mutimuti arkadaşım ısınma sorunu vs performans işlemci sökülümü takılması bunları güzel bi şekilde anlatırsan dh sana minnettar kalır :D
işlemci performans testlerini everestin tarşılaştırmalı testlerinden yapıyorum. stabiliteyide prime95 ve hesap makinasından faktöriyel hesaplatarak bakıyorum. bu hesaplamalarda sıcaklık değerleride aşağı yukarı belli oluyor. ilk izlenim olarak nromal kullanda mesela benim sürekli kullandığım programlar açıkken çok daha az ısıdıklarını söyleyebilirim. sıcaklık konusunda en iyisi tl52 çok az ısınıyor. tl50 de çekirdeklerin sıcaklıkları biraz farklı gösteriyor ki bu programla alakalı olabilir. biri 46 iken diğeri 30 nasıl olsun . işlemcilerde stabilite sorunu yok. everestin cpu testlerinide yaptım fotoları çektim. akşama doğru siteye eklerim. sonrada ayrıntılı sökme takma işlemini göstereceğim artık telefonun kamerası nekadar güzel gösterirse artık .
testleri üstte yazdım fekat eski işlemciyi test etmemişim bende yeni fark ettim ki 10 kere işlemci söküp taktım üşendim bidaha eskisini takmaya. hatırladığım kadarıyla sempron 3600 de althlonxp 3200 civarında idi bi arkadaş onuda eklerse iyi olur bidaha değişirsem onuda koyarım. 6 saattir bu çift çekirdekli işlemcileri kullanıyorum. ilk izlenimlerim söyle. 1- daha stabil işlemciler. mesela usb dvb tv kartim var. sinyal düştüğü zaman progdvb çak diye kapanabiliyordu. veya bazen tüm bilgisayarı kitliyordu. şuanda kapanma çok ender oluyor ve kitlenme hiç yaşamadım. sistemi kitlemiyor. 2- ısınma değerleri daha az genel olarak. mesela hesap makinesinde 100bin faktöriyeli hesaplatmaya kalkarsanız odanız soğuk değil ise sıcaklık 60C yi geçecektir. şuanda tl 58 kullanıyorum mesela bu 60ı geçmedi. tl52 zaten en soğuk çalışan işlemci aralarında. 3- çift çekirdeğin özelliği herhalde nekadar uğraştıysamda işlemcinin toplam %100 çalıştığına raslamadım. bu da herhangi program bi yanlış işlem uygulasa kilitlense. sistemin kilitlenmeyeceği anlamına geliyor diye düşünüyorum. 4- fan sesi her işlemciye göre farklı sıcaklık aralıklarında değişiyor. mesela eski işlemcide 50C altı, 50 60 arası, 60 70 ve 70 üstü olarak farklı hızlarda çalışan işlemci tl 58 de 55 C altı en yavaş döndüğü hız olarak yukarı doğru çıkıyor. burda daha az ses demek oluyor. zaten tl52 de ısınma hiç yok diyebilirim tl50 ve tl 58e göre. 5- herkesi ilgilendirmez belki ama eski işlemcide 4 5 gb lik bi dosyayı harddiskler arası taşımaya kalktığımda fan kesin 2. kademeye geçerdi. bu ne yahu derdim dosya yüklenirkende bukadar kasılırmı bu çift çekirdeklerde sıkıntı olmuyor. aklıma şimdilik başka bişey gelmiyor fakat genel itibariyle en yavaşı bile bizim işlemciden iyi olduğu kesin. zaten illede vista kullanacağım diyenler varsa çift çekirdek şart diye düşünüyorum.
elimde birer tane TL58 TL50 TL52 var isteyenlere bana mal olduğu fiyatdan direk verebilirim. kar amacı güdmüyorum zaten para kazanmak için satın almamıştım. ebayın gazabına uğramıştım resmen kimse artırmayınca bende kaldı işlemciler bende artık aybıp olmasın diye satın aldım. fiyatlarını özelden ulaşan arkadaşlara bildiririm. isteyenlere gittigidiyor üzerinden de verebilirim tabi komisyonuda siz ödersiniz .
İŞLEMCİYİ SÖKME KLAVUZU VR330X BURADA ANLATILACAKLAR BİLGİSAYARINIZI SERVİS GARANTİSİ DIŞI BIRAKIR. SORUMLULUK TAMAMEN SİZE AİTTİR. ONA GÖRE İhtiyacınız olacak şeyler. 1 adet yıldız tornavida. 1 adet düz tornavida. termal macun ve işlemci tabiki . ilk olarak bilgisayarı elektrikten çıkartıyoruz ve pili çıkartıyoruz. diğer kablolarıda sökmenizda fayda var daha rahat olursunuz.
resimde kırmızıyla gösterilen vidalar söküyoruz. sonra sol altta tırnağınızı sokup kapağı çıkartacağınız boşluğu göreceksiniz. orayı kullanarak nazikçe kapağı çıkarıyoruz ve kapağı güvenli biyere koyuyoruz. bu arada vidaları kaybetmeyin .
resimde kırmızı görünen bölgedeki vidaları söküyoruz. ki bu vidalara tornavidayı değdirdiğiniz andan itibaren bilgisayarınız garanti dışı olacaktır ona göre tekrardan. fanın vidaları çok küçük düşürmemeye dikkat edin. mıknatıslı tornavida tavsiye edilir.
ilk olarak fanı çıkartacağız.sol altta fanın vidasının yanında ufak bi yuva göreceksiniz. fan sabit dursun diye o yuvaya geçirilmiştir. hafif yukarı oynatıp yuvadan kurtulmasını sağlayın ve resme göre yukarı tarafını havaya kaldırarak yavaşça fanı çıkartın. resimde de görüdüğünüz gibi kablo ile ana karta bağlı oyüzden resimdeki gibi sağ tarafa uzanabildi yere kadr getirip bırakın. kablolarını sökmeyeceğiz. oyüzden nazik olun. tabi orda bida üzerinden geçen kabloları sabitlemek için bir bant var onuda açın. ayrıca o band tekseferlik bantlardan yani sökünce eski yapışkanlığı kalmayacak telaşlanmayın. fanı çıkartırkende üzerinden geçen kablolara dikkat edin.
sonra metal plakayı sökeceğiz. metal plakanın sağ ucunu yavaşçayukarı kaldırın ve kasadan kurtulmasını sağlayın. sonra kablolara dikkat ederek yavaşça sol tarafını kasanın içerisinden çıkartın. tersini çevirdiğinizde işlemcinin termal macunu taşlaşmış olduğunu göreceksiniz. onu temizlemeniz gerekecek. alkolle kağıt mendiller temizleyin fakat ekran kartının işlemicisin termal pastasına dokunmayın. en azından ben dokunmadım. çünkü o metal plaka ekran kartı işlemcisine değiyormu diye emin olamadım şahsen. onun macunu birazdaha kalın görünüyordu. ona dokunmadan tekrar taktım ben eskisine göre sıcaklık farkı görmedim şahsen.
evet şimd işlemciyi yerinden çıkartacağız. resimde kırmızılı gördüğümüz yerde bir vidaya benzer kilit var. onu saat yönünün tersi istikamette yarım tur çevireceğiz ve işlemcinin yukarı kaydığını göreceğiz ve tık diye bi ses gelecek. bu kilit açıldı demek oluyor. artık işlemciyi ordan alabiliriz.
işlemciyi sökme işini hallettik. şimdi metal plakadaki işlemciye denk gelen termal macunu temizliyoruz.bunu yaparken o kısma metal bişeyle dokunmamaya dikkat edin. çünkü çok rahat çizilebiliyor. aşırı çizikler işlemciden gelen ısıyı yeterince plakaya tesir ettirmemesine neden olabilir. ayrıca parmaklarınızlada dokunmamaya dikkat edin insan derisindeki yağda benzer bi etki yapabilir kağıt mendil kullandım ben.
sonra yeni aldığınız işlemcinin çekirdeğini alkolle temizliyoruz. yine orayada metal gibi bişey veya parmaklarımızı sürtmemeye özen gösteriyoruz.
temizledikten sonra işlemcinin köşelerininden birinde olan üçken şeklini işlemci yuvasındada göreceğimiz gibi sol alt kısma denk gelecek şekilde(resimlere göre) yerleştiriyoruz. yuvaya tam oturduğundan emin oluyorz zaten farklı bi şekilde oturmyacaktır. yuvaya tam oturduğuna emin olduktan sonra üstte anlttığım kilidi saat sönünde yarım tur çeviriyoruz. yerine oturduğuna emin oluyoruz. zaten daha fazla dönmez. akabinde işlemnin çekirdeğine termal macun süreceğiz. çok aşırı dökmeye gerek yok. bir damla akıtıp üzerine yayarsanız yeterli olacaktır. tabi işlemciyi yerleştirmeden önce alkolu fazla dökmüş seniz alkolun uçtuğundan emin olun. metal plakada aynı şekilde ıslak kalmasın .
simdi sökerken yaptığımızın tam tersi devam edip takacağız. işlemciyi yerleştirip kilidi kapadık. önce metal plakayı aynı şekilde yerine geçiriyoruz kablolar üstte kalacak unutmayın. işlemcinin etrafındaki vidalara denk gelecek şekildeyerleştirin. sonra fanı yine kablolara dikkat ederek yerleştiriyoruz bu arada kendi kablosuda iç kısımda kalacak. sol alttaki vidansının yanındaki yuvasına geçirmeyi unutmayın. sonra vidaları yerleştirp sıkıştırın. çok aşırı sıkıştırmanıa gerek yok. vidalarıda sıkıştırdıktan sonra artık kapağı kapatıp bilgisayarı açmak kalıyor.
Üsttede dediğim gibi bu işlem bilgisayarı garanti dışı bırakır. İşlem sırasındaki herhangi bi problemde risk tammen size aittir sorumluluk kabul etmem. anlatamadığım eksikkalan bir bölüm veya dikkatedilmesi gereken başka bir husus var ise ekleyin arkadaşlar. gazanız mübarek olsun..
Edirne Uzunköprü de ikamet ediyorum. Uzunköprü END. MESLEK LİSESİN de öğretmenim. elinizde ki çift çekirdek benim notebookumda çalışırsa notebokumu terfi ettirmek isterim. Tabi hala satılmamış ise.
CPU Türü Mobile AMD Turion 64 MK-38, 2200 MHz (11 x 200) Anakart Adı MSI MegaBook M670 (MS-1632)
arkadaşlar yukarıda ki bilgisayarın anakartı da çift çekirdek işlemciyi destekler mi? acil cevaplarınızı bekliyorum. performans arttırımı için düşünüyorum.
CPU Türü Mobile AMD Turion 64 MK-38, 2200 MHz (11 x 200) Anakart Adı MSI MegaBook M670 (MS-1632)
arkadaşlar yukarıda ki bilgisayarın anakartı da çift çekirdek işlemciyi destekler mi? acil cevaplarınızı bekliyorum. performans arttırımı için düşünüyorum.