Şimdi Ara

Çağımızın 'bizim pek bilmediğimiz' hastalığı: Blumia

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
7.625
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Blumia nedir? Nasıl ortaya çıkar? Kimler bu hastalığa yakalanır? Neden yakalanılır? Tedavisi var mıdır?

    Ve En önemlisi: Neden kimse bu hastalığı bilmiyor?


    Umarım (iyi manada) kimse öğrenmez. Öğrenmek zorunda kalmak, önce şaşırmak, küçümsemek, önemli olmadığını düşünmek...

    Sonra hiçte düşünüldüğü gibi önemsiz ve küçük olmadığını, tedavisinin hiç basit olmadığını farketmek. Beraberinde getirdiği stress, melankoli, kötümserlikle ve diğer sorunlarla mücadele etmek.

    Şimdi isterseniz Blumia'nın ne olduğunu doktorlardan dinleyelim

    Blumia, bir çeşit psikolojik yeme bozukluğudur. Blumia, aşırı dozda yemek yeme işlemi sonrasında, uygun ve sağlıklı olmayan kilo kontrolü yöntemlerinin uygulanması şeklinde tanımlanabilir. Özellikle kusma, aşırı derecede diüretik ve laksetiflerin kullanımı ve çok zorlayıcı egzersizler yapılması blumia vakalarında en sık rastlanan kilo kontrolü yöntemlerindendir. Vücut şekli ve kilo ile ilgili aşırı derecede takıntılı olmak, normal kiloda olunmasına rağmen kişinin kendisini kilolu hissetmesi blumianın en belirgin özelliklerindendir. Blumia rahatsızlığı yaşayan bir kişi normalde pekçok insanın yiyebileceği miktarın çok daha fazlasını tüketir. Bu aşırı yeme şekli aslında kişinin aç olmasıyla ilgili değildir. Bu yeme bozukluğu tamamen kişinin içinde bulunduğu depresyon, stress ve vücudunu beğenmeme takıntısıyla ilgilidir. Blumia sorunu yaşayan bir kişi aşırı dozda yeme süresi içinde kontrolünü kaybeder ve ne bulursa yer. Bu yeme işleminin ardından çok kısa süreli bir sakinleşme dönemi yaşar. Bundan sonra da kilo alma korkusu ile ciddi bir pişmanlık, üzüntü ve hatta kendinden iğrenme duygusu yaşar. En sonunda da tüm yediklerini sağlıklı olmayan yöntelerle boşaltır.

    Blumia ilk kez 1980li yıllarda bir yeme bozukluğu olarak adlandırılmıştır. Blumia problemi yaşayan kişiler son derece normal görünürler, bunların çoğu normal kiloda olup az bir kısmının ise kilo fazlası vardır. bir kişin blumia problemi yaşayıp yaşamadığını anlamak oldukça zordur. Çünkü bu aşırı yeme ve boşaltım işlemleri gizli yapılır. Bu kişiler blumia sorunu yaşadıklarını daima inkar ederler. Böyle bir kişi tek seferde en az 2000 kalori olmak üzere 5000-6000 kalorilere varan miktarlarda aşırı dozda yiyecek tüketebilirler ve bu yiyeceklerin çoğu tatlılar, dondurmalar ve fast food türü ürünlerdir. Ne yazık ki kişi bir günde birkaç kez bu aşırı yeme işlemini tekrarlar.

    Eğer ailenizde blumia problemi olan bir kişi varsa bilinizki çok ciddi derecede yardıma ihtiyacı vardır. Bu knuda siz onu yeme bozukluğu uzmanına gitmeye ikna etmelisiniz.Tabi bu arada size karsi çıkacaktır. Ancak bir uzman bu problemi çözümleyebilir.

    Blumianın tam olarak neden kaynaklandığına ilişkin bir bilgi bulunmamakla beraber, uzmanlar kişinin vücudundan memnun olmamasını, sürekli beden ölçüsü ve şekliyle ilgilenmesinin ve şişmanlama korkusunun blumiaya neden olabileceği görüşündedirler. Ayrıca bu konuda sorunlu aile geçmişi olanların, genetik yapısı uygun olanların ve beyin kimyasallarında bazı problem olanların da blumia problemi ile karşılaşabileceklerine dair bilgiler mevcuttur.

    Tıbbı Komplikasyonlar

    1- diş mineleri sürekli tekrarlanan mide asidine maruz kaldığı için yıpranır
    2- diş çürükleri ile birlikte sıcak ve soğuk besinlere karşı aşırı hassasiyet oluşur
    3- tekrarlayan kusmadan dolayı salgı bezlerinde şişlik ve ağrılar oluşur.
    4- mide ülseri
    5- mide fıtığı
    6- bağırsak fonksiyonları ve boşaltım problemleri
    7- elektrolit dengesizliği
    8- su kaybı
    9- düzensiz kalp atışı ve ileri deredeki vakalarda kalp krizi riski
    10- libido azalması ve cinsel isteksizlik
    11- intahara eğilimli hale gelmek
    Belirtileri

    - kontrol edilemeyen zamansız ve aşırı miktarda yeme problemi
    - aşırı yemenin ardından kusma veya ilaç kullanımı ile veya aşırı egzersiz yaparak yenilenlerin kilo yapmamsını sağlama çabası
    - yemeklerden hemen sonra banyoya gitme
    - depresyon ve kontrolünü kaybetme duygusu
    - boyundaki salgı bezlerinde şişlik
    - regl düzensizlikleri
    - ağız içi ve diş problemleri
    - boğaz ağrısı
    - konsantrasyon kaybı
    - kabızlık ve hazımsızlık
    - aşırı halsizlik
    Blumia ile ilgili olarak vücudun ön planda olduğu meslekleri icra edenler risk grubu içindedirler. Özellikle mankenler, fotomodeller, dansçılar, jimnastikçiler ve balerinler gibi. İstatistiki bilgilere göre lise ve üniversite öğrencisi bayanların %10'u blumia problemi ile karşı karşıyadırlar. Blumia problemi olanların %10'u erkektir. Bu kişilerin %10'u şideetli açlık, kalp problemleri, çeşitli ciddi komplikasyonlar ya da intihar dolayısıyle ölmektedirler. Her ne olursa olsun uzmanlar doğru zamanda ve doğru müdahale edilerek blumianın tedavi edilebileceğini belirtmektedirler.

    Şimdi de hastalarından yani birinci ağızdan dinleyelim

    Lanettir. Önceleri yediklerinizden pişmanlık duyar, kendinizi kusturursunuz. Bu şekilde iyi bir b.k yediğinizi sanıp bir süre devam ederek, zayıflarsınız. Fakat gittikçe iş kontrolden çıkar. Mide artık hiçbir şeyi kabul etmemeye başlar. İçtiğiniz suyu bile kusmak zorunda kalırsınız. Hayat artık kendi elinizle yarattığınız kabustur tebrikler. Ayağa kalkamazsınız, başınız döner. Nefes alırken bile yorulur, 100 yaprak harita metodu bile taşıyacak gücü bulamazsınız kendinizde. Çocuk reyonundan alışveriş edebilirsiniz, utanç vericidir. Yüzüstü yatamazsınız, kemikleriniz kendi etinize batar. Tüm bunlara rağmen, bu illetten kurtulmak isteseniz bile, "aman bir kilo bile alırsam ya" diye kendi aptallığınızla savaşırsınız. Günde 10 kere tartılırsınız. Tek kelimeyle hastasınız.

    Bense 2,5 yıldır anoreksiya nevroza hastasıydım. Eğer anoreksikseniz sofrada asla yemek yiyemezsiniz. Ailenizi yemek yediğinize inandırmanın çeşitli yollarını bulursunuz. Genelde de 'blumia' yani 'kusma hastalığı' sonrasında 'anoreksiya'ya yakalanırsınız. Hızla kilo verdiğiniz halde hâlâ çok kilolu olduğunuzu düşünürsünüz. Saçlarınız dökülür, adetiniz düzensizleşir, gözlerinizin altı çöker, diş eti problemleriniz başlar. Polis kontrollerinde eroin kullanan kişi olarak damga yersiniz. Hatta bazen nezarete alındığınız bile olur! Cildiniz bozulur. Her şey midenizi bulandırır. Yatağın altına depoladığınız ve yemediğiniz yiyecekleri gören anneniz üzüntüden ağlama krizleri geçirir. Asla bir doktora görünmek istemezsiniz çünkü sizi şişmanlatacağını düşünürsünüz. En önemlisi de, hasta olduğunuzu kabul etmezsiniz. Böbrek yetmezliği ve mide kanamalarına yol açan hastalığınız sizi zayıflattığı için bu da size nimet gibi gelir. Sürekli mide ağrısı çekersiniz. Her sabah kusarsınız. Ta ki bir gün bayılıp hastaneye kaldırıldığınızda gerçek kafanıza dank eder. Ölmek üzeresinizdir! Ben bunları yaşadım. Boyum 1.78. Ağır anoreksiya teşhisi ile hastaneye kaldırıldığımda 41 kiloydum. Bir yıldır psikolojik tedavi görüyorum. Şu anda 50 kiloyum. Doktorum 5 kilo daha almamın doğru olacağını düşünüyor.

    Laksatif kullanan bir blumia hastasıysanız... 1) Üç ayda 16 kilo alarak rekor kırarsınız. 2) Size Somalili gözüyle bakılırken birden, "Kilo ver!" uyarısını almaya başlamak gururunuzu incitir. 3) Dışarı çıkmamaya başlarsınız. Çünkü çıkınca herkesin size bakıp, "Ne kadar şişman kız!" dediğini düşünürsünüz. 4) Sizden hoşlanan erkekleri geri çevirirsiniz çünkü malum, şişman olduğunuzu düşünürsünüz! 5) Tuğçe Kazaz, Selin Toktay gibi mankenlerle aynı hastalığı taşımaktan gurur duyarsınız. Ama onlar kilo almaz, siz alırsınız. Çünkü onlar kusan blumia hastasıdır. 6) itiraf.com'da içinde blumia geçen itirafları görünce yalnız olmadığınızı düşünüp kendinizi avutursunuz. 7) Çok sinirli olursunuz. Her zaman bağırıp çağırmaya hazırsınızdır. 8) Psikolojik destek almak istemezsiniz. Alırsanız daha da fazla kilo alacağınızı düşünürsünüz. 9) Çatlaklar almış başını gitmiştir. 10) Cinsel hayatınız da bitmiştir. Sevgilinizden uzaklaşırsınız. Ancak yine de sizi şişmanken de seviyor olması büyük destek olur. 11) Her pazartesi diyete başlayan kadınlar gibi her pazartesi hiçbir şey yememeye, tekrar anoreksik olmaya karar verirsiniz. Ama bu neredeyse imkansızdır çünkü yeme düzeniniz alt üst olmuştur. 12) Kilo vereceğiniz günlerin hayaliyle yaşarsınız.

    Blumia hastasıysanız... 1) Bütün gün aklınızda eve dönünce neler yiyeceğiniz olur. Surekli bunu planlarsınız. 2) Yemek için bir yere gittiğinizde, orada kalma sürenize ve tuvaletlerin uygun olup olmamasına göre ya deli gibi yersiniz ya da neredeyse aç kalkarsınız. 3) Çoğu zaman yemenizi durduramazsınız. Bir tencere makarnanın üstüne koskoca bir kap dondurma, sonra gofret, sonra yine makarna yiyebilirsiniz. Ardından da gidip bütün yediklerinizi çıkartırsınız! 4) Yemekleri yerken yanında deli gibi su içersiniz ki çıkarma işlemi kolay olsun. 5) İnce olmak sizin için inanılmaz bir takıntidir. Durmadan boy ve kilo kontrolü yaparsınız. 6) Insanlar nasıl bu kadar çok yiyip de ince kalabildiğinizi bir türlü anlayamaz. 7) Paranızın çoğu yemeğe gider. 8) Sırf yemek yiyip çıkartma nöbetlerinizden dolayı sevgilinizi bile ektiğiniz olur. 9) Mideniz aşırı büyür. Durmadan acıkırsınız. 10) Ne kadar denerseniz deneyin asla bu "alışkanlığı" bırakamazsınız. Fakat kelimenin tam anlamıyla da sürünürsünüz. 11) Bir yerden sonra artık istemdışı kusmaya başlarsınız. 12) Vücudunuz bu kusmalar sırasında çok tuz ve su kaybettiğinden başınız durmadan döner. 13) Hasta olduğunuzu asla kabul etmezsiniz. 14) Elinizin üstüne kendinizi kusturmaktan yaralar oluşur. Her sorana başka bir yalan uydurursunuz. 15) Ne zaman gırtlak kanseri olup yahut hastalanıp öleceğinizi çok merak edersiniz. 16) Yardım için kimseye gidemezsiniz çünkü o insanların sizi şişmanlatacağından korkarsınız.

    Üç ay öncesine kadar anoreksi ve blumia hastasıydım. Pek çok kez aileme ve arkadaşlarıma yediklerim konusunda yalan söylüyordum. (Bi keresinde tam 1 hafta hiçbir şey yememiştim!) Bir meyve bile yesem hemen tuvalete koşup çıkarıyordum. Yaptığım en iğrenç şey ise yediklerimi bir süre sonra ağzımdan çıkarmaktı. Bazı günler bunlar 2-3 torbayı buluyordu. Bu şekilde ağzımdan çıkardığım yiyecekleri çöpe atıyordum. 37 kiloya düştüğümde (tabii ben çok güzel göründüğümü düşünüyordum) ailem durumu anladı. Doktora gitmek zorunda kaldım. Birçok ilaç kullandıktan sonra 56 kiloya kadar çıktım. Fakat şu anda kendimden nefret ediyorum. Tekrar hasta olmak için dua ediyorum. Sanırım çok ciddi bir psikolojik tedavi görmem gerekiyor. Bu hastalığa yakalandığımdan beri hayatım cehennem gibi. Çok acı çekiyorum.


    Altı yıldır blumia hastasıyım. Aslında bu tam olarak hastalık da değil, psikolojik bir rahatsızlık. Tedavisi çok zor. Hatta imkansız. Defalarca hastaneye yatmama, giderek sağlığımın bozulmasına, ailemin üzülmesine rağmen vazgeçemiyorum. Bağımlılık gibi, kafayı daha ince olmaya, daha da zayıflamaya takıyorsunuz. Manken veya fotomodel olsam belki mantıklı bir sebebim olacak ama alakam yok. Artık yemek yiyemiyorum. Daha doğrusu, yediklerimi bir saat içinde çıkarmam gerekiyor. Yoksa kendimi balon gibi şişmiş, hiçbir şeye sığmıyor gibi hissediyorum. 36 beden giyiyorum. Kalıbı küçük bir 36 beden dar gelirse dünyam kararıyor. Günlerce yemek yemediğim oluyor. Sonra da bir oturuşta 4-5 tabak yemek yiyip ardından hepsini çıkarıyorum. Vitamin eksikliğinden dolayı birçok sağlık sorunum var. Ayrıca kansızlık ve düşük tansiyon yaptı. Ama yine de laf anlamıyorum. Kimseyi dinlemiyorum. Daha zayıf olmaya çalışıyorum. Fakat sağlığınız yerinde olmadıktan sonra güzelliğin anlamı olmuyor tabii.

    3 yaşına kadar blumia hastasıymışım. Annem glikozlu sular içirerek geçirebilmiş. Sonra çok kilo aldım. 17 yaşında 130 kiloyu bulmuştum. ÖSS senesi rejime girdim. 105 kiloya kadar düştüm ama daha fazla veremiyordum. O kadar yıldan sonra kusmaya yeniden başladım. 77 kiloya indim. 1 yıl kusarak aynı kiloda kaldım. Derken aşık oldum. Kız arkadaşım istediği için kusmayı bıraktım. 3-4 kilo aldım ama sorun etmedim çünkü mutluydum. Ondan ayrılınca depresyona girdim. 105 kiloya çıkınca yeniden kusmaya başladım. Şubat ayından bu yana 20 kilo verdim. 75'e düşünceye kadar da devam edeceğim. Durumumu bilenler blumia oldugumu düşünüyor fakat ben olmadığımı biliyorum. Hayatta beni tek tatmin eden şey yemek yemek. Ne yaptıysam bu tatminsizliğimi gideremedim. Lisanslı basketbol, yüzme ve tenis oynamışlığım var, çok iyi derecede piyano, gitar ve bateri çalıyorum, özel ders veriyorum, uluslararası bir otomotiv kuruluşunda part time çalışıyorum, Türkiye'nin en iyi okulunda mühendislik okuyorum ama nafile. İnşallah ideal bir vücuda sahip olunca bu tatminsizlikten de kurtulacağım. Aksi takdirde geçenlerde beni kusarken görüp ağlayan annem daha çok gözyaşı dökecek. Herhalde ben de 35 yaşında ölüp gideceğim.

    Benim notum: Tahmin ettiğiniz gibi blumia'dan hastalarla birlikte yakınlarıda çok etkileniyor...


    X'in itirafini okuyunca artik 'blumia' oldugumdan iyice emin oldum. Uc aydir okul icin buradayim. Amerikali bi ailenin yaninda kaliyorum. Annem, babam ve arkadaslarimdan uzakta oldugum icin acayip stres altindayim. Ustune bir de kilo alirsam hayatim iyice kararirmis gibi geliyo. Bu yuzden her yemekten sonra tuvalete kosup yediklerimi kusuyorum. Kendi kendime hep bi daha cok yemeyecegime soz veriyorum ama olmuyor. Normal bi insandan daha fazla yiyorum. Icimi muthis bi pismanlik kapliyo. Sonra da dogru tuvalete tabii. Bir gun biri anliycak diye odum kopuyo. Sesimi bastirmasi icin muslugu sonuna kadar aciyorum. Yanlarinda kaldigim aileye problemimi soyleyemiyorum cunku "Elin kizini aldik, bi de basimiza dert oldu" diyeceklermis gibi geliyo. Internet'te bu hastalik hakkinda arastirma yaptim. Kisi blumia olunca bi sure sonra kendiliginden kusmaya baslarmis. En sonunda da vucudu hicbir gidayi kabul etmezmis. Cok korkuyorum ama kendimi engelleyemiyorum.


    Benim notum: Eğer çevrenizde yada yakınen tanıdığınız böyle birisi varsa siz yardım eli uztamadan önce mutlaka bir uzmanla konuşun. Aksi takdirde sizde hastada zarar görürsünüz. Bu hastalıkla mücadele etmek için uzman bir diyetisyen, psikolog ve pskiyatr desteği gerekiyor.


    Sanırım daha fazla itirafa gerek yok.

    Hayat herkes için gül bahçesi olmayabiliyor.

    Ne düşünürseniz düşünün ama asla hasta olanlara asla kızmayın. Sizinde başınıza gelebilir. Yoğun bir stress, bir acı kayıp, sevgilinizden ayrılmanız yada sadece yemeği fazla kaçırıp "bir kerelik" çıkartma isteği...








  • kardeş sen cvp verecek bişiy bırakmamışsın
    bilgiler için tşk..
  • Yukarı sanırım yeternce okunmadı
  • gerçekten her türlü hastalık baş belası insanların kendi kendilerine yaptıkları bile(örn: bağımlılık) hepsine iyi dileklerimi yolluyorum





    ayrıca bende kiloluyum bir anda kendimi düşündüm tüylerim ürperdi
  • Peki stresten yediğini çıkarmakta mı blumiaya giriyor?
  • anladığım kadarıyla değil çünkü blumia da öncelikle sen kendi isteğinle çıkartıyorsun sonrasında vücut kendisi yapıyor kendin çıkartmaya zorlamadığın sürece blumiaya girmiyor.
  • Bir zamanlar geviş getirirdim.
  • Birde medyanın devamlı pek matah birşeymiş gibi gösterdiği sıfır beden modası, süper incelik gibi kavramalr var. Belki bizler çok tınlamıyoruz ama, bunları önemseyenler için ne kadar yanlış yönlerdirmeler yapılıyor.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.