Şimdi Ara

İşlemci dünyası için yeni dönem: Intel 45nm işlemcilerini duyurmaya başladı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
1.630
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bugün yeni bir haftanın başlangıcı olmakla birlikte donanım dünyası için çok daha büyük bir anlama sahip. Zira 12 Kasım itibariyle 45nm üretim teknolojisine sahip dünyanın ilk x86 işlemcileri satışa sunuluyor. İşlemci dünyasının iki devinden biri olan Intel, uzun çalışmalar sonucunda 45nm üretim teknolojisine sahip yeni işlemcilerinin ilk dalgasını bugün itibariyle resmen anons ederek kullanıcıların ve endüstrinin beğenisine sundu. Üretim teknolojileri baz alındığında 65nm üretim teknolojisine rakibi AMD'den yaklaşık 1 yıl önce geçmeyi başaran Intel, 45nm üretim sürecine de AMD'nin mevcut takviminde bir aksama veya erteleme olmazsa yaklaşık 6-8 ay daha önce geçmiş oldu.

    Intel'in 45nm üretim teknolojisine sahip işlemcileri bazı açılardan da ilkleri beraberinde getiriyor. 45nm üretim tekniği ile üretilen ilk işlemciler kullanılan üretim methodunun yanı sıra hafnium tabanlı High-K metal kapı teknolojisi gibi önemli teknolojilere de sahip. Intel'in 1970'lerde hazırladığı 2300 transistörlü işlemcileri düşündüğümüzde 820 milyon transistöre sahip olan işlemciler geçmişten günümüze gelinen noktanın önemli bir temsilcisi olmakla birlikte salt transistör artışını göz önüne aldığımız Intel, 45nm üretim sürecine geçiş ile birlikte transistör sayısını da yaklaşık %40 arttırmayı başarmış. Tabi bunda kullanılan gelişmiş üretim teknolojisi ile birim alan işlem yeteneğinin gelişmesi de son derece etkili oldu.

    Yeni üretim teknolojisininin kullanıcılar ve üretici açısından temel getirileri neler olacak? Öncelikle Intel tarafına bakalım, yeni üretim teknolojisine geçiş ile birlikte önemli bir maliyet avantajı yakalayan Intel, kullanıcılara aynı veya daha uygun fiyata 65nm üretim teknolojisine sahip işlemcilerden çok daha iddialı çözüm satın alabilme fırsatı sunacak. Tabi firma, yeni üretim teknolojisinin getirdiği daha az maliyetle daha yüksek üretim potanasiyelini de sonuna kadar kullanacak ve 45nm üretim yeteneğini ilerletebilmek için yaptığı fabrika ve tesis yatırımlarını da kotarıp hızlı bir şekilde kara geçecek gibi görünüyor. Maliyetlerin yanı sıra yeni işlemciler termal anlamda daha az ısınacak ve daha yüksek saat hızlarına ulaşabilecek tabi buda yine Intel'in ekmeğine yağ sürecek.

    Kullanıcı açısından durumu değerlendirdiğimiz daha yüksek performansa sahip işlemciler kapıda. Aslına bakılırsa tek başına üretim teknolojisinin geliştirilmesinin performansa ciddi etki yapmadığını Intel'in 90nm'den 65nm üretim sürecine geçişte Pentium D serisi işlemciler ile AMD'nin Athlon64 işlemcilerinin gerisinde kalması ile tanık olmuştuk fakat, Intel 45nm üretim teknolojisi ile birlikte termal getirinin ve paralelinde daha yüksek saat hızlarının yanı sıra şapkadan beyaz tavşan çıkarmaya devam edecek gibi gözüküyor. Zira 45nm ile birlikte mimariye eklenen 47 adet yeni SSE4 komut setinin özellikle çoklu ortam uygulamalarında ciddi oranda performans kazanımı sağlaması bekleniyor ki özellikle "video" odaklı çalışan kullanıcı ve müşteriler için bu son derece güzel ve muhtemelen "vakit kazandıracak" önemli bir gelişme.

     

    Intel'in 45nm üretim teknolojisi ürettiği işlemcilerin fayda ve avantajlarını kullanma şansına ilk olarak profesyonel kullanıcı ve kurumlar sahip olacak. Zira Intel'in bugün resmi olarak anons ettiği 45nm üretim teknolojisine sahip işlemcilerin biri hariç diğer hepsi Xeon sınıfında. Bilindiği üzere Intel'in Xeon ürün gamı özellikle sunucu ve iş istasyonları için hazırlanan profesyonel çözümlerden oluşuyor. Tabi her ne kadar farklı segment ve müşteri gruplarına hitap ediliyor olsa bile Xeon işlemcileri de temel olarak masaüstü modelleri ile aynı teknik alt yapıyı kullanıyor. Intel'in masaüstü için ilk 45nm temsilcisi ise firmann "yüksek performans & yüksek fiyat" sınıfı olan "extreme" serisine dahil olan Core 2 Extreme QX9650 oluyor.

    Intel'in sunucu ve iş istasyonları için geliştirdiği 45nm üretim teknolojisine sahip Xeon işlemcilerin saat hızları ve bazı diğer teknik detaylara yukarıdaki tablo aracılığı ile ulaşabilirsiniz. Modeline göre değişmekle birlikte $177 ile $1279 fiyat aralığında olacak 45nm Xeon işlemcilere ek olarak firmanın özellikle oyunculara yönelik olarak hazırladığı vurgulanan Core 2 Extreme QX9650 modeli ise 999$ olacak. Tabi bahsi geçen fiyatların 1000 adetlik alımlarda geçerli olduğunun da altını çizelim. Hem Intel hemde işlemci ve donanım dünyası için bugün yeni bir dönemin başlangıcı. Şimdi gözler AMD'de. Üretim teknolojilerine yönelik olarak sektör devlerinden IBM ile beraber çalışan AMD, 2008 yılı içerisinde ürün gamını 45nm sürecine geçirmeye yönelik ilk somut adımları atmayı planlıyor. Son detay olarak Intel'in daha geniş kiteleye hitap edecek çift ve dört çekirdekli 45nm modellerini Ocak ayında duyuruacağını da ifade edelim.








  • Haber için teşekkürler daha yeni 65 aldık 45 de 2 sene sonra alırız inşallah..
  • 10nm cıkana kadar almıycam
  • tuh ya

    sımdı ben ne alıcam ekran kartımı işlemcimi
  • Haber için teşekkürler fx57. Hadi hayırlısı. Hem daha performanslı işlemciler geliyor hem de yeni işlemci alacaklar için ne zaman olur bilinmez ama yakında 65nm işlemcileri daha ucuza alacaklar.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: @marki

    tuh ya

    sımdı ben ne alıcam ekran kartımı işlemcimi


    ekran kartı tabiki işlemcin gayet yeterli zaten masa üstüne gelecek ilk işlemci 999$ toptan fiyata gelio yani bise gelene kadar 1200+kdv olur ee o zmaan sormaya gerek yok iki sene sona alırsın işlemci misal ben 4 yıl kullanırım diyorum celoron 2.8 i kullanmıştım 3-4 yıl e buda o kadar gider sanırım




  • bende hep artık bu son diyorum.bir daha birşeye heves edip zarara girmeyeceğim diyorum ama ; teknolojinin cazibesine yenik düşüyorum
  • 32 nm teknoloji için bir mola yeri olabilir, uzun bir dönem bu teknoloji kullanılcak gibi.
  • Ben işlemçimi şimdi bu 45nm lerde değiştirmeyi düşünmüyorum.Çünkü yaptıkları yenilik o kadarda iyi değiller yani benim işlemçiye göre (SSE4 komut setinin özellikle çoklu ortam uygulamalarında ciddi oranda performans kazanımı sağlaması bekleniyor ) .Ben bundan sonraki sürümleri bekliyeceğim.
  • yani yoksa her yeni üretim teknolojisinde bende nm atlasam bu kesemde zarardan başka bir işe yaramaz biz kullanıcılarda tıpkı bunların yaptığı tik tak gibi bir alıp bir almamalıyız aslında misal 65 nm teknolojili işlemcimiz mi var o zaman bizim sıradaki işlemcimiz 45 nm değil 35 nm gibi birşey olmalı elimizdekini yeterince kullanmalıyız
  • walla harika ne diyelim super Bisi Olmus işlemcide Son devrim zamanına gore ayak uydurmuslar aslında cıkmalıydı boyle bır sey daha önceden ne kadar guzel olurdu sımdıye daha ıyılerı cıkardı bılmem anlatabılıyomuyum
  • quote:

    Orjinalden alıntı: FATAL ¦ ERROR

    10nm cıkana kadar almıycam


  • Bakalım Türkiye'ye ilk kim getircek bu işlemciyi ilk kimin stoklarına girecek...
  • niye 45nm'ye geçiyorlar diye biz seviniyoruz ki? daha mı ucuza satıyorlar artık işlemcilerini? 45nm'nin 65'e göre bariz bir ısı farkı yarattığını kanıtlayan bir test var mı? pratikte intel'in high-k dielectric bağlantılarını sağlayan metal-gate'ler ile başarılı bir şekilde çalıştığını ve bir ısı farkı yarattığını kanıtlaması lazım. şimdiye kadar gördüklerimiz 45 yazılı tişörtlerle gezen adamlar sadece, eğer 90'dan 65'e geçiş gibi olacaksa 45nm sadece intel'in dünyayı daha fazla işlemciye boğmasına ve bunları bizim gibi 3. dünya ülkelerine kakalamak ve hükümetleri E6600 işlemcili BTX anakartlarla 60.000 adet PC'yi öğrencilerin "internet devrimine hazırlanmaları için" (otellini'nin türkiyeye geldiğinde kendi söylediği şey) okullara dağıtılmasına ikna etmek için daha da fazla kaynak ayırabilmesine yarayacak.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: cause_of_death


    quote:

    Orjinalden alıntı: FATAL ¦ ERROR

    10nm cıkana kadar almıycam





    benim kafadan iki kişi buldum ben hala 90nm deyim




  • AMD'nin en azından fiyat konusunda intelin itici faktörü olduğu bir kez daha ortaya çıktı.
  • atomik boyutlara düşecek çok uzun olmayan bi zaman sonra bu gidişle

    hadi hayırlısı
  • ben hala 130um'lardayım artık bundan sonrası 45um olur gibime geliyor. ama intel değil hiç kusura bakmasınlar 999*1000*1,18=1178820$ min verecek param yok ben artık Phenom X2 yada X3 bekliyorum hangisi daha f/p'lı olur ise iyi günler
  • [pm] ler gelir bi kaç sene sonra sasırmayın
    fx57 hocam haber için saol



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Beycoast -- 14 Kasım 2007; 0:47:01 >
  • kim tutar intelii yürü be intell ama 45 nm maliyeti düşük onuda fiyatlara yansıtt
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.