Donanım Haber Forum
Ana Sayfa | Kayıt ol | Profilim | Gelen Kutusu | DH Hız Aşırtma VT | Adres Defteri | Email'le üyeliklerim | Benim forumlarım | Fotoğraf Albümleri
Favorileriniz | Üyeler | Arama | SSS | Şikayet listesi | Uyarı listesi | Nick işlemleri
Cevap: HDTV Çözünürlüklerinin Efektifliğine İlişkin Bir İnceleme

İlgili konuları bak: (bu forumda | tüm forumlarda)

Bu isimle girdiniz: Guest
Bu konudaki kullanıcılar: hiç
  Basılabilir versiyon
Tüm forumlar >> [Donanım / Hardware] >> Ev Elektroniği >> TV ve Projeksiyon >> Cevap: HDTV Çözünürlüklerinin Efektifliğine İlişkin Bir İnceleme Sayfa: <<   < önceki  1 [2] 3   sonraki >   >>
Giriş
Mesaj << Daha eski konu   Daha yeni konu >>
mokinto

16 Ekim 2007; 17:00:00 
Bu mesajla ilgili şikayetinizi bu icon a tıklayarak yapabilirsiniz.

Arkadaşlar bende tamamen kişisel ve test ölçümleriyle sabitlenmemiş bir görüşümü bildirmek istiyorum.
Öncelikle sd tvde kullanılan piksel sayısı kaçtır.300,000-400,000 . Biz bu görüntüden 1,000,000 piksellik bir ekrana geçtiğimizde yani hd ready ye geçtiğimizde farkı oldukca farkedebiliyoruz. 600,700 binlik bir fark ve bunu anlıyoruz ama full hd ye geçince meydana gelen farkı, 1,000,000 piksellik farkı eh işde galiba biraz fark vardı diyerek anlamaya çalışıyoruz.
Kendimce sonuç 1) Ya 1080p lik doğru düzgün bir medya yok. 2) Yada adamların testi doğru.
Ama burada aklıma bir arkadaşın 1080p plasma karşılaştırması geliyor . O da acayip bir fark görememiş.
Belkide gerçekden şu an çok az işlemci 1080p yi layıkıyla destekliyor.
Bilemiyorum bu da benim kafamda soru işareti işde.

bigmaster077

16 Ekim 2007; 17:16:55 

(yazı uzamasın diye alıntı yapmadım)

Dostum, öncelikle şahsi tercihlerimizi konu etmek istemediğimi belirtmek istiyorum.

Elbette bu işi kahvehane muhabettine döndürmek beni de sıkar hele hele kesin olarak bu test yanlıştır diyebilecek bir ekipman yokken. Zaten işin gerçeği bunu çok daha iyi yapabilecek olan uygun koşullar, dünyada kaç kişinin ulaşabileceği pozisyondadır ki.?

Ancak herşeye rağmen biz sorgulayalım istiyorum. Çünkü bu test sonuçları tüm HD TV ler için beni tatmin etmedi. Dikkat ederseniz durağan ve hareketli görüntü diye iki test ve her ikisinde de satır kaybından bahsediliyor. hareketli görüntüde satır kaybı eğer varsa ki bundan da hiçbir firmanın şimdiye kadar bahsettiğini görmedik. Durağan görüntüde hangi sebeple olabilir.?
Şimdi hd ready bir tv sahibisiniz diyelim. bu bir plazma ise HD bir görüntü izlerken hareketli bir görüntüde %20-25 lik satır kaybınız olması gerekiyor. saniyede 50 kare alıyorsunuz ama bunların çözünürlüğü hareketli olduğu için hd standardında değil anlamı içeriyor tartıştığımız yazı. Bu konuda siz izlediğiniz HD görüntülere bakarak ne gibi bir eksiklik duyuyorsunuz? çünkü bu test sonuçlarında bir eksiklik hissedilmesi gerek?
Bunun yanı sıra Full HD görüntüler anlatılırken en basit şekiliyle hareketli görüntülerde 1080p nin resim resim. 1080i nin ise ekrana 0ve1 satırlarıyla geldiğini bilirdik şimdiye kadar. şimdi bunların durağan da olsa hareketli de olsa böyle gelmediği iddia ediliyor Guru tarafından. Bu nedenle firmalar bence yalancı durumuna düşüyor.

Ayrıca siz de çok iyi bir noktaya temas ettiniz soru sormak için. şimdiye kadar bunu hiçbir teknoloji sahibi yada marka birbirine karşı kullanmadı neden şimdi?
Bu işin ucunda , reklam gelirlerini , internet tıklamalarını ve dergi satışlarında reytingi zıplatmak istemenin ticari bir etkisi olabilir mi? sadece soruyorum.
Akseaus

16 Ekim 2007; 17:17:41 

quote:

Orjinalden alıntı: mokinto

Arkadaşlar bende tamamen kişisel ve test ölçümleriyle sabitlenmemiş bir görüşümü bildirmek istiyorum.
Öncelikle sd tvde kullanılan piksel sayısı kaçtır.300,000-400,000 . Biz bu görüntüden 1,000,000 piksellik bir ekrana geçtiğimizde yani hd ready ye geçtiğimizde farkı oldukca farkedebiliyoruz. 600,700 binlik bir fark ve bunu anlıyoruz ama full hd ye geçince meydana gelen farkı, 1,000,000 piksellik farkı eh işde galiba biraz fark vardı diyerek anlamaya çalışıyoruz.
Kendimce sonuç 1) Ya 1080p lik doğru düzgün bir medya yok. 2) Yada adamların testi doğru.
Ama burada aklıma bir arkadaşın 1080p plasma karşılaştırması geliyor . O da acayip bir fark görememiş.
Belkide gerçekden şu an çok az işlemci 1080p yi layıkıyla destekliyor.
Bilemiyorum bu da benim kafamda soru işareti işde.

40 - 50 inch ebatlarında bir hd ready ile 1080p arasında çok bariz bir fark yok. Ama acaba 60 inchte durum ne oluyor? Bence fark o zaman farkedilir. Şimdilik zayıf olan işlemcilerle en azından statik görüntüde obara denilecek bir fark görülür diye düşünüyorum.

Önemli Başlıklarım:
- Pioneer Plazma Ansiklopedisi ®
- 1080i sinyale en uygun olan Full HD LCD mi, Full HD plazma mı?
- Video İşlemci, De-Interlace, Scaling, bunlar ne demek?

Daneel

16 Ekim 2007; 18:24:25 

Ben konuyu baya araştırdım, aslında bu test 2006 Mayıs ve 2006 Ekim aylarında Merson'un yaptığı başka testlerin devamı. İlki durağan deinterlace, ikinicisi 3:2 cadence detection performansı odaklı idi. En son test hareketli deinterlace testi. Benim anladaığım kadarıyla kullanılan motion adaptive deinterlace algoritmalarının ne kadar başarılı olduğunu, pixellerin ne kadarını yediğini araştırmış. 1080i sinyal 1080p paneller kullanmış. Bu sayede "panning" interlace sinyalde bir pixelden bir kaç pixele kadar uzanan genişlikteki çizgilerin ne kadarının son kertede ekrana karışmadan yansıdığını saymış. Bu test hakkında bizim geliştirebileceğimiz alternatif bir test yok maalesef. x768 setlerde ise hep upscale olduğundan zaten bu test kullanılamaz, kullanılsa bile hangisinin iyi upscaleden hangisinin deinterlaceten kaynaklanan artısı olduğu anlaşılamaz.

Test açıkça ortaya koymuştur LCD'ler motion adaptive deinterlace konusunda diğer her teknolojiden geri kalmıştır. Neden diye sorarsanız kesin bir cevap veremiyorum, şahsi kanaatim tvnin işlemcisinin yok doğal renklere yönelik kompanzasyon, yok araya frame hesaplama, yok kontrast kompanzasyonu için görüntü kontrastını yeniden işleme derken deinterlace algortimalarının işlem gücünü kısıtlaması olabilir. ( Düşük modellerde ise daha vasat işlemciler kullanılması da önemli faktör)

Daha öncede söyledim LCD'lerin doğal sorunları var bunlara hardware ve software olarak iki koldan saldırılmakta, özellikle software tarafında oluşturulan çözümler 3 sene sonra kullanılıacak çipler ve algoritmalar ile komik kalacak. Sadece software olan bazı çözümlerin yerini software hardware kombinasyonlar alacak(misal scanning led backlight+araya frame atma) Görüntü işlemcilerinin kapasiteleri yükselecek. Zaman geçiş dönemi, herkes aman 1080p bir set alayım 15 sene kullanayım istiyor, vakit o vakit değil henüz.

Merson geçen sene 3:2 cadence konusuna eğilene kadar kimsenin haberi yoktu artık firmalar yeni ürünler için speklerinde yer vermeye başlıyorlar. Motion Adaptive Deinterlace performansını araştıran bir test bu, daha güzel söylemek gerekirse 1080i sinyaller için bir high fidelity testi. O 1080i satır senin TV'nde ne kadar çıkıyor yoksa TV'n sana satırları karıştırıp bir bulamaç mı sunuyor? Karıştıyorsa ne kadarını karıştırıyor? Digiturk'te 1080i olduğuna göre artık bizi de daha bile fazla ilgilendiriyor, çünkü DT'nin bu formatta başlaması artık TR'de bu formatta gidileceğini gösteriyor.

Akseaus

16 Ekim 2007; 18:24:52 

quote:

Orjinalden alıntı: bigmaster077

(yazı uzamasın diye alıntı yapmadım)

Ancak herşeye rağmen biz sorgulayalım istiyorum. Çünkü bu test sonuçları tüm HD TV ler için beni tatmin etmedi. Dikkat ederseniz durağan ve hareketli görüntü diye iki test ve her ikisinde de satır kaybından bahsediliyor. hareketli görüntüde satır kaybı eğer varsa ki bundan da hiçbir firmanın şimdiye kadar bahsettiğini görmedik. Durağan görüntüde hangi sebeple olabilir.?

Statik görüntüde yatay çizgi sayısında azalma LCD'lerde tesbit edilmiş. Plazmalarda yok, projeksiyon tvlerde ise yok denecek kadar az. Burada test için gönderilen sinyal 1080i. Panellerimiz progresif. Interlaced sinyalin tvdeki işlemci tarafından progresife çevrilmesi gerekiyor (bildiğin gibi buna deinterlacing deniyor). Demek ki LCD'lerde durağan görüntü sırasında da bu deinterlacing işlemi nedeniyle yatay çizgi kaybı meydana geliyor. Panel 1920x1080p ama efektif çözünürlük durağan görüntüde daha alt seviyelerde. Markaların verdiği bilgiler native çözünürlük, efektif çözünürlük değil. Dolayısıyla yalan yok.

quote:

Şimdi hd ready bir tv sahibisiniz diyelim. bu bir plazma ise HD bir görüntü izlerken hareketli bir görüntüde %20-25 lik satır kaybınız olması gerekiyor. saniyede 50 kare alıyorsunuz ama bunların çözünürlüğü hareketli olduğu için hd standardında değil anlamı içeriyor tartıştığımız yazı. Bu konuda siz izlediğiniz HD görüntülere bakarak ne gibi bir eksiklik duyuyorsunuz? çünkü bu test sonuçlarında bir eksiklik hissedilmesi gerek?
Bunun yanı sıra Full HD görüntüler anlatılırken en basit şekiliyle hareketli görüntülerde 1080p nin resim resim. 1080i nin ise ekrana 0ve1 satırlarıyla geldiğini bilirdik şimdiye kadar. şimdi bunların durağan da olsa hareketli de olsa böyle gelmediği iddia ediliyor Guru tarafından. Bu nedenle firmalar bence yalancı durumuna düşüyor.

Ben hd ready televizyonumla izlediğim HD görüntülere bakarak motion resolution anlamında hiç bir eksiklik görmüyorum. Lakin motion resolution testleri full hd tvlerle yapılmış. Full hd plazmalarda %20 civarı motion resolution azalması tesbit edilmiş. Hd readyler için ölçümlense idi bu oran muhtemelen sıfıra yakın çıkacaktı. Dolayısıyla benim hd readyde böyle birşey görmemem doğal.

1080i'de sinyalin her karede tek ve çift satırlar halinde ikiye bölünüp gönderilmesi tanımına aykırı bir ifade yok burada. Yanlız işin içinde deinterlacing var. Yani panelin interlaced sinyali progresife çevirme zorunluluğu. Bunu tv yapmak zorunda, çünkü panel progresif. Yani görüntü durağan da olsa hareketli de olsa deinterlace işleminden geçmek zorunda. Yani bu durumda da firmalar yalancı durumuna düşmüyor.

quote:

Ayrıca siz de çok iyi bir noktaya temas ettiniz soru sormak için. şimdiye kadar bunu hiçbir teknoloji sahibi yada marka birbirine karşı kullanmadı neden şimdi?
Bu işin ucunda , reklam gelirlerini , internet tıklamalarını ve dergi satışlarında reytingi zıplatmak istemenin ticari bir etkisi olabilir mi? sadece soruyorum.

O kadar çok noktaya temas ettim ki burada hangi temasımdan söz ettiğini anlayamadım. Ama ticari kaygılar hep vardır. (Bir tek bizde yok galiba). İma ettiğin şey için yorum yapamayacağım. :)

Önemli Başlıklarım:

Akseaus

16 Ekim 2007; 18:30:14 

quote:

Orjinalden alıntı: Daneel

Test açıkça ortaya koymuştur LCD'ler motion adaptive deinterlace konusunda diğer her teknolojiden geri kalmıştır. Neden diye sorarsanız kesin bir cevap veremiyorum, şahsi kanaatim tvnin işlemcisinin yok doğal renklere yönelik kompanzasyon, yok araya frame hesaplama, yok kontrast kompanzasyonu için görüntü kontrastını yeniden işleme derken deinterlace algortimalarının işlem gücünü kısıtlaması olabilir. ( Düşük modellerde ise daha vasat işlemciler kullanılması da önemli faktör)

Cevap veremeyeceğim deyip güzelce cevap vermişsin hocam. Bundan ala neden mi olur?

Önemli Başlıklarım:

bigmaster077

17 Ekim 2007; 0:27:56 

dostum,
ben de testi dikkatlice okumaya çalıştım. Acaba yanlış anladığım birşeyler var mı diye. Bu testte dikey sütunlardan hiç bahsedilmiyor. 1920 tarafında kaç sütün eksiliyor şeklinde bir bilgi yok. Dolayısıyla tam olarak piksel kaybından bahsedemiyoruz şu anda, (bence bu durum testte önemli bir eksiklik) sadece yatay satırların kaybından bahsedebiliyor. Bir başka ayrıntı ise 1080p LCD lerden sadece 3 tanesinin 120Hz olması ve 600 yatay satır verebilen modelin de galiba bu 120hz lerden biri olduğu söyleniyor. Testi doğru kabul edersek buradan da şöyle bir sonuç çıkıyor.

Bildiğiniz gibi araya frame atan teknolojiler hareket iyileştiren teknolojilerdir, tek başına 120hz olması yeterli değil. yani hem frame atabilme, hem de 120hz özelliği olduğunda sonuç daha iyi , bu özellikler olmadığında hareket halindeki bir görüntü 1080p LCD , Hd ready nin yarısına kadar düşebiliyor. (Akseaus'un yazısında ise HD ready lerin bu testten kayıpsız çıkacağını yorumlamış) Plazma için ise hemen hemen Hd ready e eşit duruma gelmiş oluyor ki bence bu hiç mantıklı değil. Bu arada bir başka ilginç nokta Plazmalarda sonuçların daha iyi çıkmasında 120hz lerden filan da bahsedilmiyor. yani bu durumda normal bir LCD panel , normal bir Plazma ile mukayese edilirse arada en az 2 misli satır farkı oluşuyor diyebiliriz. Doğrusu bu farkın da bence görüntüde gözle rahatlıkla görülebilecek farklar oluşturması lazım diye düşünüyorum.

Yani arkadaşlar, burada bu testi yapma olanaklarına sahip değiliz elbette, ama çıkan rakamları sorgulayabiliriz diye baştan beri söylemeye çalışııyorum ki , bu rakamlar çok ama çok tuhaf.

Hd guru , rakamları plazma lehine çıkartmaya çalışacak testler mi yapıyor acaba diye düşünmeden edemiyorum. Çünkü HD gurunun testinde film yada maç gibi bildiğimiz bir hd yayın görüntüsü test edilmemiştir. Siyah beyaz bir patern durağan olarak ve hareketliden kastedilen de sağa sola yukarı aşağı bu paternin hareket ettirilmesinden ibarettir. Biraz araştırınca 2003 yılında forumlara eklenmiş bir hayli eski bir rapor buldum. orjinal metni ilave ediyorum.

Sevgili Akseaus bu metne göre hd ready tv lerde de siyah beyaz patern üzerinde ciddi satır ve sütun eksilmeleri oluyor. Yani HD guru testi Hd ready lere yapılır ve çözünürlükler bu teste göre alınırsa hepimizin vay haline, tüplü Tv den beter olacağız demektir. Aşağıdaki metni inceleyelim sonra tekrar devam ederiz.

This 1000th post summarizes part of a committee of expert's report to the FCC. As I sometimes cite their numbers, thought I'd simplify their test data here. It's unclear what mid-1990s display equipment was used, but suspect most of us still couldn't afford it. Reviewing the numbers reminds me that 1080iX1920 or 720pX1280 isn't really what I'm watching daily. Broadcasts of stationary and moving (dynamic) test patterns by stations would help viewers evaluate their equipment. Moving HDTV video, of course, is the supreme test. Corrections or suggested modifications are welcome.

code:--------------------------------------------------------------------------------Measured resolutions of the ATSC 1080iX1920 HDTV system

Scan format
1080 vertical lines
1920 horizontal pixels

Vertical Horizontal
Measured B&W Static Resolution 800 1638
Measured B&W Dynamic Resolution 400 1780^
Measured Color Static Resolution 280 890
Measured Color Dynamic Resolution 200 481

Measured resolutions of the ATSC 720pX1280 HDTV system

Scan format
720 vertical lines
1280 horizontal pixels
Vertical Horizontal
Measured B&W Static Resolution 550 1139
Measured B&W Dynamic Resolution 420 1068
Measured Color Static Resolution 360 641
Measured Color Dynamic Resolution 320 605
--------------------------------------------------------------------------------

Data is from the 1995 FCC ****ory Committee on Advanced Television Service http://www.psps.com/pages_frames/tech_talk/atsc_report.htm] "Final Technical Report" [/url]. This committee approved the U.S. Grand Alliance ATSC DTV system. Measurements are converted from cycles per picture height to alternating lines/pixels (16:9 screen width/height, for static/dynamic resolution). The committee assumed a 20% reduction of horizontal resolution due to filtering. The 1780 value (^) for dynamic 1080i horizontal resolution exceeds this 20% reduction assumption. Color resolution was assumed to be half the B&W resolution, both vertically and horizontally (table 2.3 target specifications). See notes in the technical report for other details. -- John

Last edited by John Mason on 04-08-03 at 07:58 PM

quote:

Orjinalden alıntı: Daneel

Ben konuyu baya araştırdım, aslında bu test 2006 Mayıs ve 2006 Ekim aylarında Merson'un yaptığı başka testlerin devamı. İlki durağan deinterlace, ikinicisi 3:2 cadence detection performansı odaklı idi. En son test hareketli deinterlace testi. Benim anladaığım kadarıyla kullanılan motion adaptive deinterlace algoritmalarının ne kadar başarılı olduğunu, pixellerin ne kadarını yediğini araştırmış. 1080i sinyal 1080p paneller kullanmış. Bu sayede "panning" interlace sinyalde bir pixelden bir kaç pixele kadar uzanan genişlikteki çizgilerin ne kadarının son kertede ekrana karışmadan yansıdığını saymış. Bu test hakkında bizim geliştirebileceğimiz alternatif bir test yok maalesef. x768 setlerde ise hep upscale olduğundan zaten bu test kullanılamaz, kullanılsa bile hangisinin iyi upscaleden hangisinin deinterlaceten kaynaklanan artısı olduğu anlaşılamaz.

Daha öncede söyledim LCD'lerin doğal sorunları var bunlara hardware ve software olarak iki koldan saldırılmakta, özellikle software tarafında oluşturulan çözümler 3 sene sonra kullanılıacak çipler ve algoritmalar ile komik kalacak. Sadece software olan bazı çözümlerin yerini software hardware kombinasyonlar alacak(misal scanning led backlight+araya frame atma) Görüntü işlemcilerinin kapasiteleri yükselecek. Zaman geçiş dönemi, herkes aman 1080p bir set alayım 15 sene kullanayım istiyor, vakit o vakit değil henüz.

Merson geçen sene 3:2 cadence konusuna eğilene kadar kimsenin haberi yoktu artık firmalar yeni ürünler için speklerinde yer vermeye başlıyorlar. Motion Adaptive Deinterlace performansını araştıran bir test bu, daha güzel söylemek gerekirse 1080i sinyaller için bir high fidelity testi. O 1080i satır senin TV'nde ne kadar çıkıyor yoksa TV'n sana satırları karıştırıp bir bulamaç mı sunuyor? Karıştıyorsa ne kadarını karıştırıyor? Digiturk'te 1080i olduğuna göre artık bizi de daha bile fazla ilgilendiriyor, çünkü DT'nin bu formatta başlaması artık TR'de bu formatta gidileceğini gösteriyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bigmaster077 -- 17 Ekim 2007; 0:34:40 >
Akseaus

17 Ekim 2007; 9:42:19 

1995'de yapılmış bir testten mi söz ediyorsun ben mi yanlış anladım? Kaynağı verirsen girer bakarız.

Önemli Başlıklarım:

bigmaster077

17 Ekim 2007; 10:52:14 

ekliyorum dostum,

http://archive.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?postid=326565#post326565

quote:

Orjinalden alıntı: Akseaus

1995'de yapılmış bir testten mi söz ediyorsun ben mi yanlış anladım? Kaynağı verirsen girer bakarız.

Akseaus