Su sogutma projesi (CM COSMOS 1000). RESIMLI MONTAJ ASAMASI EKLENDI. (Tüm Sürüm)

Tüm forumlar >> [Overclock, Soğutma ve Modifikasyon] >> Soğutma >> Su Soğutma

sigma3d -> Su sogutma projesi (CM COSMOS 1000). RESIMLI MONTAJ ASAMASI EKLENDI. (21 Kasım 2007; 4:41:47)

Oncelikle herkese selamlar.

Imzamda gorulen sistemim icin bir su sogutma sistemi dusunuyorum. Kasadan gelen gurultu deli ettigi, daha iyi bir sogutma performansi ve ayrica su sogutmayi denemek icin boyle bir girisimde bulundum. Parcalarin bir kismini siparis verdim ve hepsi Ingiltere den Aralik ayinda gelecekler. Biraz pahaliya gelecek bir sistem ama degecegini dusunuyorum.

Satin aldigim parcalari BOLD ile yaziyorum.

Aqua Computer Cuplex XT Di
[image]http://p7.p.pixnet.net/albums/userpics/7/5/435575/1181662447.jpg[/image]

Aqua Computer Aquagrafx 8800 GTX Waterblock * 2
[image]http://www.tichepc.sk/product_imgs/aqua8800GTX_1.jpg[/image]

Aqua Computer Ramplex * 2
[image]http://www.aqua-computer.de/prodimg/nd_products/ramplex_1_500.jpg[/image]

EK Water NF68 Northbridge Waterblock
[image]http://specialtech.co.uk/spshop/files/detail/EVGA680i_acetal.jpg[/image]

EK Water NF4 Southbridge Waterblock
[image]http://ekwaterblocks.com/shop/images/NF4_acetal_a.jpg[/image]

EK Water VRM NF68 Waterblock
[image]http://ekwaterblocks.com/shop/images/Mosfet-EVGA-680i-Acetal.jpg[/image]

Eger temin edebilirsem EK Waterblocklari yeni cikan Aqua Computer Twinplex XT Di ve Aqua Computer EVGA VRM MOSFET Waterblock ile degistirmeye calisacagim.

Hedefim kasa icinde hic fan kullanmayarak (PSU ve harddisk sogutma fani haric) sogutma islemini butun parcalar uzerinde gerceklestirmek. Su anda kasa icinde 10 adet fan bulunuyor ve overclock yapinca tam bir bas agrisi yapiyor.

Sogutmak icin ise ayri ayri radyator pompa tank uclemesi yerine Zalman Reserator XT dusunuyorum. Fakat tek basina Reserator XT yeterli gelir mi bilmiyorum. Bir diger sorun da kasam Stacker 810 olmasina ragmen ici karman corman o yuzden icine radyator pompa tank uclemesi koymak istemiyorum. Ayrica bu kasayi iyice bir agirlastiracak. Gerci kasayi CM Cosmos 1000 ile degistirmeyi dusunuyorum su anda Firebal in stoklarinda goruluyor.

Ayrica harddiskler icinde su sogutma bloklari almayi dusunuyordum fakat Cosmos 1000 in kendi HDD slotlarina su blogu takamayacagimi dusunerek bundan vazgectim.

Bir de deneysel olarak anakart uzerinde bulunan Voltaj regulatorlerinin yanindaki siyah parcalari (isimlerini bilmiyorum) Alphacool MCX Grafik setiyle (normalde geforce 6800 u sogutmak icin tasarlanmis) sogutmak icin kullanmayi dusunuyorum (henuz satin almadim). Bloklari yapistirmak icin ise Arctic Silver Premium Thermal Adhesive dusunuyorum. Bunu da sizin fikirlerinizi alarak yapmayi uygun gordum fakat kasanin icinde ilginc bir goruntu olusturacagindan eminim [8D]
[image]http://img.clubic.com/photo/00133347.jpg[/image]

Planlanan baslangic tarihi Ocak 2008. O zamana kadar yazacaginiz onerileri goz onunde bulundurarak parca alimina devam edecegim. Ise kalkistigim zaman buradan asama asama sizleri bilgilendirecegim.

Yaklasik olarak maliyet (kalbi hassas olanlar burayi okumasin) 1500 YTL. Fiyata butun baglanti parcalari dahil. Piyango dan para cikti diyelim [;)]

Cevap ve onerileriniz icin simdiden tesekkurler.

sigma3d -> Cevap: Su sogutma projesi. (21 Kasım 2007; 4:48:23)

Bu arada soylemeyi unuttum. Cuplex XT Di su anda alabileceginiz en iyi su sogutma blogu.

[image]http://www.overclock3d.net/gfx/articles/2007/09/19165713102l.gif[/image]

jeofizikci -> Cevap: Su sogutma projesi. (21 Kasım 2007; 5:30:20)

kulanacagız parcalar cok guzel.parcaların hic birini kullanmadım ve uyumluluk ve performans hakındada bilgim yok.
fakat Reserator XT hakında soyleyeceklerim var.

birincisi okadar (sb,sb,mosfet,gpu,cpu) parcayı sogutmada yetersiz kalır radyator olarak. 360*120cmlık radyator alıp kasa zeminine oturtmak cok daha mantıklı bence
ikincisi 300l/h pompa kesinlikle cok yetersiz bir pompa olacaktır o sistem icin. laing D5 gibi bir pompa getirtebilirdiniz
ucuncusu Reserator XT bildiğim kadarıyla aliminyumdur. her ne kadar anodize edilmiş olsada genede bakırla etkileşime giriyor(StrangerXT).
dorduncusu tamammen kasa ici su sogutma bence her zaman cok daha guzeldir.

sigma3d -> Cevap: Su sogutma projesi. (21 Kasım 2007; 6:30:20)

quote:

Orjinalden alıntı: jeofizikci

kulanacagız parcalar cok guzel.parcaların hic birini kullanmadım ve uyumluluk ve performans hakındada bilgim yok.
fakat Reserator XT hakında soyleyeceklerim var.

birincisi okadar (sb,sb,mosfet,gpu,cpu) parcayı sogutmada yetersiz kalır radyator olarak. 360*120cmlık radyator alıp kasa zeminine oturtmak cok daha mantıklı bence
ikincisi 300l/h pompa kesinlikle cok yetersiz bir pompa olacaktır o sistem icin. laing D5 gibi bir pompa getirtebilirdiniz
ucuncusu Reserator XT bildiğim kadarıyla aliminyumdur. her ne kadar anodize edilmiş olsada genede bakırla etkileşime giriyor(StrangerXT).
dorduncusu tamammen kasa ici su sogutma bence her zaman cok daha guzeldir.

hmm evet bakirin aluminyum ile tepkimeye girme olasiligi aklimdan cikmis uyari icin sagol. birde dedigin gibi pompa olayina takildim. birde kisa bir hesap kitap isine girince dedigin gibi pompa radyator tank olarak ayri aldigimda reserator xt ye oranla 400 ytl kara geciyorum. hem de tum seti aqua computer dan almis oluyorum.

soyle guzel bir setup buldum.

http://www.leftclicks.co.uk/userimgs/watercooling/aqua_Aquabay.htm

fakat pompa olarak en iyi cozum aquastream rev 3.5 i bulabildim. 300 l/h - 500 l/h arasi pompalama sagliyormus. parcalari sadece ingiltere den vergi ve gumruk olayi olmadan getirtebildigim icin fazla bir alternatifim yok.

hmm az once bir site buldum. burada eheim in 1264 modeli bile bulunuyor (saate 4500l [sm=jawdown.gif]) peki bu fazla mi gelir [:D]
http://www.atlantisaquatics.co.uk/acatalog/eheim.html

Auril -> Cevap: Su sogutma projesi. (21 Kasım 2007; 12:35:18)

8800 ultra SLI gördüm değil mi imzanda !!!

ve sen herhalde bu SLI kartları da soğutmayı düşünüyorsun

tek loop bunların hepsini soğutmana imkan yok malesef , araya 2 tane 360 rad koysan bile pompan yetmez

bu sistemi soğutmanın tek yolu 2 loop bir soğutma yapmak
1 loop sadece SLI kartlar için , bir diğer loop da cpu ve çipset için

ve bunların da hepsi malesef cm stacker a pek girmez gibi , SLI loop u da pasif soğutmanı önermem açıkcası
oc yapmayacaksan cpu ve çipseti pasif soğutabilirsin belki ama SLI loop u için mutlaka sağlam bir radyatöre ihtiyacın olacak

jeofizikci -> Cevap: Su sogutma projesi. (21 Kasım 2007; 17:18:13)

sli olayını gormemesim 360x120 bile zor yeter.
eheim in 1264 alabilirsiniz. yada daha dusuk olarak "laing D5" bir numra pompadır

sigma3d -> Cevap: Su sogutma projesi. (22 Kasım 2007; 15:05:40)

evet laing d5 i inceledim gayet uygun gorundu pompa olarak onu sectim. en buyuk avantaji 12v akimla calismasi. pompa icin ayrica kasaya 220v cekmek istemiyorum cunku.

hala radyatorde kararsizim. iki loop da kasaya girmeyecek. tek loop da cift rad tek pompa cozumunu deneyecegim. evet iki tane ultra sli var kasada. koca kasa su haliyle bile hallac pamugu gibi psu kablolari ortaligi karistiriyor. buyuk olasilikla cosmos 1000 e gececegim. HDD yuvalari kasayi oldukca rahatlatiyor cunku.

soyle bir cozum geldi aklima.

radyatorlerin birisini kasanin dis kismina su adaptor sayesinde monteleyecegim.
http://www.chilledpc.co.uk/shop/product_info.php?products_id=169

otekisini ise su adaptor sayesinde ic kisma yerlestirecegim.
http://www.leftclicks.co.uk/userimgs/watercooling/aquasystem_rad_mounts.htm

kasanin psu sunun alt kisimda olmasi 360 lik rad takmak icin ideal gercekten.

pompa ve resevuar sistemini de su sekilde tutturacagim. laing d5 in oturmasi icinse ufak bir modifiye gerekebilir.
http://www.leftclicks.co.uk/userimgs/watercooling/aqua_Aquabay.htm
http://www.leftclicks.co.uk/userimgs/watercooling/aquatube_details.htm

bu arada loop asagi yukari su sekilde olacak.
[image]http://img263.imageshack.us/img263/5066/diagramwi6.jpg[/image]

unicorns -> Cevap: Su sogutma projesi. (26 Kasım 2007; 0:45:13)

iyi güzel yapmışsında kardeşim yaptmış olduğun tabloya baktım

doğrusu işin zor her bi şeyi su soğutmayla soğutacaksın valla yaparsan helal olsun dicek fazla bişey yok

7 adet blok 2x360 radyatör ben senin yerinde olsam zaten bu kadar para vermeyi gözden çıkarmışsın 2 pompa kullanırdım daha iyi olurdu bence yada kasada 2 ayrı sistem kurardım dahada iyi olurdu örneğin;1 sistemi GPU lar için diğer sistemide CPU N/B RAM VS. olrak kullanırdım buda benim fikrim...

sigma3d -> Cevap: Su sogutma projesi. (26 Kasım 2007; 5:06:56)

evet insallah elimde patlamaz da bu kadar emek para zaman bosa gitmez. zaten iki loop/pompa secenegini de yedek plana aldim.

bu arada parcalarin listesini fiyatlari ile veriyorum. (para birimi ingiliz sterlini)

2 x AquagraFX 8800GTX Black - 119.96£
1 x Laing D5-Pump 12V D5-Vario ½ Thread - 66.39£
2 x Ramplex - 58.75£
1 x Cuplex XT Di 775 G¼ - 51.11£
1 x Black ICE GT Stealth 360 Triple Radiator - Chrome - 50.51£
1 x Black ICE GT Stealth 360 XFlow Triple Radiator - Black - 37.99£
1 x Aqua Computer - Aquatube rev. 1.1 Black - 30.53£
12 x Plug & Cool Elbow Connector - 28.20£
1 x EVGA 680i – Acetal - 23.44£
1 x EK-NF4 rev 1.1 – Acetal - 22.99£
1 x EK-Mosfet EVGA 680i – Acetal - 22.49£
8 x G¼ Inch to 8mm - Metal Angled Plug & Cool Connector - 21.15£
12 x Plug & Cool Straight Connector - 20.44£
1 x Aqua Aquabay AT Rev 1.5 with steel bezel for Aquatube - 18.78£
1 x Steel bezel for Airplex XT/PRO and EVO 360 Silver - 18.51£
1 x Steel bezel for Airplex XT/PRO and EVO 360 Black - 18.51£
3 x Waterblock Mounting Hardware - 17.97£
1 x Swiftech RadBox MCB-120 Revision 2 - Black - 14.99£
8 x G¼ Inch to 8mm - Metal Straight Plug & Cool Connector - 13.63£
1 x Enzotech Forged Copper VGA Memory Heatsink - 11.99£
6 x Plastic Plug & Cool Elbow connector - 10.58£
3 x Arctic Cooling MX-2 Thermal Compound - 10.50£
4 x Plug & Cool Plastic T Connector - 10.34£
4 x Plug & Cool Y Connector - 9.35£
1 x 5¼ Inch bay installation brackets - 9.34£
2 x Case lead through plug&cool metal - 5.87£
1 x Arctic Silver Arcticlean 60ml Kit - 4.99£
1 x AquaStream Decoupling kit - 4.99£
2 x Plug & Cool 8mm to 10mm Adapter - 4.70£
4 x Plug & Cool Stopper - 4.70£
2 x NB/SB Core Protective Pad - 4.58£
1 x LGA 775 Waterblock Backplate Metal - 4.50£
2 x Laing D5 G¼ connection kit - 2.94£
2 x Tubing Clips - 2.35£
1 x ATX PSU Bridging Tool 20 pin - 1.20£

yedek pompa
1 x Laing D5-Pump 12V D5-Vario ½ Thread - 66.39£
2 x Laing D5 G¼ connection kit - 2.94£

Ozellikle connector ve fitting leri fazlaca siparis verdim. Hem ileride lazim olabilir hem de yedek bulunsun diye. Sonucta parcalarin cogu TR de mevcut degil. Listedekilerin hepsi Ingiltere den gelecek. Sadece hortumu buradan alacagim.

Yaklasik 1900 YTL tutacak. Bu fiyata Cosmos 1000 kasa, yedek pompa, modifikasyon icin gerekli olabilecek boya metal kablo kanali vs gibi ekstralarda dahil degil.

@yKuN -> Cevap: Su sogutma projesi. (26 Kasım 2007; 11:28:11)

hocam o fiyata su soğutma alacağına bi sistem daha kurarsın. doğru düzgün bir hava akımı cm stacker da bence yeterli olacaktır. bu kadar uğraşmana ve parana kesinlikle değmez.Amacım eleştirmek falan değil yani yanlış anlama ama bence sadece soğutma için vereceğin 1900 ytl ye yazık edersin...

sigma3d -> Cevap: Su sogutma projesi. (26 Kasım 2007; 13:47:39)

olsun yinede kisisel zevk meselesi diyelim [:)] kasada zaten cok iyi bir hava sogutma mevcut, arctic cooling den 5 tane 120 lik fan ve zalman 9700led mevcut. zaten kasamin su anki fiyati 7000 ytl ye yakin geliyor. 0 yuzden 2000 ytl lik ikinci bir sistem kesmez beni [8D] birde su sistemine merakim vardi. onun disinda makine crysis de overclock u yemeyince sinir oldum ve tamam artik adam gibi bir sogutma sart dedim.

AnacoN -> Cevap: Su sogutma projesi. (26 Kasım 2007; 14:36:34)

1900 YTL'ye su soğutma alacağına 2 adet Waterbox yaptırırsın (Biri işlemci+N/B) Diğeride ekran kartlarını besler. Üstelik daha soğuk çalışırlar.

sigma3d -> Cevap: Su sogutma projesi. (26 Kasım 2007; 15:08:04)

quote:

Orjinalden alıntı: AnacoN

1900 YTL'ye su soğutma alacağına 2 adet Waterbox yaptırırsın (Biri işlemci+N/B) Diğeride ekran kartlarını besler. Üstelik daha soğuk çalışırlar.

afiiniza siginiyorum ama waterbox tam olarak nasil bir sistemdir?

AnacoN -> Cevap: Su sogutma projesi. (26 Kasım 2007; 15:43:04)

quote:

Orjinalden alıntı: sigma3d

quote:

afiiniza siginiyorum ama waterbox tam olarak nasil bir sistemdir?

Gaz destekli su soğutma olarak düşünebilirsiniz. Diğer bir adı chillerdır.

Şuraya bir göz atın isterseniz.
http://resim.donanimhaber.com/forumid_380/tt.htm

sigma3d -> Cevap: Su sogutma projesi. (26 Kasım 2007; 15:45:40)

hm tamam burada varmis.
http://forum.donanimhaber.com/m_12620816/mpage_1/key_WAterbox//tm.htm#18359268

sorun su ki para tutan parcalar zaten bloklarin kendisi. aldigim bloklarin kalitesi de ayri bir mesele para tutan onlar sonucta. birde riskli bir is sonucta bu sistemi uzun vadede kulanmak icin aliyorum. terleme vs olaylari var gordugum kadariyla. tamam daha soguk olacagindan hic suphem yok ama sistemin karmasikligini gorunce oehh dedim. ustelik estetik takintim var [:@] bir de kasayi birkac ayda bir tasidigim icin problem yaratabilir.

evet pahaliya cikti sistem ama dedigim gibi piyango ciktigini farz edin [;)]

sertdemiry -> Cevap: Su sogutma projesi. (26 Kasım 2007; 16:12:47)

Aradığın pompa hortumlarında problem çıkarabilir. Çok dikkat et, çünkü basınç arttıkça sızıntı ihtimali de artar. İki radyatörden önce iki tane normal boyutta pompa kullanırsan daha mantıklı olur gibi geldi bana. Pompanın gücü arttıkça büyüklüğü de artıyor aklında olsun...

Bu kadar ağırlığı tek kasaya taktıktan sonra o kasayı nasıl taşıyacaksın bilemeyeceğim.

Ek olarak anakartına ve ekran kartlarına çok dikkat et, bu kadar blok takacaksın, ağırlıktan dolayı parçalara zarar verebilirsin.

İki ram'e ve GPU'ya su giderken hortum ikiye ayrılıyor. Bu tip paralel bağlantılardan kaçınman gerekiyor. Ekran kartlarında da su alttakinden daha çok geçerken, üsttekinden daha az geçebilir, hatta üsttekinden hiç geçmeyebilir. Bunun için hortumu seri bağlaman daha mantıklı. Hem bağlantın da daha kolay olacaktır. Y aparatlarına ihtiyacın kalmaz...

sigma3d -> Cevap: Su sogutma projesi. (26 Kasım 2007; 16:50:30)

evet o y aparatina takilmadim degil aslinda. seri baglayinca ikinci karta giden su hayli bir isinacagindan korktum aslinda onu dusunurken. sistemi kurarken y aparati ile bir deneme yapacagim eger sorun cikarsa dedigin gibi seri baglantiya gececegim yada y aparatini yukari alacagim boylece iki kartada su gitmis olur.

agirlik olayina fazla takilmadim neden bilmiyorum. destek acisindan nb/sb/mosfet blocklarin altina backplate yapmayi dusunuyorum.

hala pompanin yeteri olup olmayacagina karar veremedim ama artik biraz gec cunku siparisi verdim. laing d5 vario 1500l./sa. hizinda su pompaliyor. uzerinde hiz ayari da mevcut ve oldukca kucuk bir pompa, eheim 1046 modeli kadar yer kapliyor ve 12v ile calisiyor. gerekirse diye ikinciyi de alacagim. gerekmez ise yedegim olmus olur. yada satabilirim.

quote:

Orjinalden alıntı: sertdemiry

Aradığın pompa hortumlarında problem çıkarabilir. Çok dikkat et, çünkü basınç arttıkça sızıntı ihtimali de artar. İki radyatörden önce iki tane normal boyutta pompa kullanırsan daha mantıklı olur gibi geldi bana. Pompanın gücü arttıkça büyüklüğü de artıyor aklında olsun...

Bu kadar ağırlığı tek kasaya taktıktan sonra o kasayı nasıl taşıyacaksın bilemeyeceğim.

Ek olarak anakartına ve ekran kartlarına çok dikkat et, bu kadar blok takacaksın, ağırlıktan dolayı parçalara zarar verebilirsin.

İki ram'e ve GPU'ya su giderken hortum ikiye ayrılıyor. Bu tip paralel bağlantılardan kaçınman gerekiyor. Ekran kartlarında da su alttakinden daha çok geçerken, üsttekinden daha az geçebilir, hatta üsttekinden hiç geçmeyebilir. Bunun için hortumu seri bağlaman daha mantıklı. Hem bağlantın da daha kolay olacaktır. Y aparatlarına ihtiyacın kalmaz...

Auril -> Cevap: Su sogutma projesi. (26 Kasım 2007; 20:32:21)

o paraya gider direk QX9650 alırdım herhalde
soğutma falan derdi olmadan 4200 de kullanırdım günlük [8D]

sigma3d -> Cevap: Su sogutma projesi. (27 Kasım 2007; 2:20:46)

haha evet birde o kismi var [:'(]

quote:

Orjinalden alıntı: Auril

o paraya gider direk QX9650 alırdım herhalde
soğutma falan derdi olmadan 4200 de kullanırdım günlük [8D]

DiabloXT -> Cevap: Su sogutma projesi. (27 Kasım 2007; 2:40:39)

quote:

evet o y aparatina takilmadim degil aslinda. seri baglayinca ikinci karta giden su hayli bir isinacagindan korktum aslinda onu dusunurken. sistemi kurarken y aparati ile bir deneme yapacagim eger sorun cikarsa dedigin gibi seri baglantiya gececegim yada y aparatini yukari alacagim boylece iki kartada su gitmis olur.

agirlik olayina fazla takilmadim neden bilmiyorum. destek acisindan nb/sb/mosfet blocklarin altina backplate yapmayi dusunuyorum.

hala pompanin yeteri olup olmayacagina karar veremedim ama artik biraz gec cunku siparisi verdim. laing d5 vario 1500l./sa. hizinda su pompaliyor. uzerinde hiz ayari da mevcut ve oldukca kucuk bir pompa, eheim 1046 modeli kadar yer kapliyor ve 12v ile calisiyor. gerekirse diye ikinciyi de alacagim. gerekmez ise yedegim olmus olur. yada satabilirim.

Seri bağlantı daha güvenlidir hocam,yüksek güçte bir pompa kullanırsanız eğer bir parçadan çıkan suyun başka parçayı ısıtması sözkonusu olmayacaktır,çünkü su o kadar da iyi iletken bir madde değil.
Sonuça ametal,hızlı akan su olduktan sonra CPU-NB-RAM-VGA tek hortumda sorunsuz soğutulabilir.

Tabii rekorların geniş olması ve su virajlarının yumuşatılmış olması iyi olur.[8D]

sigma3d -> Cevap: Su sogutma projesi. (27 Kasım 2007; 20:30:25)

evet sonunda tam parca listesini hazirladim. ufak bir iki degisiklik yaptim. liste bayagi kabardi [;)]
hepsinin siparisi verildi. paralari odendi. cok az bir bolumunu TR den alacagim.

dedigim gibi onerilerinizi goz onunde bulundurarak listede ufak degisiklikler yaptim. tabi fiyati oldukca etkiledi. ama burada ultimate su sogutma kuruyoruz dimi [sm=construction.gif]
sanirim bunlari birlestirmek bir hayli zamanimi alacak fakat cok sabirsizim. en zevkli kismi da zaten hep kurulum oluyor. ayri bir keyif veriyor insana.

heralde bu su sogutma deneyiminden sonra yaz mevsiminde blok tasarimini da deneyecegim. gercektende buyuk bir ilgi var bu konuda donanimhaber cercevesinde.

insan gaza geliyor yavv[:@]

1 x Cosmos 1000 Tower Case
2 x AquagraFX 8800GTX Black
2 x Laing D5-Pump 12V D5-Vario ½ Thread
2 x Ramplex
1 x Cuplex XT Di 775 G¼
2 x Airplex 360 Pro
1 x Aqua Computer - Aquatube rev. 1.1 Silver
12 x Plug & Cool Elbow Connector
1 x EVGA 680i – Acetal
7 x Revoltec 120 MM Noise Dampener
1 x EK-NF4 rev 1.1 – Acetal
1 x EK-Mosfet EVGA 680i – Acetal
10 x Revoltec 3-PIN EXTENSION CABLE 30 cm
4 x Arctic Cooling AF12025
8 x G¼ Inch to 8mm - Metal Angled Plug & Cool Connector
2 x Arctic Silver Premium Thermal Adhesive 7g
12 x Plug & Cool Straight Connector
1 x Be Quiet Noise-Dampening Black
1 x Steel bezel for Airplex XT/PRO and EVO 360 Black
3 x Waterblock Mounting Hardware
1 x STR Multi-Power Port for LED & Fan
1 x Swiftech RadBox MCB-120 Revision 2 - Black
8 x G¼ Inch to 8mm - Metal Straight Plug & Cool Connector
1 x Enzotech Forged Copper VGA Memory Heatsink
6 x Plastic Plug & Cool Elbow-connector
3 x Arctic Cooling MX-2 Thermal Compound
4 x Plug & Cool Plastic T-Connector
4 x Plug & Cool Plastic Y Connector
1 x 5¼ Inch bay installation brackets
3 x Aqua Plug & Cool hose
1 x Flow Meter/Filter G1/4"
1 x Aquatube - Silver Face Plate
1 x Antec PSU Noise Dampener Kit
1 x Radz Fan adapter 120mm on 92mm
1 x Aqua ACfluid water additive
1 x Valve with Plug & Cool Connectors
2 x Case lead through Plug & Cool metal
1 x Akasa 20+4 pin 30cm PSU extension cable
1 x Arctic Silver Arcticlean 60ml Kit
1 x AquaStream Decoupling kit
2 x Plug & Cool 8mm to 10mm Adapter
4 x Plug & Cool Stopper
2 x NB/SB Core Protective Pad
1 x LGA 775 Waterblock Backplate Metal
2 x Laing D5 G¼ connection kit
3 x 10mm Black Cable Braid / Sleeving
3 x 3mm Black Cable Braid / Sleeving
3 x 6mm Black Cable Braid / Sleeving
2 x Tubing Clips
1 x Akasa 30cm 8 Pin PSU Extension Cable
1 x ATX PSU Bridging Tool 20 pin

sertdemiry -> Cevap: Su sogutma projesi. (27 Kasım 2007; 21:26:05)

Tebrikler, umarım iyi bir sistem olur.

Seri bağlantıda su akış halinde olduğu için çok da önemli olmayacaktır. Paralelde suyun akışı bir yönde daha fazla olursa, ki bu bir risktir, işte o zaman başına büyük dert alırsın, dahası pompan sürtünmeden dolayı daha fazla zorlanacaktır. Unutmaki Hortumun ne kadar uzun olursa, pompan da o kadar fazla zorlanır... Kısaca seri bağlamanı tavsiye ediyorum :)

Bu arada radyatörlerden sadece bir tanesine fan takman yeterli gelebilir. Bu kadar blok varken bir de radyatör fanından ses çıkmasın bence. Ya da çok çok düşük hızda çalıştırabilirsin.

Ağırlık konusunda şunu diyebilirimki, bende işlemci ve ekran kartında iki bakır blok var, bir de su kabı var ve kasa şu an felaket ağır. Tabiki alacağın kasanın tekerlekli olduğunu düşünürsek taşırken problem çıkarmayacaktır. Yine de montaj yaparken ve montajdan sonra kasayı taşırken falan çok dikkat et.

sigma3d -> Cevap: Su sogutma projesi. (30 Kasım 2007; 8:17:02)

buda alternatif diyagram ornegi.
sorun cikartirsa son olarak seri baglanti hakkimi kullanacagim.

[image]http://img502.imageshack.us/img502/8593/coolhs4.jpg[/image]

kasanin agirligindan pek korkum yok nihayetinde kasa su haliyle bile 40 kg geliyor. [8D]
ekran kartlarindaki baskiyi azaltmak icin belki kartin bir ucundan diger ucuna kasanin yanina montajli yatay destek profilleri yaptirabilirim.

jeofizikci -> Cevap: Su sogutma projesi. (30 Kasım 2007; 12:00:21)

parcalar geldikten sonra, parcaların detaylı resimleri, kurulum resimleri ve kurulduktan sonrak detaylı resimlerini isteriz.

cok merek ediyorum nasıl bir sey olacak diye. hayırlı olsun

sigma3d -> Cevap: Su sogutma projesi. (30 Kasım 2007; 15:04:51)

tabiki koyacagim[:'(]. zaten bu konuyu acmamdaki amaclardan biriside asama asama montajini da gostermek.
parcalar 15 Aralik da elime ulasacak. Ocak ayinin baslarinda da montajina baslayacagim. sinavlarim oldugu icin 3 hafta beklemem gerekiyor.

quote:

parcalar geldikten sonra, parcaların detaylı resimleri, kurulum resimleri ve kurulduktan sonrak detaylı resimlerini isteriz.

Full#Throttle -> Cevap: Su sogutma projesi. (30 Kasım 2007; 18:01:33)

quote:

+1 ss isteriz[8D]

kaeln -> Cevap: Su sogutma projesi. (2 Aralık 2007; 1:11:26)

resimlerden anladığım kadarıyla sıvının devrinde bence hata yapıyorsun. ilk olarak pompadan çıkan sıvıyı radyatore gonderek soğumasını sonradanda bloklara dağıtmaya çalış. tersini yaparsan radyatorde soğuttuğun sıvı reservoire gelip orda ısısı yukselecek sonrada orda pompadan dolayı ısısı tekrar artacaktır. ve sıcak suyu bloklara dağıtıcan. o yuzden bence bloklardan gelen sıcak sıvıyı reservoirde topla. burda ısısı azda olsa dusecektir. ordan pompa ile radyatorlere bas. en soğuk olduğu an işte burasıdır. radyatorden çıkışta direk bloklara dağıt.

ya sistemin cok guzel olcak eminim ama 1900 ytl. ciddi bi rakam böyle bir iş için. bende su soğutma yaptım ama böylesi pek mantıklı gelmiyor bana. [sm=o_o.gif]

jeofizikci -> Cevap: Su sogutma projesi. (2 Aralık 2007; 2:26:45)

quote:

Orjinalden alıntı: kaeln

resimlerden anladığım kadarıyla sıvının devrinde bence hata yapıyorsun. ilk olarak pompadan çıkan sıvıyı radyatore gonderek soğumasını sonradanda bloklara dağıtmaya çalış. tersini yaparsan radyatorde soğuttuğun sıvı reservoire gelip orda ısısı yukselecek sonrada orda pompadan dolayı ısısı tekrar artacaktır. ve sıcak suyu bloklara dağıtıcan. o yuzden bence bloklardan gelen sıcak sıvıyı reservoirde topla. burda ısısı azda olsa dusecektir. ordan pompa ile radyatorlere bas. en soğuk olduğu an işte burasıdır. radyatorden çıkışta direk bloklara dağıt.

ya sistemin cok guzel olcak eminim ama 1900 ytl. ciddi bi rakam böyle bir iş için. bende su soğutma yaptım ama böylesi pek mantıklı gelmiyor bana. [sm=o_o.gif]

arkadas cok guzel yakalamıs olayı resimdeki karmasadan gorememistim. arakadas soyleyince dikkat etim pompadan radyatore, daha sonra bloklara dagıtmalısın

sigma3d -> Cevap: Su sogutma projesi. (2 Aralık 2007; 13:54:05)

hm uyari icin sagol. aslinda onu yaparken reservuarda toplanan suyun dengelenmesini (iki loop suyunun birlestigi tek yer) dusunerek yapmistim. o zaman loop u bir daha gozden gecireyim.

yimmasabi -> Cevap: Su sogutma projesi. (2 Aralık 2007; 23:37:53)

Kardeş birkaç tavsiyem olacak.

1. Öncelikle ısınan sular (GPU ve CPU lardan dönen) radyötörden geçerek soğur. Oradan hazneye dökülür. Biraz soğumuş bu su pompadan geçerek tekrar sisteme gider.
Böylece pompa çok ısınmaz. Bence senin akış yönün iyi !

2. Su soğutmalı sistemlerde pompa debisi yüksek ise genelde ısı artışı çok farketmiyor. O nedenle hortumları iki bölmek çok faydalı olmuyor. Denedim.

3. Bu kadar bağalntı güzel ama kaçak olma ihtimali çok. Ayrıca unutma ki boru boyu uzadıkça, kıvrımlar arttıkça kayıplar artacağından pompanın basma yüksekliği yetmeyebilir.
En azından sistem çalışmıyor iken suyun debisini kontrol et.

4. EN ÖNEMLİSİ : Bu radyatörler ne ile soğuyacak ? Fan ile mi? Sonuçta herşey kasanın içinde ! O nedenle bir süre sonra kasının içi ısınacak ısınınacak ve yine sistem 60-80 derece sıcak su basacak. RADYÖTERLERİN KESİNLİKLE KASANIN DIŞINDA OLMASI LAZIM ki ısıyı çevreye verebilelim. Yoksa tekrar eksoz fanı ile atman gerekir ki bu kadar sistemin ısısını o egzoz fanı atmaz.

Kolay gelsin ! Bence abartı olmuş. Bunun yerine su soğutmalı anakart almak RAM lari doğal soğutmak daha mantıklı !
Ama yine de zevk meselesi. Birşey demiyorum !

Birde çizdiğin sistemde akış yönlerini de çizersen daha anlaşışır olur.

sigma3d -> Cevap: Su sogutma projesi. (3 Aralık 2007; 11:25:17)

evet arkadasim birde pompanin isi olayi var onuda ilave etmek lazim. bu arada radyatorun birisi iceride, otekisi ise disarida olacak. uzerilerine hiz kontrollu fanlar takacagim boylece fanin hizini kontrol edebilecegim.

yalniz aldigim ram bloklari universal. yani ddr ddr2 ddr3 hepsine uyuyor. yani ram degistirdigim zaman sogutmasiyla ugrasmama gerek kalmayacak.
bende hazir su sogutmali anakart dusunmustum fakat daha pahaliya geliyor. evet dogru evga nin black pearl serisini alacaktim ama 900 ytl fiyat bictiler ingiltere de. ustelik yakinda yeni 790i serisi cikacagi icin yeni bir anakart almanin manasi yok dedim. aldigim su bloklari da universal boylece 790i ye uyacaklar (en azindan guney bloku uyacak).

birde param olsa da yapsam ahhh diyoruz. iste param var ve yapiyorum. be sefer de gerek yok cok para diyoruz. iste tezatlik iste ironi [;)] ozendigimiz sistemlere baktikca eee adamlarda para ve imkan var der geceriz. bende cok ozendim zamaninda. cok sukur islerim gayet iyi de parayi saga sola carcur edebiliyorum.

quote:

Orjinalden alıntı: yimmasabi

1. Öncelikle ısınan sular (GPU ve CPU lardan dönen) radyötörden geçerek soğur. Oradan hazneye dökülür. Biraz soğumuş bu su pompadan geçerek tekrar sisteme gider.

2. Su soğutmalı sistemlerde pompa debisi yüksek ise genelde ısı artışı çok farketmiyor. O nedenle hortumları iki bölmek çok faydalı olmuyor. Denedim.

3. Bu kadar bağalntı güzel ama kaçak olma ihtimali çok. Ayrıca unutma ki boru boyu uzadıkça, kıvrımlar arttıkça kayıplar artacağından pompanın basma yüksekliği yetmeyebilir.

4. EN ÖNEMLİSİ : Bu radyatörler ne ile soğuyacak ? Fan ile mi? Sonuçta herşey kasanın içinde ! O nedenle bir süre sonra kasının içi ısınacak ısınınacak ve yine sistem 60-80 derece sıcak su basacak. RADYÖTERLERİN KESİNLİKLE KASANIN DIŞINDA OLMASI LAZIM ki ısıyı çevreye verebilelim. Yoksa tekrar eksoz fanı ile atman gerekir ki bu kadar sistemin ısısını o egzoz fanı atmaz.

Kolay gelsin ! Bence abartı olmuş. Bunun yerine su soğutmalı anakart almak RAM lari doğal soğutmak daha mantıklı !

sigma3d -> Cevap: Su sogutma projesi. (6 Aralık 2007; 12:35:00)

evet arkadaslar parca listesinde degisikler meydana geldi ve otomatik olarak fiyata yansidi (olumsuz olarak)

1 x Cosmos 1000 Tower Case
2 x AquagraFX 8800GTX Black
2 x Laing D5-Pump 12V D5-Vario ½ Thread
2 x Airplex 360 Pro
2 x Ramplex
1 x Cuplex XT Di 775 G¼
1 x Multiswitch USB 1.41
1 x Aqua Computer - Aquatube rev. 1.1 Silver
12 x Plug & Cool Elbow Connector
1 x EVGA 680i – Acetal
1 x EK-NF4 rev 1.1 – Acetal
1 x EK-Mosfet EVGA 680i – Acetal
10 x Revoltec 3-PIN EXTENSION CABLE 30 cm
4 x Arctic Cooling AF12025
12 x Plug & Cool Straight Connector
1 x Be Quiet Noise-Dampening Set Black
1 x Steel bezel for Airplex XT/PRO and EVO 360 Black
3 x Waterblock Mounting Hardware
8 x Vantec Case Fan Vibration Dampener (120mm)
5 x Aqua Plug & Cool hose
8 x G¼ Inch to 8mm - Metal Angled Plug & Cool Connector
1 x Swiftech RadBox MCB-120 Revision 2 - Black
2 x Arctic Silver Premium Thermal Adhesive 7g
1 x Enzotech Forged Copper VGA Memory Heatsink
6 x Plastic Plug & Cool Elbow-connector
3 x Arctic Cooling MX-2 Thermal Compound
4 x Plug & Cool Plastic T-Connector
2 x AquaStream Decoupling kit
8 x G¼ Inch to 8mm - Metal Straight Plug & Cool Connector
4 x Plug & Cool Plastic Y Connector
1 x 5¼ Inch bay installation brackets
1 x Flow Meter/Filter G1/4"
1 x Aquatube - Silver Face Plate
3 x Case lead through Plug & Cool metal
4 x Revoltec 4 PIN to 3 PIN Connector
1 x Aqua ACfluid water additive
1 x Valve with Plug & Cool Connectors
1 x Akasa 20+4 pin 30cm PSU extension cable
1 x Arctic Silver Arcticlean 60ml Kit
2 x Plug & Cool 8mm to 10mm Adapter
4 x Plug & Cool Stopper
2 x NB/SB Core Protective Pad
1 x LGA 775 Waterblock Backplate Metal
3 x Laing D5 G¼ connection kit
3 x 10mm Black Cable Braid / Sleeving
3 x 3mm Black Cable Braid / Sleeving
3 x 6mm Black Cable Braid / Sleeving
2 x Tubing Clips
1 x Akasa 30cm 8 Pin PSU Extension Cable
1 x Vantec PSU Vibration Dampener
2 x Bowthorpe PVC Beading
1 x ATX PSU Bridging Tool 20 pin

yaklasik harcanan mebla 2900 ytl.[8|]

eh bir kere giristik baktik cebimizden para cikiyor duramadim bari iyi birsey olsun dedim.
bircogunuz gereksiz bulacak eminim. ama zevk meselesi.

onumuzdeki cuma parcalar geliyor. yilbasindon sonrada ise baslamayi planliyorum. [sm=alsaa.gif]

Auril -> Cevap: Su sogutma projesi. (6 Aralık 2007; 12:59:06)

hemde acaip bir şekilde çok gereksiz

bu kadar çok parça alıp su soğutma kurup alacağın performansın kat kat fazlasını alabileceğin donanım parçaları alabilirsin.
bir de çoğu parça kullandığınız anakarta göre
ilerde anakart değiştirmek zorunda kaldığınızda ne yapacaksınız ?
bütün o parçalar çöpe mi gidecek ??? yada tekrar aynı masrafı mı yapacaksınız

bir de asıl önemli sorun şu ki : su soğutma yapılırken sadece en önemli parçalar soğutulmalı ve gereksiz bağlantılardan kaçınmak gerek. suyun fazla dolaşmasını önlemek ve debiyi düşürmemek gerek. hortum iç çapını büyük tutmak gerek.

açıkcası bu sistemi toplamak herkesin harcı değil , saygı duymak lazım

ama malesef bu kadar para harcayarak topladığınız bu soğutmanın performans olarak öyle çok çok iyi birşey olmayacağını düşünüyorum. çünkü su çok fazla dolaşıp heryere girip çıkacak.

sızdırmadan kullanın [:'(]

sigma3d -> Cevap: Su sogutma projesi. (6 Aralık 2007; 13:26:22)

aslinda bloklari alirken kaygilarim vardi dediginiz gibi ama sonra bunu gormezden geldim. zaten hicbirseyi sonsuza kadar kullanmiyoruz ki. sadece bloklari degistirerek 4-5 sene kullaancagimi dusunuyorum bu sistemi. en kotu ihtimalle yeni soketler ciktikca cnc de aparat yaptirir yine kullanirim.

peformans dan cok sistemin parcalarinin dayanikliligini uzatmayi da dusundum. bugune kadar aldigim hicbir bilgisayari satiliga cikarmadim cunku. bir sekilde hep lazim oldular.

Auril -> Cevap: Su sogutma projesi. (6 Aralık 2007; 13:30:13)

o kadar çok parçanın montajı hayli zor olacaktır
sızdırmazlık konusu da ayrı dert ( bu konuda çok çok dikkatli olmanızı öneririm )

ama bir o kadar da zevkli olur orası ayrı

şimdiden kolay gelsin [:'(]

kaeln -> Cevap: Su sogutma projesi. (6 Aralık 2007; 22:15:00)

quote:

Orjinalden alıntı: yimmasabi

1- tamamen yalnış. bloklardan gelen sular radyatorde soğur. hazneye dökülür dediğin şekilde. orda su bekler. sonra arkadaş bilgisayarı loadda kullanmaya başlar. hazneye daha sıcak su gelmeye başlar. tüm sistemi ısıtırsın. üstüne üstlük radyotörde ısısını düşürdüğün suyu bide pompadan geçirip ısıtırsın. bide bloğa basarsın bu suyu. böyle yapacağına bence gidip bi artic freezer fln al. 1900 ytl ye yazık olur. eğer ilk sıcak su hazneye gelirse eğer orda azda olsa soğur. rezervoirin iyi ise daha radyötöre gitmeden bi kademe soğutabilirsin.

2-yalnış. basit bi mantık ; cok debi demek cok suyun geçmesi demek. daha fazla soğuk suyun bloklara gelip daha çok ısının bloklardan sistem dışına taşınması demek. böyle çok bloklu bir sistemde çift radyatör kesinlikle gerekli. çift radyötör içinde güçlü yada 1 den fazla pompa gerekir.

3- çift pompa yada güçlü pompa. başka çare yok...

4-arkdaşın elinde stacker-stc-101 denilen bir canavar var. şekilden şekile giren bi kasa. benim kişisel görüşüm, kasa dışına taşan sıvı soğutmaya, soğutma demiyorum. eğer istersen stackerin içine 2 den fazla 360 lık radyatör sokabilirsin ve radyötörlere koyacağın fanlar artı stackerin fanları ile çok iyi bir hava sirkulasyonu yakalayabilirsin.

ufuks36 -> Cevap: Su sogutma projesi. (6 Aralık 2007; 23:33:08)

Bu kadar masraf inşallah umduğun gibi olur.Aklıma şöle bişi geldi.Radyatörlerin ikiside Stacker'ın Yan kapağına monte olur yanyana üzerlerindeki fanlar dışarı atar sıcaklığı hemde dengeli olmuş olur.Ayrıca sıralama şöle olursa verimli olur zannımca ( Rezervuar+Pompa+Radyatör 1+Cpu+NB+Mosfet+Radyatör 2 +Pompa + Gpu1 + Gpu2 + Ram + Rezervuar ) ikinci pompanın çok zorlanmayıp dolayısı ile çok ısınmayacağının düşündğüm için böle düşündüm.Yanlışım varsa düzeltin arkadaşlar kafa pek yerinde deil [;)].

sigma3d -> Cevap: Su sogutma projesi. (7 Aralık 2007; 14:37:01)

hehe her iki loopu da deneyecegim tamam sizi mi kiracagim [:D]

bu arada stacker a kurmayacagim bu sistemi dun gittim vatan dan cosmos 1000 aldim. ellerindeki son cosmos mus oda teshir urunuydu. firebal dada kalmamis. istanbulda baska bir yerde cosmos yok ise sonuncuyu da ben aldim [:@]

ayrica rezervuar icin bir sogutma sistemi dusunuyorum. yapip yapmayacagima karar verebilmis degilim. bu arada rezervuar tamamen aluminyum yani iyi bir rezervuar isi iletimi mevcut.

birde aqua computer in kullanim kilavuzunda loop unuzu istediginiz sirada baglayabilirsiniz diyor cunku radyatore giren su ile cikan su arasinda en fazla 1-2 derece oynama oluyor diyor. gercekten oyle mi merak ettim dogrusu.

benim asil korkum bu kadar parcayi aldim hepsi ingiltere de bekliyor ben istanbuldayim. hepsini kardesim valize atip getirecek. ya kontrol notktasindan gecirmezler, valiz kaybolur, baskasi alir goturur vs. gibi en kotu kabuslarim gercek olursa [sm=s20.gif][sm=s20.gif][sm=s20.gif] yani birde bu riskler var...

Auril -> Cevap: Su sogutma projesi. (7 Aralık 2007; 21:23:32)

quote:

bu arada rezervuar tamamen aluminyum yani iyi bir rezervuar isi iletimi mevcut.

tamamen al derken iç kısmı pleksi dir inşallah

yoksa al ve cu yu beraber kullanırsan kısa zamanda patlar o su soğutma

sigma3d -> Cevap: Su sogutma projesi. (8 Aralık 2007; 1:00:01)

yalniz bu parcalarin hepsi aqua computer den. yani adamlarda al dan baska reservuar yok ve islemci bloaklarinin hepsi cu. fakat eminim al leri andonized malzeme ile kaplamislardir onun farkindadirlar heralde.

Auril -> Cevap: Su sogutma projesi. (8 Aralık 2007; 1:54:54)

ne kadar anodized de olsa zamanla gidiyor dostum
ben olsam al hiç birşey sokmazdım o sisteme , ki kendi su soğutmama sokmadım [&:]

AnacoN -> Cevap: Su sogutma projesi. (8 Aralık 2007; 11:18:19)

Alüminyum ile bakır metallerini birlikte kullanmanın vereceği tek zarar bakırın zamanla kararması ve çok kötü bir görünüme kavuşmasıdır. Bu performansınıda düşürür. Çok küçük bir ihtimal de bakırın zamanla erimesidir.

sigma3d -> Cevap: Su sogutma projesi. (8 Aralık 2007; 15:13:06)

peki bakir parcalarin uzerine nikel, krom, polisaj, galvaniz, gumus vs gibi bir kaplama tiplerinden birini yaptirsam sirf omurlerini uzatmak icin. evet biraz performans dusuklugu olur eminim. kaplama olur mu?

Auril -> Cevap: Su sogutma projesi. (8 Aralık 2007; 21:43:15)

bakırın üzerine kaplama mı ? !!!

eh o zaman ne özelliği kalıcak ki
zaten parçalardaki sıcaklığı daha iyi emsin diye bakır seçiyoruz

bakırın üzerinde kaplama yaparsan da performans büyük ihtimal düşecektir
ki kaplama yapılamayacak kadar da ince işlenmiş parçalar , özellikle cpu blok

ToffieBoi -> Cevap: Su sogutma projesi. (8 Aralık 2007; 21:50:18)

quote:

peki bakir parcalarin uzerine nikel, krom, polisaj, galvaniz, gumus vs gibi bir kaplama tiplerinden birini yaptirsam sirf omurlerini uzatmak icin. evet biraz performans dusuklugu olur eminim. kaplama olur mu?

krom kaplatirsan sorun olacagini sanmiyorum...

Mesela zalmanin blocklari da altin kaplama.
VE sorun olmuyor isi iletiminde.
AMFIBI abi de krom kaplama yapiyor @ykun da. 2 sinde de sorun cikmiyor. Sende de cikacagini sanmiyorum[:'(]

sigma3d -> Cevap: Su sogutma projesi. (8 Aralık 2007; 23:28:44)

mecburen ya aluminyum bloklari yada bakir bloklari kaplamak zorundayim artik iade edemem alindi cunku hepsi. o zaman amfibi abiye bir pm atayim konu ile ilgili.

aluminyumlari kaplatsam daha iyi olur heralde. sayica daha az aluminyum parca mevcut. 1 adet rezervuar ve 2 tane gtx blok.

ToffieBoi -> Cevap: Su sogutma projesi. (9 Aralık 2007; 0:05:13)

quote:

mecburen ya aluminyum bloklari yada bakir bloklari kaplamak zorundayim artik iade edemem alindi cunku hepsi. o zaman amfibi abiye bir pm atayim konu ile ilgili.

aluminyumlari kaplatsam daha iyi olur heralde. sayica daha az aluminyum parca mevcut. 1 adet rezervuar ve 2 tane gtx blok.

bence hepsini krom kaplama yaptir...
paril paril parlasinlar [:'(]

Bu arada meslek ne sorabilirmiyim, Boyle bir sistem icin OSS ye ne kadar calismam lazim onu hesaplicam[;)] PM de atabilirsin istersen[:)]

sigma3d -> Cevap: Su sogutma projesi. (9 Aralık 2007; 1:39:22)

Cevabini attim ToffieBoi[:'(]

Anaaa. biryer buldum ki aluminyumun uzerine bakir kaplama[;)]

http://www.uclergalvano.com.tr/aluminyum.html

Hemen irtibata geciyorum.
Eger basarili olur ve korozyonu onler ise aluminyumun bakir ile birlikte kullaniminda riskli fakat basarili bir adim atmis olurum [8D]

Denemekte fayda var.

Oc_MaNiAcH -> Cevap: Su sogutma projesi. (9 Aralık 2007; 13:51:09)

hocam sistemin gayet iyi oluyo fakat sormak istediğim birşey var. o su soğutmaya GEREKSİZ (sadece benim düşüncem) yere 2900ytl vermeseydin de gidip adam gibi 45nm lik bir işlemci ve doğru duzun anakart+birde ddr3 1800mhz lik ram alsan daha faydalı olurdu diye düşünüyorum...

sigma3d -> Cevap: Su sogutma projesi. (9 Aralık 2007; 15:31:45)

hocam meraklanma suogutmayi topladiktan sonra yaza dogru sira onlara gelecek [;)]

quote:

Orjinalden alıntı: Oc_MaNiAcH

hocam sistemin gayet iyi oluyo fakat sormak istediğim birşey var. o su soğutmaya GEREKSİZ (sadece benim düşüncem) yere 2900ytl vermeseydin de gidip adam gibi 45nm lik bir işlemci ve doğru duzun anakart+birde ddr3 1800mhz lik ram alsan daha faydalı olurdu diye düşünüyorum...

sigma3d -> Cevap: Su sogutma projesi. (16 Aralık 2007; 3:10:24)

evet arkadaslar heyecan dorukta parcalar geldi ve size genel bir resim veriyorum. daha kutularini acmaya kiyamadim. simdilik idare edin cunku asil suprizi bozmak istemiyorum.[:D]

[image]http://img47.imageshack.us/img47/3286/dsc00003ny0.jpg[/image]

ToffieBoi -> Cevap: Su sogutma projesi. (16 Aralık 2007; 10:19:34)

cok guzel gorunuyo resim...

Sag alttaki parca ne peki?
PowerSupply bilmemsey diyo ama [:)]

AnacoN -> Cevap: Su sogutma projesi. (16 Aralık 2007; 10:55:27)

quote:

Orjinalden alıntı: ToffieBoi

PSU sessizleştirici, yaptığı titreşimi önlüyor.

ToffieBoi -> Cevap: Su sogutma projesi. (16 Aralık 2007; 11:20:10)

quote:

quote:

hmM
Lazim aslinda oda[:'(]

sigma3d -> Cevap: Su sogutma projesi. (16 Aralık 2007; 12:23:46)

.

quote:

quote:

quote:

hmM
Lazim aslinda oda[:'(]

evet silikon sessizlestiriciler onlar. ayrica 16 tane 120mm fan sessizlestiricisi de var

kaeln -> Cevap: Su sogutma projesi. (16 Aralık 2007; 20:40:47)

valla diyecek kelime yok. techizat süper. sonuçları bekliyoruz :)

jeofizikci -> Cevap: Su sogutma projesi. (17 Aralık 2007; 0:05:29)

yapılmaz ki buda. ağzımın suyu aktı. radyatorlere bak hele
hayırlı olsun sağ salim gelmiş parçalar.

her parcanın tek tek resmini koysanız şoyle en ayrıtısından çook makbule geçer vala. gerçi cok zor olacak sizin için ama

merakla beklemekteyim

sigma3d -> Cevap: Su sogutma projesi. (17 Aralık 2007; 2:28:36)

daha detayli resimler ocak ayinda gelecek[;)]

quote:

yapılmaz ki buda. ağzımın suyu aktı. radyatorlere bak hele
hayırlı olsun sağ salim gelmiş parçalar.

her parcanın tek tek resmini koysanız şoyle en ayrıtısından çook makbule geçer vala. gerçi cok zor olacak sizin için ama

merakla beklemekteyim

Auril -> Cevap: Su sogutma projesi. (17 Aralık 2007; 10:31:58)

hehe

sehpaya sığmamış malzemeler [8D]

dacooltech -> Cevap: Su sogutma projesi. (17 Aralık 2007; 17:33:56)

Keske almadan once parcalari sorsaydin daha cok yardimci olabilirdik sana... Ama neyse artik madem herseyi almisin hayirli olsun diyelim [:)]...

Cuplex XT Di senin sistemin icin olabilecek en kotu waterblock seceneklerinden biri... Cok direncli bir block, ve onun debi uzerindeki etkisi tum sogutma sisteminin performansina negatif olarak direk yansiyacak. CPU block olarak D-Tek Fuzion almaliydin bu sistem icin.
Sistemde sadece tek CPU block olsaydi genede Fuzion al derdim, cunku duz tabani olan hic bir block IHS'li CPU core'lar uzerinde, "kademeli" (stepped) ve "dis bukey" (bowed) tabanli blocklar kadar iyi performans gosteremiyor. Eger degistirme sansin varsa CPU block'i mutlaka degistir.

South bridge ve RAM'ler icin sivi sogutma bence gerekli degil. Hele o Alphacool'un minik RAM blocklarini vesaire almaman tamamen hayrina olmus, onlar gereksizligin otesinde arti tam debi katilleri. EK block'lar bence cok iyi bir tercihmis ama sen nedense vazgecmissin onlardan.
Neyse olan olmus artik mevcut parcalarla napilabilir ona bakalim...

Baska arkadaslarinda sana soyledigi gibi eger bu sistemden performans almak istiyorsan en az 2 loop sart. Pompadan sonra once Radyator mu gelmis yoksa water block'mi gelmis, kapali devre (closed loop) oldugu icin hic farketmez. Ben pompanin ardindan water-block'i baglarim, ama benimki tamamen psikolojik[;)] Bence her loop icin paralel baglanti yerine seri baglantiyi tercih et. Paralel baglanti daha cok basinc dususune yol acacak ve kullanacagin Y connector'lerde dirence... Senin napip edip debiyi ve basinci mutlaka optimize etmen lazim.

Gorunen o ki naparsan yap her loop'ta sadece 1x Laing D5 pompa ile debi 1GPM (3.8 litre/dk) altinda kalacak debi ve bu da hic iyi degil. Hele o Plug'N Cool denilen Quick Connect'leride kullanirsan gecmis olsun. Neyse fitting & tubing'e birazdan gelicem, pompaya devam edelim. Madem paraya acimiyorsun, Iwaki RD-30 gibi bir pompa alman lazimdi. Belki ilerde baska pompalarda alip, pompalari seri baglayarak bir cozum yolu bulabilirsin. Hem redundancy'de olur. Soyle, 2x Laing D5'i seri baglarsin, 2 adette Laing DDC alirsin onlarida seri baglarsin. Belki pompa konusunda bende sana yardimci olabilirim

Quick Connect tarzi rekor kullanmani hic tavsiye etmem. Bunun baslica sebepleri yumusak PVC tubing ile dusuk basincta sizinti riski yaratmasi, ve hem rekorlarin ic capinin kucuk olmasi hemde kucuk ic capli hortum kullanmak zorunda birakmasi. Senin sistemin icin olabilecek en kotu tercih o quick connectler. Benim sana siddetle tavsiyem 1/2" (13mm) dis capi olan rekorlar ve 7/16" ic capi olan hortum kullanman. Ama yok ben illa risklerine ve sistem uzerindeki olumsuz etkisine ragmen quick connect ve kucuk ic capli hortum kullanicam guzel gorunsun diyorsan, o zaman listene mutlaka "Tube Insert" ekle.
Sunlardan:
[image]http://cooltechnica.com/Merchant2/graphics/00000001/Tube_insert-250.gif[/image]
Bunun tabi kullanacagin hortumun ic capina uygun olanindan alacaksin. Tube Insert olmadan yumusak PVC hortum ve quick connect kesinlikle kullanma.

Gene tekrarliyorum standard barbed fitting ve 7/16" hortumla daha iyi performans lacaksin ve sizinti riski minimumda olacak.

Aluminum reservoir kesinlikle kullanma. Aluminum + bakir = Galvanik korozyon ... Daha detayli deginirim bu konuya birazdan...

Hatta hic reservoir kullanmasanda olur. Tee konektor (veya Y konektor) ve bir parca hortum ile ile sistemi rahatlikla doldurabilirsin. Reservoir ile hava kabarciklarinin giderilmesi daha kolay olur ama reservoir hem yer kaplar hem de debi uzerinde az bi miktarda olsa negatif etki yaratir.

Sayfa: [1] 2 3   sonraki >   >>

Valid CSS!

Forum Software powered by ASP Playground Advanced Edition 2.3
Copyright © 2000 - 2006 ASPPlayground.NET
1.75