Şimdi Ara

ışık nedir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
46
Cevap
0
Favori
8.328
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Daha önce açılan "siyah ışık olabilir mi?" sorusu ve burada tartışılanlar beni ışığın ne olduğuna dair bir yazı yazmaya yöneltti. Elimden geldiğince ve dilim döndüğünce burada size ışığı açıklamaya çalışacağım.

Hepimizin gördüğü, algıladığı ışık aslında bildiğimiz sıradan bir madde değil daha ziyade enrjidir. Burada enerjiden kastettiğim şu meşhur E=mc^2 formulundeki enrjidir. Işığın belirli bir kütlesi yoktur ancak enerjisinin ölçüsünde kütlesi hesaplanır ve buna göre var kabul edilir.

Yüz yıllar boyu insanlar ışığın "ne olduğunu" gördüklerinden daha ziyade nasıl bir şey olduğunu anlamaya çalışmışlar.Hatta antik Yunanda bazı filozoflar ışığın varlığını adeta reddercesine cisimleri görmemize sebep olan olayın gözümüzden cisimlere doğru yayılan bir "duyarga" olduğunu ve bu duyarganın eriştiği yerleri gördüğümüzü kabul etmişlerdir. Ancak bu görüş fazla tutunamamış, zamanla ışığın, ışık kaynaklarınca yayımlanan, cisimlere çarpıp onlardan bize doğru yansıyarak gözümüzce algılanan bir enerji türü olduğu kabul görmüştür. İlerleyen zamanlarda bu görüş iyice oturmuş ancak bu seferde ışığın nasıl bir yapıda olduğu tartışma konusu olmuştur.

Burada iki isimden bahsetmek lazım: Newton (hani şu lise fizik derslerinden bildiğimiz ingiliz amca) ve huygens. (hollandalıdır. Kendisi aynı zamanda saturn'un halkalarını keşfetmiştir.) Newton ışığı miskete benzer taneciklerden oluştuğunu öne sürüyordu. Buna karşılık huygens ise ışığın tanecik değil bir dalga yapısında olduğunu düşünüyordu. Şimdi bu iki görüşü karşılaştıralım:

Newton ışık parçacık yapısındadır diyordu çünkü:
    1. Işık doğrular boyunca yayılır
    2. Işık "tanecikleri" çok küçük oldukları için ışık hüzmeleri rahatlıkla birbirleri içinden geçebilir.
    3. soğurulma: ışık "tanecikleri" bir bilyenin kuma atılınca saplanması gibi soğurulur
    4. yansıma: ışık "tanecikleri" bir bilyenin sert bir zeminden sekmesi ibi yansır.

Huygens ise ışık dalga yapısındadır diyordu çünkü:
    1. bir feneri kartondaki küçük bir iğne deliğine tutar ve kartonun altında kalan yüzeye bakarsanız, altta kalan yüzeyde iğne deliğinden daha büyük bir ışık noktası görürsünüz. Bu olay tanecik yapısıyla açıklanamaz. Eğer tanecik yapısında olsaydı ışık noktasının boyutu yine iğne deliği kadar olması gerekirdi.
    2. Işık "dalgaları" da tıpkı tanecik yapısında olduğu gibi birbiri içinden geçebilir. Dalgalar farklı yönlerde ilerlerken birbiriyle karşılaşırsa iki topun çarpışması gibi yönleri değişmez, birbirleri içinden geçip yollarına devam ederler.
    3. Kırınım: Kırınım, bir dalganın derinliği değişen bir ortama geldiği zaman dalga boyunun ve hızının değişmesidir.Gerçekten de ışık çok yoğun ortamlara girdiği zaman hızı düşer, mesela boşluktaki hızı 300000 km/saniye iken camda bu hız yaklaşık 200000 km/saniye ye düşer. Bu hız değişmesinin sonucu eğer ışık bir yüzeye dik değil de bir açıyla gelirse ışığın yönü de değişecektir. (sinel yasasını hatırlayın). parçacık modeli de kırınımı bir noktaya kadar açıklayabilse de ışığın başka bir ortama girdiğinde hızındaki düşüşü açıklayamaz.
    4. Dalgalar bir ortamdan diğerine geçerken aynı zamanda bir kısmı yansır. Bu olay ışıkta da görülür. Camdan baktığımızda kendimizi de biraz görürüz öyle değil mi?

Bu örnekleri daha da sıralayabiliriz. Ancak kısa keseceğim.

Teknoloji ilerledikçe savaş daha da alevledi. Sir Young'ın çift yarık deneyi ibrenin ışığın dalga modeline kaymasına sebep oldu.

Peki neydi bu deney? Bilmeyenler için anlatalım:

Şekil üzerinden anlatayım. Uzakça mesafeye konmuş bir ışık kaynağından yayımlanan ışık dalgaları az önceki örnekte verdiğim gibi çok küçük bir yarıktan geçince kırılır ve her yöne yayılan dalga biçimini alır. Daha sonra bunun hemen önüne bir birine çok yakın iki yarık buluna bir levha koyarsanız ilginç bir şekilde ışık yine kırılacak ve bu sefer sanki iki dalga kaynağı varmış gibi iki farklı dalga oluşacaktır. Bu dalgaların önüne bir levha koyarsak levhada aydınlık ve karanlık bölgeler oluşacaktır. İşte bu çift yarık deneyidir, ve ışığın tanecik modeliyle açıklanamaz.

Ne var ki her şey daha bitmemişti. Fizikte çok önemli bir yeri olan Hertz'in fotoelektrik etkiyi bulması kafaları daha da karıştırdı.

Buna göre ışık bir metal yüzeye çarptığında oradaki elektronları koparıyor, ve bir elektrik akımı oluşturuyordu.(bildiğimiz güneş pilleri) Bunun dalga modeliyle açıklanması imkansız gözüküyordu.

Bu arada tarihinden emin olamasam da compton olayı da burada çok önemlidir. Buna göre bir foton bir elektrona çarpıyor, ve hem fotonun hem de elektronun yönü değişiyordu. (compton bu keşfiyle 1927'de nobel kazandı.)

Tüm bu tartışmalara noktayı koyan kişi einstein oldu. Einstein ışığın hem dalga hem de parçacık özelliği taşıdığını gösterdi. Bunu fotoelektrik olayı açıklayarak yaptı. Einstein şunu farketmişti: Eğer ışık sadece parçacık yapısında olsaydıışığın şiddetini arttırmakla çıkan elektronların "enerjisi" de daha yüksek olmalıydı. Ama böyle olmadı. Ancak ışığın rengi mora kaydıkça çıkan elektronlar daha yüksek enerjili oluyordu. Buradan hareketle einstein ışığın hem dalga hem de parçacık yapısı olan bir enerji türü olduğunu keşfetti. Işığın "dalga paketleriyle" yayıldığını açıkladı. Ve bunları "kuanta" (yani temel yapı) olarak nitelendirip bu kuantalara FOTON adını verdi. Her ne kadar biz einstein'ı görelilik kuramıyla da tanısak da einstein tek nobelini fotoelektrik etkiyi açıklamasıyla aldı.

Son bir not olarak da şunu söyliyeyim ilginç bir ironi hikayesidir ki einstein kuanta kavramını ortaya atarak hiç bir zaman kabul etmeyeceği kuantum fiziğinin de temellerini atmış oldu. Kuantum fiziğine karşı oluşunu da şu sözüyle anlatır: "Ben tanrının zar atacağına inanmıyorum"

Yakında günümüzde ışığın yapısını anlatan görüşü anlatacağım postta görüşmek üzere.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi doans1 -- 25 Ağustos 2007; 21:23:45 >

• aklıma her zaman şu soru takılmıştır:

Cisim hızlandıkça madde enerji olur.Peki ışık kuarkların tek bir çizgi halini almış formu mudur?

Orjinalden alıntı: OğuzhanAhan

aklıma her zaman şu soru takılmıştır:

Cisim hızlandıkça madde enerji olur.Peki ışık kuarkların tek bir çizgi halini almış formu mudur?

Okuduğum kitaplarda ve derslerde (ki rölativite dersi de aldım) dediğin gibi cismin hızlandıkça enerjiye dönüşmesine dair birşeye hiç rastlamadım (bir filmde geçiyordu sadece amcalar karadeliğe düşerlerse neon ışıklarına(?) dönüşeceklerini iddia ediyorlardır). O yüzden ilk cümlenin yanlış olduğunu düşünüyorum. Ama sağlam bir kaynağı referans gösterirsen o an hatamı düzelttiğin için müteşekkir olurum.

Gelelim soruna. Kuarklar bildiğimiz maddenin büyük çoğunluğunu oluşturan temel yapıtaşlarıdır. Ancak yazı da belirttiğim gbi ışık madde değil "enerji"dir. Madde ve enerji birbirine dönüşebildiği gibi fotonlar da maddeye dönüşebildikleri biliniyor. (gama ışımasının bir kütle ile kütle-çekim etkileşmesine girip bir elektrona ve bir pozitrona (+ yüklü elektron,kütlesi bildiğimiz elektronla aynı ancak yükü zıt. Yani elektronun anti-parçacığı) deneylerle gözlenmiştir.) Bunun yanında bir cismi ışık hızına çıkaramasan da yakın hızlara çıkardığın zaman gözleyeceğin olay, boyunun uzadığı ve zamanın onun için daha yavaş olacağıdır. Burada cismin ışığa dönüşeceğine dair hiç bir ibare yok. Ancak şurası muhakkaktır ki bir cismi anti-parçacığıyla etkileştirisen (yani çarpıştırırsan) iki madde de tamamiyle yok olur ve ortaya salt enerji çıkar.

• ışık hakkında takılan bir soru, hazır burda bu konu açılmışken..

Işık demetleri fotonlardan olşur bunu biliyoruz peki bu fotonlar yayılırken sürtünme etkisiyle yavaşlama görülürmü acaba?(tabi sürtünmeli bir ortamda)

Orjinalden alıntı: JanbO

ışık hakkında takılan bir soru, hazır burda bu konu açılmışken..

Işık demetleri fotonlardan olşur bunu biliyoruz peki bu fotonlar yayılırken sürtünme etkisiyle yavaşlama görülürmü acaba?(tabi sürtünmeli bir ortamda)

yavaslamayı bilmiyorum da dönüşüm gösterdigini okumustum.. big bang de ortaya cıkan fotonlar degisime ugrayarak cosmic micro dalgaları meydana getiriyodu sanırım.. hani şu bazen duydugumuz dıııııııı sesi =)

ben de bişey soruyum mesela ısık yogun bi ortama girince yavaslıyo.. peki daha sonra az yogun bi ortama gecince nasıl hızlanıyo? bu hızlanma sekli ivmelenme mi yoksa direk eski ısık hızına kavusma seklinde mi oluyo? hızlanırken kutlesi olmadıgı icin enerji de kaybetmiyo sanırım??
  • mantıken sürtünme kuvvetine maruz kalması gerekir ama çok hızlı (3.10^8m/sn) olduğu için sürtünme hesabı yoksayabiliriz...yada sürtünme hesabı için kütle gerekli olduğundan ve fotonun belirli bir kütlesi olmadığı içinde sürtünme yok diyebiliriz
    2. yazdığım daha mantıklı bir cevap bence...

Orjinalden alıntı: DiMarzio

mantıken sürtünme kuvvetine maruz kalması gerekir ama çok hızlı (3.10^8m/sn) olduğu için sürtünme hesabı yoksayabiliriz...yada sürtünme hesabı için kütle gerekli olduğundan ve fotonun belirli bir kütlesi olmadığı içinde sürtünme yok diyebiliriz
    2. yazdığım daha mantıklı bir cevap bence...

aslında surtunme kutleden cok basıncla ilgili.. simdi kutlesi yok ama kutle cekiminden etkileniyo.. peki üzerimize dusen ısık uzerimizde bi basınca neden oluyo mu? eger basınca neden oluyosan surtunmeden de etkilenebilir pekala
    Daha Fazla Göster
  • quote:

ışık hakkında takılan bir soru, hazır burda bu konu açılmışken..

Buna şimdilik kısaca hayır diyeceğim kısa da bir açıklama yapayım, bu soruya da ikinci postumda çok ayrıntılı olarak cevap vereceğim

Bildiğimiz maddeye bir sürtünme kuvveti uygularsak ters yönde bir ivme kazanır ve bunun sonucunda hızındaki düşüş bir zamana yayılır. Bu sürtünmeli yüzey yeteri kadar uzunsa cisim durur. Değilse bile sürtünmeli yüzeyin son noktasında hızı neyse tekrar sürtünmesiz yüzeye geçtiğinde o hızla yoluna devam eder.

Ama ışık söz konusuysa olaylar hiç de alışık olduğumuz gibi gelişmez. Işığın hızını ancak yoğun ortamlar düşürebilir. Işığın boşluktaki hızı, havadaki hızı, cam içindeki hızı, su içindeki hızı hep farklıdır. Ancak sürtünmeli yüzeyde giden cismin aksine bu yavaşlama bir süreç değil anlık bir olaydır. Işık ortamını değiştirdiği anda hızı değişir. Hava ortamından cam ortamına geçtiği anda hızı anında düşer. Ve cam içinde de (buraya dikkat) sabittir. Sürtünmeli yüzeyde cismin hızı an be an düşüyordu hatırlarsanız. Ve gene dikkat cam yüzeyinden hava yüzeyine geçtiği anda hızı terar eski haline döner. Bunu normal madde yapamaz. Yani özetle ışık için sürtünme diye bir şey yoktur. ama hızında ortamın etkisi vardır.

Dip not : "bu nasıl olur kardeşim böyle saçmalık" diyen olursa ışığın dalga yapısı derim. Dalgaların özellikleri için lise son sınıf fizik kitaplarını öneririm. Orada ilk ünite su dalgalarının yapısıdır ve konuyla ilgili ayrıntılı bilgiyi oradan edinebilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi doans1 -- 26 Ağustos 2007; 0:50:02 >

• quote:

aslında surtunme kutleden cok basıncla ilgili.. simdi kutlesi yok ama kutle cekiminden etkileniyo.. peki üzerimize dusen ısık uzerimizde bi basınca neden oluyo mu? eger basınca neden oluyosan surtunmeden de etkilenebilir pekala

ışığın kütlesi yoksa....
     ışık nedir?

ışık nedir?
     ışık nedir?
    />
     ışık nedir?
     ışık nedir?
     ışık nedir?

quote:

Buna şimdilik kısaca hayır diyeceğim kısa da bir açıklama yapayım, bu soruya da ikinci postumda çok ayrıntılı olarak cevap vereceğim

Bildiğimiz maddeye bir sürtünme kuvveti uygularsak ters yönde bir ivme kazanır ve bunun sonucunda hızındaki düşüş bir zamana yayılır. Bu sürtünmeli yüzey yeteri kadar uzunsa cisim durur. Değilse bile sürtünmeli yüzeyin son noktasında hızı neyse tekrar sürtünmesiz yüzeye geçtiğinde o hızla yoluna devam eder.

Ama ışık söz konusuysa olaylar hiç de alışık olduğumuz gibi gelişmez. Işığın hızını ancak yoğun ortamlar düşürebilir. Işığın boşluktaki hızı, havadaki hızı, cam içindeki hızı, su içindeki hızı hep farklıdır. Ancak sürtünmeli yüzeyde giden cismin aksine bu yavaşlama bir süreç değil anlık bir olaydır. Işık ortamını değiştirdiği anda hızı değişir. Hava ortamından cam ortamına geçtiği anda hızı anında düşer. Ve cam içinde de (buraya dikkat) sabittir. Sürtünmeli yüzeyde cismin hızı an be an düşüyordu hatırlarsanız. Ve gene dikkat cam yüzeyinden hava yüzeyine geçtiği anda hızı terar eski haline döner. Bunu normal madde yapamaz. Yani özetle ışık için sürtünme diye bir şey yoktur. ama hızında ortamın etkisi vardır.

açıkcası pek tatmin olmadım..sonuç olarak sadece az yoğun ortamdan çok yoğun ortama girince içindeykenmi yavaşlıyo?
    peki hava sürtünmesi bu yavaşlamaya etkisi nedir..veya herhangi bir ortamın sürtünmesinin....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Auratune -- 26 Ağustos 2007; 1:03:06 >

• ışığın kütlesi vardır..kanıtlandı bu!

kim kanıtlamıs bi kaynak göster de cahil cahil konusmayalım

Orjinalden alıntı: desci

Evet çok ilginç geldiğinin farkındayım ama ışığın kütlesi yoktur. Ancak (biraz matematiksel olacağı için özür dilerim) şöyle bir yaklaşım vardır.

Şimdi şu formulu hepimiz biliyoruz: E=mc^2
    Bunun yanında ışığın enerjisini veren şöyle bir formul vardır: E = hf (h planck sabiti denilen bir sabittir değeri de 6.6x10^-34tür. f de ışığın frekansı yani bir saniyede kaç defa dalgalandığıdır.)

Şimdi bu iki formulu birleştirisek: mc^2=hf

Buradan da m = hf/c^2 gibi bir fiade elde ederiz. yani ışığın bir nevi kütlesini bulmuş olduk.

Biliyorum çok anlamsız geliyor. Ama amacım sadece ışığın bir kütlesinin olmadığı ancak bir kabulun yapılabileceğini göstermekti. Işığın nasıl oluyor da ütle çekiminden etkilendiği aslen einstein'ın genel görelilik kuramında gizli diye bir ip ucu vereyim..

• tamam ışığın kütlesi olmasın..yoktur.peki bu nasıl döner ışıkla?

tamam ışığın kütlesi olmasın..yoktur.peki bu nasıl döner ışıkla?

onun nasıl dondugunu bilmem.. daha dogrusu dondugunu bilmiyoruz resim onlar.. sen bunları gec de bilimsel makalelerden ornek ver. hangi bilim adamı kantılamıs ısıgın kutlesinin var oldugunu..

hf=mc^2 ornegine gelince planckl sabiti de bir kabullenme degil mi? öyleyse kutlesinin var oldugu da sadece bi kabullenme olur..

Amacım emin olun sizi formullere boğmak değil ama şu anlık buna mecburum umarım daha basit bir açıklamasını birileri yapar.

Bahsettiğin cihazda ışığın yarattığı dönme etkisinin sebebi şudur:
    Az önce ışık için bir kütle yaklaşımı yapmıştım onu tekrar ediyorum:

m = hf/c^2

Şimdi yine lise fiziğinden bir cismin momentumunun P = mV olduğunu da biliyoruz (V burada cismin hızı)

şimdi ışığın hızının c olduğunu bildiğimize göre V = c alırsak

P = mV = mc = (burada m için az önceki ifadeyi yazıyorum) = (hf/c^2)xc (buradan da paydadaki ^2 gider) = hf/c kalır.

Yani bu şu demek. Işığın kütleden tamamen bağımsız bir momentumu vardır. Bu momentum sayesinde oradaki çarkı döndürür. Işık ne kadar mora yakınsa hatta morötesi ışıksa (UV dediğimiz ışıklar, ondan ötesi X ışınları hatta ondan da ötesi gama ışınları) çarkı daha hızlı döndürür.

Ve eklemek istediğim bir şey daha ışık için sürtünme diye bir şey yoktur. Sadece ortam değişikliklerinden dolayı hızında bir değişim vardır. Işık ortam değiştirirken yavaşlar da, hızlanır da.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi doans1 -- 26 Ağustos 2007; 1:13:04 >

• bulursam bir video gostercem..

http://www.youtube.com/watch?v=6Zd70sOcYOQ

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Auratune -- 26 Ağustos 2007; 1:14:07 >

bulursam bir video gostercem..

video deil makale rica ediyorum senden..

doans1 fizik mi okuyosun sen?

Orjinalden alıntı: doans1

quote:

Amacım emin olun sizi formullere boğmak değil ama şu anlık buna mecburum umarım daha basit bir açıklamasını birileri yapar.

Bahsettiğin cihazda ışığın yarattığı dönme etkisinin sebebi şudur:
    Az önce ışık için bir kütle yaklaşımı yapmıştım onu tekrar ediyorum:

m = hf/c^2

Şimdi yine lise fiziğinden bir cismin momentumunun P = mV olduğunu da biliyoruz (V burada cismin hızı)

şimdi ışığın hızının c olduğunu bildiğimize göre V = c alırsak

P = mV = mc = (burada m için az önceki ifadeyi yazıyorum) = (hf/c^2)xc (buradan da paydadaki ^2 gider) = hf/c kalır.

Yani bu şu demek. Işığın kütleden tamamen bağımsız bir momentumu vardır. Bu momentum sayesinde oradaki çarkı döndürür. Işık ne kadar mora yakınsa hatta morötesi ışıksa (UV dediğimiz ışıklar, ondan ötesi X ışınları hatta ondan da ötesi gama ışınları) çarkı daha hızlı döndürür.

Ve eklemek istediğim bir şey daha ışık için sürtünme diye bir şey yoktur. Sadece ortam değişikliklerinden dolayı hızında bir değişim vardır. Işık ortam değiştirirken yavaşlar da, hızlanır da.

kütlesi olmadığına ikna olmustum..ama nasıl döndüğünü tam olarak kafam almamıştı..şimdi biraz daha anlıyorum.saol

• quote:

Çok güzel bir video... Bunun dışında sizle paylaşabileceğim yakın zamanda bilim ve teknik dergisinde okuduğuma göre nasa ışığın momentumu sonucu oluşan itme kuvvetiyle çalışan bir uzay yelkenlisi tasarlıyor. Gerçi yelkenliden ziyade paraşüt benziyor bu yapı. Amaç paraşüt benzeri yelkende olabildiğince çok ışık toplayarak uzay gemisinin tıpkı bu videodan çarkı döndüren etkiyle ittirilmesi...

quote:

video deil makale rica ediyorum senden..

kütlesi olmadığına ikna olduğumu söylemişti.(Kanıtlandı biraz ukelaca bir laf oldu, gecein bu saatinde mazur görülür umarım).bunun için makaleye ihtiyac yok sanırım gayet açık.. @doans1 açıkladı zaten.

Ben fizik mezunuyum ve zaten bilim adamı sayılırım :) yakında da kendi projelerim başlıyacağım...
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.