Şimdi Ara

Türkiye nükleer santral kurmalı mı ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
72
Cevap
0
Favori
2.933
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Dünyanın son yıllarda başını ağrıtan küresel ısınma olayına çözüm olarak nükleer santraller gösteriliyor.Zira Nükleer Santreller diğer enerji üretme yöntemlerindeki gibi çevreye azon tabakasına zarar verici gazlar bırakmıyorlar ve sera etkisine katkıda bulunmuyorlar.Dünyada 3 şekilde enerji üretimi ağırlıklı olarak kullanılıyor.Jeotermal, Nükleer, Fosil(Petro ürünleri).

    Ülkemizde ise "insanlar Nükleer mi? Aman kurmasınlar" diyip hemen tepkilerini koyuyorlar .Oysa dünyada gelişmiş ülkeler Nükleer santreller ile enerji üretimlerinin önemli bir kısmını karşılıyorlar. Türkiye ise enerji bakımından hem dışa bağımlı hemde Küresel ısınmaya katkı yapan ülkerin basında.Bazı ülkelerin Nükleer enerji üretim durumlarını araştırdım;

    FRANSA’DA ELEKTRİĞİN YÜZDE 78,5’İ NÜKLEERDEN
    2005 yılı rakamlarına göre, nükleer santral bulunan ülkelerde nükleer enerjinin elektrik üretimi içindeki payı, Fransa’da yüzde 78,5, Litvanya’da yüzde 69,6, Slovakya’da yüzde 56,1, Belçika’da yüzde 55,6, Ukrayna’da ise yüzde 48,5.

    Diğer bazı ülkelerde nükleer enerjinin elektrik üretimi içindeki payı şöyle:
    “İsveç’te yüzde 44,9, Kore’de yüzde 44,7, Bulgaristan’da yüzde 44,1, Ermenistan’da yüzde 42,7, Slovenya’da yüzde 42,4, Macaristan’da yüzde 37,2, Finlandiya’da yüzde 32,9, İsviçre’de yüzde 32,1, Almanya’da yüzde 31,1, Çek Cumhuriyeti’nde yüzde 30,5, Japonya’da yüzde 29,3, İngiltere’de yüzde 19,9, İspanya’da yüzde 19,6, ABD’de yüzde 19,3, Rusya’da yüzde 15,8, Kanada’da yüzde 14,6, Romanya’da yüzde 8,6, Arjantin’de yüzde 6,9, Güney Afrika’da yüzde 5,5, Meksika’da yüzde 5, Hollanda’da yüzde 3,9, Hindistan ve Pakistan’da yüzde 2,8, Brezilya’da yüzde 2,5 ve Çin’de yüzde 2.”

    Fransa, toplam elektrik üretiminin yüzde 78,5’ini nükleer enerjiden sağlarken, aynı zamanda nükleer enerjiye dayalı bir enerji ihracatçısı konumuna geldi..


    Sizce Nükleer santral kurmalımıyız ?







  • Geç bile kaldık. Bu konuda yıllardır araştırma faaliyetleri yürütülüyor ama santral bir türlü kurulamadı.
  • çok geç kaldık.
  • Ayrıca Rüzgar Değirmenlerindende ciddi anlamda elektrik üreten ülkeler var.En ucuz ve en temiz elektrik üretimi bu. Ancak bu projeyi faliyete geçirdikten yaklasık 10 süre sonra enerji verim alıyorsunuz.Türkiye bu konudada çok geri.
  • yapsada olur yapmasada olur.ama nükleer teknoloji alanında araştırmalarını ilerletmeli.
    bunun için nükleer santral kurmanın gerekli olmadığı söyleniyor.mevcut deneme amaçlı reaktörlere
    yatırım yapabilir.
  • yapılmalı Fransa(Almanya da olabilir) bizim ülkemiz üstünde santral kuracakmış.Antlaşma yapılmış...Bizim yapmamız gerekeni elin adamı bizim yerimize bizi sömürerek yapacak...Yazık!Çok Yazık!
  • evet yapılmalı..enerji konusunda çok gereki bir atılım.büyüyen bir ülkeyiz ve bu büyümenin meydana getirdiği enerji ihtiyacını dışardan karşılamak istemiyorsak nükleer santrale muhtacız...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Nükleer santraller konusunda şu anki trend yapılmasını savunmak yönünde. Yani nükleer santralerini savunmak bir moda oldu. Çevreci takılıp "nükleer santrallere hayır" cazgırlığı yapmak demode oldu gibi.

    Modaları ve trendleri bir kenara bırakıp düşündüğümde hiç bir şey insan hayatından değerli olmadığı kanısına vardım. Nükleer kazalar hayatları söndürüyor. Bence nükleer enerji dünya çapında yasaklanmalıdır.
  • kesinlikle yapılmalı .... çok geç kaldık
  • Ben biraz daha yan kazançlarından bakmak istiyorum. Nükleer santral demek her alanda gelişim ister. Sadece elektrik değildir olay. İnşaat sanayinde gelişmişlik ister. Malzeme bililminde gelişmişlik ister. Atık işleme teknolojsinde gelişmişlik ister. Bunlar yan dallara ayrılarak pek çok alanda araştırma ve geliştirme ister. Her ne kadar hazır olarak bir sistem kurulacak olsa da eğer nükleer enerjiye geçersek pek çok alanda araştırma ve geliştirme yapılacağını uman iyimser bir fikir benimsiyorum. Ama eğer taş üstüne taş koyamayacaksak bize bir faydası olmayacaktır. İş sadece elektrik üretmekse daha az riskli pek çok seçenek bulunabilir. Ama iş sadece elektrik üretmek değil teknoloji transferi yapmaktır diye düşünüyorum. Biz araştırılmış geliştirilmiş bir teknolojiyi ülkemize transfer edeceğiz.Bundan sonrası ise bizim ar-ge olayına vereceğimiz önemde bitiyor.Tabi sözkonusu nükleer olunca tehlikelere de dikkat etmek gerekir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muuzoo -- 6 Ekim 2007; 23:01:25 >




  • quote:

    Orjinalden alıntı: kaotika

    Nükleer santraller konusunda şu anki trend yapılmasını savunmak yönünde. Yani nükleer santralerini savunmak bir moda oldu. Çevreci takılıp "nükleer santrallere hayır" cazgırlığı yapmak demode oldu gibi.

    Modaları ve trendleri bir kenara bırakıp düşündüğümde hiç bir şey insan hayatından değerli olmadığı kanısına vardım. Nükleer kazalar hayatları söndürüyor. Bence nükleer enerji dünya çapında yasaklanmalıdır.


    kaç kaza oldu ki
  • arkadaşlar nükleer enerji artık güçlü ülkelerin yakıtı olmaktan çıkıyor. bakmayın fransanın elektriğini nükleerden çıkardığına. adamlar çıkan atıkları sömürgelerine afrikaya yolluyorlar. atık büyük sorun. biz nere gömecez nükleer atıkları.
    yapılırsada sağlam bir ülke kontrolünde yapılmalı nitekim riskli bir iş. bizim teknolojimiz yetmez.
    sonuç olarak ülkemizin doğal kaynakları çok fazla. onları kullanırsak böyle şeylere ihtiyacımız kalmaz.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: kaotika

    Nükleer santraller konusunda şu anki trend yapılmasını savunmak yönünde. Yani nükleer santralerini savunmak bir moda oldu. Çevreci takılıp "nükleer santrallere hayır" cazgırlığı yapmak demode oldu gibi.

    Modaları ve trendleri bir kenara bırakıp düşündüğümde hiç bir şey insan hayatından değerli olmadığı kanısına vardım. Nükleer kazalar hayatları söndürüyor. Bence nükleer enerji dünya çapında yasaklanmalıdır.



    katılıyorum. nükleer denge hep insanlık aleyhine olacak. iran da olsun olmasın şunda olsun tartışması uluslararası

    ilişkileri ilgilendirir. insanlığın kaderi ise ortaktır.
  • Türkiye'de eğer bir şey yapılacaksa bu başka birilerinin onayı ile oluyor malesef Türk Milleti'nin değil.Biz apolitik hayatlarımızı mutlu ve neşeli sürdürürken bir takım lobilerde Türklükle alakası olmayan insanlar bu ülkenin kaderini belirliyor.Acı ama gerçek.
  • Şu aşamada bir nükleer santral kurulmasına karşıyım. Nükleer santrale gelmeden önce değerlendirmemiz gereken 2 çok büyük yenilenebilir enerji kaynağımız var. Bunlar akarsularımız ve rüzgar potansiyelimiz. Akarsularımız üzerlerinde baraj kurulmasını gerektirmeden "akarsu santralleri" kurmalıyız. Sanırım bu türde santrallerin yapımı teşvik edilmekte ve inşaa halinde olan toplam 8000MW lık bir santral kapasitesi var. Rüzgar konusunda ise avrupanın en şanslı ülkesiyiz ama rüzgarın "r" sini kullanmıyoruz. Bizdeki toplam rüzgar tribünü kurulu gücü 100MW iken almanyada bu sayı 20.000MW (Türkiyenin toplam kurulu elektrik gücü 45.000MW) Yani nükleer santral şuanda bizim için bir ihtiyaç değil lüks olur. Ayrıca şunuda düşünün Bugün 1000MW'lık bir nükleer santralin maliyeti 1.5-2 milyar dolar civarında inşa edilmesi ve elektrik sistemine bağlanması 8-9 yıl sürüyor ve kendisini en erken 10 yılda amorti edebiliyor. Tekrar söylüyorum şuanki durum da nükleer santral Türkiye için gereksiz.

    Ayrıca şuanda kurulacak bir nükleer santral 15-20 içerisinde eski teknoloji olacak. Şuan da çok daha güvenli ve atık sorunu olmayan toryum reaktörleri üzerinde çalışılıyor. Nükleer güce yatırım yapacaksak bu reaktörlerin geliştirilmesine yatırım yapmamız gerektiğini düşünüyorum.




  • arkadaşlar bence yapılamlı neden çünkü bu bir gelişmişlik göstergesi yani diğer devletlerin yanında masaya sürülebilecek bir kart vazifesi görür irana bakın azcık nükleerle uğraşıyorlar diye bütün milletler üzerine çöküyor niye çünkü önemli birşey yani bana bu doğa temiz kalsın mantığından ileri gelmiyor ona bakılırsa amerika dünyadaki azot salımında birinci sırada



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karasimsek06 -- 7 Ekim 2007; 1:25:04 >
  • eğer strateji oyunu oynayanlarınız varsa bilirler ordaki devletlerin derecesini yükseltmek için bile nükleer santral kurmak gerekiyor
  • Arkadaşında dediği gibi rüzgarı kullanmalıyız fakat nedense TEK tarafından izin verilmiyor özel şirketlerin kurmasına.. Kendileride kurmuyor.. Özellikle Çanakkale bu konuda çok önde. Rüzgar ciddi bir potansiyel ama tepelerde 10 tane direk ya görürsünüz ya da görmezsiniz.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: muuzoo

    Ben biraz daha yan kazançlarından bakmak istiyorum. Nükleer santral demek her alanda gelişim ister. Sadece elektrik değildir olay. İnşaat sanayinde gelişmişlik ister. Malzeme bililminde gelişmişlik ister. Atık işleme teknolojsinde gelişmişlik ister. Bunlar yan dallara ayrılarak pek çok alanda araştırma ve geliştirme ister. Her ne kadar hazır olarak bir sistem kurulacak olsa da eğer nükleer enerjiye geçersek pek çok alanda araştırma ve geliştirme yapılacağını uman iyimser bir fikir benimsiyorum. Ama eğer taş üstüne taş koyamayacaksak bize bir faydası olmayacaktır. İş sadece elektrik üretmekse daha az riskli pek çok seçenek bulunabilir. Ama iş sadece elektrik üretmek değil teknoloji transferi yapmaktır diye düşünüyorum. Biz araştırılmış geliştirilmiş bir teknolojiyi ülkemize transfer edeceğiz.Bundan sonrası ise bizim ar-ge olayına vereceğimiz önemde bitiyor.Tabi sözkonusu nükleer olunca tehlikelere de dikkat etmek gerekir.



    İşte alkışladığım, paylaştığım düşünce kesinlikle bu... Her ne kadar artık ilgim alternatif enerji kaynaklarına yönelmiş olsa da her daim nükleer enerjinin ülkemizde de kullanılması taraftarıyım.

    Nükleer reaksiyonlarla enerji üretimine bazı insanların bakışının soğuk olmasına şaşmamak gerekir; hele ki Dünya Çernobil gibi bir felaketi yaşadıktan sonra.. Ancak şunu unutmamak, bilmiyorsak öğrenmek gerekir ki çernobile sebebiyet veren şey bir öngörülemez kaza değil, sivri zeka rusların bir deneyidir. Çernobilden yaklaşık dokuz sene önce amerika'da three miles island da bir kaza meydana gelmiş ancak kimsenin burnu bile kanamamıştır. Düşünün bir tarafta bir kaza, sonunda kimseye bir zarar gelmiyor, insanlar mutlu mutlu evlerinde yaşamaya devam ediyorlar; diğer tarafta düşük emniyetle yapılmış bir deney ve sonucunda felaket...

    Sonuç: Nükleer reaktör istiyorsak toplumca bunun sonuçlarına katlanabilmeyi göze almalı ve daha önce ukrayna'da yaşanana benzer bir felakete yol açmamak için gerekli önlemlerin alınmasını sağlamalıyız.

    Düşüncem: bizim buna ihtiyacımız var




  • quote:

    Orjinalden alıntı: doans1


    quote:

    Orjinalden alıntı: muuzoo

    Ben biraz daha yan kazançlarından bakmak istiyorum. Nükleer santral demek her alanda gelişim ister. Sadece elektrik değildir olay. İnşaat sanayinde gelişmişlik ister. Malzeme bililminde gelişmişlik ister. Atık işleme teknolojsinde gelişmişlik ister. Bunlar yan dallara ayrılarak pek çok alanda araştırma ve geliştirme ister. Her ne kadar hazır olarak bir sistem kurulacak olsa da eğer nükleer enerjiye geçersek pek çok alanda araştırma ve geliştirme yapılacağını uman iyimser bir fikir benimsiyorum. Ama eğer taş üstüne taş koyamayacaksak bize bir faydası olmayacaktır. İş sadece elektrik üretmekse daha az riskli pek çok seçenek bulunabilir. Ama iş sadece elektrik üretmek değil teknoloji transferi yapmaktır diye düşünüyorum. Biz araştırılmış geliştirilmiş bir teknolojiyi ülkemize transfer edeceğiz.Bundan sonrası ise bizim ar-ge olayına vereceğimiz önemde bitiyor.Tabi sözkonusu nükleer olunca tehlikelere de dikkat etmek gerekir.



    İşte alkışladığım, paylaştığım düşünce kesinlikle bu... Her ne kadar artık ilgim alternatif enerji kaynaklarına yönelmiş olsa da her daim nükleer enerjinin ülkemizde de kullanılması taraftarıyım.

    Nükleer reaksiyonlarla enerji üretimine bazı insanların bakışının soğuk olmasına şaşmamak gerekir; hele ki Dünya Çernobil gibi bir felaketi yaşadıktan sonra.. Ancak şunu unutmamak, bilmiyorsak öğrenmek gerekir ki çernobile sebebiyet veren şey bir öngörülemez kaza değil, sivri zeka rusların bir deneyidir. Çernobilden yaklaşık dokuz sene önce amerika'da three miles island da bir kaza meydana gelmiş ancak kimsenin burnu bile kanamamıştır. Düşünün bir tarafta bir kaza, sonunda kimseye bir zarar gelmiyor, insanlar mutlu mutlu evlerinde yaşamaya devam ediyorlar; diğer tarafta düşük emniyetle yapılmış bir deney ve sonucunda felaket...

    Sonuç: Nükleer reaktör istiyorsak toplumca bunun sonuçlarına katlanabilmeyi göze almalı ve daha önce ukrayna'da yaşanana benzer bir felakete yol açmamak için gerekli önlemlerin alınmasını sağlamalıyız.

    Düşüncem: bizim buna ihtiyacımız var


    dünyada nükleer sızıntıyı ,yani atıkları depolamayı güvenli sağlayacak teknoloji yok şu anda. bunları daha

    önce de yazmıştık. ne yaparsan yap bu tonlarca atığın sızma tehlikesi var. nükleer santrallerden de sızıntıyı

    önlemenin tamamen güvenli bir yolu olduğunu sanmıyorum. bunlar riskli işler ve insanlığı tehdit eden işler.




  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.