Şimdi Ara

Intel'de X48 yonga setinin ayak sesleri; detaylar ve özellikler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
2.494
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • İşlemci devi Intel, kısa bir süre önce (10 Ekim'de) kod adı Bearlake olan 3 serisi yonga seti ailesinin yeni amiral gemisi olacak X38 yonga setini resmen duyurmuştu. Bilindiği üzere X38 yonga setinin detaylarını Türkiye'de ilk defa aylar önce sizler ile paylaşmaya başlamıştık. Yine haberlerimizi takip edenler bir süredir X48 yonga seti ile ilgili paylaşımlarımızı da hatırlayacaklardır. Geçtiğimiz günlerde resmi logosu ortaya çıkan X48 yonga setinin detayları da sonunda elimize ulaşmaya başladı. Bu haberimizde X48 yonga setinin teknik özelliklerine ve ayrıntılarına bir göz atıp Intel'in piyasadaki en iddialı çözümü olan X38 yonga seti ile arasındaki farklara değineceğiz.

    X38 yonga seti an itibariyle Intel'in en iddialı ve en yeni yonga seti durumunda. Hatta öyle ki pek çok anakart üreticisi X38 yonga setini kullanan yeni modelleri henüz anons edebilmiş bile değil. P965 yonga setinin geliştirilmiş bir varyasyonu olan P35 yonga setinin aksine X38 yonga seti Intel'in baştan sona her detayı üzerinde yoğun mesai harcadığı adeta yeniden yaratılmış bir çip set durumunda diyebiliriz. Zira yonga seti de sahip olduğu teknolojiler ile adeta bu iddiayı doğrular nitelikte. Intel'in 45nm üretim teknolojisine sahip işlemcileri için özellikle optimize edilen X38 yonga seti ayrıca PCIe 2.0 ve fiziksel olarak tam 16X + X16 Crossfire desteğine sahip. Tabi 1333MHz'e kadar DDR-3 bellek desteği ve bellek üreticileri ile birlikte geliştirilen XMP (Extreme Memory Profile) adlı özel bellek teknolojisi de yeni yonga setinin diğer önemli özellikleri arasında yer alıyor.

    Sahip olduğu özellikleri ve geniş işlemci desteği ile Intel platformunda yer alan pek çok kullanıcının rüyalarını süsleyen X38 yonga setinin anakart üreticilerine maliyetinin yaklaşık 50$ civarında olduğu belirtilirken yüksek fiyatları ile el yakan X38 temelli anakartların nasıl bir satış grafiği izleyeceğini de hep birlikte göreceğiz. X38 yonga setinin yanı sıra son günlerde Intel tarafında X48 olarak tabir edilen ve resmi logosunun da ortaya çıkması ile adeta Intel tarafından doğrulanan X48 yonga setine yönelik olarak ciddi haberler ve spekülasyonlar yapılmakta. X38 yonga setinin bazı açılardan geliştirilmiş ve overclock konusunda daha iddialı olacağı iddia edilen X48 yonga setinin detaylarına gelin birlikte bakalım.

    Ortaya atılan bazı dedikodulara göre, X48 yonga seti sınırlı sayıda üretilebilir ve dolayısı ile sadece Intel'e yakın büyük üreticilere sağlanabilir. Bu tartışmalar devam ededursun başta Asus olmak üzere bazı büyük anakart üreticilerinin "A0" revizyonlu X48 yonga seti üzerinde çalışmaya başladığı da gelen yeni bilgiler arasında. X48 yonga seti aslında temel özellikleri itibariyle X38 yonga setine benziyor fakat işin aslı ayrıntılarda gizli. Zira X38 yonga setinin overclock ile destekleyebileceği yeni işlemci ve bellek modülleri X48 ile doğal olarak desteklenecek. Tabi geçtiğimiz Eylül ayında yapılan Geliştiriciler Forum'unda (IDF) Intel CEO'su Paul Otelli'nin ünlü overclock ustalarından Fugger ile birlikte overclock gösterisi yapması sonucu altı çizilen "Intel'in overclock'a bakışı değşiyor" iddialarını adeta doğrularcasına X48 yonga setinin bu konuda son derece güçlü olacağı da bildirilmekte.

    Intel'in en peformanslı yonga seti olacağı ifade edilen X48 yonga setinin fark yaratan detayları özellikle işlemci ve bellek desteğinde yatmakta. Zira işlemci desteği açısından durumu değerlendirdiğimizde işlemci devi Intel, gelecek yıl ile birlikte özellikle Core 2 Extreme serisi dahilinde 1600MHz FSB'li işlemcilerini piyasaya sürmeye başlayacak. (ilk model olması beklenen QX9770'in detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.) X38 yonga setini kullanan anakartlar overclock ile 1600MHz FSB'ye sahip işlemcilere destek sağlarken X48 çip seti ise 1600MHz FSB hızını doğal olarak destekleyebilmekte. Zaten yeni yonga setinin yüksek overclock yeteneğinin en önemli göstergesi olarak ta 1600MHz FSB desteği gösterilmekte. Bu arada X48 yonga setinin Nehalem mimarisi öncesinde Intel'in piyasaya süreceği tüm işlemcilere doğal destek vereceğine yönelik iddiaların olduğunu da hatırlatalım.

    İşlemci desteğinin yanı sıra bellek teknolojileri açısından da X48 yonga seti farklılık yaratacak gibi görünüyor. Her ne kadar Intel, X38 yonga seti ile birlikte DDR-3 bellek desteğini yaygınlaşmak istediysede yüksek bellek fiyatları ve ideal performans değerlerine ulaşılmamış olmasının da etkisi ile anakart üreticileri DDR-3 bellek desteğinin yanı sıra hem kombo hemde DDR-2 bellek kullanılabilen X38 temelli anakartlar da hazırladılar. Fakat X48 yonga seti ile birlikte işler değişiyor. Zira elimize ulaşan dökümanlara göre, X48 yonga seti ile birlikte DDR-2 bellek kullanımı en azından Intel için geride kalacak gibi gözüküyor. Bununlar birlikte DDR-3 konusunda destek X48 ile birlikte giderek artıyor ve X38'in aksine 1600MHz DDR-3 bellek desteği de gündeme geliyor. Üstelik XMP (Extreme Memory Profile) teknolojisinin de katkısı ile bellek performans ve zamanlamalarının da ciddi şekilde iyileşmesi ve daha yüksek hızlarda daha tatminkar performans sonuçlarına ulaşılması da gündemde.

    X38 yonga seti ile pin uyumuna sahip olacağı halde X48 yonga setine sahip olan anakartların PCB tasarımlarında bazı değişiklikler olabileceği de belirtilmekte. Tüm bunlara ek olarak X48 yonga seti muhtemelen performans arttırıcı başka yeniliklere de sahip olacak. Zira firma 45nm üretim teknolojisine sahip Yorkfiedl Extreme serisi işlemcileri 2008'den itibaren X48 yonga setinin güçlü kollarına teslim edecek. X48'in Crossfire desteğine sahip olması 2008'de ATi tabanlı ekran kartları ile ciddi rekolar kırılabileceğinin bir işaretçisi de olabilir. Güney köprüsü açısından durumu baktığımızda ise Intel ICH9R köprüsünün X48'de de kullanıldığını görmekteyiz. Yüksek performans ve zengin özellikler açısından son derece iddialı, maliyet tarafında ise kullanıcıları "duygusal" anlamda derin bir boşluğa itmesi muhtemel olan X48 yonga seti hele birde söylenildiği gibi limitli sayıda üretilirse pek çok kullanıcının "rüyalarını süslemekten" öte gidemez gibi görünüyor. Bu arada planlanan takvim doğrultusunda X48 yonga setli anakartların 1600MHz FSB'li işlemcilerle birlikte gelecek yılın ilk çeyreği içerisinde anons edilmesi bekleniyor.


    Sayfanın Linki : http://hkepc.com/?id=220








  • herzamanki gibi ilk senden öğreniyoruz herşeyii emeğine sağlık dostum
  • sadece ddr3 desteklemesi kötü olacak. birde fiyatı 400-450 dolar olur herhalde.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: max975

    sadece ddr3 desteklemesi kötü olacak. birde fiyatı 400-450 dolar olur herhalde.


    Asus'un kartları da 500-600 dolar olur.
    Zaten 1600 FSB almak isteyip de bu kartı alacak kişi, bir de high-end işlemci alır artık. O kadar parası olan da bi zahmet geçsin DDR3'e.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: DreaMeat


    quote:

    Orjinalden alıntı: max975

    sadece ddr3 desteklemesi kötü olacak. birde fiyatı 400-450 dolar olur herhalde.


    Asus'un kartları da 500-600 dolar olur.
    Zaten 1600 FSB almak isteyip de bu kartı alacak kişi, bir de high-end işlemci alır artık. O kadar parası olan da bi zahmet geçsin DDR3'e.

    Amd kullanıcıları intelcileri çok büyük paralar harcamakla eleştirirlerken sen de intel kullanıcılarını gaza getiriyorsun bravo Böylesine pahalı bir girişimi ilk senden beklesek ne dersin?




  • daha x 38 almayı dusunurken birde simdi x 48 bekliyece z ben beklemem bus efer bunun sonu yok bekle bekle nereye kadar
  • Bence ölü doğacak bir yonga bu. Neden derseniz skulltrail (di galiba adı) sistem bundan fiyat/performans olarak daha iyi bi sistem olacak gibi gözüküyor daha da performanslı aynı zamanda (çift işlemcili olacağını düşünürsek). Çünkü en başta DDR-3 mecburiyeti fiyat performansına büyük darbe vuruyor X48 yongalı bir sisteminin. Azıcık matematik bilen skulltrail alır herhalde bunu alacağına.
  • 1000 ytl intel X48 chipsetli anakart harbiden iii birde buna ddr3 ve de 45 nm cpuları eklersek alın size 5.000 ytl ye pc hayırlı olsun güle güle kullanın
  • bu sadece teknolojideki tüketim çılgınlığının meyvesi
  • Gerçekten gereksiz bir çipset neden derseniz, x38 ek olarak getirdiği tek şey 1600 Mhz fsb işlemci ve ddr3 desteği. 1600 Mhz lik işlemciler ve ddr3 ramler olmadığından ya da olanlarında aşırı pahalı olduğundan alıp kullanmak isteyen az olur, 1600 lük işlemciler ve ramler yaygınlaştığında ise zaten daha olgun ve daha ucuz çipsetler piyasaya çıkacaktır. Overclock için düşünülebilir ama yine bellek maliyeti yüksek olacağı için overclokun felsefesine aykırı bir durum ortaya çıkacaktır. Intel yine kendini özel hissetmek isteyen ve de parası bol olan arkadaşlardan faydalanmak amacında
  • skulltrail bu anakart nerde var ki nette cok baktım satan yer görmedim cıkmadi galiba henuz cıktı isede piyasada yok
  • FSB ve bellek türleri desteğinden başka yenilik getirmiyor mu?
  • http://forum.donanimhaber.com/m_17843285/tm.htm

    Buradan skulltrail le ilgili bilgiye ulaşabilirsin hocam.
  • sadece ddr3 desteklemesi kötü olmuş şimdilik x38 i tercih ederim(ddr3 ler tam oturasıya kdr)
  • Biraz Extreme yapıya sahip,ayrı alıcı kitlesi vardır. Zaten çıkacağı tarihlerde Intel P45, Q45 leri DDR3 ve PCIEX-2 ile makul fiyatlardan çıkartıcak, ayrıca yeni Nvidianın 7 serisi anakartları da başarılı olacaktır.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: rafo

    http://forum.donanimhaber.com/m_17843285/tm.htm

    Buradan skulltrail le ilgili bilgiye ulaşabilirsin hocam.

    ----------------------------
    ben bu bilgiyi forumda yayyınlanmadan önce alıştım zaten
    haberleri ben yurtdısından gunluk takip ediyorum

    ben yalnzı bu anakartı satısda göremedim yada satan bir firma göremedim ne yurtdısı ne. tr görmek zaten imkansiz
  • 1gb ddr2ler 40ytlye düşmüşken, ddr2 desteklemeyen bir boardu ben neyleyem



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi {PeGaSuS} -- 15 Ekim 2007; 19:14:05 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: someone74


    quote:

    Orjinalden alıntı: DreaMeat


    quote:

    Orjinalden alıntı: max975

    sadece ddr3 desteklemesi kötü olacak. birde fiyatı 400-450 dolar olur herhalde.


    Asus'un kartları da 500-600 dolar olur.
    Zaten 1600 FSB almak isteyip de bu kartı alacak kişi, bir de high-end işlemci alır artık. O kadar parası olan da bi zahmet geçsin DDR3'e.

    Amd kullanıcıları intelcileri çok büyük paralar harcamakla eleştirirlerken sen de intel kullanıcılarını gaza getiriyorsun bravo Böylesine pahalı bir girişimi ilk senden beklesek ne dersin?


    Yok yaw kimseyi gaza getirmeye filan çalışmıyorum. Sadece demek istediğim,1600 FSB amacıyla bu kartı alacak kişi zaten en yüksek performans almak niyetindedir, bu yüzden diğer bileşenleri de en iyilerinden seçer demeye çalıştım (dolayısıyla alacağı ram DDR3 olur). Tabi benim düşüncem bu, farklı amaçlar için alıp kullanacak kişiler de olacaktır. Bu anlamda DDR2 desteğinin olmaması bu şekilde açıklanabilir. Demek ki Intel bu yonga setini, en yüksek performans isteyen kullanıcılar için düşünmüş, bu kişilerin de DDR3'e zaten terfi edeceğini hesap ederek DDR2 desteğini koymamış diye düşünüyorum.
    Zaten anlamsız performans çılgınlığına karşı biriyim. Yanlış anlaşılma olmasın da




  • valla ben sahsen ozellikle diagrama bakinca bir yapi farki goremedim..
    yani esasen Bios update ile bile kullanilabilmesi gereken bir islemci..

    DDr3 tek iyi yani..
    onun disinda Intel'in P4'un baslarina kadar kullandigi butun yapilarda ayni..

    X48'in X38'den ve daha onceki kuzey koprulerinden farki nedir? (anlattiklarinin disinda.)

    Intel'de X48 yonga setinin ayak sesleri; detaylar ve özellikler


    Intel'de X48 yonga setinin ayak sesleri; detaylar ve özellikler


    Intel'de X48 yonga setinin ayak sesleri; detaylar ve özellikler


    Intel'de X48 yonga setinin ayak sesleri; detaylar ve özellikler


    hizlandirilmis yapilar disinda onemli mimari bir degisim yok... azcik hizlanrilip onumuze yeniden getirilmis eski bir yapi soz konusu.
    hatta sahsen FX57'nin verdigi diagram resmindeki bazi noktalarin isimlerinin degistirildigini dusunuyorum.. eski bir resim kullanarak haber yaptigi kanisindayim.

    Intel gibi parali, cok nufuslu ve herkes tarafindan bilinen bir firma, "Block Diagram"'indaki islemci ismini kutunun icine sigdiramiyorsa, ben daha bisey demiyecem..(ya edit var, yada gercek degil)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Towarscke -- 16 Ekim 2007; 1:46:42 >




  • dalga gecer gibi milletin aldığı ürünlerden dolayı insanları zarara sokmaktan baska halt yedikleri yok ama hala bunu anlayamamıs teknoloji cılgınları var anlık hevesle gidip alıp bu gibi fırsatcı üreticilere para kazandırıyorlar cok enteresan ve gereksiz bir coğu tek bi yonga üzerinde uygunalabilirdi ama maalesef ki her seferinde yeni yonga ve özellikler getirip satıs miktarlarını yükseltiyorlar



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MiDNiGhTKiSs -- 16 Ekim 2007; 9:10:06 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.