Şimdi Ara

Asus X38 yonga setli yeni anakart ailesini duyurdu (P5E, P5E3, P5E3-Deluxe ve P5E3 DeluxeWiFi-AP@n)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
0
Favori
2.642
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • İşlemci dünyasının iki devinden biri olan Intel, yeni nesil işlemcilerine yönelik olarak hazırladığı kod adı Bearlake olan 3 serisi yonga seti ailesinin amiral gemisi olacak X38 yonga setini planlanana göre ufak bir gecikmeyle 10 Ekim'de resmen lanse edecek. Intel'in özellikle yüksek hacimli üretim yapabilmek ve üreticelere ciddi anlamda yonga seti sağlayabilmek adına X38 lansmanını 10 Ekim'e kaydırdığı daha önce firmaya yakın kaynaklar tarafından ifade edilmişti. Intel, resmi lansmanı 10 Ekim'de yapmayı planlarken firmanın anakart üretiminde en önemli partnerleri arasında yer alan Asus, Gigabyte ve MSI gibi sektörün lider oyuncuları X38 temelli anakartlarını anons etmeye başladılar bile. Gigabyte'dan sonra Asus'un X38 temelli yeni anakart ailesi de 4 yeni temsilcisi ile birlikte sahaya inmeye hazır.

    Öncelikle isterseniz X38 yonga setinin temel özelliklerini birlikte hatırlayalım. Intel'in şu an yaygın anlamda satılan en iddialı yonga seti hepimizin bildiği gibi P35. Sektör uzmanlarının da dile getirdiği üzere P35 yonga seti tam anlamıyla yeni bir yonga seti sayılmaz. Zira gelen bilgilere göre Intel, ciddi başarı yakaladığı 965P yonga setini ciddi anlamda revize edip yeni nesil teknolojilere adapte ederek P35 yonga setini hazırladı. P35 yonga setinin mevcut durumunun aksine X38 yonga seti Intel'in üzerinde yoğun mesai harcadığı, bazı temel yenilikler ile donattığı performans odaklı yeni bir model olarak tasarlandı. Core mimarisini esas alan mevcut tüm işlemcilerin yanı sıra 45nm üretim teknolojisine çift ve dört çekirdekli Penryn işlemcilerine de tam destek verecek olan X38 yonga seti ayrıca 1600MHz FSB desteğine de sahip.

    Intel'in X38 yonga seti ile sunduğu yenilikler elbette bunlar ile sınırlı değil. Bilindiği gibi P35 yonga seti de Crossfire desteği sağlayabiliyordu fakat mevcut yapı itibariyle P35 yonga seti üzerinde çift ekran kartı kullanılmak istendiğinde 16X + 16X gibi ideal kart dizilimi yerine slotlardan biri 16X formunda diğeriyse 4X formunda çalışmaktaydı. Tabi durum böyle olunca da çift ekran kartı ilekurulan Crossfire konfigürasyonuna yönelik hedeflenen hedeflenen başarım elde edilemiyordu. X38 yonga seti ile bu durum deişiyor. Zira 16X + 16X formunda gerçek Crossfire sistem kurabilmek mümkün olacak. Crossfire kurulumuna yönelik bu gelişmeler yaşanırken SLI cephesinde ise malesef beklenen olmadı. Evet Intel, SLI teknolojisini kullanabilecek ama bu sadece V8 olarak ta ifade edilen özel Skulltrail platformu için geçerli olacak.

    X38 yonga setinin PCIe 2.0 uyumlu olduğunun da altını çizmekte fayda var. Bilindiği gibi PCIe 2.0 spesifikasyonu PCIe 1.1'e göre daha yüksek bant genişliği ve daha fazla güç sağlayabiliyor. Zira AMD-ATi'nin ve Nvidia'nın hazırlayacağı yeni nesil ekran kartlarının PCIe 2.0 destekli olacağını da düşündüğümüzde bu yeni teknolojinin önümüzdeki günlerde daha da değerleneceğini söyleyebilmek mümkün. Bilindiği üzere AMD'nin RD790 yonga seti de PCIe 2.0 destekli olacak. Bununla birlikte Intel, X38 yonga seti ile birlikte XMP olarak ifade edilen Extreme Memory teknolojisini de kullanıma sunuyor. Başta OCZ olmak üzere önemli bellek üreticileri ile yapılan ortak çalışmalar sonucunda hazırlanan XMP teknolojisi genel olarak Nvidia'nın EPP teknolojisini de son derece benziyor. Zira kullanıcılar X38 yonga seti ile XMP destekli bellek kullandıkları özellikle erişim süreleri otomatik olarak ayarlanarak bellek performansının önemli ölçüde artması gündeme geliyor.

    X38 yonga setinin genel özellikleri ekseninde ufak bir tur arttıktan sonra gelelim anakart dünyasının Tavan merkezli lider oyuncularından Asus'un yeni modellerine. Asus, ilk etapta X38 yonga setini kullanan 4 yeni modeli kullanıcılar ile buluşturmayı hedefliyor. Firmanın yeni modelleri; P5E, P5E3, P5E3-Deluxe ve P5E3 DeluxeWiFi-AP@n olacak. Firmanın 4 yeni anakartınında sahip olduğu ortak özellikler bulunuyor önce ortak ve genel özelliklere birlitke bakalım. X38 yonga setini kullanan 4 anakartın tamamı da pasif soğutma ile geliyor ve siyah renkli PCB'ye sahipler. Yeni nesil anakartlarında yaygın anlamda katı kapasitör kullanımına geçen Asus'un X38 temelli anakartlarının tamamı bu konuda oldukça iddialı. Intel'in yeni nesil tüm işlemcileri ile uyumlu olan anakartlar 1600MHz FSB'ye kadar destekte sunabilmekteler. Asus'un X38 temelli anakartlarının tamamında çift PCIe X16 2.0 slotu yer almakta. Yani serinin tamamı gerçek anlamda 16X + 16X formunda Crossfire desteğine sahip.

    Bilindiği gibi Intel, X38 yonga seti ile birlikte artık tamamen DDR-3 bellek desteğine geçmek istiyordu. Fakat DDR-3 belleklerin hem performans anlamında istenilen noktaya ulaşamamış oluşu hemde hala düşmeyen fiyatlarından dolayı anakart üreticileri sadece DDR-3 bellek desteği veren anakart üretiminde kaçınıyorlar. Bu noktada X38 yonga setinin sahip olduğu esnek bellek kontrolcüsünün de ciddi katkısı ile DDR-3 bellek desteğine sahip X38 yonga seti anakartların yanı sıra DDR-2 ve hem DDR-2 hemde DDR-3 bellek desteği sunabilen melez anakartları da görebileceğiz. Asus'un X38 temelli 4 yeni anakartında P5E modeli DDR-2 bellek desteği ile gelirken diğer 3 model ise DDR-3 bellek desteği ile geliyor. Asus'un iddiasına göre, DDR-3 bellek desteğine sahip modelleri P5E3, P5E3-Deluxe ve P5E3 DeluxeWiFi-AP@n modelleri overclock ile 1800MHz'e kadar DDR-3 bellek desteği de sağlayabiliyor.

    Tabi anakartlar arasındaki fark ve benzerlikler bunlar ile sınırlı değil. Zira kullanılan pasfi soğutma üniteleri arasında da ciddi farklılıklar görülebiliyor. Özellikle P5E3 DeluxeWiFi-AP@n modeli üzerindeki komplike soğutma çözümü dikkatli gözlerden kaçar gibi değil. Bunların yanı sıra bağlantı alternatifleri ve diğer özellikler açısından da anakartlar arasında bazı önemli farklar bulunuyor. İLk dikkat çeken noktalardan birisi ağ yetenekleri. Asus, P5E ve P5E3 modelleri üzerinde tek port gigagit ethernet desteği kullanırken, P5E3-Deluxe ve P5E3 DeluxeWiFi-AP@n modellerinde ise çift port gigabit ethernet desteği yer alıyor. Ağ özellikleri açısından durumu değerlendirdiğimizde P5E3 DeluxeWiFi-AP@n modelinin sahip olduğu önemli avantaj dikkatlerden kaçar gibi değil. Bilindiği gibi Asus, bir süredir "Deluxe" serisi bazı üst seviye modellerinde ve yine bazı diğer modellerinde kablosz ağ desteğini de kullanıcılarına sunmakta. Firma bu desteği X38 yonga setli yeni anakartı P5E3 DeluxeWiFi-AP@n ile bir adım daha ileri götürerek en yeni kablosuz ağ teknolojisi olan 802.11n desteğini sağlamaya başlıyor ki bu sayede çekim alanı ve bağlantı hızı ciddi anlamda artıyor.

    Asus'un X38 temelli 4 yeni anakartının sahip olduğu farklardan bir diğeriyse anakartlarda kullanılan ses yongaları. Firma 4 yeni anakartının 3'ü üzerinde ADI'nin 8 kanal yüksek tanımlı ses desteği sunabilen AD 1988 ses yongası kullanılırken P5E3 modelinde ise Realtek'in ALC883 ses yongası kullanılmış. Tabi anakartlar arasındaki farklar bunlardan ibaret değil. Özellikle genişleme olanakları açısından değerlendirdiğimizde anakartlar arasında başta e-SATA ve Firewire desteği olmak genişleme olanakları açısından da dikkate alınması gereken farklar da bulunumuyor değil. Bu farkların daha kolay anaşılabilmesi için Asus'un yayınladığı anakartlara ait resmi özellikler tablosuna bir göz atmakta fayda var. 4 yeni anakartın yanı sıra Asus'un özelikle P5E3 DeluxeWiFi-AP@n modeli ile ön plana çıkardığı bazı yeni özellikleri de var.

    PE5 ve P5E3 anakartlarının genel özellikleri (tabloları üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz.)

    Firmanın üzerinde durduğu en önemli teknolojilerinden bir diğeriyse EPU (Energy Processing Unit). Bu teknoloji paralelinde kullanılan özel bir yonga sayesinde işlemcinin yük durumuna göre işlemciye giden güç takip edilerek gözlem altında tutabilmek ve düzenlemek mümkün olabilecek. Zira Asus'a göre işlemcinin üzerine binen yükün düşük olduğu durumlardan %60'a varan enerji verimliliğinin EPU teknolojisi ile sağlanabildiği iddia ediliyor ki firma P5E3 DeluxeWiFi-AP@n modelini dünyanın en verimli anakartı olarak lanse ediyor. Tabi bu noktada Asus'un kullanmaya başladığı yeni nesil 8 fazlı güç ünitesini de gözden kaçırmamakta fayda var. Tüm bu gelişmelerin yanı sıra Express Gate olarak tanımlanan yeni bir teknoloji de yine dikkatli bakışlardan kaçmıyor. Haberlerimizi dikkatli okuyan ziyaretçilerimiz aslında bu teknolojilerinn ne olduğunu hemen hemen biliyorlar. Zira Asus, bu teknoloji ile Windows ortamına girmeden internet bağlantısının kurulmasını ve anında iletişim uygulamalarının kullanılabilmesini sağlamayı hedefliyor.

    P5E3-Deluxe ve P5E3 DeluxeWiFi-AP@n anakartlarının genel özellikleri (tabloları üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz.)

    Anakart dünyasının en önemli aktörlerinden biri olan Asus, X38 arenasına zengin özellikler ile bezenmiş 4 yeni anakart ile girmeye hazırlanıyor. Tabi yukarıda bahsi geçen modellerin yanı sıra firmanın "hardcore" oyunculara ve overclock meraklılarına yönelik olarak hazırladığı ROG serisi dahilinde yer alacak Maximus Extreme ve Maximus Formula modelleri de yakında kullanıcılar ile buluşmaya başlayacak. Asus'un X38 temelli yeni anakartlarının ülkemiz satış tarih ve fiyatları hakkında ise şu an için net bir bilgi bulunmuyor.








  • anakart özellikleri güzele benziyor ama yine pahalı olacakları kesin



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KabesTr -- 29 Eylül 2007; 15:16:11 >
  • şu P5E3 deluxe'ün sırf ddr3 değilde ddr2'li ve ddr3'lü combo olan versiyonu olsa süper olurmuş
  • kartlar güzele benziyor ama bana sadece ddr2 olanı yarar bununda tek model olması kötü bakalım diğerlerinide bekleyip duruma göre karar vermek gerekir.
  • Bence x38 chipsetli Asus Boardların R.O.G serisini beklemek gerek
  • P5E3 DELUXE anakartlarının DDR2 versiyonlarıda olsa çook güzEL satarlardı.
  • yanlış mı görüyorum yoksa diğer kartlarda 8 pin olmasına rağmen p5e3'de sadece 4 pin güç girişi'mi var?? ve doğru görüyorsam niye öyle ki?
  • X48 gelmedikçe gerekesiz, P35 paşa paşa yetecektir. Zaten gene aynı şey olcak, aslında X48 gerçek modelimiz X38 kırpıktır denilcek.
  • HEmen pahalı mesajı gelmiş bile
    Kartlardan kalite akıyor. ama keşke ddr2 den bu kadar çabuk vazgeçmeseler. Bu konuda intel çok aceleci .
    Amd yine tüketici dostu
    Edit: Bu arada kart fena o-c olmuş



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilkercom -- 29 Eylül 2007; 17:29:16 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: hydro1212

    yanlış mı görüyorum yoksa diğer kartlarda 8 pin olmasına rağmen p5e3'de sadece 4 pin güç girişi'mi var?? ve doğru görüyorsam niye öyle ki?


    walla ben de p5e3'de 4pin güç girişi görüyorum yani 8 değil
  • çok güzel kart gerçekten ama herkesin sölediği gibi ddr2
  • Renklerine bayıldım. Turuncu ve siyah. Kışkırtıcı
  • Bu tablolar karşılaştırma yapmak açısından işe yarayabilir,

    Asus X38 yonga setli yeni anakart ailesini duyurdu (P5E, P5E3, P5E3-Deluxe ve P5E3 DeluxeWiFi-AP@n)


    Asus X38 yonga setli yeni anakart ailesini duyurdu (P5E, P5E3, P5E3-Deluxe ve P5E3 DeluxeWiFi-AP@n)




  • hem ddr2 hem de ddr3 olsaymış iyiymiş. bi de express gate özelliğini arayan bir kişi neden masaüstünde bu özelliği istesinki.sanki windows 5dakikada açılıyor.

    dizüstüne entegre etsinler bu özelliği ama dizüstünde toshibada sanırım bu özellik zaten var.
  • alacagımzı zaten ddr2 olanı insan bir e sata eklerdi onada o kötü olmus neyse yinede ben beklemiyecem alacam bir tane bunu ddr2 olanını acaba tr ne zaman gelir bunu merak ediyorum.
  • p35e güzelmiş diğerileri bakırla para kazanıyo... gibiler
  • kartlar1n üstü kuyumcu dükkan1 gibi silent pipe teknolijisini fazla abart1yorlar bence
  • bakalım gigabyte nasıl cevap verecek
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Mene


    quote:

    Orjinalden alıntı: hydro1212

    yanlış mı görüyorum yoksa diğer kartlarda 8 pin olmasına rağmen p5e3'de sadece 4 pin güç girişi'mi var?? ve doğru görüyorsam niye öyle ki?


    walla ben de p5e3'de 4pin güç girişi görüyorum yani 8 değil



    evet yanlış görmüyorum demekki. bu 8 pin girişler daha stabil cpu voltajı için konmuyor muydu? o zaman burada p5e3'de küçük de olsa bir eksiklik var diyebilir miyiz?




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.