Şimdi Ara

Evrende düzensizliğin bir parçası mıyız?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
1.184
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bing bang ve genişleme teorisinin doğru olduğunu varsayarak;

    entropi kanununa göre sürekli düzensizliğe doğru yol alan evren içinde biz düzensizliğin oluşturduğu bir düzensizlik miyiz? Kendimiz açısından anlamlı olsak ta evrenin genel işleyişine katkımız açısından baktığımızda entropiye paralelmi ilerliyoruz?

    Yoksa insanoğlu mevcut atmosferik şartları koruyarak ve genetik açıdan sürekli gelişmeye çalışarak entropi kanununa aykırımı davranıyor?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Drazy -- 18 Eylül 2007; 0:54:12 >



  • her düzensizliğin içinde bile bir düzen vardır.şu an olan en ufak birşey bile düzenin parçası.
    insanlar tabi ki değişiyor bu değişim evrenide etkiliyor bence.en azından dünyayı etkiliyor.değişimler yeni değişimlere yol açıyor.etkileşim içerisinde olan insan ve evren yani.tabi ki baskın olan evren.

    bu tür soruların cevapları hep insanın ilgisini çekecektir.çünkü bunu bilmek imkansız ve insan imkansızlık durumunu çok seviyor.

    insan nerde olduğunu bilmediği bir okyanusun ortasında.bir çıkış var ama onu ömrü boyunca göremiyor.
  • Biz de aslında düzensizlik yayıyor ve entropiyi arttırıyoruz. Bir iş yapıp evrenin bir bölgesini mesela odamızı düzenli hale getirmeye uğraşırken, yaydığımız ısı enerjisi, solunum ürünleri, bedenimizde cereyan eden kimyasal reaksiyonlar, sindirdiğimiz besinler olayın bütününe bakarsak entropiyi daha fazla arttırıyor.

    Evrenin genelinde entropi artıyor ama evrenin küçük parçalarına bakarsak bazı geri dönüşler görebiliriz. İşte bizim canlı hayatı da bunlardan birisi.
  • Toplamda düzensizliği arttırıp arttırmadığımızı bilmek biraz zor bence. Sonuçta bedenimiz olmasaydı bedenimizi oluşturan atomlar büyük ihtimalle daha düzensiz bir formda olacaklardı ama kaotikanın dediği gibi çevreye yaydığımız bir düzensizlikte var. Tabi birde aldığımız besinleri parçalayıp onları düzenli halde düzensiz hale geçirdiğimiz için de düzensizliğe katkıda bulunuyoruz.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Drazy
    Bing bang ve genişleme teorisinin doğru olduğunu varsayarak


    Varsayım ?
  • Aslında öyle bir evrende yaşıyoruz ki düzensizlik düzeni getiriyor.Mesela @kaotika'nın verdiği örneğe değinecek olursak;

    solunum:C6H12O6+6O2-->6CO2+6H2O değil mi?Düzenli bir madde sonucunda ısı,elektrik gibi enerjisel düznsizlikler ve kompleks bir bileşikten daha kararsız bir takım maddeler oluştu.Fakat bu elementin oluşması aynı zamanda ATP,yani 3PO4-1C5H10O5-C5H5N5 oluştu ve bu kompleksin bozulması ile proteinler ve nükleik asitler oluştu.Sonuç?Belli bir takım düzensizlikler oldu,fakat bu düzensizlikler sonucu öncekine oranla daha düzenli bir yapı meydana geldi ve benim tezim şu ki; bizim evrenimiz H2+1/2O2--->H2O kadar alt basamaklarda bir düzensizliğin somut halidir.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Vakkas.


    quote:

    Orjinalden alıntı: Drazy
    Bing bang ve genişleme teorisinin doğru olduğunu varsayarak


    Varsayım ?



    hipotez anlamında kullanmadım varsayımı."kesin kabul etmek" anlamında kullandım.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • @kaotika'nın dediği gibi entropinin evrensel olarak artıyor olması yerel olarak da mutlaka artmasını gerektirmez. Hatta istatistiksel olarak bulunduğunuz odadaki havanın tümünün bir köşeye toplanma ihtimali bile sıfır değildir. Tabii ki böyle bu ihtimal çok ama çok düşüktür: böyle birşeyin olması için belki de evrenin yaşının binlerce katı kadar beklemek gerekebilir! Tabii ki bu bahsettiğim çok uç örnektir. Ancak yaşam başlı başına yerel bir entropi azalışıdır bence. Güneş sisteminin entropisi artar ama buna rağmen biz odamızı düzenler, tarım yapar ve koca koca binalar inşa ederiz. Yani Güneş sistemi yaklaşık olarak bir kapalı sistemse bu sistemin toplam entropisi artar ama Dünya'da bazı canlı faaliyetleri yerel düzeyde entropiyi azaltabilir.
  • quote:

    Güneş sisteminin entropisi artar ama buna rağmen biz odamızı düzenler, tarım yapar ve koca koca binalar inşa ederiz.

    Ama tüm bu eylemler entropiyi arttırmıyor mu yine?
  • Ya kullandığımız harflere, kelimelere ve cümlelere ne demeli?

    Ali kitap okuyor.

    Kim okuyor? Ali. (Özne)

    Ne okuyor? Kitap. (Nesne)


    Kargaların gakları, kedilerin miyavları, köpeklerin havhavları...

    İnsanların düşüncelerini aktarmak için kullandığı kalemleri...

    Bir yağmur damlasının hiç tanımadığı tohuma beslediği sevgi...

    Düzensizlik kelimesinin d-ü-z-e-n-s-i-z-l-i-k harleriyle dans etmesi... (dzükensilizi)

    Poentir ne ki? Ben anlayamadım. Yoksa ben bir düzensizliğin parçası mıyım? mıyım? (tersten yazılsa da mıyım mıyım dır)

  • sicim teorisine göre maddeyi oluşturan sicimler düzensiz ve hareketlidir. bir anda bir yerde bulunan sicimler, hemen sonraki anda başka bir yerde bulunabiliyorlar. keza yayılan kuantum teorisi de bu sicim kuralının düzensizliğini destekler nitelikte varsayımlara da sahiptir. bundan dolayı en küçük birimlerimizin düzensizliği de bizi düzensiz yapar. fakat bu düzensizlik bizim boyutlarımıza göre o kadar küçüktür ki bazı hesaplamalarda bu düzensizliği göz ardı edebiliyoruz. bu açıdan bakarsak evren micro boyutta düzensizliğe, makro boyutta düzene sahiptir, diyebilirim.
  • aslinda bizler bir hayalin icerisindeyiz. evet saka degil, insanin beyni cevreyi farkli bir bicimde algilar ve hayal eder. Aslinda bizler bir potansiyel enerjiyiz soyle soyleyeyim eger isik hizini gecersek enerjiye donusup kutlemis kaybolur. Fizigi ogrenmeye basladiktan sonra gercek soyluyorum kafayi yemeye basliyorum, kendi capimda teoriler(mesela olcum degerleri ve zamani kabul etmiyorum neden diye sorarsaniz zaman diye bir kavram insan icadi ve de evrenin ne zaman ortaya ciktigini bilmiyoruz, olcum degererine bakarsak hayal gucume dayanarak soyluyorum, bize evren ne kadar buyuk geliyorsa bir parcacik ta atomu oyle goruyor... yani olcum sinirsiz bir seydir, ne kadar detaya inersen in seni yine detaya surukler) evet ben kafayi yiyorum galiba

    soyle soyleyeyim simdiye kadar kesfedilmis en kucuk parcacik atim degil quarklardir atomlarin icinde bulunur, benim teorime gore quarklardan sonsuz defa daha kucuk birimler var, soyle dusunun evren sinirsiz boyutta... devamini siz dusunun.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi anil92 -- 19 Eylül 2007; 22:37:26 >




  • quote:

    Orjinalden alıntı: Huhukomsu

    quote:

    Güneş sisteminin entropisi artar ama buna rağmen biz odamızı düzenler, tarım yapar ve koca koca binalar inşa ederiz.

    Ama tüm bu eylemler entropiyi arttırmıyor mu yine?



    Tabii ki artıyor. Sadece yerel olarak bazı azalmalar ama toplamda artış var.
  • Vakit buldukça Entropi kanunu hakkında bilgi edinmek için nete baktım. Yorum yazamayacaktım bari bir şeyler öğreneyim dedim. İlgimi çekti ancak şu sonuca vardım. Sorunun “Biz düzensizlik içinde bir düzen miyiz?” Olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü zaten düzensizlik içinde düzensizlik aramak saçma olur(Küçümsemek için söylemiyorum, kendi kendime düşünüyorum). Adı üstünde zaten düzensiz bir ortamdasın. İçindeki her kümenin düzensiz olması doğaldır. Asıl soru ise bahsettiğimdir. (Kanımca) Biz neden düzenliyiz peki? Zeka yönünden sürekli gelişim gösteriyor olduğumuz için olabilir diye düşündüm. Ama bu sefer de demişler ki evrim teorisine ters düşüyor. Haa o zaman şu soru aklıma geldi. Evrimin düzenli olduğunu kabul edebilir miyiz? Acaba tesadüfi ve yıpratıcı olabilir mi? Bu noktada tıkanıyorum.




  • Entropi sayesinde evrende düzensizlik devamlı artıyor.Bizim bir gezegende yada atmosfer altında yaşamamız düzensizliğin artmasına engel değil.

    Entropi giderek artacak evren iyice düzensiz hale gelecek ama bu düzensizlik bir kararlılık anlamına gelecek yani evren düzensizleştikçe daha kararlı bir hal alacak.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.