Şimdi Ara

## Intel'in Nehalem Mimarisi Hakkında Yeni Bilgiler ##

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
1.308
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  ## Intel'in Nehalem Mimarisi Hakkında Yeni Bilgiler ##


    Intel'in yakın zamanda çıkacak olan 45nm üretim teknolojisine sahip Penryn işlemcileri de lu an kullanılmakta olan Core mimarisinin bazı özellikler eklenerek zenginleştirilmiş versiyonunu kullanacaklar. Tabi tik-tak felsefesi ışığında Intel, gelecek yılın ikinci yarısı itibariyle Nehalem adını verdiği yeni nesil mikroişlemci mimarisini kullanan işlemcilerini de piyasaya sürmeye başlayacak.

    Intel'in yeni mimarisi ile gelen en önemi özellikerin başında kuşkusuz dahili bellek kontrolcüsü geliyor. Bilindiği gibi Intel platformunda bellek kontrol üniteleri şu an için kuzey köprüsünde yer almakta. Intel'in rakibi AMD tarafında ise bellek kontrolcüleri işlemciye gömülü olarka gelmekte. Dahili DDR-3 bellek kontrolcüsü ile gelecek olan Nehalem'in masaüstü ayağına gelişim sürecinde Bloomfield kod adı verilmiş durumda.

    Intel'in Nehalem mimarisini kullanan işlemcileri ayrıca yine rakip AMD'nin kullandığı Hypertransport teknolojisine karşı QPI (Inter Chip Communication Protocol) desteğine de sahip olacak. Yeni işlemciler ile birlikte yonga setlerinde de bir takım değişiklikler olacak. Intel, Nehalem ile birlikte bu işlemcilerle kullanılmak üzere Tylersburg-DT yonga setini devreye sokacak. Yeni yonga seti yine yeni olan ICH10 güney köprüsü ile birlikte gelecek.

    Tabi Nehalem ile birlikte soket değişikliği de gündeme geliyor doğal olarak. Bunda özellikle bellek kontrolcülerinin de işlemci üzerine alınmasına paralel olarka artan pin sayısının etkisi büyük. Şu an kullanılan LGA 775 ve LGA771 yonga setlerinin aksine Nehalem LGA 1306'yı kullanacak. Nehalem işlemciler gelecek yılın ikinci yarısı içerisinde anons edilecekler.







  • Haber için teşekkürler fx57, yeni miamariyle birlikte p35 ten sonra p45 serisi çipsetler de gelecek anlaşılan. Millet x48 e doyamadan çipset eskimiş mi olacak.
  • 1-1.5 yıllık dönemi Intel Penrynlerle oyalamayı düşünüyor, Nehalem gerçekten güçlü yapıda, umarım AMD bu dönemde Phenomlarla yüksek satışlara ulaşır ve yarışmaya devam eder. Ayrıca FSB tarihe gömülüyor gibi.
  • dahili bellek kontrolcüsünü AMD işlemcilerde kullandığında intel oralı olmamıştı dimi? şimdi kullanacakmış hyper treansportu taklit edecek olan bağlantıyada isim uydurmuş, eminim ht ile aynı şeyi kullanacak hep merak ediyorum, AMD, işlemciler üzerindeki gelecek planlarını gizli tutsada baksak intel neler yapacak tik-tak'ıyla.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: tokatli6061

    dahili bellek kontrolcüsünü AMD işlemcilerde kullandığında intel oralı olmamıştı dimi? şimdi kullanacakmış hyper treansportu taklit edecek olan bağlantıyada isim uydurmuş, eminim ht ile aynı şeyi kullanacak hep merak ediyorum, AMD, işlemciler üzerindeki gelecek planlarını gizli tutsada baksak intel neler yapacak tik-tak'ıyla.


    İşlemci tarihe bak intel 386,486 dönemine bak bellek denetliyicisi nerde diye?
    Ve amd Soket A yapısına bak bellek denetliyicisi nerde? Ve 754pine?
  • Nahalemde three channel (3-kanal ddr3 1600) ram desteğinide olacağınıda ekleyebilirsiniz.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Jackdaniels#8482;

    Nahalemde three channel (3-kanal ddr3 1600) ram desteğinide olacağınıda ekleyebilirsiniz.

    yuh artık
  • marhaba,

    daima amd intel arası yarış var gibi değil mi , ve işlemciler sürekli karşılaştırılıyor
    intel'in Nehalem adı altında çıkardığı işlemci serisi Amd'de hangisine karşılık geliyor acaba,
    entegre bellek kontrolcüsümü, amd nin kartlarının ucuza satılabilmesinin sebebi bu entegre bellek kontrolcüsümü acaba,
    İntel neden işlemcilerine bu kontrolcüyü entegre etmek icin beklemişti şimdiye kadar
    benim naçizane tahminim Phenomlar ve Nehalemler karşılıklı rakip olabilir ve Nehalemin çıktma arefesinde intel gecikmeleri açıklamaya başlayacaktır.
    İntel şimdiye kadar Nehalemlerle ilgili çalışmıştır mutlaka , 45 nm'ye geçmek istemesinin sebebi Nehalemi 65 nm'de beceremeyecek yada çok zor olacağı olabilemezmi.
    İntel'den istesek , 65 nm'de Bellek kontrolcülü ve doğal 4 çekirdekli işlemciler yaparmısınız , ne derler acaba
    biz beceremiyoruz ama durun size başka birşeyler satmaya çalışalım olmazmı ( tuvalet kağıdı kalmadıysa zımpara verelim)
    tencerenin uzerine çiçek resmi yapıp bu tencere yemeği 3,5 dakika da pişiriyor demekle olmaz

    saygılarımla

    şimdiye kadar (1987 den beri intel kullanıyordum , evdeki bilgisayarımı da sattım , intel olmayan herhangi birsey alacagım)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi timescape -- 23 Ekim 2007; 10:04:07 >




  • Nehalem, hernekadar belli olmasada açıklamara göre Phenomlardan daha güçlü, zaten rakibi sekiz çekirdekli AMD Shangai işlemcisi olacak gibi. Shangai işlemciler de 2 adet 4 çekirdeğin birleşmesinden ve K10 mimarisinin geliştirilmesinden elde edilecek. Phenomlar ise Intel'in Penryn ailesiyle çatışacak. K10 AMD'nin herşeyi, ilerisi içinde mutlaka başarılı olmak zorunda.
    Intel Core Mimarisi ciddi bir başarıdır ve dahili bellek kontrolcüsü entegre değildir.
  • Nehalem işlemcilerin oc kabiliyeti eskisi gibi olmıyacak bellek kontrolcüsü işlemciye entegre olduğu için performansı nasıl olucak hep birlikte görücez elinde hali hazırda core2 duo destekli sistemi olanlar için
    45nm lik 2 ve 4 çekirdekli penyrnler pek ala daha bir müddet idare eder şu an için bence çok gereksiz



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 24 Ekim 2007; 18:27:04 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: rec



    İşlemci tarihe bak intel 386,486 dönemine bak bellek denetliyicisi nerde diye?
    Ve amd Soket A yapısına bak bellek denetliyicisi nerde? Ve 754pine?


    sor bakalım 8086 neymiş 386,486 görmüşmü arkadaş
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.