Şimdi Ara

AMD'yi konuşuyoruz: 45nm + DDR-3 + 8 Çekirdek + Soket AM3/G3

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
63
Cevap
0
Favori
2.698
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • İşlemci dünyasının iki dev isminden biri olan AMD'nin özellikle gelecek yıla dönük planları hakkında bazı yeni detaylar da gün yüzüne çıkmaya başladı. AMD'nin 2008 planlarından önce Phenom işlemcileri hakkında elimize ulaşan yeni bir bilgiyi de sizler ile paylaşmakta fayda var. 10 Eylül itibariyle sunucu odaklı hazırlanan yeni jenerasyon Opteron (kod adı Barcelona) işlemcilerini pazara sunacak olan AMD, masaüstüne yönelik olarak hazırladığı Phenom işlemcilerini bilindiği gibi Kasım ayının sonu veya en geç Aralık ayının hemen başında piyasaya sürmeyi hedefliyordu. Fakat firmaya yakın kaynaklardan gelen yeni bilgilere göre AMD, Ekim ayının hemen başında az miktarda da olsa Phenom işlemcilerini pazara sürebilir. Anlaşılan AMD, ezeli rakibi Intel'in 45nm üretim teknolojisine sahip işlemcilerin pazara sunmasına ramak kala bir miktar Phenom işlemcisini kullanıma sunarak nabız yoklayamayı planlıyor.

    Phenom işlemcilerine yönelik olarak elimize ulaşan yeni bilgiyi sizlerle paylaştıktan sonra gelelim AMD'nin gelecek yıla dönük bazı yeni planlarına. Bilindiği gibi kod adı Bearlake olan 3 serisi yeni yonga seti ailesi ile DDR-3 bellek kullanımına başlayan Intel, yılın son çeyreği itibariyle de 45nm üretim teknolojisine sahip işlemcilerini pazara sunmaya başlayacak. Hem DDR-3 bellek desteği hemde 45nm üretim teknolojisi AMD içinde kaçınılmaz bir zorunluluk. Bu noktada AMD'nin hem DDR-3 bellek desteğine hemde 45nm üretim teknolojisine ne zaman ve nasıl geçeceği son derece önemli. DDR-2 bellek desteğine Intel'den çok daha sonra geçtiğimiz yıl Mayıs ayında soket AM2 platformu ile birlikte geçen AMD, DDR-3 bellek desteğine de gelecek yılın son çeyreğinde geçmeyi umuyor. Yeni nesil Phenom işlemcilerini soket AM2+ ve Phenom FX işlemcilerini de soket F formunda hazırlayan AMD, gelecek yıl devreye sokmayı amaçladığı soket AM3 platformu ile DDR-3 bellek desteğine geçecek gibi görünüyor.

    AMD kod adı Montreal olan ve muhtemelen 45nm üretim teknolojisi ile üretilecek yeni çekirdeği ile soket AM3 formuna geçecek ve DDR-3 bellek kullanımına başlayacak. Üstelik firma AM3 formuna eş zamanlı olarak sunucu ve iş istasyonlarına yönelik olarak yine DDR-3 bellek desteği verecek G3 soketini de endüstri ile tanıştıracak. Tabi bahsi geçen tüm bu gelişmeler eğer herşey AMD'nin istediği gibi gider ve yol haritasında bir sorun yaşanmazsa gelecek yılın sonu veya en geç 2009 başında gerçekleşecek gibi görünüyor. Zira daha önce AMD'ye neden Intel'den sonra DDR-3 bellek desteğine geçeceksiniz sorusu karşısında firma yetkilileri "biz DDR-3 bellek kullanımına geçtiğimizde bellek fiyatları son derece uygun bir seviyeye gelmiş olacak ve paralelinde çok daha performanslı modüllerde kullanıma sunulmuş olacak" gibi cevaplar veriyorlardı. DDR-3 bellek desteğinin yanı sıra 45nm üretim teknolojisine geçişte de toz bulutu dağılmaya başladı.

    65nm üretim teknolojisine rakibi Intel'den sonra geçen ama 90nm üretim teknolojisine sahip Athlon64 işlemcileri ile 65nm üretim tekolojisine sahip Pentium D işlemcilerinden çok daha peformanslı olan AMD, üretim teknolojisinin tek başına en önemli kriter olmadığını ortaya koymayı başarmıştı. 45nm üretim teknolojisine de rakibi Intel'den sonra geçecek olan AMD, yeni üretim teknolojileri konusunda çeşitli firmalar ile teknoloji transferine dönük işbirliği çalışmaları da sürüyor. Tabi bu noktada firmanın en önemli destekçisi IBM diyebiliriz. Elimize ulaşan bilgilere göre, AMD'nin 45nm üretim teknolojisine sahip olacak ilk işlemcisi kod adı Shangai olan model olacak. Firmanın Barcelona ile birlikte devreye sokacağı K10 mimarisinin 45nm üretim teknolojisine adapte edilmiş ve geliştirilmiş bir versiyonunu kullanacak olan Shangai işlemcisi 4 çekirdekli olacak ve her çekirdek için 512KB seviye 2 ön belleğe sahip olacak. L2 belleğin yanı sıra işlemci üzerinde çekirdekler arası ortak kullanımı açık olan 6MB'lık seviye 3 bellek te yer alacak.

    AMD'nin 45nm üretim teknololojisine yönelik bir diğer önemli adımı ise Suzuka olacak. İsmini Japonya'nın Formula 1 pistinden aldığı söylenen Suzuka işlemcisi 45nm üretim teknolojisi ile üretilecek ve K11 mimarisini kullanacak. Suzuka işlemcisinin hem çift hemde dört çekirdekli modelleri olacak. Shangai işlemcisinin aksine her çekirdek için 1MB seviye 2 belleğe sahip olacak Suzuka işlemcisi üzerinde Shangai'da da olduğu gibi 6MB seviye 3 bellek te bulunacak. Soket AM3 formunda olacak işlemci DDR-3 bellek desteğine de sahip olacak. AMD'nin bir bombası da sunuculara yönelik olacak. Zira 45nm üretim teknolojisine geçiş ile birlikte firma kod adı Montreal olan 8 çekirdekli işlemciyi de en geç 2009 yılı başında kullanıma sunmayı hedefliyor. Soket G3 formunda olacak olan ve kayıtlı DDR-3 bellek desteği ile gelecek. "Octa Core / 8 çekirdekli" Montreal işlemcisi şu an Intel'in 4 çekirdekli işlemcilerinde kullandığı metoda benzer şekilde 4 çekirdekli iki işlemci zarının tek bir paket üzerinde biraraya getirilmesiyle oluşacak ve 12MB paylaşımlı seviye 3 belleğe sahip olacak.

    Özellikle gelecek yıla dönük olarak sıkı bir hazırlık içerisinde olan AMD'nin neler yapabileceğini hep birlikte göreceğiz.








  • Çok güzel haberler gerçekten.Peki AMD 45nm işlemciler için elindeki mevcut fabrikalarımı kullanacak, yoksa başka fabrikalar mı edinecek ?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: DeWe_07

    Çok güzel haberler gerçekten.Peki AMD 45nm işlemciler için elindeki mevcut fabrikalarımı kullanacak, yoksa başka fabrikalar mı edinecek ?


    AMD aslına bakılırsa fabrikalarını revize etmeyi planlıyor fakat mali konularda yaşanan ve aşılması biraz zaman alacak gibi görünen bu sorunlardan dolayı firma söylentilere göre, TSMC ile sıkı bir üretim ortaklığına da girebilir. Tabi şu an bunlar söylentiden ibaret.
  • walla cok güzel haber inş güzel işler olur ortak üretim yaparsa bence daha falza üretim kapasitesine sahip ola bilir

    amd fabrikalarını en azından 2010 a kadar dokunamaz gibi görünüyor

    yeni platforma intelden daha saglam geçicek hersey yerine oturmuş olucak biraz

    suzukanın bellek miktarıda yabana atılır deil

    her cekirdek +1mb ona eş olarak L3 6mb acayip performans kacak bi durumda üretimi olucak sekilde görünüyor durumu



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi JrMaster -- 6 Eylül 2007; 21:59:47 >
  • AMD

    Haber için teşekkürler Fx57



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi A.E.C -- 6 Eylül 2007; 21:57:18 >
  • AMD'nin ileriki yıllardaki yol haritasını öğrenmemiz biz AMD kullanıcıları açısından iyi oldu. Haber için çok teşekkürler fx-57
    quote:

    Orjinalden alıntı: fx57

    65nm üretim teknolojisine rakibi Intel'den sonra geçen ama 90nm üretim teknolojisine sahip Athlon64 işlemcileri ile 65nm üretim tekolojisine sahip Pentium D işlemcilerinden çok daha peformanslı olan AMD, üretim teknolojisinin tek başına en önemli kriter olmadığını ortaya koymayı başarmıştı.



    Bu durum Intel 45 nm vs AMD 65 nm olayında da yaşanması muhtemel.

    Bu arada yazıda da görüldüğü gibi AMD 90 nm ile Intel'in 65 nm işlemcilerini geçmeyi başarmış. Daha ne olsun beee.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rustoocas -- 8 Eylül 2007; 15:03:23 >
  • X2 şu an için yeterli bana 32 çekirdek ve 30 nm çıkmadığı sürece değiştirmem. Ama amd nin rekabet içinde olması güzel piyasa intelde olursa 1000 usd den aşağı işlemci alamayız.
  • bu işlemci teknolojileri kademe kademe atlıo. mesela intele 65nm geçti şimdi neden amd de65 e geçiyo? 55nm e geçmiyorda buna geçiyor.anlaşmalı bişeymi ki bu?
    bide neden illa kademeli, amd 90nm den direk 30 nie geçmiyo?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi m@trix -- 6 Eylül 2007; 22:57:14 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: m@trix

    bu işlemci teknolojileri kademe kademe atlıo. mesela intele 65nm geçti şimdi neden amd de65 e geçiyo? 55nm e geçmiyorda buna geçiyor.anlaşmalı bişeymi ki bu?
    bide neden illa kademeli, amd 90nm den direk 30 nie geçmiyo?


    Geçebilir ama geçmiyor çünkü hemen 30 nm ye geçerse 65 nm ve 45 nm den kazanacağı paralar uçacak yani klasik ticari strateji
  • bence 45nm ideal. 30 a gerek yok
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Locker

    AMD x2

    Haber için teşekkürler Fx57 x2


    çok (ç)alıntı oldu bea
  • bence 45 picometre daha uygun
    45 nano 45 pico 45 femto 45 ato gider bu böyle....
  • pist isimleri
    montreal - suzuka

    artık herkesin kendine özel Formula pistleri olacak yupiii
  • İstanbulpark ne zaman üretilecek?
  • Bi teklifim var donanımhaber yetkililerine; şu yüzbaşı binbaşı derecelendirmesini kaldırsak. Kimbilir belki o zaman haberlere olan cevaplarda da okunmaya değer bir şeyler bulabilmek için onlarca gereksiz şey okumak zorunda kalmayız. Böylelikle internetin bilgi çöplüğü olması böyle bir şey demek ki dedirten bir donanımhaber yerine (haberleri kastetmiyorum, onlara verilen cevapları ve soruları kastediyorum) işte ciddi bir site , interneti bilgi hazinesi kılan bir site dedirtecek hale gelerek donanım siteleri arasındaki 1 numaralı yeriniz daha sağlamlaşmış olmaz mı? Saygılar, sevgiler.
  • Amd Para konusudunda sıkıntı oLDugu icin resimdeki calisanıda zayıflamıs yahuu hep sisman biri dururdu
  • her yıl intel seminerlerine gidiyoruz yılda 2 kez. ya amd ? geçenlerde gigabyte a sponsor olmuşta platformlarını tanıttı üstün körü. (gigabyte sponsoru unuttu tabi bol bol kendi reklamını ve intel platformlarını tanıttı)

    neyse diyeceğim işletme politikası yalnış amd nin. reklam ve reklam ve reklama ihtiyacı var. athlondan götürdüğü parayı biraz globalleşmeye harcasaydı, çok büyük işler yapabilirdi finansal olarak.

    sonuç bu durum beni bağlıyomu hayır :) en azından intel gibi reklam paralarını şişirme cpu lardan almıyor son kullanıcı üzerinden.

    bu nedir ya kardeşim ? desktop cpu
    QX6850 65 nm 8MB L2 3 GHz 1333 MHz
    QX6800 65 nm 8MB L2 2.93 GHz 1066 MHz
    QX6700 65 nm 8MB L2 2.66 GHz 1066 MHz
    X7900 65 nm 4MB L2 2.8 GHz 800 MHz
    X7800 65 nm 4MB L2 2.6 GHz 800 MHz
    X6800 65 nm 4MB L2 2.93 GHz 1066 MHz
    Q6700 65 nm 8MB L2¹ 2.66 GHz 1066 MHz
    Q6600 65 nm 8MB L2¹ 2.40 GHz 1066 MHz
    E6850 65 nm 4MB L2 3 GHz 1333 MHz
    E6750 65 nm 4MB L2 2.66 GHz 1333 MHz
    E6700 65 nm 4MB L2 2.66 GHz 1066 MHz
    E6600 65 nm 4MB L2 2.40 GHz 1066 MHz
    E6550 65 nm 4MB L2 2.33 GHz 1333 MHz
    E6540 65 nm 4MB L2 2.33 GHz 1333 MHz
    E6420 65 nm 4MB L2 2.13 GHz 1066 MHz
    E6400 65 nm 2MB L2 2.13 GHz 1066 MHz
    E6320 65 nm 4MB L2 1.86 GHz 1066 MHz
    E6300 65 nm 2MB L2 1.86 GHz 1066 MHz
    E4500 65 nm 2MB L2 2.2 GHz 800 MHz
    E4400 65 nm 2MB L2 2.00 GHz 800 MHz
    E4300 65 nm 2MB L2 1.80 GHz 800 MHz
    E2180 65 nm 1MB L2 2.00 GHz 800 MHz
    E2160 65 nm 1MB L2 1.80 GHz 800 MHz
    E2140 65 nm 1MB L2 1.60 GHz 800 MHz



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi epsis -- 7 Eylül 2007; 8:02:41 >




  • şu anki piyasada reklamsız en büyük firmalar bile ilerleme katedemez..reklam en büyük şartt...

    quote:

    Orjinalden alıntı: epsis

    her yıl intel seminerlerine gidiyoruz yılda 2 kez. ya amd ? geçenlerde gigabyte a sponsor olmuşta platformlarını tanıttı üstün körü. (gigabyte sponsoru unuttu tabi bol bol kendi reklamını ve intel platformlarını tanıttı)

    neyse diyeceğim işletme politikası yalnış amd nin. reklam ve reklam ve reklama ihtiyacı var. athlondan götürdüğü parayı biraz globalleşmeye harcasaydı, çok büyük işler yapabilirdi finansal olarak.

    sonuç bu durum beni bağlıyomu hayır :) en azından intel gibi reklam paralarını şişirme cpu lardan almıyor son kullanıcı üzerinden.

    bu nedir ya kardeşim ? desktop cpu
    QX6850 65 nm 8MB L2 3 GHz 1333 MHz
    QX6800 65 nm 8MB L2 2.93 GHz 1066 MHz
    QX6700 65 nm 8MB L2 2.66 GHz 1066 MHz
    X7900 65 nm 4MB L2 2.8 GHz 800 MHz
    X7800 65 nm 4MB L2 2.6 GHz 800 MHz
    X6800 65 nm 4MB L2 2.93 GHz 1066 MHz
    Q6700 65 nm 8MB L2¹ 2.66 GHz 1066 MHz
    Q6600 65 nm 8MB L2¹ 2.40 GHz 1066 MHz
    E6850 65 nm 4MB L2 3 GHz 1333 MHz
    E6750 65 nm 4MB L2 2.66 GHz 1333 MHz
    E6700 65 nm 4MB L2 2.66 GHz 1066 MHz
    E6600 65 nm 4MB L2 2.40 GHz 1066 MHz
    E6550 65 nm 4MB L2 2.33 GHz 1333 MHz
    E6540 65 nm 4MB L2 2.33 GHz 1333 MHz
    E6420 65 nm 4MB L2 2.13 GHz 1066 MHz
    E6400 65 nm 2MB L2 2.13 GHz 1066 MHz
    E6320 65 nm 4MB L2 1.86 GHz 1066 MHz
    E6300 65 nm 2MB L2 1.86 GHz 1066 MHz
    E4500 65 nm 2MB L2 2.2 GHz 800 MHz
    E4400 65 nm 2MB L2 2.00 GHz 800 MHz
    E4300 65 nm 2MB L2 1.80 GHz 800 MHz
    E2180 65 nm 1MB L2 2.00 GHz 800 MHz
    E2160 65 nm 1MB L2 1.80 GHz 800 MHz
    E2140 65 nm 1MB L2 1.60 GHz 800 MHz





  • Konuşmak istemiyoruz, icraat istiyoruz
  • Durmak yok Amd Yola Devam
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.