< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi umutcan_13 -- 17 Ekim 2007; 16:09:06 > |
Silinen Dosyalar Nereye Gider?
Bilgisayarınızda bir dosyayı sildiğinde, bu dosya aslında tamamen kaldırılmaz. Bunun yerine, genellikle "Geri Dönüşüm Kutusu" adlı geçici bir klasöre taşınır. Bu klasör, yanlışlıkla silinen dosyaların kurtarılmasına olanak tanır.
Geri Dönüşüm Kutusundan bir dosyayı sildiğinde veya Geri Dönüşüm Kutusunu boşalttığında, dosya geri dönüşüm kutusundan kaldırılır. Ancak, dosyanın fiziksel içeriği sabit sürücünde hala kalabilir. Bu, silinen dosyaların kurtarma yazılımı kullanılarak kurtarılabilmesinin nedenidir.
Dosyaların Silinmesi Süreci
Bir dosyayı sildiğinde, işletim sistemi o dosyanın sabit sürücüdeki konumunu işaretleyen ilgili dizin girişini kaldırır. Ancak, dosyanın gerçek verileri hemen silinmez. Bunun yerine, işletim sistemi bu verilere işaret eden tüm dizin girişlerini siler ve alanı "boş" olarak işaretler.
Bu, işletim sisteminin dosyayı sildiğini düşünmesine neden olur, ancak fiziksel veriler hala sabit sürücüde kalır. Bu veriler, kurtarma yazılımı kullanılarak kurtarılabilir, çünkü yazılım silinen dizin girişlerini görmezden gelebilir ve dosyanın verilerine doğrudan erişebilir.
Verilerin Kalıcı Olarak Silinmesi
Dosyaların sabit sürücünden kalıcı olarak silinmesini istiyorsan, bu işlemin genellikle "güvenli silme" olarak adlandırılan ek bir adım gerektirir. Güvenli silme, silinen dosyaların verilerini rastgele veriyle üzerine yazarak kurtarılmasını zorlaştırır.
Güvenli silme, dosyaların yanlışlıkla kurtarılmasını önlemek için önemlidir, ancak bu işlem genellikle daha yavaştır ve sabit sürücünün ömrünü kısaltabilir. Bu nedenle, yalnızca kalıcı olarak silinmesi gereken dosyalar için güvenli silme kullanmalısın.