Şimdi Ara

Nvidia sunar : Nforce Professional

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
1.647
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Son zamanlarda SLI, nForce 4 ve Sony ile yapılan işbirliği derken adından sıkça söz ettiren Nvidia, yeni yongasetleri ile AMD Opteron bazlı sunucu ve iş istasyonlarına yeni bir soluk getirmeye hazırlanıyor. Pci Express ile Opteron işlemcileri buluşturan yeni yongasetleri, selefleri nForce 3 pro'nun bütün özelliklerini ve daha fazlasını barındırıyorlar.

    Henüz piyasada bulunmamasına rağmen, çift çekirdekli Opteron işlemciler Nvidia'nın yeni yongası tarafından desteklenecek. Nihayetinde AMD tabanlı sunucularda da SLI desteğini göreceğiz. Yakın zamanda piyasaya sürülecek olan PEG tabanlı Quadro serisi grafik kartları da SLI'den sonuna kadar yararlanacak. Elbetteki Pci Express'in tek katkısı SLI desteği olmayacak. Performansa da olumlu yönde etki edecek Pci Express ile daha fazla sabit disk, Uusb cihaz ve kontrol kartları yüksek verimlilikle bir arada çalışabilecek.

    Yeni nForce Pro'lar 2 farklı model olarak üretilecekler. Bunlar Nvidia MCP ve 2050 MCP olarak adlandırılacak. Ürünlerin teknik özellikleri ise şöyle;

    • 1 1GHz 16x16 HyperTransport bağlantısı
    • 20 ayarlanabilir PCI Express hattı (max 4 fiziksel bağlantı)
    • Gb ethernet w/ TCP/IP offload Engine (TOE)
    • 4 SATA 3Gb/s
    • 2 ATA-133 kanalı
    • RAID and NCQ support (RAID SATA ve PATA ile beraber kullanılabilir)
    • 10 USB 2.0
    • PCI 2.3
    • 1 1GHz 16x16 HyperTransport bağlantısı
    • 20 ayarlanabilir PCI Express hattı (max 4 fiziksel bağlantı)
    • Gb ethernet w/ TCP/IP offload Engine (TOE)
    • 4 SATA 3Gb/s

    İki yonga da aynı temele dayanıyor. 16x16 HyperTransport bağlantısı ile yongalar işlemcilere bağlanırken, Pci Express hatları ile genişleme yuvaları yongaseti ile haberleşiyor. Burada Pci Express hatlarının konumlandırılması önemli zira eğer SLI desteği verilecek ise 8x2 den 16 PCIie hattı grafik kartlarına ayrılıyor. Geri kalan 4 hattı ise ya 4x1 yada 1x2 olarak konumlandırmak zorunda kalıyorsunuz. Son 4 hattın neden 1x4 olarak kullanıl(a)madığı sorusunun cevabı ise yongasetinin yapabildiği maksimum fiziksel bağlantının(4) tükenmiş olması ... Diğer bir ortak özellik olan TCP/IP offload Engine (TOE) sayesinde ethernet kontrolcüsü ağ bağlantısındaki bütün işlemleri kendi yönettiği için işlemciye yük olmuyor. Ethernet kartında bulunan Nvidia ActiveArmor adındaki sistem ise firewall, paket filtreleme, yönlendirme gibi işlemleri yürüterek sistemi koruyor. Bu sistemin önemi ise bütün işlemler donanım üzerinden yapıldığı için bilgisayarınız açıldığı andan itibaren korumaya alınıyor. Yazılım tabanlı firewall'larda ise işletim sisteminin ve programın başlaması gerektiğini hatırlatalım. Üstelik bu işlem sistemin kaynaklarınıda düşürüyor. İki yonganın son ortak özelliği ise SATA II destekli Serial-Ata bağlantıları. Bu bağlantılar saniyede 3gbit'iık bilgi transferini mümkün kılıyor ...

    nForce Pro 2200'ün kardeşine göre barındırdığı ek özellikler bu yongayı sunucular için çok daha cazip kılıyor. nForce Pro 2200 10 adet Usb portu, Pci 2.3 desteği, 2 Pata-133 kanalı ve Raid & NCQ desteği sunuyor. Raid ve NCQ destekleri her disk kanalına sunuluyor öyle ki Bir adet Pata ve bir Sata diskle Raid dizisi oluşturabilirsiniz. Her ne kadar Raid için aynı diklerin kullanılması aksi halde performansın düşeceği söylense de NvRAID'in getirdiği yenilikler takdire değer. Genel olarak baktığımızda, TOE teknolojisi dışında nForce 4 SLI ile nForce Pro 2200'nin birbirinin aynısı olduğu görülüyor.

    Şimdi ise yeni yongaların en can alıcı özelliğinden bahsedeceğiz. Her yongayı HyperTransport yardımı ile bir işlemciye bağlamak şartı ile sistemde kullanılacak yonga sayısı artabiliyor ! Şu an için kullanılabilen en geniş yonga konfigürasyonu ise 1 MCP 2200 + 3 MCP 2050 şeklinde. Bu 4'lü birleşimden maksimum verim almak için ise ya çift ya da 4 adet işlemci kullanmak gerekiyor. Peki 4 adet nForce Pro ile sistem hangi kaynaklara sahip oluyor? Kısaca MCP 2050'deki her özelliği 4 ile çarpın. 80 adet ölçeklenebilir Pci Express hattı, 16 fiziksel PCIe bağlantısı, 4 gigabit ethernet ve 16 Sata çıkışı ! Bunun yanında MCP 2200'ün ek özellikleri. Sıkı durun şimdiki özellik ise size kocaman bir 'yuh' dedirtebilir. 4 yongalı bir sistemde 16 adet sata ve 2 adet pata kanalını kullanarak karışık Raid dizileri oluşturabilirsiniz ! Yani birinci yonganın Pata kanalına bağlı bir sabit disk ile 4.cü yonganın Sata kanalındaki iki disk ile Raid 0 dizisi oluşturabilirsiniz. Nvidia gerçekten çok iyi bir ürün çıkartmış. Yapılabilinecekler bununla da sınırlı değil. 2 yongalı bir sistemde her yonganın bir tane 16x1 slotunu kullanarak SLI sistem oluşturabilirsiniz. Her kartın 16x slot üzerinden çalışması animasyon, cad gibi yoğun işlemlerde çift Gpu'dan en yüksek verimi almanızı sağlayacaktır. Aşşağıdaki diyagramda ise sistemin çalışma şekli daha açık görülebiliyor.

    Teorik olarak 4 yonga ile 80 pci express hattına ulaşılsa da bu hatları 16x5 şeklinde yada 8x10 şeklinde kullanmanız mümkün değil çünkü bu hatlar yapılarından dolayı paylaşılamıyorlar. Kısaca anlatırsak bir slotu oluşturmak için 2 tane birinci yongadan 4 tane de ikinciden alayım şeklinde bir olay mümkün değil. Zaten 5 tane 16x pci express kimin işine yararki? :)

    (Mcp 2200 + 2050 kullanan Tyan S2895)

    Toparlamak gerekirse, Nvidia Opteron platformunu Pci Express atyapısına biraz geç de olsa geçirdi. Ortaya çıkan ürün o kadar iyi ki bu gecikmenin sebebi Nvidia'nın bu yongasetine ne kadar önem verdiği ve onun üzerinde ne kadar çalıştığının göstergesi. Yeni Nforce Pro, sunucu ve işistasyonlarına getireceği yeni özelliklerle kendi seviyesinde vazgeçilmez olacaktır. Şu an için satışta olmasa da Tyan Iwill ve bir çok anakart üreticisinin ürünleri şu anda hazır durumda. Muhtemelen Şubat ayının başında ürünleri raflarda görebileceğiz ...


    Sayfanın Linki : http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=2327&p=1








  • ben bu sistemin kullanacağı ramlari merak ediyorum
    eğer non-ecc unbeffered bellekler desteklenirse deli bişey olur
  • fiyati ne olacak bu seyin?
  • Amd + nforce çok iyi ikili.
  • evdeki bilgisayarlarda kullanılırmı bu, yani kısaca oyun oynanırmı, yoksa server için kullanılan o binlerce dolarlık sistemler içinmi bu anakart.??
  • quote:

    Orjinalden alıntı: asprin

    Amd + nforce çok iyi ikili.

    Buna katılıyorum. İyi performans ve az sorun.
  • Fiyat ne olur hocam bunun tahminen.Mart ayına doğru şirkete belki iyi bi server yapcaz.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.