Şimdi Ara

AMD 790FX'e adım adım; DFI LanParty UT 790FX-M2R ve Asus M3A32-MVP Deluxe

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
2.407
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • ATi'yi bünyesine katmasının ardından "platform üreticisi" olma planları doğrultusunda yonga seti üretimini de soyunan AMD, geçtiğimiz Şubat ayında piyasaya sürdüğü ve ciddi satış rakamlarına ulaştığı 690 serisi çip set ailesi ile bu alanda ciddi bir potansiyele sahip olduğunun ve rakipleri için tehlike unsuru oluşturacağının da ilk sinyallerini vermişti. Yeni nesil Phenom işlemcilerine yönelik olarak 7 serisi yeni yonga seti ailesinin hazırlıklarına devam eden firmanın bu alanda hazırladığı en iddialı çözüm 790FX yonga seti olacak. Phenom işlemcileri için hazırlanan ve ciddi overclock potansiyeli sunmasının yanı sıra Quad-Crossfire gibi "extreme" özellikler ile donatılan yonga setini kullanan anakartlar da artık yavaş yavaş piyasaya çıkmaya başlıyor. Gigabyte'dan sonra yine sektörün iddialı oyuncuları olan Asus ve DFI da 790FX temelli anakartlarını piyasaya sürüyorlar.

    Resmi lansmanının 19 Kasım'da yapılması beklenen AMD'nin 790FX yonga setini kullanan anakartlar bir bir satışa sunuluyorlar. Gigabyte'ın 790FX-DQ6 modelinden sonra Asus'un M3A32-MVP Deluxe ve DFI'ın LP UT 790FX - M2R modelleri artık satışa sunulmak üzere paketlenmiş durumdalar. Anakartların detaylarına geçmeden önce AMD'nin yeni yonga seti 790FX'in bazı önemli özellikerini hatırlamakta da fayda var. AMD'nin soket AM2+ formundaki yeni nesil Phenom işlemcileri için hazırlanan 790FX yonga seti ayrıca firmanın an itibariyle satılmakta olan soket AM2 formundaki mevcut işlemcilerine de tam destek sunmakta.

    1066MHz'e kadar DDR-2 bellek kullanımına olanak tanıyan 790FX temelli anakartların en önmeli özelliklerinden biri ise PCIe 2.0 ve Quad-Crossfire desteğine sahip olması gösterilebilir. Zira 790FX yonga setini kullanan anakartların önemli bir kısmı 4 adet PCIe slotu üzerinden 8X+8X+8X+8X konfigürasyonunda Quad-Crossfire desteği sağlayarak tek karta göre uygulama bazlı değişmekle birlikte 3.6 kata kadar performansı artışı sağlamayı hedefliyor.

    Asus M3A32-MVP Deluxe

    Tabi 790FX yonga setinin özellikleri saymakla bitmiyor. Gelişmiş üretim teknolojisi ile üretilen 790FX yonga seti AMD'nin iddialarına göre, kendi segmentinde var olan en düşük TDP tasarımına sahip. Zira gelen bilgilere göre 790FX yonga seti bekleme anında 8 watt, yük altında ise 15 watt civarı bir güç tüketim değerine sahip. Tabi hal böyle olunca hem soğutma hemde overclock potansiyeli açısından yonga setinin olumlu sinyaller verdiğini de ifade edelim.

    AMD'nin 790FX yonga setini kullanan ilk anakartlar piyasaya AMD'nin an itibariyle en güncel güney körpsüsü olan SB600 ile birlikte çıkacaklar. Fakat firmanın hazırlıklarını sürdürdüğü SB700 yongası hazır olur olmaz 790FX yonga setli anakartlarda kullanılmaya başlanacaklar. AMD'nin en yeni ve iddialı yonga seti olan 790FX'in bazı temel özelliklerini hatırladıktan sonra yeni yonga setini kullanan Asus'un M3A32-MVP Deluxe ve DFI'ın LP UT 790FX - M2R modellerine biraz daha yakından bakalım.

    Quad Crossfire desteği var

    Asus'un 790FX yonga setini kullanan M3 serisi anakart ailesine yönelik detayları daha önce sizlere sunmuştuk. İlk etapta 3 modelden oluşması beklenen serinin haberimize konu olan modeli ailenin 2. büyük üyesi olan M3A32-MVP Deluxe modeli. Aynı modelin Wi-Fi ve daha gelişmiş pasif soğutma ünitesi ile desteklenen bir üst modeli daha bulunmakta. AMD'nin mevcut işlemcilerinin yanı sıra Phenom ailesine de yataklık edecek olan anakartın soğutma ünitesi kuzey ve güney köprülerinin yanı sıra güç modüllerini de kontrol altına almakta.

    Düzenli komponent dağılımına parlel olarak katı kapasitör kullanımı ile de dikkat çeken anakart üzerinde AMD'nin Crossfire X teknolojisi ve Quad-Crossfire kurulumu için 4 adet PCIe X16 slotu yer almakta. PCIe X1, X4 slotlarının bulunmadığı M3A32-MVP Deluxe üzerinde ayrıca geleneksel PCI slotlarından da 2 adet bulunmakta. Gigabit ethernet ve 7.1 kanal yüksek tanımlı ses desteğine de sahip olan anakart, çok sayıda USB 2.0 ve SATA-II noktasının yanı sıra e-SATA desteği de sunmakta. Satışa hazır olan anakartın kesin çıkış tarihi ve fiyatı şu an için belirsizliğini koruyor.

    DFI LP UT 790FX-M2R

    AMD ve overclock! Bu ikili yan yana geldiğinde kuşkusuz tamamlayıcı öge olarak pek çok kişinin aklına DFI gelir. Athlon64 işlemcileri için hazırladığı nForce 4 yonga setli LanParty serisi anakartları ile AMD ile adını adeta özdeşleştiren ve ciddi başarı yakalamanın yanı sıra adı adeta efsaneye dönüşen DFI, uzun süren sessizliğini 790FX yonga setini kullanan yeni anakartı LP UT 790FX - M2R ile bzomaya hazırlanıyor. DFI'dan artık beklediğimiz üzere UV duyarlı sarı ve yeşil rengin egemen olduğu anakart "overclock" konusunda lider olmak için yaratıldığına dair önemli sinyaller de vermekte. Firmanın yeni pasif soğutma anlayışının hüküm sürdüğü anakart malesef AMD'nin Quad-Crossfire teknolojisinden yararlanamıyor zira anakart üzerinde sadece 3 adet PCIe X16 slotu yer almakta.

    Detaylı bir çalışmanın sonucu olduğu her halinden belli olan anakart fiziksel yapısının yanı sıra ince ayar konusunda sınır tanımaz BIOS menüsü ile de ilgi görecektir. Genel özellikleri itibariyle Asus'un yeni modeli ile ortak özelliklere sahip olan anakart %100 japon kapasitörlerin yanı sıra çift gigabit ethernet desteği ile de dikkat çekiyor. Asus'dan farklı olarak entegre ses desteğinin daha iyi elektrik dağılımı sağlamak adına ayrı bir modül olarak verildiği anakart overclock severler tarafından ilgi göreceğe benziyor.

    Quad Crossfire desteği yok

    AMD'nin yeni yonga seti 790FX için lansman tarihi adım adım yaklaşıyor. Üreticiler artık son hazırlıklarını yapmaktalar. Performansı en az Phenom işlemcileri kadar beklenen 790FX yonga setinin yeni nesil işlemciler ile nasıl bir birliktelik oluşturacağını kısa bir süre sonra göreceğiz.








  • çipset boşta 8 yükte 15 w güç tüketiyorsa acaba o kadar bakır soğutma gerecine ihtiyaç var mı? yoksa o kadar bakır sadece süs mü?
  • bence overclock yapmak icin üretildiginden böyle bi sogutmaya gidilmiş. alttakinden bi tane alabilir miyim? umarım 400 barajını geçmez gigabyte gibi... (parasal acıdan revizyona ugramış modellerini beklerim bende mecburen sb700...)
  • quote:

    Orjinalden alıntı: hydro1212

    çipset boşta 8 yükte 15 w güç tüketiyorsa acaba o kadar bakır soğutma gerecine ihtiyaç var mı? yoksa o kadar bakır sadece süs mü?

    büyük ihtimal oc dostu olması içindir.. malum artık oc potansiyelleri belirleyici faktör oldu.. 790fx gibi üst sınıf bir çipset için oc olmuyor yada problem çıkıyor gibi ihtimallere yer verilmicektir bu şekilde...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: hydro1212

    çipset boşta 8 yükte 15 w güç tüketiyorsa acaba o kadar bakır soğutma gerecine ihtiyaç var mı? yoksa o kadar bakır sadece süs mü?


    Satış stratejisi ve overclocka yatırım. Üst düzey anakartlarda artık alışılan bi durum bakır soğutucular, çünkü kartı şekil göstermekteler. Tabi raf fiyatını da bu sayede arttırmaktalar. Ama özellikle DFI anakartta bariz gözüküyor, kuzey köprüsünün üzerindeki soğutucu küçük tutulmuş.
  • Ana kartlar tamam güzel ve oc aöısından çok yatkın görünüyorlar ya işlemçiler bakalım çıksınlarda dananın kuyruğu kopsun. Aralık ayında baya bir şenlik var.
  • dfi tam 16x+16x şeklinde crossfire'lık
  • anakart tercihimi neyden yapsam şaşırdım iyice bi yandan gigabyte bi yandan asus bi yandanda DFİ pff
  • Parası olan hemen alıp deneme şansına sahip.. ama benim gibi parası olmayanlar 2,3 ay fiyatların düşmesini beklemekten başka çaresi yok.. (Şubat Dfi)
  • Tamda İntel'e yeni geçmiştim
    Şimdi işin yoksa tekrar amd'ye geç

    bu kartların alt modelleri inşallah erken çıkar

    Bu arada Dfi'nn Herzamanki gibi sloganı No Mod Yes Overclock
  • Amd anakartlarında,full katı kapasitör görmek güzel...
  • Dehşet bi Kart
  • Türkiyeye ne zaman gelir DFI ın bu ana kartı ya. Tam istediğim anakart. İki avuç katı kapasitör ü atmışlar ana kartın üstüne nereye denk geldilerse monte etmişler..
  • Yaw şu DFI anakartının PCIe X4 slotunun yerine neden X16 yapmamış anlamadım gitti.X4 olarak kullanan varsa zaten X16 slotunu da kullanır.Bozmuşlar canım güzelim anakartın özelliğini
  • asus modelleri ve detayları buyrun
    http://event.asus.com/mb/m3a/index.htm
  • tamam da bu işte bir çelişki yok mu... şimdiye kadar gördüğüm phenom ankartlarının hepsinde (dfi hariç) 4 tane pci-x slotu var. ve yeni nesil ekran kartlarına bakarsak genelde iki genişleme slotunu kapatıyor ve öyle olmasa bile iki kart arasında bir boşluk olması iyi olmaz mı... kaç tanesinde gördüm öyle bitiştirmişler slotları dip dibe. bu ne perhis bu ne lahana turşusu yane di mi. insan birer tane atlar araya x4, x1 falan sokar.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.