Şimdi Ara

Symbian OS v9 ; Smart Phonelar için daha fazla Multimedya içerik

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
2.366
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Mobil telefon dünyasında gün geçmiyorki yeni bir teknoloji veya yeni bir telefon hakkında basın açıklamaları yada tanıtımlar yapılsın. İlk çıktıkları andan günümüze oldukça fazla yol alan bu cihazlarlar, alarm özelliğinin bir diğer modelden farklı ve üstün kıldığı dönemlerden megapiksel dijital kameraların yada MP3 çalma özelliklerinin fark yarattığı dönemlere geldi.

    Bu gelişim sırasında herhalde en çok fark yaratan ve kullanıcının işine yarayan fonksiyonlar yazılım konusundaki gelişimler oldu. JAVA ile kullanıcılar telefonlarına 3. parti yazılım geliştiricilerin geliştirdikleri oyun ve basit uygulamaları yükleme seçeneğine kavuştular. Symbian OS ise kullanıcılara yeni ufuklar açtı. Öyleki telefonun bütün özelliklerine bu işletim sistemi sayesinde erişebilen yazılımlar geliştirilmesine ve güçlü işlemcisi sayesinde, multimedya uygulamalara izin veren Symbian OS destekli telefonlar, her nekadar Microsoft veya Linux bazlı işletim sistemli telefonlar bulunsada piyasada oldukça yüksek bir pazar payının sahibi oldular.

    Yazılım geliştirmenin oldukça ucuz ve kolay olduğu Symbian OS, herhalde 3. parti yazılım geliştiricilerin en fazla rağbet ettiği platformlardan biridir. Symbian OS'un 6,7 ve 8 derken multimedya yetenekleri ile oldukça geliştirilmiş ve günümüz teknolojilerinden sonuna kadar yararlanmak üzere tasarlanan 9. versiyonu Symbian OS v9 geçtiğimiz günlerde basın açıklaması ile duyuruldu.

    Yeni işletim sistemi, Bluetooth stereo kulaklık setlerine destek verecek, USB mass storage özelliği sayesinde USB portu bulunan cihazlar tarafından harici depolama alanı gibi kullanılabilecek, ses işleme ve çalma yeteneklerindeki gelişme sayesinde belkide ses kaydedicilere artık gerek kalmayacak ayrıca işletim sistemi en son MPEG ve OMA DRM formatlarınada destek verecek.

    Gelişmiş 3D desteği sayesinde bir oyun platformu olmayıda amaçlayan yeni işletim sistemi, ayrı çözünürlükteki çoklu ekranlarada tam destek vermekte. Böylece çift ekranı birden kullanabilen çok farklı tarzlarda oyunları oynayabileceğiz. Özellikle en ilgi çekici yanlarından biri ise telefonun desteklediği yeni teknolojiler sayesinde servis sağlayıcıların direk telefonun kontrolünü ele geçirerek üzerinde ayarlar yada arıza tespiti yapabilmesi. Bu sayede kullanıcıya oldukça ileri derecede ve ucuz hizmet verilmiş olacak. Ayrıca yeni filitreleme ve dizim seçenekleri ile donatılmış IMAP email desteği ile Outlook ve Lotus ile senkronize olabilme desteğide yeni işletim sistemine eklenenler arasında

    Symbian OS ilk çıktığından beri devam eden JAVA desteği dahada geliştirilerek, programcıların telefonun bütün özelliklerine erişebilen daha karmaşık yazılımlar yazabilmelerine olanak tanınmış ayrıca en son çıkan ARM bazlı işlemcilere destek verilerek hem çok daha hızlı çalışan, hemde daha az pil tüketen telefonlar yapılabilmesinin önü açılmış oluyor.

    Ayrıca Intel ile geçtiğimiz yıl yapılan anlaşmanın ilk ürünlerinide bu işletim sistemi ile görebileceğiz. Symbian OS v9, ARM bazlı işlemciler dışında Intel tarafından bu işletim sistemi için geliştirilmiş olan işlemcilerlede çalışabilecek. Ayrıca çift işlemci destekli yeni işletim sistemi oldukça yüksek performanslı multimedya içerik sağlayabilen mobile telefonlarında önünü açmış oluyor. Firmalar isterlerse grafik hızlandırıcı olarak ayrı, işletim sistemi için ayrı işlemciler kullanabilecekler.

    Oldukça fazla gelişme ile gelen yeni Symbian OS, zaten lider konumda olduğu Smart Phone işletim sistemi pazarındaki yerini dahada sağlamlaştıracak gibi görünüyor. Microsoft Smart Phone 2003 se ile her ne kadar yeni çıkan teknolojilere destek veren ve tutarlı çalışan bir işletim sistemi üretmiş olsada hala 3. parti yazılım geliştiricileri ve sektördeki lider telefon üreticilerini yanına çekebilmiş değil. Symbian OS özellikle hisselerinin çoğunluğunada sahip olan NOKIA sayesinde oldukça hızlı bir şekilde piyasaya yayılmakta ve NOKIA'nın yazılım geliştiricilere sağladığı ücretsiz ve oldukça kaliteli hizmet sayesinde yazılım çeşitliliği konusundada rakipsiz ve uzun süre rakipsiz kalacak gibi görünüyor.

    2005'in 2. yarısında piyasaya çıkması beklenen yeni işletim sistemi Smart Phone pazarında tekrar büyük bir hareketlilik yaratacağa benziyor. Çünkü bu sefer yeni çıkacak modeller bir önceki işletim sistemini destekleyenlere göre oldukça fazla gelişme ve özelliği bünyelerinde bulundurucaklar.


    Sayfanın Linki : http://www.geek.com/news/geeknews/2005Jan/bpd20050203028976.htm








  • saol güzel olmuş ingilizcem yetse ben çevircektimde yemedi
  • SYMBİANIN BAŞINDA SONYERİCSSON NOKIA SONY SAMSUNG ERİCSSON SİEMENS MOTOROLA GİBİ DEVLER VARKEN BU TEKNOLOJİ HİÇ ESKİMEZ.
  • haklısın ilerleme var ama şunu unutmayın microsoft bu olayı yutacak.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: oktayakgoz

    haklısın ilerleme var ama şunu unutmayın microsoft bu olayı yutacak.


    +1

    microsoft symbiandan daha iyidir.umarım se tellerinde artık microsoft kullanır
  • dünya microsoftu amerikan ajani gibi görüp açik kaynak kodlu(linux,symbian vs)yazilima yönelip milyarlarca dolar harcarken microsoft yalar yutar demek ne kadar mantikli arkadaslar takdirinize birakiyorum
  • Symbian daha çevik, insanlar buna yöneliyor. Microsoft ise taşınabilir cihazlarda üstünlüğünü gösterir gibi geliyor cep telefonundan ziyade.
  • beyler v9 iyi hoş da telefonlar zaten kasılıyor v9 hepden kasar gibi dolayısıyla işlemcilerinde biraz hızlanması gerekir derim v9 ile birlikde
  • peki birsey soracam symbian 9 kullanan telefonlar ne zaman boy gosterecek
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Carnesir

    beyler v9 iyi hoş da telefonlar zaten kasılıyor v9 hepden kasar gibi dolayısıyla işlemcilerinde biraz hızlanması gerekir derim v9 ile birlikde


    evet işlemcilerde yetersiz kalıyor ancak hafıza kartlarının hızı ve ramın yetersiz oluşu çok daha yetersiz.
    MMC, RS-MMC hızlı bellek tipleri ancak cep telefonları bunları slow modda kullanıyorlar. bellek hızlarıda artmalı.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Teknode

    SYMBİANIN BAŞINDA SONYERİCSSON NOKIA SONY SAMSUNG ERİCSSON SİEMENS MOTOROLA GİBİ DEVLER VARKEN BU TEKNOLOJİ HİÇ ESKİMEZ.

    Evet, teknoloji konusunda asla kesin konuşmamak gerekir. Arkadaş Symbian’ın asla eskimeyeceğini söylemiş ama Symbian çoktan tarihin tozlu raflarına gömüldü.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Teknode

    SYMBİANIN BAŞINDA SONYERİCSSON NOKIA SONY SAMSUNG ERİCSSON SİEMENS MOTOROLA GİBİ DEVLER VARKEN BU TEKNOLOJİ HİÇ ESKİMEZ.

  • Symbian'ın batış sebebi Nokia'nın başına geçen Stephen Elop denen adamın söylediği "platofrmumuz yanıyor" ifadesidir. Symbian şu an belki de devam ediyordu. Android sandığınız kadar iyi bir sistem değil. Şuanki işlemciler sayesinde adam olabilmiş bir sistem. Tabi bir de Google'ın son zamanlardaki geliştirmeleri ile kendi içinde artık tutarlılığı yakalamış hızlı bir sisteme dönüştü. Symbian'ın çalıştığı donanımlar altında çalışsa Android'in Symbian'dan hantal kaldığını görürdünüz. Nokia'nın da burada hatası güncel donanımları kullanmayıp ARMv6 mimarili işlemcileri kullanması oldu. Bugün akıllı telefonlarda olmazsa olmaz özelliklerden biri olan grafiksel geçişlerin -donanımsal hızlandırma- temeli Symbian ile atılmıştır. Android'de daha doğru dürüst kullanılamıyordu bile.



    Daha Android ile multitasking dahi yapılamazken Symbian ile bir taraftan torrent dosyası çekip diğer taraftan kablosuz bağlantı ile bilgisayara dosya aktarabiliyordum. Hatta bu ikisini arka plana atıp oyun oynamışlığım vardır. Merakımdan navigasyon bile açıp denemiştim. Ve bunları yaptığım telefon Nokia N82 idi. Merak edenler donanımına bakabilir. Bugün bile orta seviye bir Android ile bunları deneyip işlem durduruldu uyarısı alabilirsiniz. Düşük donamımlarla bunca işi yapabilen bir platformu çöp edip batıranlar utansınlar. Ne ilginçtir ki piyasa Avrupa menşeili işletim sisteminden alınıp Amerikan menşeili sistemlerin -iOS, Android- eline geçti. Çok yazık oldu sisteme.



    Çıkalı 10 yıl olacak ama hiç para verip de Android almadım. Nasipse eğer ilk Android telefonum Nokia 9 olabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mr. Jingles -- 26 Aralık 2017; 5:11:24 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.