Şimdi Ara

Abit'in X38 bombası: IX38 Max ve yeni yonga setine genel bakış

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
2.001
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Son yıllarda overclock yani hız aşırtma denildiğinde aklımıza gelen ilk isim DFI olmasına rağmen sektör içerisinde bu işin atası olarak genellikle Abit'in ismi geçer. Zira pek çok anakart üreticisinin overclock'un ne olduğunu bile bilmediği yıllarda Abit, BIOS'unda yer verdiği Soft Menu teknolojisi ile kullanıcılara ince ayar ve overclock yapabilme konusunda önemli fırsatlar sunmuştu. Üstelik Abit'in Intel'in Pentium II işlemcileri için hazırladığı anakartları BE-6 ve BE-6 II overclock ile adeta özdeşleşen modeller olmuşlardı. 2000'li yılların başında girdiği ekonomik sıkıntıları atlatmakta güçlük çeken ve paralelinde ortalıktan kaybolan Abit, Universal firması tarafından satın alınmasına paralel olarak hazırladığı ve arka arkaya duyurduğu yeni anakartları ile eski günlere dönüş konusunda ne kadar istekli ve arzulu olduğunun sinyallerini veriyor. Firmanın detayları ortaya çıkan X38 yonga setli yeni modeli IX38 Max'ı yakından tanıyalım ve genel özelliklerine bir göz atalım.

    Haziran ayı ile birlikte yeni nesil işlemcilerine yönelik olarak hazırladığı kod adı Bearlake olan 3 serisi yonga seti ailesini P35 modelini pazara sunmasına paralel olarak lanse eden Intel, lansmanı takiben süreç içerisinde P31, G31, G33 gibi serinin diğer üyelerini de tüketiciler ile buluşturdu. Fakat özellikle yüksek performans ve hız aşırtma konusunda en iyisini isteyen kullanıcılar 3 serisi yonga seti ailesinin amiral gemisi olacak X38 yonga setine kavuşmak için gün saymaya ve duvarlara çentik atmaya başladılar. Yaklaşık 2 aylık bir bekleyişin ardından X38 yonga seti bu ay içerisinde kullanıcılar ile buluşacak. X38 yonga setinin özelliklerini hatırlamak gerekirse, Intel'in Core mimarisini kullanan mevcut tüm işlemcileri ile uyumlu olacak yeni yonga seti ek olarak yılın son çeyreği itibariyle lanse edilmesi beklenen 45nm üretim teknolojisine sahip Penryn işlemcilerine ve 2008 yılı içerisinde anons edilmesi beklenen 1600MHz FSB'ye sahip işlemcilere şimdiden destek sağlamakta.

    Serinin diğer üyelerinin aksine Intel'in özel ilgi gösterdiği ve yoğun mesai harcadığı X38 yonga setinin özellikleri saymakla bitmiyor. Bilindiği gibi P35 yonga seti Crossfire desteği sunuyordu fakat iş çift ekran kartı takmaya geldiğinde çift PCIe x16 slotu arasında bant genişliği malesef 16X + 4X olarak gerçekleşebiliyordu. (Asus'un 8x+8x sağlayabilen Crosslinx teknolojisini hariç tutalım.) X38 yonga setinde ise bu durum kökünden değişecek gibi gözüküyor. Zira yeni yonga seti ile birlikte 16X + 16X olarak Crossfire yapılabilecek ki Radeon HD 2900XT ile rekor kırmak isteyenlerin başına da adeta talih kuşu konacak. SLI teknolojisine destek verilip verilmeyeceği hala netlik kazanmış değil. Haziran ayında yapılan Computex fuarında dünyanın en büyük anakart üreticilerinden biri olan Foxconn hem Crossfire hemde SLI desteği sunabilen X38T-A modelini tanıtmıştı ama açıkçası Foxconn'un attığı adımı devam ettiren bir firma olmadı. Fakat bu noktada belirtmek gerek ki bazı kaynaklara göre Intel, Nvidia'dan SLI lisansı almayı başardı ve X38 yonga setinin lansmanına paralel olarak firma bu sürprizi kullanıcıları ile paylaşacak. Tabi belirttiğimiz gibi Intel şu an için net bir açıklama yapmadığı için bu haberlere şimdilik "?" işareti ile yaklaşmakta fayda var.

    Intel, X38 yonga setinin bellek performansı üzerinde de ciddi şekilde duruyor. Zira özellikle bellek bant genişliği konusunda rakip AMD'nin sahip olduğu avantajı da ekarte etmek isteyen Intel, başta OCZ olmak üzere bazı bellek üreticileri ile geliştirdiği ve "Extreme Memory" adı verilen yeni bir bellek tekonolojisini de X38 yonga setine entegre etti. Yeni teknoloji ile uyumlu bellekler kullanıldığında X38 temelli anakartlar bellek zamanlamalarını çok daha iddialı bir pozisyona uyarlayabiliyor. Bilindiği gibi benzer bir teknolojiyi Nvidia da özellikle nForce 680i SLI yonga setinde kullanıyor. Bu noktada Intel'in XMP olarak ifade edilen yeni bellek teknolojisini destekleyen ilk bellekler de firmanın işbirliği yaptığı OCZ tarafından resmen anons edildi. OCZ'nin XMP destekli yeni DDR-3 bellekleri hakkında daha fazla bilgi almak isteyen kullanıcılarımız buraya tıklayabilirler.

    X38 yonga seti hakkında bazı bilgileri tazeledikten sonra şimdi Abit'in yeni anakartı IX38 Max'ın detaylarını inceleyelim. Bilindiği gibi Intel, X38 yonga seti ile birlikte DDR-3 bellek kullanımını tavsiye ediyor olsa bile anakart üreticileri, DDR-3 belleklerin yüksek fiyatlarından, istenilen noktaya henüz gelemeyen zamanlamalarından ve X38 üzerinde yer alan dahili bellek kontrolcüsünün sağladığı esnek bellek desteğinden ötürü X38 yonga setini kullanan ve DDR-2 bellek desteği ile gelen modeller de hazırlayacaklar. Bu noktada kimi anakart üreticileri DDR-2 ve DDR-3 bellek desteği sunan X38 modellerini ayrı ayrı hazırlamayı planlarken kimi üreticilerde bellek desteği konusunda kombo çözüm sunan (DDR-2 + DDR-3) X38 temelli modeller hazırlama peşinde. Bu noktada Abit'in DDR-3 bellek desteğine sahip ayrı bir model ve DDR-2 bellek desteğine sahip olan ikinci bir X38 temelli anakart hazırlayacağını belirtelim. Detayları gün yüzüne çıkan ve haberimize konu olan DDR-3 destekli IX38 Max modelinin yanı sıra firma DDR-2 bellek desteği sunan IX38-Quad GT modelini de hazırlayacak.

    Abit'in X38 yonga setli yeni modeli IX38 Max modeli firmanın diğer "Max" uzantılı modeli gibi genel tasarımı ve kullanılan renkler itibariyle son derece güçlü bir izlenim uyandırıyor. Diğer anakart üreticilerinin hazırladığı X38 temelli modellerin aksine daha mütevazi bir soğutma ünitesine sahip olan anakartın kuzey köprüsü için aktif soğutma tercih edilmiş. Her ne kadar sessiz çalışan bir fanın kullanıldığı belirtilse bile kullanıcıların önemli bir bölümü pasif soğutmalı modelleri öncelikli tercih sebebi yapacaktır. "OTES Chi-Flow" adı verilen bu soğutmanın hem ses hemde performans anlamında neler yapabileceğini anakart piyasaya çıktığında göreceğiz. Kuzey köprüsünün yanı sıra güney köprüsü ve güç modülleri de soğutmadan nasiplerini almış durumda. Dijital güç modüllerinin kullanıldığı anakart tam bir katı kapasitör zengini. Gigabyte'ı da hatırlatan 100% düşük ESR'li katı kapasitör kullanılan anakart ayrıca Abit'den alıştığımız üzere uGuru teknolojisine de sahip.

    Intel'in 1333MHz FSB'li modelleri de dahil olmak üzere güncel tüm işlemcileri ile uyumlu olan anakart son çeyrekte gelmesi kuvvetle muhtemel olan 45nm üretim teknolojisine sahip çift (Wolfdale) ve dört (Yorkfield) çekirdekli Penryn işlemcilerine de tam destek vermekte. 4 adet DDR-3 DIMM slotu bulunan IX38-Max, 8GB'a kadar 1333/1066MHz bellek desteği sunmakta. Slot dizilimine baktığımızda anakart üzerinde 2 x PCIe X16, 1 x PCIe X16 (X4 olarak kullanılıyor ve muhtemel fizik kartları ile uyumlu), 1 x PCIe X1, 2 x PCI slotlarının olduğunu görüyoruz. Tabi 2x PCIe X16 slotundan anlaşılacağı üzere anakart gerçek Crossfire desteği de sunuyor. Güney köprüsü olarak ICH9R'nin kullanıldığı IX38-Max üzerinde güney köprüsü tarafından sağlanan 6x SATA-II (RAID 0/1/10/5) desteğinin yanı sıra JMB363 tarafından sağlanan 2x e-SATA (RAID 0/1) desteği de dikkatlerden kaçmıyor. Realtek'in 7.1 kanal yüksek tanımlı olan ve Dolby Digital Live & DTS Connect destekleri sunan ALC 888DD ses yongası ile birlikte anakart üzerinde gigabit ethernet ve IEEE 1394 destekleri de bulunmakta.

    Abit'in haberimize konu olan IX38 Max ve DDR-2 bellek desteğine sahip kardeşi IX-38 Quad GT'nin piyasaya çıkış tarihi ve fiyatları hakkında net bir bilgi bulunmuyor.








  • İşlemci üstüne O.C. fanı takmak isteyenlere sorun olabilirim sanırım..
  • beyler bende resimler acilmiyor
    baska kimsede bu sorun var midir acep
  • resimler yokki ortalıkta şimdi görünüyor

    anakart güzelolmuş ama o sogutucu cpu sogutucuları için sorun cıkarmazmı ya



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi JrMaster -- 11 Eylül 2007; 20:55:48 >
  • goren arkadaslarin cok hosuna gidebilir ama "o sogutucu, islemcinin yeterli bicimde hava cekmesini engellemeyecek mi" demekten kendimi alamiyorum..

    onceki anakartlarda intel islemci sogutucusu ile kuzey koprusu ve mosfetler bir yana guney koprusunu de sogutabilen arkadaslarimiz varken, Abit'in kendine musluman chipset sogutucusu, biraz zorluk yaratacak gibi gorunuyor..

    ayrica FX57'nin verdigi mantikla sli veya crossfire destegi verecegini dusunur isek.. o kuzey koprusunun asiri yuklenmeden dolayi isindigini dusunmekte ve o sogutucunu gercekten tek cikar yol oldugu fikrine sahibim...

    yada kuzey koprusu isleme yapisi degistirilmesi gerekebilir..

    benim dusuncelerim bunlardir..
    Saygilar sevgiler..

    bu arada o kuzey koprusunun kac watt guc yedigini de dusunmek istiyorum...? fan dahil olarak..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Towarscke -- 11 Eylül 2007; 17:18:51 >
  • Abitin anakartları gerçekten çok kaliteliler ... bende bir tane var ve çok memnunum... eminim bunda da iyi bir iş çıkarmışlardır...
  • bendede resimler gözükmüyor
  • sizde bi sorun var heralde ben görüyorum resimleri ve anakart bayaaa hoş gözüküyo
  • evet gece gunduz bu haberi bekliyordum gelir gfelmez kapacam bir tane ne olursa olsunda yalnız daha abartılı bisey beklerdim abitten umarım cıkar o sekil
  • ABIT IX-38 QUAD GT SPECS
    -CPU: Intel Core 2 Quad/Extreme/Duo Processors.
    -FSB: FSB1333MHz.
    -Chipset: X38/ICH9R.
    -Memory: 4 x 240-pin DIMM DDR2 1066/800 max. 8GB.
    -Expansion Slots: 2 x PCIe X16, 1 x PCIe X16 (X4 bandwidth), 1 x PCIe X1, 2 x PCI.
    -SATA/PATA: 6 SATA RAID 0/1/10/5 By ICH9R 2 e-SATA RAID 0/1 By JMB363.
    -LAN: GbE Realtek RTL8110SC.
    -IEEE 1394: 2 Ti TSB43AB22A.
    -USB: 12 ports.
    -Audio: 7.1-CH S/PDIF In/Out ALC 888.
    -Thermal: Silent OTES.
    -Technology: abit ¼Guru™ Technology, 100% Low ESR solid caps, Quick Power/Reset button, Digital PWM, EZ CCMOS Switch, Back Blue LED, Right angle SATA connector.
    -Components: 100% solid state caps.

    -------------------
    buda bir digeri bir kac resimde ben ekliyim ben bunu alacam cunki ddr2 ramlerim

    bu arada sisteye resim eklemekte zorluk cekiyorum sitede ne zaandır sorun var hala cözülmedi bu işler






    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi milyondabir -- 11 Eylül 2007; 19:25:56 >




  • buda2

    resim eklemek icin resimi ekliyorum sitede cıkmıyor ekledigimi siliyorum tekrar ekliyorum anca resim gözüküyor daha cok cok sorun bıktıum artik insanım yorum yapası bsieylerden hevesi kacıyor sorunlarıda yetkililer cözsün artik pls






    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi milyondabir -- 11 Eylül 2007; 19:28:19 >
  • buda son resim bir daha resim icin ugrasmayacam sorunlar duzelene kadar

    --------------bunu eklerkende isterdimki buyuk bir sekilde kaliteli bir sekilde yakından herkes baksın

    ama kaliteyi cok cok dusurdum cözünürlügüe aynı sekil anca böyle bunu ekledik

    resmi denemleer sonra duzeltik






    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi milyondabir -- 11 Eylül 2007; 21:24:00 >
  • fx resim yok
  • resmi boşverin abit'in ismi yeter.
    umarım vatan vede başka firmalar getirirde.insanlara abit anakart kullanmak nasip olur.ben asıl oc için geliştirilmiş olan
    AutoDrive'ı merak ediyorum.
  • Arkadaşlar resimlerin gözükmesi ile ilgili yaşanan sorun düzeltildi
  • anakart sağlam görüyo abit yapmışsa iyi yapmıştır yalnız tasarımı pek tutmadım bide ddr3 olması kötü
  • Bi Abit'im olmadı bea. Abit olsun da..
  • Zalman 9700Led gibi soğutucular nasıl takılcak buna
  • Yaw ben Abiti niye sorgusuz sualsiz seviyorum ki acaba

    Şaka maka,hakikaten güzel olacak,tabii birde doğru dürüst distribütör olsa
  • quote:

    Orjinalden alıntı: WinteR

    Bi Abit'im olmadı bea. Abit olsun da..


    Bilmezdim Abit sevdiğini meyrim, ben de yıllardır tutkunuyum
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.