Quad piyasasinda Ocak ayinda AMD'nin rakibi Q6600 degil Q9300 (45nm) olacak yani isi biraz daha zorlasacak bunu da gozardi etmemeli.

    Bir baska nokta da Phenom X3. Bildigimiz gibi X3'ler, uretim sirasinda core'larindan birinde sorun olan bir X4'un tek core'unun iptal edilmesi sonucu cikacak islemciler. Bilindigi gibi "factory yield" denen fabrika verimi ozellikle CPU piyasasinda cok onemlidir. Bu verim, "calisan islemci bolu uretilen islemci" sayisidir. Dusuk verim bi CPU firmasini batirabilir bile. AMD ilk "native quad core" duyurdugunda soyle bir iddia atilmisti: Native quad core uretirseniz 4 ayri core ureteceginiz icin yield'leri cok dusurecektir (cunku 4 ayri core uretiyorsunuz yani 2'ye gore 2 kat defolu core ihtimali var). Bence X3 bu acidan super bir bulus, tek core'u sorunluysa iptal ediver gitsin! Bu sekilde yield'ler dusmeyi bosver, artabilir bile. Performansi da tahmin edildigi gibi. Fiyati mantikli olursa bence AMD'nin su kotu durumdan kurtulmasina onayak olabilir X3.

    Yani su an AMD'nin durumu kotu gorunuyor ama Ocak ayinda baya bi farklilik gosterebilir AMD performans/fiyat konusunda. O zamana kadar, Phenom yeni sistem alacaklar icin kesinlikle bir secenek degil.

    Quad alana kadar (Agustos sonu) senelerce AMD kullandim - 2002 yilindan 2007nin sonlarina kadar yani. Firmanin su an icinde bulundugu durum kotu gibi ve bu beni uzuyor.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: Michael Kenji

    Yeni bir işlemcinin Q6600'den geri kalması SAÇMALIK

    Bence amd'nin intel'i geçmesi süpriz olurdu.Q6600 eski olabilir ama büyük olanaklar dahilinde üretilen bir işlemci.İntel her yönden amd'den daha büyük bir firma.Ar-ge'ye ne kadar para harcarsan o kadar karşılıgını alırsın.




  • winrarda inteli geçmesi enteresan olmuş.
  • tek çekirdek performansı arttırılmamıs nerdeyse
    yani dogal olarak performanslı 2 tane dual coreden birleştirilmiş q serisi karsısında 4 tane core mimarisine göre performanssız cekirdek le birleşince bunlar oluyor.

    yani amd bunun içinmi bekledi anlamadım.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: ilkercom

    winrarda inteli geçmesi enteresan olmuş.


    AMD'nin abarti memory bandwidth'i etkili olmustur bunda, WinRar bunun avantajini kullanan bir program
  • Dahili bellek denetleyicisi olmamasına rağmen İntel core 2 serisi gerçekten başarılı bir işlemci yapmış ki bakalım yakın zamanda çıkacak işlemcileri ile nasıl bir performans sergileyecek , Amd x3 ve x4 işlemcileri fiyat olarak intelden uygun olursa fiyat peroformans olarak satılmamaları için bir neden yok yani en hızlısı olması yerine az para vereyim yüzde 5-10 az performans olsun birazda o.c olabiliyorsa rahatlıkla satın alınabilir yani hakikaten fiyatları iyi ayarlaması gerekiyor mağdem en hızlısı değil ...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: annihilator


    quote:

    Orjinalden alıntı: ilkercom

    winrarda inteli geçmesi enteresan olmuş.


    AMD'nin abarti memory bandwidth'i etkili olmustur bunda, WinRar bunun avantajini kullanan bir program


    o halde bile zor geçmiş. üstelik. athlon x2 ile phenom x2 neredeyse aynı perf. vermiş. (test sistemlerinin tamamını biliyorum. phenomda ht3 kullanıldıysa kötü)

    bu da gösteriyor ki k8 ile k10 arasında perf. yok gibi. en az 1,5 senede geliştirdiği yeni mimari kendi eski mimrisini bile geçemiyor.

    üzülüyorum şu amd ye. ne olur daha fazla üzme beni amd!
  • Haber için teşekkürler fx57. <amd nin ciddi agresif fiyat politikası uygulaması lazım. Her ne kadar doğal 4 çekirdek ve bellek kontrolcüleri işlemcinin üzerinde olsa da (bir de 790FX çipsetinin düşük güç tüketimini unutmamak gerek) q6600 den testlerde her anlamda geride olması AMD nin işini iyice zorlaştıryor.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.