Şimdi Ara

Kod adı Harpertown: 45nm, 12MB bellek, 1600MHz FSB, 3GHz+ saat hızı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
50
Cevap
0
Favori
2.417
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • İşlemci dünyası yakın zamanda başlayacak olan sıcak gelişmelere hazırlık yapıyor. Bilindiği gibi 10 Eylül tarihi ile birlikte AMD'nin üzerinden çok uzun bir süredir çalıştığı yeni nesil mikroişkemci mimarisi K10'u esas alan ilk işlemci ailesi Barcelona piyasaya giriş yapmış olacak. AMD'nin uzun süredir Barcelona kod adı ile andığı yeni nesil Opteron işlemcilerin sunucu dünyasına yeni bir soluk getirmesi bekleniyor. Intel'in 4 çekirdekli işlemcilerinde kullandığı çift çekirdekli iki işlemci zarının tek bir pakette buluşturulmasının aksine native yani doğal 4 çekirdekli yapıda olması Barcelona yani yeni nesil Opteron işlemcilerin en önemli kozlarından biri olacak. Zira işlemcinin 4 ayrı fiziksel çekirdeğe sahip olmasının hazırlık ve üretim aşamasında sıkıntı yarattığı ve AMD'nin tepe yöneticisi Hector Ruiz'in yaptığı "Barcelona için tahminlerimizden 6 ay geciktik" açıklamasında olduğu gibi piyasaya geç giriş yapmasına neden olduğu ifade ediliyor.

    Yeni nesil K10 mimarisi ile aynı saat hızında Intel'in mevcut Xeon işlemcilerinden daha performanslı olacağı ifade edilen ve enerji verimliliği konusunda ise AMD'nin watt başına düşen performansta endüstrinin en iyi çözümünü sunacağız açıklamaları Barcelona üzerine olan ilgileri hat safhaya çıkarmış durumda. 320$'dan başlayan fiyatları ve mevcut soket 1207 formundaki sunuculardan herhangi bir donanım güncellemesi yapılmadan kullanılabilmesi ile de öne çıkan Barcelona kod adlı yeni nesil Opteron işlemciler ilk etapta 1.9 ve 2GHz hızlarındaki modelleri ile piyasaya giriş yapacak. Hazırladığı son revizyon çekirdek ile daha önce ortaya çıkan 1.6GHz'lik saat hızı problemlerini aşan AMD, yıl sonuna kadar yeni Opteron işlemcileri ile 2.5GHz'e kadar ulaşacak. Tabi sunucu işlemcilerinde salt saat hızı tek başında tercih sebebi olmadığı için AMD, güç tüketimi ve saat hızı arasında performansı da dikkate alarak sağlam bir denge kurmak istiyor. Peki AMD'nin Barcelona işlemcileri karşısında Intel ne yapacak? Yazıyı okumaya devam edelim.

    AMD'nin Barcelona işlemci ailesi belirttiğimiz gibi sunucu odaklı geliştirilen ürün gamında yer alıyor. Daha çok kurumsal müşterileri hedef alan Barcelona hamlesine karşı Intel, saat ve veri yolu hızına sahip 45nm üretim teknolojisi ile üretilen Harpertown işlemcileri ile ezeli rakibi AMD'ye cevap verecek. Zira ortaya çıkan tknik detaylar en azından kağıt üzerinde Harpertown işlemci ailesini son derece güçlü kılıyor. Kod adı Harpertown olan Intel'in yeni Xeon işlemcilerinden E5472 ve E5462 modelleri 45nm üretim teknolojisi ile üretilecekler. 4 çekirdekli olan işlemciler üzerinde 12MB seviye 2 bellek olacak ki çekirdek başına 3MB seviye 2 bellek değeri ile dahi işlemciler göz dağı vermeyi başarıyor ama bu işlemcilerin yetenekleri çok daha farklı. 2.8GHz saat hızına (E5462) ve 3GHz (E5472) saat hızına sahip 45nm Xeon işlemciler yüksek saat hızlarının yanı sıra 1600MHz FSB hızı ile gelecekler. Özellikle Intel, yüksek FSB hızı ile fark yaratacağı iddiasında. Kaldı ki 3GHz üstü frekans değeri, 12MB bellek, 45nm üretim teknolojisi ve yüksek FSB hızı ile Harpertown kod adlı yeni Xeon işlemcilerin rakipsiz olacağı iddia ediliyor ki bunu ancak işlemciler pazara çıktığında göreceğiz.

    Intel, 45nm üretim teknolojisine sahip 4 çekirdeki sunucu işlemcilerinin yanı sıra 2 çekirdekli modelleri de üretecek. Wolfdale tabanlı olacak bu işlemcilerin bazı modelleri doğal olarak 4 çekirdekli abilerine göre daha yüksek saat hızına sahip olacaklar ve çift işlemcili platformlarda da çalışabilecekler. Intel'in çift çekirdeki 45nm Xeon ailesinden özellikle E5272 modeli ön plana çıkıyor. 3.4GHz gibi hayli yüksek saat hızına sahip olan bu işlemci 6MB seviye 2 bellek ile gelecek ve 1600MHz FSB hızına sahip olacak. Yüksek saat hızına rağmen 45nm üretim teknolojisinin termal anlamda getirdiği önemli avantaj ile bu işlemcisinin ısıl güç tasarımı 80 watt olacak gibi görünüyor. Bu arada Intel'in yine 45nm üretim teknolojisi ile üretilecek, 4 çekirdeğe ve 12MB belleğe sahip olan LV yani düşük güç tüketimli iki yeni model hazırlığı da son sürat devam ediyor. 2.66GHz'de çalışan L5430 ve 2.33GHz'de çalışan L5410 işlemcileri 1333MHz FSB'ye sahip olacaklar ve 50 watt'lık ısıl güç tasarımı ile sunulacaklar.

    Bu arada Intel'in Arizona'da yer alan Fab32 tesislerinde 45nm üretim teknolojisine sahip işlemcileri üretmeye başladığı ve AMD'nin Barcelona hamlesine göre adımlarını atacağı da gelen haberler arasında yer alıyor.


    Sayfanın Linki : http://vr-zone.com/articles/1600FSB_Harpertown_To_Counter_Barcelona_In_Q4_%2707/5187.html








  • "Bu arada Intel'in Arizona'da yer alan Fab32 tesislerinde 45nm üretim teknolojisine sahip işlemcileri üretmeye başladığı ve AMD'nin Barcelona hamlesine göre adımlarını atacağı da gelen haberler arasında yer alıyor."

    Amd Daha yeni 65nm fabrikasini kurarken inteL ise 45nm'yi kurup islemci üretmeye baslamis bile... AMD Yakala su inteli artık yakalada 1000$'Lara islemci almayalim :(
  • arkadaşlar intel presscottla ghz basıyordu.şimdi cshe ve fsb pompalıyor.
    amd dede 2000mhz hyper transport var 3000mhz ye cıkıcak.ozmn cok önemli ise fsb amd kafadan önde zaten.
    biliyoruzki cashede okdr etkileyen bir faktor deildir farklı mimariler arasında.a64 da 512kb l2 varken p4 lerde 1mb 2mb vardı ama yinede geçiliyorlardı.

    sonucta intel böyle garip işlemciler yaparak zaten bir nevi k10 un mimari başarısını kabullenmiş oluyor.ghz fsb ve cashe basıp olan mimarisini cıkarmaya calısıyor.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: tolgacem

    arkadaşlar intel presscottla ghz basıyordu.şimdi cshe ve fsb pompalıyor.
    amd dede 2000mhz hyper transport var 3000mhz ye cıkıcak.ozmn cok önemli ise fsb amd kafadan önde zaten.
    biliyoruzki cashede okdr etkileyen bir faktor deildir farklı mimariler arasında.a64 da 512kb l2 varken p4 lerde 1mb 2mb vardı ama yinede geçiliyorlardı.

    sonucta intel böyle garip işlemciler yaparak zaten bir nevi k10 un mimari başarısını kabullenmiş oluyor.ghz fsb ve cashe basıp olan mimarisini cıkarmaya calısıyor.




    Core mimarisinde cache çok önemli zaten amd içinde cache önemli cache nekadar büyük olursa ram okadar az gidersin. Amd rame 7kere gidiyosa intel 1kere gidiyor. 2000mhz HTT lik işlemciler mevcut core 2 duo ları geçemiyor.




  • intelin tüm mimarilerinde cache önemli çünki işlemcinin ram'e gitmesi fsb üzerinden kuzey köprüsü aracılığıyla sağlanıyo. AMD işlemciler ram ile doğrudan ve işlemcinin hızında haberleştiği için büyük ön bellek prf. açısından küçük farklara neden oluyo. k10 karşısında çok fazla şansı yok intelin sanırım farkındalar ht bağlantısı sayesinde çok işlemcili sistemlerde AMD üstünlüğünü koruyacakdır. ht bağlantısı fsb'den daha seri çalışan bir teknoloji ve ht 3.0 ile dahada hızlanacak
  • ya anlamadığım donanım dünyası aldı başını gidiyor burda bir sorun yok fakat böyle güçlü donanımları tam anlamıyla kullanabileceğimiz yazılımlar hani nerde bence şimdilik çok fazla dert etmeye gerek yok benim sistemim eskidi filan demeye (parası çok olanlar hariç tabi) adam E6600 almış diyor ki Q6600 alıcam zaten o işlemcileri %100 kullanacak bir program v.s üretilmedi ben diyorsan superPi de 15 sn yapmak istiyorum,OC yapıcam al tabi ama bence bu kadar para vermek şimdilik yanlış bu donanımları zorlayacak programlar yoksa bunlar bence boşa para kaybı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi B-veritas -- 24 Ağustos 2007; 11:52:52 >
  • ben şipariş verdim bi tane kendime bi tane arkadşa bi tanede komşuya
  • quote:

    Orjinalden alıntı: B-veritas

    ya anlamadığım donanım dünyası aldı başını gidiyor burda bir sorun yok fakat böyle güçlü donanımları tam anlamıyla kullanabileceğimiz yazılımlar hani nerde bence şimdilik çok fazla dert etmeye gerek yok benim sistemim eskidi filan demeye (parası çok olanlar hariç tabi) adam E6600 almış diyor ki Q6600 alıcam zaten o işlemcileri %100 kullanacak bir program v.s üretilmedi ben diyorsan superPi de 15 sn yapmak istiyorum,OC yapıcam al tabi ama bence bu kadar para vermek şimdilik yanlış bu donanımları zorlayacak programlar yoksa bunlar bence boşa para kaybı.

    Önemli olan zaten bunun farkına varabilecek kullanıcı kitlesinin sayısının artması




  • işlemciler zaten çok hızlı ve ilerlemiş durumda pc lerin hızını kesen hdd ler artık bunlara yoğunlaşsınlar hdd üreticileri uyuyor
  • Cidden ya bunu alan adamın kafadan 2 tane Raptoru raid 0 yapması lazım performans alması için
  • Ya bende resim gelmedi. Yine o sırıtan herif mi var ?
  • sırıtan abi AMD haberinde oluyor.
    İntel yine başladı GHZ yarışına çünki core mimarisi tıkandı kaldı ha yeni intel almışın ha elindeki core2 leri overclock yapmışın fark yok.
    Yalnız intelin 45nm teknolojisini amd 65nm ile kıyaslamayın AMD kendi kullandığı Soİ ile intel den daha verimli işlemciler üretiyor şu anki Athlonlar ve X2 ler 4 sene önceki teknoloji ve hala core' ler karşısında ayakta
  • Cache hakkında ilginç teoriler ortaya atılmış, fakat pratikte biraz lafta kalıyor. Intelin başarısı cache arttırımı ile değil mimari değişimi ile oldu.
    Burda ufak bir test var, 512 kb Cacheli Celeron 430,1mb ile E2160 ve 4 Mb ile E6700.
    İşlemci hızları eşitlendiğnde aralarındaki fark çok az.

    Testin devami @ Fudzilla




  • ee peki bu işlemciler için piyasaya yeni nesil anakartlar çıkçak mı yoksa fsb1333 destekliyen bir p35 çipsetli bir anakartla kullanılabilecek mi
  • Yüksek cache in çok fazla faydası olduğuna ben de inanmıyorum ki inanmayışımın sebebi DH de daha önce okuduğum haberlerdir. Hatta ilk 8 cachelik işlemcilerle 4 cachelik işlemcilerin performans testlerini gene burada okumuştum ve çoğu yorum yazan arkadaş da cachelerden dolayı herhangi bir fark göremediklerini yazmışlardı. Sanırım süper pi de fark obelli ediyor kendini. Yüksek süper pi değeri alacaklar için yüksek cache iyi seçim heralde.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Kurinnaxx

    ee peki bu işlemciler için piyasaya yeni nesil anakartlar çıkçak mı yoksa fsb1333 destekliyen bir p35 çipsetli bir anakartla kullanılabilecek mi

    intelin penryn serisi işlemcilerini kullanabileceksin... p35 ler bunlarla uyumlu üretilder... tabi xenon işlemcilerle karıştırma haberde genelde onlardan bahsediliyor...
  • @Winter hocam günlerdir aradığım grafik buydu işte 1800mhzde çalışan e2160 ile her oyunda ne fps alıyorsam AA AF açık iken 1024*768 ve üstü çözünürlüklerde 3600mhzdede aynı fpsyi alıyorum oyun oynayacak arkadaşlar için celeron bile yeterli resmen apaçık ortada millet neden e6xxx serisine para veriyor bukdr anlamıyorum..oyunlarda ztn aynı he benim yapım değişik spi ve 3dmark cpu testinden yüksek almak istiyorum diyorsanda e2160 al oc yap biraz hepsini geç piyasadaki default halde olan işlemcilerin..bu söylediklerim oyun için geçerli diğer işlemler için celeron ağır kalsada 3600mhz e2160 bana göre her türlü 4000mhz e6750ye göre daha fiyat performans olarak..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi losthell -- 25 Ağustos 2007; 3:38:40 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: losthell

    @Winter hocam günlerdir aradığım grafik buydu işte 1800mhzde çalışan e2160 ile her oyunda ne fps alıyorsam AA AF açık iken 1024*768 ve üstü çözünürlüklerde 3600mhzdede aynı fpsyi alıyorum oyun oynayacak arkadaşlar için celeron bile yeterli resmen apaçık ortada millet neden e6xxx serisine para veriyor bukdr anlamıyorum..oyunlarda ztn aynı he benim yapım değişik spi ve 3dmark cpu testinden yüksek almak istiyorum diyorsanda e2160 al oc yap biraz hepsini geç piyasadaki default halde olan işlemcilerin..bu söylediklerim oyun için geçerli diğer işlemler için celeron ağır kalsada 3600mhz e2160 bana göre her türlü 4000mhz e6750ye göre daha fiyat performans olarak..


    senin 1650Pro limitlerinde olmasin?
  • quote:

    ..... diğer işlemler için celeron ağır kalsada 3600mhz e2160 bana göre her türlü 4000mhz e6750ye göre daha fiyat performans olarak..


    Pardon, hangi diger islemler ? Ofis mi ? eMule mi? DivX izleme mi ? yoksa msn live mi ? Hangi ev kullanicisi evinde su anki celeronlarin altindan kalkamaycagi is yapiyor ? daha dogrusu kac ev kullanicisi diyelim, elbette evinde 3d ve multimedya tasarim (grafik ve web degil) yapanlar da vardir.

    birkac yerde super pi gecmis, ne ise yarar bu super pi ? super pi de dusuk deger almis olmak hayatiniza ne katmaktadir? Sirf super pi de dusuk degerler almak icin para harcayan arkadaslar, almak isterseniz elimde kelepir hesap makineleri var, super hizli ..

    cache i yogun bir sekilde kullanan uygulamalar (genelde cok fazla data islenmesi gereken multimedya uygulamalar, sunucular) yararlarnir o kadar cache den, bir ev kullanicisi icin cok fazla anlami yok, zaten islemciler de sunucu islemcileri, ev kullanici icin oldugundan bahsedilmiyor yazida. Tabiiki ayni mimari ve teknolji kullanilarak evlere yonelik islemciler de duyurulacaktir.

    ben hala hangi islemler kisminda kaldim :))




  • quote:

    Orjinalden alıntı: alimakkaya


    quote:

    ..... diğer işlemler için celeron ağır kalsada 3600mhz e2160 bana göre her türlü 4000mhz e6750ye göre daha fiyat performans olarak..


    Pardon, hangi diger islemler ? Ofis mi ? eMule mi? DivX izleme mi ? yoksa msn live mi ? Hangi ev kullanicisi evinde su anki celeronlarin altindan kalkamaycagi is yapiyor ? daha dogrusu kac ev kullanicisi diyelim, elbette evinde 3d ve multimedya tasarim (grafik ve web degil) yapanlar da vardir.

    birkac yerde super pi gecmis, ne ise yarar bu super pi ? super pi de dusuk deger almis olmak hayatiniza ne katmaktadir? Sirf super pi de dusuk degerler almak icin para harcayan arkadaslar, almak isterseniz elimde kelepir hesap makineleri var, super hizli ..

    cache i yogun bir sekilde kullanan uygulamalar (genelde cok fazla data islenmesi gereken multimedya uygulamalar, sunucular) yararlarnir o kadar cache den, bir ev kullanicisi icin cok fazla anlami yok, zaten islemciler de sunucu islemcileri, ev kullanici icin oldugundan bahsedilmiyor yazida. Tabiiki ayni mimari ve teknolji kullanilarak evlere yonelik islemciler de duyurulacaktir.

    ben hala hangi islemler kisminda kaldim :))


    +1500 diyoruz ama millet hala aynı nağmelerde...




  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.