Şimdi Ara

UMPC platformunda hareketlilik sürüyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
1.191
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Geçtiğimiz günlerde sizlere Samsung'un 3 yeni UMPC duyurduğu haberini vermiştik. Gün geçtikçe daha çok tanınan ve yayılan UMPC( Ultra Mobile Personal Computer) platformuna firmaların da bakış açısı değişerek bu pazara yönelik ürünler çıkarmaya başlıyorlar. Bu haberimizde isimleri fazla duyulmamış 2 firmanın UMPC ürünlerine bakacağız. İlk ürün Japon kökenli KOHJINSHA firmasının 7" 'lik KOHJINSH UMPC SA1F00 modeli.

    (resimler ocworkbench.com'dan alınmıştır)

    Sadece 990gr ağırlığındaki SA1F00, diğer bir çok UMPC'nin aksine AMD'nin Geode LX800 işlemcisini kullanıyor. Bir çok standart dizüstü bilgisayar gibi SA1F00'ın da SO-DIMM tipinde 512MB bellek ve 2.5" 'lik sabit diki bulunmata. Ekranı da 7" 'lik arkadan aydınlatmalı dokunmatik TFT LCD. Üründe bağlantı portları olarak 1394 firewire, USB 2.0, ethernet kartı, 802.11b/g kablosuz ağ kartı, bluetooth bulunuyor. Bunlara ek olarak ise Memory Stick/ SD / MMC ve CF kartları okuyabilen bir kart okuyucu da yer alıyor. D-SUB çıkışı ile de, ürünü LCD TV'lere bağlamak mümkün. Ayrıca ekleyeceğiniz bir GPS modülüyle, aracınızda veya gezilerinizde, kısacası her türlü ortamda konumunuzu rahatlıkla görüp gitmek istediğiniz yeri seçebiliyorsunuz.

    (resimler ocworkbench.com'dan alınmıştır)

    İşletim sistemi olarak Windows XP Home Edition SP2 kullanan ürünün işlemci hızı 498MHz, bellek boyutu ise 504MB gözüküyor. Ortada olmayan 8MB belleğin ekran kartı için ayrıldığını tahmin etmek zor değil. Cihazın pil ömrü ise 4.5 saat olarak belirtiliyor. Ürün katlanabilir yapıda olduğundan, görünüş itibarı ile mini bir dizüstü bilgisayarı anımsatıyor. Alt tarafta bulunan klavyesi rahat ve kullanışlı. Ekran dokunmatik olduğundan, kalemi işaretçi olarak kullanabilir, ya da aynı işi ekranın solundaki düğmelerle de yapabilirsiniz. Ayrıca SA1F00'ı bir not defteri gibi katlayıp, ekran üzerine notlar alabilmeniz de mümkün. OCW tarafından incelenen ürünün multimedya performansı ise gayet iyi bulunmuş. Divx videolar oynatırken herhangi bir takılma veya başka bir problem ile karşılaşılmamış.

    (resimler ocworkbench.com'dan alınmıştır)

    Haberimizde değineceğimiz ikinci UMPC ise Koreli Raon Digital firmasının Everun modeli. Yapı itibarı ile iri bir PDA'yı hatırlatan ürün gayet güçlü bir donanıma sahip. İşlemci olarak 600 MHz hızındaki AMD Geode LX900 kullanıyor. Depolama olarak 60GB'lık Solid State Disk kullanılmış. Kaç MB belleği bulunduğu hakkında ise bir bilgi yok. 4.8" 'lik TFT LCD ekranı olan ürün, otomatik çevirme sayesinde cihazı dik yada yatay pozisyonda tutarsanız bile ekran düz olarak gözüküyor. Sonuç olarak rahat bir kullanım imkanına sahip oluyorsunuz. Üründe ayrıca QWERTY tuş takımı ve optik fare de bulunuyor. Yine ilk modelde gördüğümüz 802.11b/g, bluetooth gibi özellekler bu UMPC'de de mevcut. Ayrıca Singapur, Hong Kong veya Amerikada yaşıyorsanız, ayrıca alınabilecek HSDPA ağ modülü sayesinde 3.6Mbits hıza kadar internette gezebilmeniz mümkün.

    (resimler ocworkbench.com'dan alınmıştır)

    Evet yanlış okumadınız :), Everun'da optik dokunmalı bir fare var. Sistemin işleyişi ise oldukça basit. Resimde görünen optik gözün üstünde parmağınızı oynatıyorsunuz, ve lens parmağınızın hareketlerine göre fareyi hareket ettiriyor. Hareketin yanında, normal bir farenin sunduğu kaydırma, yakınlaştıma, sayfa kaydırma fonksiyonları da bulunmakta. Yön tuşları da pozisyonu ve yapısı itibarı ile oyunlarda büyük kolaylık sağlıyor.

    600MHz hızındaki işlemcisiyle oldukça yüksek işlem gücü sunan ürün, pili ile beraber sadece 500gr ağırlığındayken, 7 saatlik oldukça iyi bir pil ömrü sunuyor. Bu değer standat pil ile elde edilen değer. Büyük kapasiteli pil ile kullanım süresini 12 saate çıkarmak mümkün. Daha detaylı bilgi için;








  • Raon Digital Everun özellikleriyle gerçekten dikkate alınması gereken bir cihaz bence, ayrıca batarya süresi bakımından da dünyanın en uzun ömürlü UMPC'si olma özelliğini taşıyor. Aygıtı merak edenler daha başka detaylı bilgiyehttp://www.raondigital.com/fnt_english/ev02.asp sayfasından da ulaşabilir.
  • 2 ürün de çok iyi özelliklere sahip. Özellikle Raon Digital'in pil ömrü mükemmel. Bu arada ilk defa UMPC'lerde AMD ismini duydum. Bir AMD kullanıcısı olarak AMD'nin de bu piyasada olması sevindirici haber.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.