Elinizde bütün halde bir harici hdd var ve biz bu hdd miz üzerinde bölümler (partition) oluşturmak istiyoruz. Peki bunu nasıl yapacağız. ?
Bunun iki yolu var: Ya bir program (partition magic) kullanacağız ya da şimdi benim anlatacağım yöntemi uygulayacağız.
Program kullanarak yapılan bölümlendirmede hdd mizin içinde dosyalar olsa da farketmez, bölümlendirme yapılabilir ve dosyalarımız kaybolmaz.. Benim anlatacağım yöntemde ise program yok. XP den yararlanacağız. Ancak harici hdd mizin boş olması lazım. Çünkü bilgilerimiz silinecektir. Buna DİKKAT !!! Bölümlendirme yapmadan önce, harici hdd mizdeki dosyaları bir yere kopyalayalım. Daha sonra chdsk yaparak, hdd mizi hatalara karşı denetleyelim, düzeltelim ve bu program vasıtası ile belleğimize low format atalım. (hızlı format seçeneğini işartlemeyiniz)
Gelelim programsız disk bölümlendirmesinin nasıl yapılacağına:
Öncelikle harici hdd mizi takıyoruz.. Bilgisayarım kısayoluna sağ tık yaparak "yönet" diyoruz (ya da çalıştıra şu komutu yazınız: C:\WINDOWS\system32\compmgmt.msc) Disk yönetimine tıklıyoruz. Sağ tarafta harici hddmizi görmemiz lazım..
Hddmiz tek parça olduğu ve bölüm oluşturmak istediğimiz için, üzerine sağ tık yapıp, "bölümü sil" diyoruz. Karşımıza çıkan soruya "evet" diyoruz..
Bölümü sil dedikten sonra çerçevemiz siyah olacak ve "ayrılmamış" ibaresi çıkacak. Ayrılmamış alana sağ tık yaparak, yeni bölüm diyoruz.
Karşımıza resimdeki gibi sayfa gelecek.İleri diyerek diğer bölüme geçin.
Birincil bölümü seçerek ileri diyin. Karşınıza aşağıdaki bölüm boyut ekranı çıkacak.
Oradan yapacağınız bölümün, kapasitesini belirliyorsunuz. Eğer diskiniz 80 gb ise 60+20, 20+20+40..vs yapabilirsiniz. Boyutu size kalmış.. Boyutunu belirledikten sonra ileri diyorsunuz. Karşınıza çıkan sayfada da ileri diyorsunuz.
Karşımıza biçimlendirme sayfası çıktı. Burada dosya sistemini belirliyorsunuz, bölümün ismini (birim etiketi) veriyorsunuz ve hızlı biçimlendiri işaretliyerek ileri dedikten sonraki sayfada da son diyerek biçimlendirmeyi başlatıyoruz (bu biçimlendirme bölümün boyutuna bağlı olarak uzun da sürebilir, kısa da)
Resimde göründüğü gibi " 2gb lık sanduka " adlı bir bölüm oluşturdum. Diğer tarafta, ayrılmamış alanımız duruyor. Oraya da sağ tıklayıp, yeni bölüm diyerek, yukardaki işlemleri tekrar ederek, bölüm ya da bölümler de oluşturabilirz.
Hepsi bu kadar, kolay gelsin...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dejaay -- 29 Kasım 2007; 3:14:57 >
Bölümlendirme yapmadan önce, harici hdd mizdeki dosyaları bir yere kopyalayalım. Daha sonra chdsk yaparak, hdd mizi hatalara karşı denetleyelim, düzeltelim ve bu program vasıtası ile belleğimize low format atalım. (hızlı format seçeneğini işartlemeyiniz)
saat 00:10 320GB'ın chkdsk taraması çok uzun sürüyor. sanırım 40 dakika falan oldu ama henüz penceredeki çekirdekler gideceği yolun yarısına gelmedi. Benim işlemci yavaş, celeron, acaba bundan mı oluyor diyorum.
Bölümlendirme yapmadan önce, harici hdd mizdeki dosyaları bir yere kopyalayalım. Daha sonra chdsk yaparak, hdd mizi hatalara karşı denetleyelim, düzeltelim ve bu program vasıtası ile belleğimize low format atalım. (hızlı format seçeneğini işartlemeyiniz)
saat 00:10 320GB'ın chkdsk taraması çok uzun sürüyor. sanırım 40 dakika falan oldu ama henüz penceredeki çekirdekler gideceği yolun yarısına gelmedi. Benim işlemci yavaş, celeron, acaba bundan mı oluyor diyorum.
Doğrudur. HDD nizin kapasitesi çok büyük 1-1.5 saat sürmesi çok normal, bilgisayarınızı da göz önüne alırsak biraz beklemelisiniz..
Verdiğin kıymetli bilgilerden dolayı sana teşekkür etmeliyim. Bölümlemeyi bitirdim.
chkdsk, saat 01.25'te bitti. Yani toplam 2 saat kadar zamanımı aldı. Bölümleme işi ise çok kısa sürdü. 4 parçaya böldüm.
İlk önce 50gb yerine 50 mb'te bölmüşüm. Bakıyorum, büyük bölüm hiç küçülmüyor. Neyse devam ettim, bir bölüm daha aynı şekilde böldüm. 50 000 MB yazmak gerekiyormuş. Burada "bölümü sil" komutunu kullanarak, bu 50mb'lık bölümleri ortadan kaldırdım ve işlemleri tekrar yaptım.
Tekrar teşekkürler.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bisikletci -- 21 Eylül 2007; 1:46:43 >
birincil bölüm ile genişletilmiş bölüm arasında ne fark var genellkikle windowsun kurulu olmadığı bölümler genişletilmiş bölüm olarak biçimlendirliyor ama ilk defa sende birincil bölüm olarak yapıldığını gördüm bu bir fark yaratır mı acaba merak ettim?
birincil bölüm ile genişletilmiş bölüm arasında ne fark var genellkikle windowsun kurulu olmadığı bölümler genişletilmiş bölüm olarak biçimlendirliyor ama ilk defa sende birincil bölüm olarak yapıldığını gördüm bu bir fark yaratır mı acaba merak ettim?
Birazcık araştırma ve deneme yaptım, konuya hakim olmak için.. Ben de bu genişletilmiş bölümü hiç düşünmedim hatta direk birincil bölüme odaklandım.. Neyse konuya geçelim:
Bölümler ve mantıksal sürücüler nelerdir?
Bazen birim olarak da adlandırılan bölüm, bir dosya sistemiyle biçimlendirilebilen ve alfabenin bir harfliyle tanımlanabilen sabit disk üzerindeki bir alandır. Örneğin çoğu Windows bilgisayarı üzerindeki C sürücüsü bir bölümdür.
Windows'un bu sürümünde temel bir diskte bölümler oluşturmak için bir Microsoft Yönetim Konsolu (MMC) ek bileşeni olan Disk Yönetimi'ni kullandığınızda, oluşturduğunuz ilk üç bölüm birincil bölümdür. Bunlar bir işletim sistemini başlatmak için kullanılabilir. Üçten fazla bölüm oluşturmak istiyorsanız, dördüncü bölüm bir genişletilmiş bölüm olarak oluşturulur.
Genişletilmiş bölüm, temel bir diskin sahip olabileceği birincil bölüm sayısı sınırını geçebilmeye yönelik bir yoludur. Genişletilmiş bölüm, bir veya daha fazla mantıksal sürücü içerebilen bir kapsayıcıdır. Mantıksal sürücüler birincil bölümler gibi çalışır, ancak bir işletim sistemini başlatmak için kullanılamaz.
Bir sabit disk üzerinde veri depolanmadan önce bölümlendirilmeli veya biçimlendirilmelidir. Birçok bilgisayar, sabit diskin boyutuna eşit olan tek bir bölüm şeklinde bölümlendirilir. Sabit diskin birkaç daha küçük bölüme ayrılması gerekli değildir, ancak bu işlem sabit diskiniz üzerindeki verileri düzenlemenize yardımcı olabilir. Bazı kullanıcılar, Windows işletim sistemi dosyaları, programları ve kişisel verileri için ayrı bölümlere sahip olmayı tercih edebilir.
Koyu ile belirtilen açıklamalar genişletilmiş bölümün ne olduğunu açıklıyor galiba..
Şimdi biz "birincil bölüm" yöntemi ile diskimizi en fazla 4'e bölebiliyoruz. 5.'ye izin vermiyor.. 5'e bölmek istiyorsunuz bunun için ne yapacaksınız?
O zaman "genişletilmiş bölüm"ü seçeceksiniz. Genişletilmiş bölümü seçtikten sonra yine ayıracağınız alan kısmı çıkıyor. İsterseniz diskinizin tamamını genişletilmiş bölüm olarak seçebilrsiniz. (eğer dsikiniz 40gb ise 40 gb yi de genişletilmiş bölüm olrak seçebilirsiniz.)
Genişletilmiş bölüm olarak seçtikten sonra kapasiteyi seçiyorsunuz tamam diyorsunuz (biçimlendirme ilemi bu aşamada yapılmıyor)
Şimdi genişletilmiş bir bölüme sahipsiniz..Genişletilmiş bölüme sağ tıklayarak, istediğiniz sayıda mantıksal sürücü oluşturabilirsiniz.. Mantıksal sürücülerin dezavantajı ise :Mantıksal sürücüler birincil bölümler gibi çalışır, ancak bir işletim sistemini başlatmak için kullanılamaz
Olay bundan ibaret.. Genişletilmiş bölüm ile birincil bölüm arasındaki fark sadece bölüm oluşturma sayısı. Genişletilmiş bölümde hdd nizi istediğiniz sayıya bölebiliyorsunuz ama işletim sistemi ybaşlatamıyorsunuz. Birincil bölümde ise sadece en fazla 3'e bölebiliyorsunuz..
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dejaay -- 23 Eylül 2007; 13:25:23 >