ALINTI - Vipracing 'e Teşekkürler..... Arkadaşlar merhaba, Yıllardır masa üstü Monitörü olarak Apple'a ait monitörler kullandım.Halende kullanıyorum.Forumun diğer başlıklarında belirtmiş olduğum üzere : Elimde halen kullanmakta olduğum 20 ve 23 inch Apple LCD lerim var (20 eski versiyon) Apple led teknolojisine geçmeden'de yeni bir Apple monitör daha almak istemedim.Değişik bağlantıra olan ihtiyacım da arttığı için bu ihtiyaçlarımı araya çevirici vb eklemeden karşılayabilecek bir monitör aramaya başladım.Bir ara Dell'in 24 inch modelini ithal etmeyi düşündüm ama BenQ ülkemize görece uygun bir fiyat ile girince (garantisi de cabası) ilk gelen partiden bir tane aldım.İyi kide almışım daha sonra bildiğiniz gibi zamlandı. Monitörü hepiniz biliyorsunuzdur bir daha anlatmaya ihtiyaç duymuyorum : BenQ FP241VW LCD monitör. 24 inch diagonal boyut desteklediği bağlantı çeşitleri : DVI-D,HDMI (1.3 standartını destekliyor),Component,Composite,D-SUB(VGA),S-Video. Yani kısaca aynı anda : Bilgisayarınızı (Mac yada Win Pc fark etmez),PS3,XBOX 360 gibi yeni nesil konsollarınızı ve Dijiturk,uydu vb gibi kaynaklardan TV görüntüsünü dahi monitörünüze aktarabilirsiniz. Monitörün native çözünürlüğü 1920x1200 (WUXGA).Ps3/X360 gibi yeni nesil konsollar taktığınızda 1080P desteği verir yanlız native çözünürlüğünden daha az olduğu için üst ve altta az bir miktar 'siyah' boşluk kalır. Monitörün renk ayarları fabrikasyon olarak bayağı sature geliyor (Sature=Renk doygunluğu fazla) ayrıca parlaklık seviyeside çok yüksek değerlerde.Yani uzun süreli kullanımda beyaz arka plana sahip görüntüler ciddi olarak gözünüzü 'zorlayabilir' (Baş ağrısı,detayları tam görememe,görüşte flulaşma vb) Bunu sırf BenQ da değil piyasaya yeni çıkan hemen her monitörde gözlemledim.Bunun nedenlerinin en başında'da: Demo vb yapılırken en parlak,en yüksek kontrast ayarları ve benzeri yöntemler ile müşterinin gözüne sahte bir şekilde 'hoş' görünmeye çalışmak.Ondan sonra pek çok kullanıcı cihazını eve gelitirip kurduktan sonra şikayetçi olabiliyor,optimum ayarı yapmadan,ürünün doğru performansı gözlemlemeden ürün hakkında yanıltıcı yorumlar yapabiliyor. Peki ne yapıcağız? a- Bir adet donanımsal ekran kalibrasyon cihazı alıp bu işi halledeceğiz. b- Kendi ayarlarımızı kendimiz yapıcağız. Ben burada elimden geldiğince 'b' şıkkını anlatacağım.Örnek olarak ta bahsi geçen BenQ monitörü vereceğim.Bazı spesifik ayarlar dışında bu ayarları her monitöre uygulayabilirsiniz. Mac OS X kullanıcılarının her hangi bir driver vb yüklemesine gerek yok monitör direkt olarak destekliniyor Windows kulanıcıları beraberinde gelen cd deki profili yükleyebilirler ve windows altından default olarak bu monitör profili seçili olabilir.Yine Mac kullanıcılarının gamma ayarlarını 1.8 den 2.2 ye getirmesinde fayda var .Windows için gamma ayarını değiştirmeye gerek yok Monitörünüzün görece ideal bir konumda olması için : Tam arkadan güçlü bir ışık kaynağı gelmemesi/yansıma yapmaması lazım (Arkada pencere ,büyük lamba vb) Ayrıca mümkün mertebe güçsüz sarı ışık altında yada yoğun floresan altında bu ayarları yapmayın gün ışığını tercih edin ya'da uygun gün ışığına yakın sıcaklıkta ışık saçan ampuller ile iyi aydınlatılmış bir ortam da ayarları yapın.Unutmayın gözünüz kendini 'adapte' eder ama monitörünüz için bu geçerli değildir. BenQ ya özel ekran modları : Perfect motion : 0 Picture mode : Standart Display mode : Full Color Temperature : User mode (Reddish/sRGB/Bluish +user mode diye geliyor.Reddish/kırmızı ağırlıklı,sRGB web vb için olan renk gamutu(Adobe rgb ye göre daha küçük bir renk uzayıdır ciddi aplikasyonlarda tercih edilmez),Bluish/Mavi ağırlıklı+user mode yani kişiselleştirilebilir) Game mode : Kapalı olucak (Picture mode = Standart) Sharpness : 1 - Mümkün ise monitörü ayarlamadan 15-20 dk çalıştırın - Eğer ekran kartınızın driver vb si üzerinden renk ayarlarını kontrastı vb yi arttırdı iseniz onlarıda default yani 0 ayarina geri getirin.Yukarıda yazdığım yansıma vb gibi problemleriniz yok ise ve etrafta çok ışık var ise mümkün mertebe ortam ışığınızı biraz daha azaltın/kısın. - Monitörünüz üzerinden bütün renk,kontrast ve parlaklık vb ayarlarını ortaya (Yani - veyahut + konumuna değil 0 konumuna) getirin. - Eğer ayalarda seçili değil ise : Ekranınızı 'milyonlarca renk göstermesi' için uygun ayara getirin. - Bu adrese gidip referans olarak kullanıcağımız,ayarlamalarımızı yapıcak olduğumuz ekran kalibrasyonu çizelgesini save edin (yada tarayıcı üzerinden save etmeden de devam edebilirsiniz) kalibrasyon.php">Ekran kalibrasyonu için buraya tıklayın. - Yukarıdaki çizelgeyi tam ekran olarak izlemeniz tavsiye edilir.Bunun için tam ekran moduna geçin (Etrafta oluşacak/gözü vb yanıltacak ekstra parrlaklığı vb almak için) İE ve Firefox için F11 e beasmanız yeterli. - Şimdi monitörünüzün üzerinden : Kontrastı maksimum değerine getirin.(Diğer her şey default değerinde ilk olarak kontrast ile başlıyacağız) - Kontrastı maksimum seviye'ye getirdikten ve tam ekran çizelgeyi kontrol ederken : Hafif,hafif kontrast oranını geri çekmeye başlayın.Çizelgedeki 26 tonuda birbirinden tam ve kesin olarak birbirinden ayırt etmeniz,geçişleri görmeniz lazım.Sol baştaki (A)siyah tam ve 'dokusuz' nötr siyahtır.Tam beyaz da en sağdakidir (Z).Bu ikisi arasında kalan tüm tonları en soldan en sağa kadar en net biçimde görücek şekilde ayarlamalarınıza devam edin.(Özellik ile en sol baştaki siyahın hemen yanındaki en koyu griyi iyi ayırt ediyor olmanız lazım) Tam siyahı siyah ve tam beyazıda beyaz olarak gördükten ve aradaki tüm tonları eksiksiz olarak ayırt ettikten sonra kontrast ayarlamasını bırakabilirsiniz. - Şimdi parlaklık ayarını yapıcağız : Burada önemli olan beyazın tam 'beyaz' olarak görülmesinin önemidir.Gözünüzü yormamak için mümkün olan en iyi parlaklık oranını yakalamaya çalışmanızı tavsiye ederim.BenQ monitör fabrikasyon biraz 'soğuk' (Bluish)beyaz eşleşmesi yapıyor. Parlaklık ayarınada min değerden başlayabiliriz. Soğuk eşleşme 'gün ışığı' (Daylight) beyazına göre daha yüksek kelvin değeri demek iken daha 'sarı' beyaz ise daha sıcak yani numerik olarak daha düşük kelvin değeri demektir. Referans değeri olarak : 5800k ayarını baz alabiliriz. Not : Merak edenler için : Kodak sitesinin değişken koşullara göre verdiği renk sıcaklıklarının Kelvin değeri cinsinden tablosu Yine azar,azar parlaklığı arttırmaya başlıyalım.Beyazın tam beyaz (Sarı ya'da mavi ağırlıklı olmadığı) yere kadar ayarlıyalım.Eğer tam olarak tuturamıyor isek yeterli parlaklığı sağladığımız noktaya kadar götürelim.Hafif sarılık yada maviliği monitörün (var ise) kendi ayar parametreleri ile oyanayarakta ayarlayabiliriz. (Benim Benq dada böyle oldu : Brightness'i 10 da bıraktım yani doğru yerinde ama halen 'mavi' ağırlılklı beyaz dengesi vardı onuda custom ayarlardan hallettim : Red:50 (Default) - Green:50(Default) - Blue:42 (Bunu 42 ye çektim uygun parlaklık ayarını yaptıktan sonra oluşan hafif maviliği almak için) Parlaklık ayarında önemli olan : Bembeyaz sayfanın mavi yada sarı/kırmızı ağırlıklı olmamasıdır ve mümkün olduğunda ekranın fazla beyaz yansıtma yapmaması(Ekrandaki siyahın da tam siyah olması yansıtmaması/gri vb ya kaçmaması) ışık az olursa siyahlar karışmaya fazla olursa da grileşmeye başlar. Referans çizelgesine göre beyaz ayarını bitirelim. - Gerekiyor ise yukarıda yazdığım gibi beyaz ayarına 'ince ayar' yapmak için RGB renk değerlerine hafifçe 'düzeltmeler' yapalım.Maviliği yada sarı renk eşleşmesini parlaklık ayarını fazla yükseltmeden ya'da düşürmeden bu şekildede yapabiliriz.Yanlız gözlemlediğim üzere : Çoğu monitör 'AŞIRI PARLAK' olarak geliyor.Word ve Excel belgeleri ile çok çalışanlar bu daha da iyi gözlemleyebilirler.Bu kadar yüksek aydınlık kesinlik ile gözleriniz için iyi bir şey değil.Genel olarak yeni nesil çoğu monitör : Verdiği parlaklık ayarının %20-25 gibi bir seviyeye düşürüldü zaman 'doğru' göstermeye başlıyor diyebilirim.(En azından benim gördüklerim) High end Eizo yada daha mass market olan Apple LCD leri kullanıyorsanız zaten 3 aşağı 5 yukarı çoğu ayarı biliyorsunuzdur o bölümlere girmeyeceğim anlattığım 'kabası' .(Not : Apple 1.8 gamma ve 6500k civarı ayar ile gelir ve biraz daha farklıdır.) - Şimdi biraz gözünüzü 'dinlendirin'(Monitör karşısından kalkın) - Bu linkte vericeğim fotoğrafın beyazı ve gri oranı (natural gri dir referans olarak kabul edilir) tam olmalıdır.Cilt 'Kafkas beyazı' bir modelin renk eşleşmesidir.Sarı yada kırmızı yada tam aksi soğuk olan mavi eşleşmesi olmamalıdır : Stdüyo referans fotosu ve renk için tıklayın Benim kendi ayarlarım kendi bulunduğum yere göre o yüzden referans almayın ama fikir versin diye yazıyorum : Parlaklık : 10 civarı Kontrast : 70 civarı , Red:50 (Default) - Green:50(Default) - Blue:42,Sharpness :1 Perfect motion gibi görüntü teknolojilerinin hepsi kapalı Game mode off LCD TV ler plazmalar vb genelde TV standartlarına göre renk eşleşmesi yaparlar : NTSC,PAL gibi.Bu paneller ile bilgisayar panelleri çeşitli farklıklara sahiptirler .Plazma ve LCD TV lerde yüksek kontrast insan gözüne 'daha hoş gözükür' ama bilgisayar monitöründe daha farklı performans verirler ek olarakta direkt olarak gözünüze (bahsettiğim nedenlerden dolayı) pek de yararlı değillerdir. Özellik ile renk doğruluğu,HD video ya'da PS3 vb gibi konsollardan yüksek performans ve detay (Özellik ile gri/siyah bölgelerde) almak isteyenler bu tip pc bazlı monitör kullanıcak lar ise bu ayarları kendilerine göre biraz özelleştirip kullanmaları sonucu hem daha fazla 'verim' alıcaklardır. Tabiki kullanılan panelinde kalitesi burada çok önemlidir.Piyasadaki çoğu düşük seviyeli görece büyük paneller malesef bu titpe ince ayarlar ile dahi doğru renk eşleşmesi,siyah/beyaz dengesi verememektedirler.Eğer bir panel simsiyah arka planda bu referans değerleri olmadan da ortlama bir kontrast değerinde ve ortlama bir parlaklık ayarında hafif griye kaçan ,yer,yer ışık 'sızdıran' bir görüntü veriyo ise direkt uzaklaşın
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nofear72 -- 18 Eylül 2007; 2:17:37 >