Şimdi Ara

Bad Sector-Lowlevel Format

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
319
Cevap
19
Favori
159.135
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • * Bilgisayarlarin harddisdk kapasitelerinin terabayt oldugu bir donemde buradaki bilgilerin artik cokta yararli olmadigi kanaatindeyim. *
    Bu yuzden asagidaki bilgileri lutfen sadece test icin kullanin.

Bad Sector Nedir ? Nasıl Oluşur ?

Bir hard diskte bilginin saklanabildiği en küçük bölge sektördür ve sektörler disk plakarı üzerine yayılmıştır. Bu sektörlere okuma/yazma kafalarıyla ulaşılır ve bu kafalar okuma/yazma işlemini plakalara değmeden manyetik olarak yaparlar. Disk çalışmadığı zaman da okuma/yazma kafaları plakalar üzerinde Landing Zone denen bir bölgeye “iniş” yapıp orada dururlar. Güçte ani bir kesilme veya bir dengesizlik ( sarsılma veya düşme ) sonucu bir kafa disk yüzeyine çarparsa Head Crash dediğimiz kafa çarpma olayı olur. Kafa landing zone yerine bir sektörün üzerine düşerse o sektör hasar görerek kullanılamaz hale gelir ve kullanılamayan bu bozuk sektöre Bad Sector denir.

Açıklama;

Bu olay benim çok vaktimi aldı arkadaşlar,görüyorum ki bu günlerde en sık rastlanan sorunlardan biri bad sector olayı..Şimdi size neler yapmanız gerektiğini(yani benim neler yaptığımı)anlatmaya çalışacağım.
    Harddiskte bad sectorun olduğunu anlamam biraz zaman aldı,bad sector olunca bilgisayarda yüklü olan işletim sisteminde sistem dosyaları eksik hatasını bilgisayarınız verebilir ya da disk hatasını verebilir.
    İlk başta neler oluyor diyordum;bad sector ne bilmiyordum ve her defasında format ya da onarım yapıyordum.Ama biraz DH üyeleri sayesinde birazda kendi araştırmalarım sonucunda bad sectorun ne olduğunu nasıl düzeltiliceğini öğrendim.İşletim sistemini kurduktan sonra bilgisayar yönetim merkezine bakıyordum ve sistemde bir bad block hatasına rastladım hemen araştırmaya başladım ve öğrendim ki bu bir bad sector.İlkönce tüm disklere format at dediler ve yavaş olarak biçimlendir dediler onu yaptım olmadı check disk yap dediler onuda denedim yine olmadı.
    Artık benim için bir tek çözüm kalmıştı Lowlevel format.Lowlevel format hdd'yi fabrika ayarlarına döndürmeye yarar.Okuduklarıma göre,bu eski bioslarda mevcutmuş fakat şuan mevcut değil bundan dolayıda harddisk üreticisinin sitesinden programı indirebilirsiniz.Neyse,anlatmaya devam edeyim;
    Ben Lowleveli yaptıktan sonra oldu dedım ama birde ne göreyim ? Tekrar aynı hata ama yılmadım tekrar araştırmalarıma devam ettim ben Lowlevel yapmak için Hireen Boot Cd kullandım. (www.hiren.info)
    Hireen Boot Cd'de çok güzel programlar var bu programları kullanabilmeniz için boot cd oluşturmanız gerek.
    İndirdiğiniz dosya .iso uzantılıdır ve iso uzantılı dosyalar kesinlikle açılmaması gereken dosyalardır.
    Bu dosyaları yazmak için ultra iso ,magic iso gibi programlar kullanmalısınız.
    En son olarak Hireen Boot Cd'nin içinde Hdd Regenerator adlı bir programa rastladım bu program hakkatten de bad sectorleri düzeltiyor bende işe yaradı fakat bilmeniz gerek şu ki bad sector kendini tekrar oluşturuyor ve ben buna karşıda bir önlem aldım,bad sectorleri repair ettikten sonra bilgisayarıma format attım.Sonrada kullandığım programları bilgisayarıma yükledim.En sonunda Deepfreeze kurdum,Deepfreezi C yerel diskine yükledim yani sistem dosyalarının olduğu diske..
    Şuan pc çalışıyor,diyelim ki bunları yaptınız deepfreeze yüklediniz fakat deepfreezi dondurduğunuzda sistemde tekrar aynı hataya rastlarsanız endişelenmeyin Sadece,Hiren Boot Cd'yi takın Hdd Regenerator programını çalıştırın(hiçbir dosya kaybı olmadan)hardiski tamir edin sonrada deepfreezi aktif hale getirin.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Harddisk bad sektör testi için – Hdtune

İndirme adresi:
    www.hdtune.com
    HD Tune website
    http://www.hdtune.com/download.html

Ekran Görüntüsü:

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Hiren Boot Cd

İndirme Adresi:http://vishul.wordpress.com/2008/08/07/hiren%C2%B4s-boot-cd-95/
    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------
    .iso dosyası nasıl yazdırılır ?

İndirme adresi:http://www.filehippo.com/download/3b07bab28a2f850176f58ac92a24149c/download/

Nasıl Yazdırılır ?

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    -Hiren Boot Cd ile Lowlevel Format Atmak – (Hazırlayan: Kan Tutar -Teşekkür Ediyoruz)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ßy Spécops. -- 25 Mart 2013; 14:23:59 >

• @Specopsx sağolasın..

İşe yarar bilgiler vermişsin.. Birçok kişinin işine yarayacağından eminim..
  • sağol kardeş
  • Paylaşım için sağol...
  • Güzel bir yazı. Keşke yazının tamamını siyah (black) yazsaydın.

• quote:

Orjinalden alıntı: 34_gurcangurel

Güzel bir yazı. Keşke yazının tamamını siyah (black) yazsaydın.

Düzelttim...
  • Arkadaşım güsel bi yazı yazmışsın.Bende burdan tüm teknik servisde çalışan elemanlarına sesleniyorum...Varsa halen Hiren's Boot Cd yi kullanmayan şiddetle tavsiye edilir bazı noktalarda yetersiz kalıyor olabilir ama yedek alma onarma gibi konularda %85 işinizi görecektir......

Oturup böle bi yazı yazdığın içinde teşekürr.....Emeğine sağlık......

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    SSD Bad Sector ?
    5 yıl önce açıldı
    Bad sector'lü HDD + SSD
    5 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • eline sağlık
  • Yorumlarınız için teşekkürler arkadaşlar...

Lowlevel format için : Start Boot Cd- Hard Disk Tools -More..-Maxtor Powermax-Maxllf.Exe adımlarını izleyin. (Dikkat edin ! Ben bir tehlike yaşamadım ama Lowlevel formatın tehlikeli olduğu söyleniyor.Fabrika ayarlarına dönüştürüyor hdd'yi fakat herhangibir elektrik kesilmesi,pc kapanması v.s v.s harddiskin gitme ihtimali yüksekmiş.Lowlevel atmadan önce nasıl atıldığı hakkında daha fazla bilgi edinin eğer sorularınız varsa bana pm ile ulaşın)

Hdd Regenerator için:Start Boot Cd-Hard Disk Tools-Hdd Regenerator (Lowleveldan önce bunu yapmanızı öneririm çünkü bu programla dosyalarınızı kaybetmiyorsunuz fakat bad sector kendini tekrar oluşturabilir.Lowlevel attıktan sonra ise eğer harddiskinizde benim gibi büyük bir sorun yoksa düzelir diye düşünüyorum)
    Bu programı çalıştırdıktan sonra bad sectorleri onarım yapmak için seçenekler sunucak,ben mb olarak ayarlıyorum çünkü diğer seçenek çok uzun sürüyor ..
    Kolay gelsin ... (Eğer bu program hakkındada sorularınız varsa,pm ile bildirin yardımcı olmaya çalışacağım..

Not:Lowlevel format başka şekilde de atılabilir fakat benim diğerleriyle ilişkim olmadı bu yüzden soru sorarken,Hireen Boot Cd ile yapılan Lowlevel formatı sorun...

Saygılar...

• dos ortamından beri bilgisayarlarla iç içeyim,
    öyle çok ustayım diyemem ama,
    bu bad sectör lerle çok uğraştım,
    lowlevel format, ( bios formatı ) ve bu formatı atan programlar hepsini kullandım,
    ama hiç biri işe yaramıyor,
    fiziki bad sectörlerin onarılması nasıl mümkün olabilirki,
    diskin yüzeyinde fiziki bir hasar , çizik var bunun onarıldığını söylemek inandırıcı değil,
    kullandığınız programların yaptığı şu,
    bad sectör olan noktayı tespit edip, o noktayı sona atıp tüm bed sectörleri aynı şekilde sanal olarak sonda topluyor, ve yok sayıyor, ama ordalar,
    eğer bilgisayarınızı çalışırken fişini çekerseniz, yada elektrik kesilirse, tekrar açtığınızda scan disk yapacaktır ve bu bad lari tekrar buluverecektir,
  • hakli olabilirsin ama suanda ben bilgisayarimi nasil kullaniyorum ?
  • @rondo1194 Arkadaşımızın yaptığı yoruma katılıyorum. buna nazaran eski bir teknik servis hilesi vardı bad sector için ki bilmeyen yoktur. Bozuk kısmı format atarken veya diski bütünlerken boyutu hakkında bilgileniyorduk. (örn:6,4GB'lık bir hdd 4,2Gb ve sonrasında düzeltme başlıyor 4,9Gb a kadar sonra devam ediyor) Bu örneğe göre C:\ ve D:\ sürücüsü olarak bölüyorduk. C: sürücüsüne 4Gb D:sürücüsüne 1,4Gb gibi...
    Buna göre windows kurulduğunda disk bakımı veya hata ile karşılaşmıyordu tabi sağlıklı değil...
    Mekanik bir arızayı asla program düzeltemez bozulmayı geciktirir. Bad sector sonucu hep aynı trajedi olan sorundur.
    Saygılar
  • quote:

Orjinalden alıntı: Tocak

.
    Mekanik bir arızayı asla program düzeltemez bozulmayı geciktirir. Bad sector sonucu hep aynı trajedi olan sorundur.

Hdd regenerator bad sectorleri tamir ediyor fakat bad sectorlerin tekrar oluşmasına engel oluyor değil fakat Deepfreeze ile bad sectörlü bir harddiski kullanabileceğinizden eminim..
  • quote:

Orjinalden alıntı: Specopsx

hakli olabilirsin ama suanda ben bilgisayarimi nasil kullaniyorum ?

arkadaşın dediği gibi bad sectorlar sona atılıyor.yani sen önce sağlam yerleri kullanıyosun.o yüzden sorun çıkmıyo.ama nekadar dosya yüklersen hata alma süren okadar çabuk olur.ha bide defrag yapmaya özen gösterin.böylece dosyalar dağılmaz.ama tam tersi de olabilr.yani defrag yaparken dosyalar o bölümede gidebilr.tam bilmiyorum

emeğine sağlık bu arada.yararlı bilgiler var.teşekkürler

• Paylaşımlar için sağolun :) Birgün badsectorüm oluşursa bakarım :)
  • güzel bilgi teşekkürler kardeş.
  • quote:

Orjinalden alıntı: caglarcsgn

quote:

arkadaşın dediği gibi bad sectorlar sona atılıyor.yani sen önce sağlam yerleri kullanıyosun.o yüzden sorun çıkmıyo.ama nekadar dosya yüklersen hata alma süren okadar çabuk olur.ha bide defrag yapmaya özen gösterin.böylece dosyalar dağılmaz.ama tam tersi de olabilr.yani defrag yaparken dosyalar o bölümede gidebilr.tam bilmiyorum

Tamam o zaman hdd bozulursa buraya yazarım ben eğer öyleyse....dediğin gibi...

• quote:

quote:

Orjinalden alıntı: caglarcsgn

quote:

Tamam o zaman hdd bozulursa buraya yazarım ben eğer öyleyse....dediğin gibi...

Bozulmaz inş arkadaşım bizde sohbetimize devam ederiz

• quote:

Orjinalden alıntı: rondo1194

eğer bilgisayarınızı çalışırken fişini çekerseniz, yada elektrik kesilirse, tekrar açtığınızda scan disk yapacaktır ve bu bad lari tekrar buluverecektir,

Haklısın,fakat Deepfreeze ile badli bir hdd'yi çalıştırabilirmiyim sen ona katılıyormusun ?
  • Bad sektörler yazılımsal olarak gerçek anlamda düzelmez. diski bir süre daha kulanabilmenizi sağlayan pansuman türünden bir uygulamadır.
    Servise verilen bad sektörlü harddiskin malum yazılımlar kullanılarak tamir edildiği iddia edildiğinde hdd repair, hdd tune, ya da o markanın sitesinden indirilecek programlarla örn: segate' in "sea tools for windows") ile taratarak anlamak mümkün oluyormu?
    Konuyu açan arkadaşa da sormak istiyorum. her hangi bir yüzey tarayıcı programla tarattığınızda diskte her hangi bir farklılık görülüyor mu?
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.