Şimdi Ara

Donanımhaber Grid Takımı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.244
Cevap
6
Favori
74.677
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • Bilgisayarlarımızı kullanırken aslında çoğunlukla onun birşey yapmadığını biliyormuydunuz. Bunu görmek için işlemcinizin yüzde kaçla çalıştığını gösteren bir programı kurmanız veya hiç uğraşmak istemiyorsanız windowsun görev yöneticisini açmanız ve onu taskbardan takip etmeniz yeterli. Kelime işlem programlarını kullanırken, örneğin word, excel gibi veya internette gezinirken. Bilgisayarımız aslında çoğunlukla hiçbir iş yapmıyor yani öylesine çalışıyor ama performansının %5 bilemediniz 10 unu kullanıyor. İşlemci ağırlıklı uygulamalar kullandığınızda veya oyun oynadığınızda durum farklı tabii ki, o zaman PC'niz tam güçte çalışıyor. Bunu gören bazı yazılımcılar, 1970 li yılların sonlarına doğru grid hesaplama diye bir yöntem geliştirmişler. Bu yöntemle bilgisayarlardaki kullanılmayan hesaplama gücü kullanılarak yüksek hesaplama gücü isteyen uygulamalara katkı sağlanmak hedeflenmiş.

    Daha ayrıntılı bir tanım olarak grid hesaplama, diğer adıyla dağınık hesaplama denilen şey; Normalde standart bir PC'nin yapmak için yüzyıllara ihtiyaç duyduğu hesaplamaları bir ağ üzerinde bulunan diğer bilgisayarlara paylaştırarak, hesaplanması daha kısa süren parçalara ayırmak ve hesaplanan sonuçları birleştirerek çok daha kısa sürelerde netice elde etmektir. Bunu basit manada çok ağır bir yükü taşımak için kocaman tırlara ihtiyaç duyarken, o yükü küçük parçalara bölerek bisikletle taşınabilir hale getirip daha sonra o küçük parçaları birleştirmeye benzetebiliriz.

    Grid hesaplama tekniğiyle internetteki çoğu kullanıcı bir araya gelerek yüzlerce teraflopluk hesaplama gücüne ulaşabilmektedir ki bu hesaplama gücüne günümüzde ancak süper bilgisayarlarla ulaşılabilmektedir. Bu uygulamaya katılmak için BOINC adı verilen bir program mevcut, bu programı bilgisayarınıza kurduğunuzda size program aracılığıyla çeşitli işler gönderilmekte ve tamamlanan işler tekrar geri gönderilmektedir. Bu esnada yaptığınız işe ve o işin süresine göre size bir puan verilmekte ve bu puana göre dünya kullanıcıları arasında sıralanmaktasınız. Benim puanım ve sıralamadaki konumum için imzama bakabilirsiniz.

    Grid uygulamasının temel amacı, bilime ve dolayısıyla da insanlığa bilgisayarların boşta kalan hesaplama gücünü kullanarak yardımcı olmaktır. Sizde bu uygulamaya katılarak insanlığa katkıda bulunabilirsiniz. Programın güvenilirliğine gelirsek, California Berkeley üniversitesi tarafından yapılmış ve tamamen gönüllülük esasına dayandığından yani ticari bir çıkar gütmediğinden güvenilir olduğunu söyleyebilirim. Zaten dünya çapında BOINC kullanıcılarının sayısı 1 milyona ulaşmış durumda. En ufak bir güvenlik açığında bunun bir şekilde yayılacağını düşündüğünüzde, programın güvenilir olduğu ortaya kullanıcı sayısıylada çıkıyor.

    BOINC programını buradan indirebilirsiniz.http://boinc.berkeley.edu/download_all.php Buradan işletim sisteminizin türüne göre, 32 ya da 64 bit, uygun olan programı Recommended Version linkine tıklayarak indirebilirsiniz. Programı kurduktan sonra Tools/Attach to Project diyerek herhangi bir projeye katılmanız gerekiyor. Orada belirtilen projeler ve ne işe yaradıklarını aşağıda özetliyorum. Benim tavsiyem, Climateprediction, Einstein@home, World Community Grid veya SETI@home'a katılmanız yönünde. Bu projeler hem en popüler olanlar ve hemde benim en işe yarar bulduğum projeler. Aynı anda birden fazla projeye katılabilirsiniz.

    SETI@home-------------- Dünya dışı yaşam olup olmadığını, radyo sinyallerini analiz ederek bulmaya çalışmaktadır.
    Einstein@home-----------Pulsar adı verilen yıldızların varlığını tespit etmek için, onlar tarafından yayılan radyo sinyallerini analiz etmektedir.
    World Community Grid--Hastalıklara karşı ilaç geliştirilmesine çalışmaktadır. HIV/AIDS'te ilacı geliştirilmeye çalışılan hastalıklardandır.
    ClimatePrediction--------2080 yılına kadar iklimde nasıl değişimler olacağını hesaplayarak, küresel ısınmanın etkilerini hesaplamaya çalışmaktadır.
    LHC@home--------------- LHC (Large Hadron Collider) ,türkçesi büyük hadron çarpıştırısı, LHC'deki parçacıkların çarpışma deneylerindeki
    ayrıntılı hesaplamaları yapmaktadır.
    SIMAP---------------------Çeşitli biyolojik araştırmaları desteklemek amacıyla protein sıralamalı karşılaştırması yapmaktadır.
    Predictor@Home----------Proteinle ilgili çeşitli hastalıklar araştırması
    Rosetta@Home------------Hastalıklara ilaç geliştirme konusunda araştırmalar yapmaktadır.
    MalariaControl-------------Sıtmanın etkilerini simüle etmek ve onu kontrol etmek için çalışmaktadır.

    Projelere katıldıktan sonra programın tasks sekmesinde size gönderilmeye başlayan işleri görebiliyorsunuz. Eğer herhangi bir işi seçip sol taraftaki Show Graphics'e tıklarsanız. Üzerinde çalıştığınız hesaplamanın ne olduğunu grafik halinde görmeniz mümkün. Ayrıca aynı grafik isterseniz screensaver'ınız olabiliyor. Bunun için windows'tan screensaver olarak BOINC'i seçmeniz yeterli. Örnek olarak benim şu an üzerinde çalıştığım Einstein@Home'un grafiğini koyuyorum aşağıya.

     Donanımhaber Grid Takımı


    BOINC'te ayrıca çeşitli takımlar mevcut, örneğin Anandtech ve xtremesystems'in BOINC'te takımları var ve dünya sıralamasında üst sıralarda yer alıyorlar, benimde aklıma Donanimhaber takımını kurmak geldi, böylece bu alanda Türkiye'yi temsil eden iyi bir takım olabilir ve bilime ve insanlığa ne kadar önem veren bir ülke olduğumuzuda gösterebiliriz diye düşünüyorum.

    Climateprediction, Einstein@home, World Community Grid ve SETI@home'a katılan arkadaşlar sol taraftaki Your Account butonu ile kendi sayfalarına gidebilir ve buradaki Teams satırını kullanarak Team Donanimhaber e katılabilirler. Takımımızın tam adı bu: Team Donanimhaber Bunun için arama satırına bu ismi yazmanız ve takımımızı bulduktan sonra Join demeniz yeterli. Yazımda türkçe karakter kullanmamanız gerektiğini söylememe gerek yok herhalde. Anandtech ve xtremesystems'den sonra biraz geçte olsa artık bizimde Grid hesaplama konusunda bir takımımız var arkadaşlar. Bütün ilgili arkadaşları bekliyorum, bakalım en yüksek puanı takım içerisinde kim elde edecek. Gerçi ben 20K'ya şimdiden ulaştım, biraz hile yaptım ama olsun o kadar.

    Takım arkadaşlarımız ve Takım Sıralaması:

    Takımımıza katılan arkadaşlar ve puan bilgisi için imzamdaki linke tıklayabilirsiniz.

    Programın 64 bit versiyonuda mevcut, eğer 64 bit işletim sistemi kurduysanız, bu versiyonunu kurmanızı öneririm. 64 bit versiyonu indirmek için buradaki Recommended version (WinXP64+) yazan satırdaki programı indirmeniz gerekmekte.

    Takımda yer alan arkadaşlarımızın İşlemci ve Benchmark Bilgileri:

    Hangi puana göre sıralamam gerektiğine karar veremediğimden Floating Point skoru ile Integer skorunu toplamaya karar verdim. Bu değer her bir çekirdek için benchmark değeri olduğundan bu değerle işlemci çekirdek sayısını çarptım ve daha sonra da çıkan değere göre en büyükten en küçüğe doğru sıraladım. Aşağıdaki liste takımdaki arkadaşlarımızın işlemcilerinin hesaplama gücü sıralamasını veriyor bir bakıma.

     Donanımhaber Grid Takımı

    Düzeltme: Takım sıralaması satırı eklendi. 64 bit program versiyon bilgisi eklendi. İşlemci ve Benchmark Bilgileri eklendi.

    Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CoolnQuiet -- 2 Şubat 2008; 19:51:48

    --------------------------------------------------------------------------------------------

    Konuyu başlatalı birkaç ay olduğundan (Bugün, 16 Şub. 08) ve takım üye sayımızda 50'yi geçtiğinden, bugün itibariyle 51, konuyla ilgili geçmiş dönemde sorulan soruları da cevaplarıyla birlikte konuya ekleyerek ilk mesajda toplamaya karar verdim. Ancak ilerleyen zamanda da diğer ilgili soruları ve bilgilendirici hususları da buraya ekleyeceğim.

    Bilgisayarda işlem yapmıyorken az enerji harcıyo. Eğer herhangi bir işlem çalışırsa bilgisayar daha fazla enerji harcar. Elektrik faturası ne olacak ?

    İşlemcilerin tam yükte çektiği güçle boşta çektiği güç arasında yaklaşık 50W fark var bunu aylık olarak faturaya vurduğunda günlük 8 saatlik kullanımla 2 YTL yapıyor. Elektrik faturasının artacağı bir gerçek ama birde şöyle birşey var, hiçbir iş yapmayıp boş duracağına, ki bu durumda da elektrik tüketiyor PC. 2 YTL fazla gelsin elektrik faturası ama bu esnada bilime ve dolayısıyla insanlığa faydalı hesaplamalar yapsın, bu bence daha mantıklı. Sizce hangisi mantıklı, o size kalmış.

    İşlemcilerin, boşta ve tam yükte çektikleri güç arasındaki fark için bu konudaki güç tüketimi satırına bakabilirsiniz ve ayrıntılı olarak faturanıza ek olarak gelecek tutarı hesaplayabilirsiniz, sizinde fark edebileceğiniz gibi bu çok küçük bir rakam:http://forum.donanimhaber.com/m_21043352/tm.htm Diğer çift çekirdekli işlemciler içinde buraya bakabilirsiniz:http://forum.donanimhaber.com/m_20953181/tm.htm

    İsim olmamış bence, neden Team. Türkçede Team e karşılık gelen bir kelime bulunmuyormu

    Bu uygulama uluslararası bir uygulama ve maksat bu işte bizde varız demek. Bilim dilininde ingilizce olduğunu düşünürseniz, Team demek daha mantıklı.

    Kota dostu olmadıgını duymuştum

    Gelen veriler sıkıştırılmış olarak geliyor ve PC'de açılıyor. Uygulamaların ne kadar yer kapladığını görebiliyorsunuz Disk sekmesinden. Deneyimlerime dayanarak o kadar çok veri indirmediğini söyleyebilirim. 100 bilemedin en fazla 200 Mega Byte dır programın indirdiği veriler aylık olarak ama kesin belirlemek içinde bir çalışma yapmadım. Katıldıktan sonra sizde yaklaşık olarak bir fikre sahip olabilirsiniz.

    Sorun şu acaba bilgisayarımız bilimsel işler için mi kullanılacak yoksa başka işler için mi? Bu projeler ne kadar şeffaf askeri şifreleme sistemlerini çözmek,istihbarat araştırmaları içinde kullanılabilir mi?Ben şüphe ile bakıyorum

    Yukarıda da açıkladığım üzere işlemcinin hesapladığı uygulamayı Show Graphics butonuna tıklayarak ve ayrıca ekran koruyucu olarak görebiliyorsunuz yani son derece şeffaf. Bu uygulama zaten bir üniversitenin önderliğinde geliştirilen bir program. Ticari bir amaçta gütmüyor, o yüzden güvenebilirsiniz. İşletim sistemi olarak kullanılan Windowstan daha güvenilir diyebilirim, zira windows haberiniz olmadan Microsofta bazı bilgiler gönderiyor, her ne kadar Microsoft inkâr etsede.

    Askeri uygulamalar mevzuuna gelince, çalışan uygulamalar ve açıklamalarını yukarıda verdim, bunlar arasında böyle birşey yok sadece bilimsel uygulamalar var. Bu da World Community Grid'in (WCG) benim PC'mde yaptığı işle ilgili görüntüsü

     Donanımhaber Grid Takımı


    Beni bu takıma ekler misin bir zahmet? Baştan belirteyim baktım ki kotamı yiyor anında bilim adamı olma yolunu bırakırım (1 aylık denemenin sonunda).

    Takıma benim ekleme gibi bir şansım yok, yukarıda anlatıldığı şekilde sizin katılmanız gerekiyor. Kotayla da ilgili net bir bilgi vermek yukarıda da söylediğim gibi mümkün değil, bunu siz deneyerek görebilirsiniz ama benim deneyimlerime göre 100-200 MB. civarı birşey kota tüketimi.

    Ben bilgisayarımı genellikle indirmeye bıraktığımdan sürekli sabahlıyor flashget ile indirdiğim için internet bağlantımın neredeyse tamamını kullanıyor internetin yavaşlığı bu program için sıkıntı yaratmaz mı?

    Yaratmaz, zaten windows dosya indirme hızını kendisi ayarlar programlar arasında. Programın indirdiği verilerde öyle büyük boyutlu felan değildir. Bu program tam sana göre ayrıca çünkü bilgisayarın çoğunlukla boşta çalışıyor.

    Stok fanla oc yapmış olmasam tam favorim olurdu bu program bi deneyeyim eğer makine yanmazsa her gece açık kalır program birazda bizim katkımız olsun demi ye iç yat olmuyo hep

    İşlemcinizi O/C'lu kullanıyorsanız, işlemciniz sürekli %100'de çalışacağı için Max. stabil O/C değerini kullanmanız gerekir, yoksa stabil zannettiğiniz bir O/C değerinde bile makineniz 1-2 sonra reset atabilir. Reset durumuna göre işlemci frekansını azaltarak stabil değeri bulabilirsiniz.

    Kurulum ekranında bunlardan hangisini seçmeliyom.

     Donanımhaber Grid Takımı


    Single-User installation'ı ya da Shared Installation'ı seçebilirsiniz, seçim size kalmış. Eğer bir serverda çalıştıracaksanız ve server açıkken oturum açmadan kullanmak istiyorsanız, Service Installation'ı seçmeniz gerekiyor yalnız bu durumda grafikler çalışmıyor.

    Programı kurdum, herşey normal görünüyor fakat takıma katılamıyorum, ne yapmalıyım.

    Takıma katılmak için search satırına takım adını yazıp çıkan sayfadaki takım linkine tıklayıp, açılan sayfadan join'a tıklamanız yeterli. Eğer Create Team deyip, takım oluşturmaya çalışırsanız bana uyarı maili geliyor. O yüzden Create Team değil, Join demeniz gerekiyor.

    Ayrıca takıma katılmanın basit bir yolu da var:

    Climateprediction için bu sayfadan:http://climateapps2.oucs.ox.ac.uk/cpdnboinc/team_display.php?teamid=7036
    WCG için bu sayfadan:http://www.worldcommunitygrid.org/team/viewTeamInfo.do?teamId=F2NQLKN7FS1
    Einstein için bu sayfadan:http://einstein.phys.uwm.edu/team_display.php?teamid=8598
    SETI için bu sayfadan:http://setiathome.berkeley.edu/team_display.php?teamid=134189 Join demeniz yeterli.

    Ayrıca WCG'ye katılabilmek için öncewww.worldcommunitygrid.org adresine gidip kullanıcı adı ve şifre almalı daha sonra bu uygulamaya katılırken bunu girmelisiniz. Projelerden WCG'yi seçtiğinizde, New User seçeneği bulunmuyor, o yüzden sitesine girip kullanıcı adı ve şifre almazsanız WCG'ye katılamazsınız.

    Takıma katıldım ancak bir terslik var sanki sürekli Downloading work from server yazısı çıkıyor, bu normal mi?

    O, projenin gönderdiği işler, program onları işlemciye hesaplatarak geri gönderiyor. Gelen dosya boyutunuda transfers sekmesi var oradan görebilirsiniz.

    Ben o programla bilimin iyi tarafına yardım edebileceğimi bilsem evimdeki 2 bilgisayara da kurarım.Ama inanamam asla buna. Adamların ne yaptıkları belli değil... Ya 2 gün sonra kafama benım bılgısayarımda şekillenmiş bir bombayı atarlarsa ? Günümüzde o kadar çok şey oluyoki.Artık salgın hastalıkların bile birilerinin yüzünden olduğuna inanıyorum. Aids in çözümünün bulunamaması felan gibi...

    Askeri çalışmaların yapılmadığını yukarıda açıklamıştım. Ayrıca çalışan uygulamaların ne yaptığınıda görebiliyorsunuz. WCG ile de bir kaç hastalığın ilacı bulunduğuda bir gerçek. BOINC alt yapısını kullanan toplam kullanıcı sayısı 1 Milyonu aşmış durumda, güvenlikle ilgili bir sorun ortaya çıksa bu, bir şekilde anlaşılırdı herhalde çünkü projelerde çalışan bilim adamlarıda gönüllü insanlar, herhangi bir çıkar beklentileri yok. Bunlara rağmen katılmak istemiyorsanız kimse zorlayamaz sizi tabii ki. Tercih meselesi.

    Peki bu tamamen HAYIR amaçlı mı? Bu programa katılanların hiç bir menfaati yok mu (manevi menfaat dışında)

    Evet, yok. Elde edilen neticeler açıklanıyor zaten, BOINC vasıtasıyla elde ettik diye ve tamamıyle gönüllük esasına dayanıyor. Para felan dönmüyor yani bu olayda. AIDS/Kanser'in çaresini bulmanın bir bilim adamına vereceği mutluluğu hiçbir para ya da çıkar veremez çünkü tarihin altın sayfasındaki yerini almış olur o insan.

    Daha önce belirli bir süre katkıda bulunmuştum bende ama sonunda canımı sıktı BOINC, o program bug dolu. kullanacak arkadaşlara sabır dilerim...

    Program her geçen gün geliştiriliyor ve hatalar sürekli düzeltiliyor. Ben kullandığım versiyonda hiçbir hata göremedim. O yüzden eskiden olduğu gibi bug la karşılaşacağınıza ihtimal vermiyorum.

    Bu tip proglamların çoğu amerika ve avrupa kaynaklı. diğer şüpheyle yaklaşan arkadaşlar gibi ben de bunlara şüpheyle bakıyorum. ekranda gösterdiği faydalı amaca hizmet ettiğinin bir kanıtı yok, yani buna bakarak şeffaf olduğunu söyleyemeyiz. ben amerika kaynaklı herşeye şüpheyle bakıyorum artık.

    Batı kültürünün yaptığı kötü şeyler olmakla birlikte, iyi şeylerde var. Bu uygulama da bunlardan biri, gönüllülük esasına dayandığından hiçkimse çıkar peşinde koşmuyor ve katılanlardan da işlemcilerinin boşta geçen zamanlarını bağışlamalarını bekliyor. O yüzden olaya bu kadar paranoyak bakmak bence biraz abartıya kaçmak oluyor.

    John the Ripper yada türevlerini gride entegre edip kullanmayı tavsiye ediyorum. Ayrıca neden bizim bilim insanlarımızdan böyle bir faliyet yok. Olmayan uzaylıyı arayacağımıza ülkemize ve insanlığa faydası olacak işler için elektriğimizi harcasak daha mantıklı olmazmı. ClimatePrediction a gelirsek bu bana biraz garip geliyor.Küresel ısınmayı araştıracak ve bizde buna yardım ederken CO2 salınımı arttıracağız :) Onun yerine CO2 salınımını azaltacak bir programa destek olsak daha iyi olmazmı ?

    1. John the ripper'a birşey demeyeceğim, bilmem kimin paswordünü kırmak bilime pek birşey kazandırmayacaktır. Zaten SHA-1 algoritmasıyla ilgili çalışma yapan ayrı bir topluluk mevcut.

    2. Bizim insanlarımız her zaman olduğu gibi geriden geldiği için yakında uyanıp onlarda BOINC benzeri bir program yazabilirler ancak şu an böyle birşey yok, olursa tabii ki bizde paşa paşa kendi uygulamamıza geçmek isteriz, kim istemez ki.

    3. Olmayan uzaylı mevzuuna gelirsek, henüz böyle birşey söyleyemeyiz çünkü araştırmalar hala sürüyor ve muhtemelende insanlık boyunca sürecek, malum kainat bitmek tükenmek bilmiyor. Dolayısıyla SETI'de katılabilecek bir takım, ha siz öyle düşünmüyorsunuzdur orası ayrı konu, kendinize göre bir uygulama seçersiniz, mesela bu WCG veya Rosetta olabilir eğer amaç görülebilir fayda elde etmekse.

    4. ClimatePrediction mevzuuna gelirsek, böyle bir yaklaşımı ilk defa duyuyorum. Elektrik kullanarak CO2 miktarını artırmayız aslında çünkü barajlar ya da yenilenebilir enerji kaynakları var ancak açgözlü insanoğlu sayesinde petrol türevlerinden elektrik üretme yoluna başvurduğumuzdan küresel ısınma artıyor fakat yukarıda ki bir örnektede verdiğim gibi PC'lerimizin aslında %90 performansını hiç kullanmıyoruz bu durumda diyelimki PC boştayken 250 watt çekiyor bu boşa gidiyor. Tam yükte ise 300 watt çekiyor diyelim ama bu 300 watt bir işe yarıyor. Zira grid hesaplama sayesinde birkaç hastalığın ilacı bulundu ve küresel ısınmayı tahmin ederekte gelecekteki adımlarımızı buna göre daha iyi atabileceğiz.

    Şimdi 250*0.9=225 wattı boşa harcamak mı daha iyidir, yoksa 300 watt harcayıp bunu değerlendirmek mi daha iyidir. Tabiiki 2. seçenek daha akılcı ve daha faydalıdır. Dolayısıyla grid hesaplamaya katılmak akılcı bir seçimdir bana göre, tabii ileriyi görebilen için bu böyledir, İşlemcinin boşta ve tam yükte çektiği gücün 50 watt fark ettiğini düşündüğünüzde elektrik faturanızda o kadar artmaz. Zaten RMClock gibi programlarla işlemciyi daha düşük gerilimde çalıştırarak buna da izin vermeyebilirsiniz.

    RMClock programıyla işlemci voltajını düşürerek, elektrik tasarrufu yapmak ve eğer laptop kullanıyorsanız fan sesinizi azaltmak için bu konuyu inceleyebilirsiniz:http://forum.donanimhaber.com/m_18030233/tm.htm Burada anlattığım prosedür kendi işlemcilerim için olsada, sizde uygun değerleri adım adım azaltarak bulabilirsiniz. Çok yararlı bir program olduğunu söyleyeyim, vaktiniz varsa mutlaka inceleyin derim.

    Bizde yani tubitak falan herhangi birşey yok mu? İnsanlığa yardımımız olacaksa elimden geldiğince yardımca olmak isterim ama, bizimle ilgili bir kurum falan daha iyi olur kanaatındayim. Amerikalılara pek güvenmediğim için. Ne olur kusura bakmayın

    Bizde yok maalesef, olursa ona geçeriz zaten. Çoğu işte olduğu gibi bu iştede geriden geliyoruz biraz ne yazıkki.

    Niye folding@home yok orda. folding@home sony playstation 3 te bile çalışan google ın bile bilgisayarlarında bulunan en geniş çaplı uygulamadır. Şu anda da benim bilgisayarımda çalışmakta.http://folding.stanford.edu/

    Bunlar BOINC tabanlı uygulamalar. BOINC programını kurunca bunlardan istediğine katılabiliyorsun. Folding@home ise kendi başına çalışan bir uygulama, BOINC desteği yok. O yüzden burada yer almıyor. Ayrıca BOINC'tede protein katlamayla ilgili uygulamalar var, onlara katılabilirsiniz.

    İşlemci sürekli son güç çalışacak ve ısınacak karşılığında bu adamlar bir projeyi bitirip örneğin aids aşısı parayı vuracak sonra ne olacak bana para ile satacaklar.

    Eczacı : buyrun
    Alıcı: Ben aids aşısı alıcaktım.
    Eczacı: buyrun 36,000 USD
    Alıcı : Ama ben world community üyesiyim hatta ilk 1,000 e girdim
    Eczacı: Yok ben anlamam
    Alıcı: Bari indirim yapın
    Eczacı : hadi canım tezgahı meşgul etme


    Bu çalışma herkese açık, sonuçlarıda herkese açık bilimsel olduğu için. Özel şirketlerin faydalanması diye birşey sözkonusu değil. Yoksa WCG'ye katılan 75 binden fazla kullanıcıdan biri itiraz ederdi mutlaka değil mi? Yada BOINC'teki toplam 1 milyonu aşmış kullanıcılardan birisi çıkar ve: "Hey durun, siz ne yapıyorsunuz bu adamlar sizin sırtınızdan para kazanıyor derdi, değil mi?"

    Ben bunu 4 sene evvel denemiştim. Bayağı zaman kullandım hatta o dönem 750. filan olmuştum. Bilgisayarı kasmaktan başka işe yaramıyor. Kimi insanlar bilgisayarının gücü ile skor yapmak kimisi stress testi olarak kullanıyor. Kullanana bişey demem ama bilgisayar boş duracağına bunu kullanın demek çok yanıltıcı çünki toplamda 10 sene olan cpu ömrü bununla yarı yarıya düşüyor buna %30 dan fazla overclock eklersen hele ki stock fan ile işlemcinin elinde kalması an meselesi. Dersen ki ben uzun zamandır kullanıyorum. Bende uzun süre kullandım Hiç bir getirisi yok götürüsü çok fazla. ekşi sözlükte uzun uzun tartışmaları oldu yinede işin içinden çıkılamadı

    İşlemci ömrünün 10 sene olduğu nerede yazıyor yahu? Her 2 yılda kendini 2 ye katlayan işlemci teknolojisi karşısında aynı işlemciyi 10 yıl kullanmak başarı olarak bile görülebilir, orası ayrı bir konudur ama hesaplama gücüne ihtiyacı olan bilim insanlarına yardımcı olmak, ki bunu aslında %90 boş boş oturan PC ile yapmak bence çok akıllıca ve insani bir eylemdir. Özgür dünyanın bize sağladığı ortam sayesinde tabii ki seçme hakkımız kendimizde saklıdır. Bu yüzden ister katılır ve birşeye faydanız dokunduğunu düşünerek kendinizi mutlu hissedersiniz, ya da bu işten uzak durur hiç bulaşmazsınız.

    Ben katıldığım projede Team Donanimhaber'e katildim ama 2 gün geçmesine ragmen uye listesinde goremiyorum kendimi. Projenin teams sayfasinda uyeyim ve diger uyeleri gorebiliyorum ama boincstats adresinde herhangi bir takima uye olarak gozukmuyorum. Bu durumda ne yapabilecegim hakkinda bir fikriniz varmi acaba?

    Herhangi bir işi gönderirsen yada iş göndermiş olmana rağmen puanın gözükmüyorsa sorun güncellenmeyle ilgilidir. Güncelleme prosedürü biraz yavaş işliyor anladığım kadarıyla boincstats sayfasında. Yakında boincstats'te gözükürsünüz bizim takımda merak etmeyin.

    Download olarak aylık 100-200 mb demişsiniz de upload değerleri nedir. PC 7/24 açık emule çalışıyor sürekli upload değeri yüksekse emulenin ul sini düşürmem lazım böyle bişeyi de yapmam yani benle filmleri paylaşan kardeşlerime ul yapmak varken başkasına vermek ayıp olur. Dediğim gibi dl/ul cüzi rakamlarsa seve seve kullanırım 24 saatin 2 saati anca başındayımdır zaten.

    Valla onu hiç ölçmedim ancak upload'unda olsa olsa bu kadar olacağını düşünebiliriz çünkü paket geliyor ve hesaplama tamamlandıktan sonra aynı paket servera upload ediliyor ama boyutunu ölçmek mümkün değil tabii ki. Anlık değer diye birşey yok. BOINC programı hesaplayacağı paketi indiriyor ve zorluk seviyesine göre birkaç saat, birkaç gün veya birkaç ay hesaplamaya başlıyor. İşi bitincede geri yolluyor.

    Eğer upload oranı çok büyük bir sorun ise bu konuda climateprediction'ı tavsiye edebilirim. İndirilen paketin hesaplamasının tamamlanması yaklaşık 1 ay sürüyor. Program serverın kaynak yönetimini ayarlayabilmesi için 5-6 saatte bir haberleşiyor ama bu haberleşme sadece hesaplamanın ne durumda olduğuna ilişkin. Bu yüzden bunu kullanabilirsin eğer upload senin için çok önemliyse ancak yukarıda da dediğim gibi upload'un sorun olacağını zannetmiyorum fakat bunu şu an ispat edebilecek veriler yok elimde. O yüzden istediğiniz gruplara katılarak deneyin isterseniz öncelikle daha sonra upload miktarından memnun kalmazsanız, katıldığınız projelerden Detach diyerek ayrılır ve sadece climateprediction'a katılırsınız.

    Programla ilgili istatistiklere, örneğin, aldığım puanlara, takım puanlarına ve diğer kullanıcıların istatistiklerine nasıl ulaşabilirim.

    http://boincstats.com/ bu sayfada search satırına nickname'inizi yazınca çıkan sayfada, options sütunundaki büyüteç şeklindeki ikona tıklayarak istatistik sayfanıza girebilirsiniz.

    Tek kullanıcı hesabı ile değişik projelere üye olunamıyormu acaba?

    Olunabiliyor. Bütün projelere aynı kullanıcı adı ve şifre kullanmanız lazım yoksa puanlarınız bölünür ve takım listemizde farklı farklı adlarla görünürsünüz.

    Aynı kullanıcı ismi 2 defa gözüküyor takımda. Bu nasıl oluyor.

    Bütün projelerde aynı kullancıı adı ve şifreyi kullanmalısınız. Farklı şifrede bile sorun çıkıyor anladığım kadarıyla.

    Projelerle ile ilgili ayrıntılı bilgileri nereden öğreniriz?

    BOINC'i kurduktan sonra her projenin kendi web siteleri var ordan bilgi edinebilirsiniz. Ben onların çoğunu derleyerek yukarıdaki mesaja yazdım zaten.

    Hangi projeleri tavsiye edersiniz. Hangi şekilde insanlığa daha fazla katkım olur? Birde istediğim her proje ile takıma katılamıyorum. İşlemciyi en fazla kaç saat çalıştırayım?

    Projelerde kullanıcı adı olarak işletim sistemindeki isim gözüküyor ancak takım listesinde kendi nickname'in gözüküyor, o doğal olan birşey.

    Tavsiye edilecek projelere gelirsek; her projenin kendine göre güzelliği var. Tıp'a önem veriyorsan WCG, Rosetta'ya. Fizik'e önem veriyorsan, LHC'ye, Einstein'a, astrofizik'e önem veriyorsan SETI'ye veya iklim bilimi, meteorolojiye önem veriyorsan climateprediction'a, matematiğe önem veriyorsan, PrimeGrid'e yada SHA-1'e katılabilirsin. Tercih sana kalmış ama bazı arkadaşlar daha elle tutulur olduğundan WCG ile Rosetta'yı tercih ediyor, hastalıkların çarelerini aradığından.

    Her projede takımımız yok, ben popüler projeleri ve faydalı bulduklarımda takımı oluşturmuştum onlarda şunlar:

    1. Climateprediction@home
    2. Einstein@home
    3. Hydorogen@home
    4. LHC@home
    5. PrimeGrid@home
    6. Rosetta@home
    7. SHA-1@home
    8. SIMAP@home
    9. SETI@home
    10. Tanpaku@home
    11. World Community Grid@home

    Bu projelere katılman durumunda takımımızı bulabilirsin ancak diğerlerinde takımımız bulunmamakta.

    İşlemcini istediğin kadar çalıştır bu sana kalmış, burada önemli olan BOINC'ın işlemcinin boşta kalan kısmını kullanması ve işlemcinin toplam verimliliğinde boşta kalan kısmı değerlendirmesi.

    Şifremi unuttum proje değişikliği yapamıyorum ayrıca format atsam yine giremeyeceğim şifreden dolayı. boinc sayfasında mailimi yazıp şifreyi gönder diyorum ama böyle bir mail kayıtlı değil diyor ama takımda gözüküyorum üye olarak.

    Mail adresinizi yanlış hatırlıyorsunuz muhtemelen, bende birkaç kez şifremi unuttum ancak mail adresime account key geldi ve onunla yeni şifre aldım.

    Program işlemcimdeki bütün çekirdekleri kullanmıyor, bunu nasıl düzeltebilirim.

    Programın kullanacağı çekirdek sayısını programda preferences bölümünden seçebilirsiniz. 1 çekirdek min, 16 çekirdek max.

    Programın benchmark değerlerini nasıl elde edebilirim.

    Advanced/Run CPU Benchmarks dedikten belli bir süre sonra Messages sekmesinde benchmark değerleriniz gözükecektir. Bu değerleri konuya mesaj olarak atarsanız, sizin değerlerinizde yukarıdaki tabloya eklenecektir.

    Aynı kullanıcı ismi ile birden çok bilgisayarda çalışma yapabilirmiyim? Ona göre iş yerindeki bilgisayarada kurmayı düşünüyorum...

    Aynı account bilgisiyle istediğiniz kadar makineye BOINC'i kurabilirsiniz. Örneğin benim iki makinem var. Bethrezen'in 10 dan fazla makinesi var. Hepsi aynı account altında. Takıma katılınca, takım sayfasındaki diğer arkadaşların makinelerinide görebilir hale gelirsiniz.


    Konuyu gayet güzel açıklamışsınız ama biraz teknik boyutta kalmış sanki. Daha iyi anlayacağımız şekilde ve faydalarını öne çıkararak açıklarsanız iyi olur.

    Dünya üzerindeki her dört kişiden biri hayatının bir bölümünde kanser hastası olacak. yüksek ölüm oranı, varolan tedavilerin yan etkileri ve tedavilerin yüksek masrafları bu hastalığı araştırmalar için en önceliklilerden biri yapmaya rahatlıkla yetiyor.

    Kanser tedavisi için bir ilaç bulmak, en basit anlatım şekliyle potansiyeli yüksek olan proteinleri denemek, birbirleriyle olan ilişkilerine bakmak ve en aktif olanları bir üst seviyeye geçirip, orada tekrar kendi aralarında eşleştirmekten oluşuyor, bir bakıma hangisinin kilidi açacağını görmek için elde olan bütün anahtarları denemek gibi, sadece kanser araştırmalarında dünyadaki bütün anahtarların sayısından daha fazla seçenek var. yoğun bir elemeyle bile, olasılıkların sayısı kullanılabilecek olan protein başına iki yüz milyondan daha fazla. bütün olasılıkları denemek, en gelişmiş supercomputer'larla bile, şu anki araştırmacıların çocuklarının araştırmanın sonunu göremeyeceği anlamına geliyor.

    Gelecekte her zaman bu tip hastalıkların çözümünün bulunmuş olacağını, dünyanın daha yaşanılabilir bir yer olacağını düşündük, ama aslında bunun sorumluluğu da biraz bu günlerdekilere düşüyor. ve bu süreçte yer almak için doktor ya da araştırmacı olmamıza gerek yok, grid sayesinde bu katkıyı evimizden bile yapabiliriz.

    Grid teknolojisinin lokomotiflerinden biri olan united devices, bulunduğu yer ya da sahip olduğu kaynaklar ne olursa olsun, internete bağlı her şahıs ya da organizasyona varolan işlemci, uygulama, veri, network gibi kaynakları güvenli bir ağda birleştirme imkanı tanıyor. başka bir deyişle, bu proje sayesinde devam etmekte olan araştırmalara para ya da zaman bağışlayacağınıza işlemci gücü bağışlıyorsunuz. sonuç ise, united devices kanser araştırma projesi ve şarbon araştırma projesi dahilinde 6.300 yıllık hesaplamayı 14 gün gibi rekor bir sürede gerçekleştiren sanal bir süperbilgisayar. bu mucizenin nasıl gerçekleştiğini görmek için grid teknolojisine biraz daha yakından bakalım:

    Türkçe'de, ızgara ya da şebeke gibi karşılıkları olan "grid" kelimesinin ismini verdiği teknoloji aslında bu iki kavramı da içinde barındırıyor. grid'in avantajı fiziksel olarak ayrı yerlerde bulunan birçok bilgisayarın birbirine bağlanarak ortak bir işlemci gücü ve veri saklama alanı havuzu oluşturması ve bu havuza bağlı her bilgisayarı büyük bir süperbilgisayarın parçalarından biri haline getirerek kendi performanslarının çok üzerine ulaşmasına olanak sağlaması.

    Grid'i, bilgisayar kronolojisinde bir atlayış olarak görebiliriz. günümüzün bilgisayarları, on sene öncesinin süperbilgisayarlarından kat kat güçlü, normal bir bilgisayar artık yüz gigabyte'a yaklaşan bir saklama kapasitesiyle geliyor ki, bu da doksanların başında bütün bir bilgisayar merkezinin toplayamadığı bir hacim. göreceli olarak yavaş sayılan adsl bağlantıları ise 1985'te sanat eseri sayılan 56kbit'lik bağlantılardan kat kat daha hızlı. grid teknolojisiyle bilgisayarın yapmasına imkan verilen performans artışı sayesinde, geleceğin hızına ve kapasitesine bugunden ulaşmak mümkün. en azından, gelinmesi hayal edilen nokta bu, çünkü henüz grid bir rüyanın başlangıcı olmaktan öteye gitmiş değil.

    Rüyaları gerçekleştirmek için bir araç olarak tasarlanan grid'in kendisi de şu an için bir hayalin parçası. dünya üzerinde, united devices ya da seti@home gibi çeşitli uyarlamaları gerçekleşmişse de, grid teknolojisi varılmak istenen noktadan şimdilik çok uzakta. bugün, çoğu grid küçük ve araştırma bazlı; henüz büyük bir okyanusun sadece kıyısındalar. gelecekte ise, bütün bu bilgisayarlar birleşecek ve grid'in bilimin emrine sunduğu tek bir motor olarak hizmet verecek. petaflop'larca işlem gücünü, petabyte'larca veriyi, dünya üzerindeki birçok simülasyon ve modelleme programlarının yanısıra, uydular, teleskoplar, alıcı ve vericiler gibi diğer araçlar ve bütün bu kaynakları keşfetmeniz ve yönetmeniz için gereken kaynakların emrinizde olacak. asıl rüya, bu kaynaklarla neler yapabileceğiniz.

    Grid'in çeşitli kullanım alanları:
    - Temel parçacıklar ve onların arasındaki etkileşimler üzerinde çalışabilmek için yüksek enerji fiziği'yle uğraşanlar yakında yılda 10 petabyte veri üretecekler, ve binlerce fizikçi bu bilgiler üzerinde çalışmak isteyecek. işte grid'in ideal bir kullanım alanı.
    - Bundan on sene önce, biyologlar için bilgisayarda tek bir molekülü simüle etmek büyük bir olay olurdu, şimdi proteinlerle etkileşimlerini görmek için binlerce molekülü canlandırmak istiyorlar.
    - Uydular aracılığıyla uzaydan gelen resimler gibi, gönderilmesi gereken verinin ebatlarının çok büyük olduğu durumlarda grid teknolojisi işlemleri verinin olduğu bilgisayarda yapmaya olanak sağlayacak.
    - Jeologlar, atmosferdeki ozonun oranını uydudan gelen gözlemlerle tutuyorlar. sadece bu iş için, uzaydan yere günde yüz gigabyte kadar veri alıyorlar.
    - İnsanın genetik kodunun sırlarını çözmek için dna'mızı oluşturan ve türümüzün karakteristik özelliği olan üç milyar çeşit kimyasal üniteyi incelemek tonlarca verinin birleştirilmiş bilgisayarlarca incelenmesi olmadan mümkün olmazdı.
    - Evrenin bildiğimiz şeylerin kütlesinden arda kalan, yüzde 99.6 lık bölümünü oluşturan karanlık madde'nin (dark matter) araştırılması,
    - Bir kilometrekareye kadar detaylı anında hava durumu tahminleri yine grid teknolojisiyle mümkün olacak gelişmeler.
    - Bu ve benzeri bilimsel amaçların yanı sıra, birleşmiş milletler, dünya bankası gibi uluslararası organizasyonların ve hükümetlerin sorumluluğunda olan ekonomik planlama, şehir planlaması, doğal felaketlerle mücadele gibi alanlarda da grid'den faydalanmak mümkündür.

    Sonuç olarak, grid sayesinde karmaşık bilimsel hesaplamalar yapmak isteyen akademisyenler, yer ve zaman kavramı olmaksızın ortak bir havuzdaki işlemci gücünden, verilerden, örneklerden ve hatta benzer tecrübelerden yararlanma imkanı buluyorlar. ister karmaşık küresel ısınma modellerini hesaplayan bir meteorolog olun, ister yerçekimi deneyleri yapın, grid ile tanışmanız, düşük güçlü bir bilgisayar ile yüksek potansiyeli olan merkezcil verilere ve hesap gücü yüksek sistemlere ulaşmanıza olanak tanıyor.

    Grid'in bir başka avantajı da, kullanmak istediğiniz programı kendi bilgisayarınıza kopyalamak zorunda olmayışınız. diyelim ki, moleküler simülasyon yapmaya ihtiyacınız var, bunu yüklemek yerine zaten çalışmaya hazır bir meslektaşınızın bilgisayarından kullanabilirsiniz. ya da, daha kolayı grid sizin için bu programın kurulmasının ve çalıştırılmasının avantajlı olacağı bir kaynak bulabilir. aynı şekilde, değişik kaynaklardan gelen verileri analiz etmek için onları bir bilgisayarda toplamanıza da gerek yok. eğer bu kaynaklar grid ağına dahilse, verileri o bilgisayarlarda işleyip sadece sonuçları inceleyebilirsiniz.

    Kaynak:http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=grid+computing

    Bu işin ekonomik, ticari, siyasi bir çok boyutu var.

    1- Bu adamların bu proje ile ortaya çıkardıkları çözümlerin ucu bize ne kadar dokunur, geçmişte ne kadar dokunmuştur?
    2- Ülkemizde zaten kısıtlı olan internet trafiğini bu tür uygulamalar ile madde 1'deki çekimser durumu da göz önünde bulundurarak bu projeye adamak ne kadar mantıklıdır?
    3- Kullandığımız pc'ler yük altında daha fazla elektrik harcamaktadır, bunu hepimiz biliyoruz. Türkiye gibi elektrik konusunda derin sorunları bulunan bir ülkede bu projeye elektriği harcamak ne kadar mantıklıdır? (Bireysel değil kitlesel düşünün.)
    4- Bu uygulama ile ortaya çıkarılan çözümler, bağımsız kaynaklar tarafından ortaya çıkarılıyormuş gibi düşünülebilir. Fakat ülkelerin (özellikle abd'nin) iç ekonomisinin bu tür durumlarda ne kadar büyük rol oynadığını biliyor musunuz ve çözümün gerçekten insanlığa armağan olacağının garantisini kim verebiliyor? Bugün bir üniversite desteği ile 3-5 öğrenci tarafından geliştirilmeye başlanan google projesi dünyanın en büyük ilk 10 ticari kuruluşundan biri haline gelmiştir, unutmayalım.

    Bu maddeler genişletilebilir. Bunları hesaba katarak ben bu olaya girmem durumunda kendimi pek iyi hissedeceğimi düşünmemekteyim. Sizler de klasik Türk iyimserliği ile değil, mantık ile değerlendirin her şeyi.


    Mantık bu uygulamaya katılmayı gerektiriyor zaten. Gerçi bunu ilk mesajlarımda açıklamıştım ama yine anlatayım:

    PC'mizin işlemci gücünü aslında %90 (belkide daha fazla) hiç kullanmıyoruz. Eğer sizde işlemci kullanımını gösteren bir program kullanıyorsanız bunu farketmişsindir. Bilindiği üzere işlemcinin tam yükte ve boştayken çektiği güç farkı yaklaşık 50 W. Şimdi toplam sistemin çektiği güç normal bir PC için 250-300W diyelim. Daha fazlası da, daha azıda var ama biz bunun ortalama olduğunu düşünelim. Bu durumda bu 250-300W'lık elektrik kullanımının %90'ı boşa gidiyor yukarıda açıkladığım nedenle. Fakat biz burada bunun üzerine 50W daha ekleyerek işlemcimizin her zaman tam kapasite kullanılmasını sağladığımız gibi PC'mizi de istediğimiz gibi kullanıyoruz. Yani herhangi bir performans kaybı söz konusu değil.

    Şimdi düşünelim, hangisi daha mantıklıdır: 250-300W tüketip bunun %90'ının bir işe yaramaması ve bunu haklı görmek mi. Yoksa 300-350W aralığında tüketip bu esnada PC'mizi istediğimiz gibi kullanmamız (En ağır oyunlar dahil) ve neticesinde bilmem ne kanseri tedavisi için ilaç geliştirilmesi gayretlerini hızlandırmamız mı daha mantıklıdır.

    Birazcık derin düşünen veya yüzeysel düşünmeyen birisi için bence 2. seçenek daha mantıklıdır. Zaten benim bu uygulamaya katılma nedenimde buydu. Yani duygusallık değildi zannetiğiniz gibi. Hele Türk duygusallığı hiç değildi.

    Birde şöyle bir durum var: Bazı ekran kartları boştayken 100W çekiyor. Tam yükte ise 200W'a yaklaşıyor bu. Şimdi bu uygulamaya katılmayıpta bu ekran kartlarından birisini kullanan bir kullanıcı (ki bu ekran kartları bilindiği üzere çok popüler forumumuzda) çıkıpta elektrik israfından ya da bu uygulamaya katılmanın kitlesel olarak elektrik tüketimini artıracağını iddia etse bu ne kadar akla yatkın bir düşünce olur. Sizin var diye söylemiyorum. Ancak bu forumdaki çoğu kullanıcı için bu böyle. Oyunların ülkemiz kullanıcıları arasında da popüler olduğunu düşünürseniz, tüm ülke kullanıcıları için de bu iddia edilebilir. Ancak istatistik yapılmadığı için bu konuda kesin konuşamıyorum ne yazık ki.

    Bilgilerin paylaşımına gelirsek. Elde edilen buluşlar veya kazanımlarda diyebiliriz. Zaten tüm kamuya açık. Elde edilen kazanımlar yayınlanıyor zaten. Örneğin Rosetta geçenlerde yaptı bunu ve hatta bir dergide yayınlandı. WCG'de öyle. Burada şunu düşünmemiz lazım. Bilim kimsenin tekelinde değil, alsın onu ve istediği gibi manipüle etsin. Sonuçta bu ülkeye katılan dünyanın her ülkesinden kullanıcı var ve hiçbiri kendini bu adamlara kullanıdıracak kadar enayi değil merak etmeyin.

    Google'a gelirsek. Kurucuları olan 2 kişi, doktora öğrencisiyken buluyorlar fikri ve önce Yahoo'ya gidiyorlar destek bulmak için Yahoo'nun o zamanki CEO'su fikri beğenmiyor. Beğense Yahoo'nun değeri şimdikinin 5 hatta 10 katı olabilirdi belki. Gerçi bu CEO sonradan istifa etti (belkide kovuldu bu yüzden kim bilir.) Bunlarda yalvar yakar hocalarının desteğiyle Alman bir işadımından 1 milyon dolar buluyor ve şirketi kuruyorlar sonrada Google patlıyor zaten bilindiği üzere. Yani başından beri ticari bir uygulama bu Google. Burda ise tıpkı Linux gibi bir oluşum söz konusu, geliştiriciler ve katılımcılar dahil kimsenin para pul istediği yok.

    Milletin tek isteği ilerde 4 kişiden birinin yakalanma ihtimali olduğu kansere karşı bir çare bulunması.

    İndirdim kurdum World Community Grid 'de takıma katıldım şu anda işlem yapıyor ama tasks kısmında toplam 7 görev olmasına rağmen sadece ikisi aktif. Hepsi aktif olmuyor mu acaba?

    İşlemciniz kaç çekirdekli ise aynı anda o kadar işlem yapabilirsiniz. İşlemciniz 2 çekirdekli anlaşılan, 4 çekirdekli işlemciniz olsaydı aynı anda 4 işlemle uğraşırdı CPU. Diğerleride sırada bekleyenler, o ikisi bitince sıradakilere geçecek BOINC.

    BOINC hesaplama yaparken bir projede Computation Error hatası alıyorum. Nasıl düzeltebilirim.

    O/C yaparken işlemciniz sınırlarına dayanmış anlaşılan, FSB ya da işlemci çarpanınızı düşürün veyahut RAM'e verdiğiniz voltajı stabiliteyi sağlayana kadar artırın, Computation Error hatası almazsanız işlemciniz o O/C değerinde stabil demektir.

    Pek ilgi yok nedense bu konuya neden acaba.

    İnsanların çoğunun belkide ilk kez burada duyduğu bir konu. O yüzden yavaş yavaş katılım olacaktır benim tahminim. Ama zamanla sayının baya bi artacağını düşünüyorum. Sonuçta yararlı olduğunu düşündükçe insanlar katılmak isteyeceklerdir.

    Grid in Türkiyede olanı daha sadece üniversitelere kuruluyor ama böyle bir program daha yapılmadı belki yapılabilir sitenin linkihttp://www.grid.org.tr

    Bizimkiler program yazmasa da olur. BOINC'le bütünleşik çalışabilen bir uygulama geliştirseler ona da razıyız. O zaman o uygulamayı çalıştırırız zaten.

    SETI uygulaması ile ilgili Berkeley üniversitesinden projeye katılanlara sertifika verildiğini duydum, bu ne kadar doğru.

    Böyle bir sertifika var. SETI'nin eski sitesinde bir tane pdf dosyası mevcut. Type Your Name Here yazan yere tıklayıp kendi isminizi yazıyorsunuz ve renkli bir printer dan çıktı alıyorsunuz, sertifika bundan ibaret. Bu da linki:

    http://www.planetary.org/html/UPDATES/seti/seti@home_certificate1.pdf

    Bu konuda çoğunlukla projelerden alınan skorlardan ve günlük olarak elde edilen puan toplamından veya buna benzer rekabete yönelik konulardan bahsediliyor. Bunun yerine projelerle ilgili kapsamlı bilgiler verilse ve bu uygulamalarda elde edilen başarılardan bahsedilse daha iyi olmaz mı?

    Evet haklısınız, daha iyi olur. Bizim burada yaptığımız rekabet birazda donanıma duyduğumuz ilgiden kaynaklanıyor, kimin CPU'su neler yapabiliyor misali. Ama konumuzu takip ederseniz, projelerlede ilgili ayrıntılı bilgiler vereceğim ve elde edilen neticeleride açıklayacağım. Ayrıca sizde katıldıktan sonra, sizden de bu aydınlatıcı bilgileri bekliyoruz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CoolnQuiet -- 31 Ağustos 2008; 20:27:00 >







  • Takıma katılmanın basit bir yolunu buldum.

    Climateprediction için bu sayfadan:http://climateapps2.oucs.ox.ac.uk/cpdnboinc/team_display.php?teamid=7036
    WCG için bu sayfadan:http://www.worldcommunitygrid.org/team/viewTeamInfo.do?teamId=F2NQLKN7FS1
    Einstein için bu sayfadan:http://einstein.phys.uwm.edu/team_display.php?teamid=8598
    SETI için bu sayfadan:http://setiathome.berkeley.edu/team_display.php?teamid=134189

    Join demeniz yeterli. Birde WCG için şunu farkettim, uygulamaya katılabilmek için öncewww.worldcommunitygrid.org adresine gidip kullanıcı adı ve şifre almalı daha sonra bu uygulamaya katılırken bunu girmelisiniz. WCG'de kendi sayfanıza gitmek içinde My Grid satırı açılıyor sol tarafta ona tıklamalısınız.

    Xtremesystems'in bu arada WCG'de takımında 703 kişi varmış.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CoolnQuiet -- 3 Ekim 2007; 23:58:55 >




  • quote:

    Orjinalden alıntı: CoolnQuiet

    Dostum dedik ya, askeri çalışma yapılmıyor diye.


    İşte onu bilemezsin arkadaşım.
    Herneyse birilerine yardım etmek isteyenler varsa www.fighthunger.org .
  • John the ripper ı geyik olsun deyi dedik ama fark edilmemiş.
    "Elektrik kullanarak CO2 miktarını artırmayız aslında" dedinizde bir noktayı unuttunuz :) bizim elektrik üretimizde doğalgazın payı hiçte az değil.
    Bende vaktinde folding@home(http://folding.stanford.edu/ ) a yardım ederdim.Türkiye takımı olarak geriden gelsekte faydamız olacağını düşünüyordum daha sonra bıraktım.
    Eğer bu işlere katkı sağlanacaksa faydalı birşeyler için yapılması gerekir diye düşünürüm.Birde bendeki kasanın güç kaynağı oem fazladan çekeceğim bi 50 watt büyük ihtimal şebekeye 100 olarak yansır tabi çekilen fazla akımların tranfer esnasındaki kayıplarıda arttırdığını düşünürsek bu benim için israfa girer.Tabi bu benim kişisel fikrim.
    Küresel ısınmaya gelince ileride ne olur diye hesap yapmak yerine nasıl azaltırım, nasıl geri çeviririmi düşünmemek.Ben keyfimden ödün vermezsem bu beni daha ne kadar idare eder gibi günü kurtarma hesabı gibi olur.Belki bu programı yapanların böyle niyeti yoktur ama bu bilgi çevreyi en çok kirletenin işine daha çok yarar bilgi olacak diye düşünürüm.Sonuçta bu bir gerçek ve eskilerin dediği gibi delik küçükken yama tutar :)
    Neyse uzatılacak bir konu değil saygılar , sevgiler.




  • Takım sayfamız için buraya bakabilirsiniz:http://boincstats.com/stats/boinc_user_stats.php?pr=bo&st=0&teamid=9fc89104cb037561f8d34a081ae07992#1

    3 kişi olmuşuz bu arada, ilgili diğer arkadaşlarıda aramızda görmekten memnun oluruz.
  • Türkiye genelinde takım olarak 61. sıraya gelmişiz. 1. lik için daha biraz yolumuz var. Bakalım ne zaman elde edeceğiz ülke genelinde 1. liği.

    Türkiye genelindeki takım sıramız:http://boincstats.com/stats/boinc_team_stats.php?pr=bo&st=0&or=&co=Turkey#61
  • Bu işten para kazanılabileceğini söylemeyi unuttum. Bunun için prime95 diye bir program var onu kullanmanız lazım. Bu program bir sonraki mersenne asal sayısını arıyor. 2^n-1 formatında ifade edilebilen asal sayılara mersenne asal sayıları deniyor. Ödül toplamda 100 bin dolar ancak bunun 50 bin doları paylaşılmış zaten dolayısıyla 50 bin dolar kazanabilirsiniz bu programla. Ancak 10 milyon basamağa sahip bir mersenne asal sayının test edilmesinin 2 GHz. hızında çalışan bir pentium 4 bilgisayarda 2 ay sürdüğünü hatırlatmakta fayda var.

    Bu asal sayıyı bulma şansınızda hesaplanmış, kabaca 250 binde 1, her ne kadar çok düşük olsada sayısal lotodan daha yüksek bir olasılık olduğundan katılınabilinir. Grid hesaplamada alternatif uygulamalardan biriside bu uygulama ve kısaca GIMPS deniyor bu topluluğada.

    Ödülle alakalı ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz:http://mersenne.org/prize.htm



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CoolnQuiet -- 18 Ekim 2007; 13:22:26 >




  • niye folding@home yok orda. folding@home sony playstation 3 te bile çalışan google ın bile bilgisayarlarında bulunan en geniş çaplı uygulamadır. şu anda da benim bilgisayarımda çalışmakta.
    http://folding.stanford.edu/



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi C@r@nthir -- 20 Ekim 2007; 12:37:59 >
  • Bunlar BOINC tabanlı uygulamalar. BOINC programını kurunca bunlardan istediğine katılabiliyorsun. Folding@home ise kendi başına çalışan bir uygulama, BOINC desteği yok. O yüzden burada yer almıyor. Ayrıca BOINC'tede protein katlamayla ilgili uygulamalar var, onlara katılabilirsin. Yada bir sonraki mersenne asal sayısının bulunması çalışması, GIMPS, grubuna katılarak 50 bin doların peşine düşebilirsin.

    En geniş çaplı uygulamada SETI@home ayrıca, folding@home değil. PS3Grid'tede toplam kullanıcı sayısı henüz 57, o kadar popüler olduğunu söyleyemeyiz henüz PS3'lerde bu uygulamanın. PS3Grid kullanıcı sayısı için buraya bakabilirsin.http://boincstats.com/index.php?list=full&or=0




  • Takımımıza katılanlarla ilgili güncel bilgilere buradan ulaşabilirsin.http://boincstats.com/stats/boinc_user_stats.php?pr=bo&st=0&teamid=9fc89104cb037561f8d34a081ae07992#1 vukaragol senin nikinse katıldın demektir.

    Yok değilse, güncellemeler 1 gün sonra yapılıyor. Yarın bu listeye girersin.
  • Bunu belki daha önce öğreneniniz vardır ama göstereyim dedim. Bu toplam işlem gücünün %80 yapıyor ve PC ler ps3 ten 3 kat fazla
    http://shiftdelete.net/site/content/view/2351/1/
  • Programın 5.10.28 versiyonu yayınlandı. Buradan son versiyona ulaşabilirsiniz.http://boinc.berkeley.edu/download.php

    Bu arada takımımıza sipa nikli yeni bir arkadaşımız daha katılmış. Aramıza hoşgeldin sipa.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CoolnQuiet -- 3 Kasım 2007; 20:18:23 >
  • http://boincstats.com/ bu sayfada search satırına kullanıcının nickname'ini yazınca bulması gerekiyor ama senin nickini yazınca birşey çıkmıyor. Önceki sayfadaki prosedürleri izledin değil mi?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: CoolnQuiet

    Türkiye genelinde takım olarak 61. sıraya gelmişiz. 1. lik için daha biraz yolumuz var. Bakalım ne zaman elde edeceğiz ülke genelinde 1. liği.

    Türkiye genelindeki takım sıramız:http://boincstats.com/stats/boinc_team_stats.php?pr=bo&st=0&or=&co=Turkey#61


    Yürkiye genelinde 40'ıncılığa kadar yükseldik




  • quote:

    Orjinalden alıntı: ozgboy


    quote:

    Orjinalden alıntı: CoolnQuiet

    Türkiye genelinde takım olarak 61. sıraya gelmişiz. 1. lik için daha biraz yolumuz var. Bakalım ne zaman elde edeceğiz ülke genelinde 1. liği.

    Türkiye genelindeki takım sıramız:http://boincstats.com/stats/boinc_team_stats.php?pr=bo&st=0&or=&co=Turkey#61


    Yürkiye genelinde 40'ıncılığa kadar yükseldik


    35'inciliğe yükseldik




  • Geçeriz merak etme, zamanla arkadaşlar bu uygulamanın faydalarına inanacak ve katılım artacaktır. Zaten bizim kullanıcı alt yapımız daha bilinçli ve donanım seven insanlardan oluştuğu için ekşi sözlüğün pek şansı yok bana göre. Bunuda ilerleyen zamanlarda hep birlikte göreceğiz inşallah.

    Programın 64 bit versiyonundan bahsedeyim birazda: Programın 64 bit versiyonu ayrıca siteye konulmuş ama nasılsa gayet güzel gizlemişler bugün tesadüfen farkettim. 64 bit çalışıyor zannediyordum bende ama 32 bit çalışıyormuş 2 gündür benim BOINC . Programın 64 bit versiyonuna buradahttp://boinc.berkeley.edu/download_all.php bulunan Recommended version (WinXP64+) satırından ulaşılıyor. Normalde download sayfasına koydukları versiyon 32 bit.

    64 bit BOINC'i kurdum çalıştırıyorum 1-2 saattir. İlk farkettiğim gelişme, benchmark puanında oldu. 32 bit versiyonda:
    floating point: 1800 civarında
    integer point: 4900 civarında idi.
    64 bitte ise kurduktan hemen sonra benchmarkı çalıştırdım, birde ne göreyim:
    floating point: 1850
    integer point: 5922 olmuştu. Yani integer puanında yaklaşık %20 lik bir iyileşme söz konusu. Bu husus puanlamalarada yansırsa günlük %20 daha yüksek puan almam gerekiyor. Bakalım 1-2 gün sonra bunun da böyle olup olmadığı ortaya çıkar ancak floating puanının niye artmadığını daha doğrusu yüksek bir yüzdeyle artmadığını anlayamadım henüz ama şimdilik 64 bit versiyonu 32 bite göre daha iyi hesaplama yapacakmış gibi görünüyor.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: der Rebell

    Bende de t7300 işlemcili bir laptop var ama boinc %100 işlemci kullanıldığında 78-80 derece gördü ben de kaldırdım. Masaüstü amd'de 3000+@2,7 de 42 dereceyi geçmiyor. (2500 floating points.) @Ozgboy e2160 işlemcin çekirdek başına 1900 floating points veriyor ama overclocklu hali mi? o/c varsa kaç ghz?

    RM Clock diye bir program var onu kullan. Ben öyle yapıyorum, bu sayede normalde 1,25 V. olan işlemci gerilimini 1 V.'a düşürdüm. Şimdi de paşalar gibi kullanıyorum. Sıcaklık 55-60 derecelerde dolaşıyor. Hatta bazen oda serin olunca işlemci tam yükteyken bile fan duruyor.

    Programın anlatımını burada yapmıştım, aynı ayarlara getirirsen seninkinde gözle görülür bir sıcaklık düşüşü olacaktır. :http://resim.donanimhaber.com/m_18030233/tm.htm

    Laptop kullanıcıları pek değerini anlayamamıştı bu programın bende ısrar etmediğimden konu arkalara düşmüştü. Belki dikkatinden kaçmıştır.




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.