Şimdi Ara

X38 yonga seti yeni teknolojiler ve iddialı özelliklerle geliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
1.477
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Intel'in kod adı Bearlake olan yeni nesil 3 serisi yonga seti ailesi P35 yonga seti ile birlikte Mayıs ayından beri piyasada yer almakta. P35 yonga setinin yanı sıra G33 yonga setinin de piyasaya sunulması ile birlikte temsilci sayısı artan Bearlake ailesinde gözler Intel'in yeni amiral gemisi olması beklenen X38 yonga setine çevrilmiş durumda. P965 Express yonga setinin gözden geçirilmiş ve yeni özellikler ile desteklenerek geliştirilmiş versiyonu olan P35 yonga setinin aksine Intel'in adeta sıfırdan yarattığı X38 yonga setini kullanan anakartların piyasaya giriş yapmasına az bir süre kaldı. Gelin şimdi detaylara birlikte bakalım.

    Intel, X38 yonga seti için de P35'e benzer bir yol izleyecek gibi görünüyor. Zira bilindiği gibi P35 yonga setini kullanan anakartlar Mayıs ayının ikinci yarısından itibaren satışa sunulmuş fakat özellikle performans değerlendirmes ve detaylı inceleme için Intel'in koyduğu ambargo Haziran ayının başında Tayvan'da yapılan Computex fuarı ile birlikte sona ermişti. Benzer şekilde Eylül ayının hemen başında satışa sunulması beklenen X38 yonga setlerin detaylı incelemesi için NDA yasağı resmi olarak 23 Eylül tarihi ile birlikte sona erecek. Sınıflandırma açısından baktığımızda 2005 yılının sonunda kullanıma sunulan 975X yonga setinin yerini alacak olan X38 yonga seti sahip olduğu özellikler ve hız aşırtma yetenekleri ile dikkat çekecek gibi.

    Intel'in yeni amiral gemisi olacak X38 yonga seti işlemci desteği konusunda son derece esnek olacak. Bearlake yonga seti ailesinin genel karakteristiğine paralel olarak Intel'in şu an satılmakta olan Core 2 işlemcileri ile uyumlu olan yonga seti ayrıca 1333MHz FSB ve 45nm desteği de sağlayacak. Yani 45nm üretim teknolojisine sahip çift çekirdekli Wolfdale ve dört çekirdekli Yorkfield işlemcileri X38 yonga seti ile sorunsuzca çalışabilecek. X38 yonga setinin bir diğer önemli farklılığı ise sahip olduğu PCIe 2.0 desteğinde yatıyor. AMD'nin aynı segmentte yer alması beklenen RD790 yonga seti gibi PCIe 2.0 desteği sunan X38 yonga seti bu sayede PCIe 1.1 standartına göre saniyede 4GT gibi son derece ciddi bir bant genişliğini kullanıcılara sunacak. Bu arada Nvidia'nın PCIe 2.0 uyumlu ilk grafik kartlarının Eylül-Ekim aylarında AMD-ATi'nin ise yıl sonu veya gelecek yıl içerisinde lanse etmesi bekleniyor.

    MSI X38 Diamond

    Intel'in X38 yonga seti P35 yonga setinde olduğu gibi Crossfire desteğine de sahip olacak. Fakat P35 yonga setinde sağlanan PCIe X16 + PCIe X4 konfigürasyonun aksine X38 yonga seti gerçek anlamda 2x PCIe X16 desteği sunacak. Crossfire desteğine yönelik olarak herhangi bir soru işareti görülmezken SLI desteği konusunda hala bazı soru işaretleri mevcut. Bilindiği gibi geide bıraktığımız Computex fuarında dünyanın en büyük anakart üreticilerinden biri olan Foxconn hem Crossfire hemde SLI teknolojisini destekleyen X38 temelli yeni anakartı X38-A modelini duyurmuştu. Fakat X38 yonga setine yönelik olarak SLI desteği resmiyet kazanmış değil. Intel için de yonga seti hazırlayan Nvidia'nın bu alanda pazar payını kaybetmemek için SLI desteğini kendi yonga setlerine özel bir teknoloji olarak muhafaza etmek istediği de gelen bilgiler arasında.

    X38 yonga setine yönelik olarak bir diğer gelişme ise bellek desteği konusunda yaşanıyor. Intel, P35 yonga setinin DDR-2 ve DDR-3 destekli modellerinin aksine X38 yonga setine sahip anakartların sadede DDR-3 bellek desteğine sahip olmasını istiyordu. Fakat buna pek yanaşmayan anakart üreticileri bellek denetleyicilerinin esnek yapısının da etkisi ile DDR-3 bellek desteğine sahip modellerin yanı sıra DDR-2 bellek desteği sunabilen X38 temelli anakart modelleri de hazırlayacaklar. Bu konuda DFI, Foxconn, Gigabyte ve MSI sektöre öncülük ettiğini de söyleyebiliriz. Bu arada Intel, X38 yonga setine yönelik farklı teknolojiler üzerinde de çalışıyor. Bunlardan ilki Nvidia'nın nTune yazılımına benzer özel bir program. Bu program ile kullanıcılar Windows ortamında anakartın BIOS'una yönelik temel bazı değişiklikleri gerçekleştirebilecekler. Bunun dışında Intel'in Nvidia'nın EPP teknolojisine benzer özel bir bellek teknolojisi için OCZ ile ortak bir çalışma yaptığı da gelen haberler arasında.

    Fiyat konusunda ise şimdiden birşey söyleyebilmek çok zor. Tabi iddialı anakart üreticilerinin P35 yonga setini kullanan üst düzey anakart modellerinin 250$ civarı olan ortalama fiyatlarını göz önüne aldığımızda X38 yonga setini kullanan anakartların çok daha yüksek bir fiyat ile kullanıcılara sunulabileceğini de düşünebiliriz ama muhtemelen X38 yonga setini kullanan anakartlar şu an satılmakta olan iddialı P35 modellerinin yerini alacaklar gibi görünüyor. Yani fiyat aralığı ülkemiz için muhtemelen 230 ile 300$ arasında olacak gibi gözüküyor. Tabi tam rakamları ancak anakartlar satışa çıktıktan sonra görebileceğiz.


    Sayfanın Linki : http://www.dailytech.com/Intel+Prepares+X38+Express+Launch/article8467.htm








  • ilk yorum benden

    güzel anakrt ve yonga seti ama fiyatlar el yakıcak gibi ,
  • zamanla ucuzlar, her yeni teknoloji ilk çıktığında yakıyor zaten bir yerlerimizi
  • yavv yapın soket 404 yonga setlerinide değiştirelim o zaman işlemci gibi
    hergün yeni bir şey çıkıyor tabiki gelişmelerle çıkıyor ama işin içinde üstü kapalı soygunda var aldığımız ürün kargodayken yenisi çıkıyor bu işin sonu yok :)

    işin kitabınıda onlar yazıyor biz ancak okuyoruz okuyabildiğimiz kadar :)

    Saygılar..
  • 4 tane pci-ex yuvası var..
  • Çok gereksiz bir cipset bence X38. Devir değişiyo, İntel ve amd yeni soketlere ve performans farkı yaraacak plaformlara geçiyor. Eğer High-end kullanıcılar 2ay daha ellerindeki sistemleri değiştirmezlerse, x38'i kullanmadan 1307/am+ platformlarına atlayabilirler. Alan olacağını zannetmiyorum ama herşeyin meraklısı vadır.
  • Anakart cok hoş duruyoda.. 1 yıl önrü var. 1 yıl sonra nehalem gelecek ve herşey sil baştan. Hatta o kadarda sürmez. AMD nin phenom işlemcilerinin performansı pherniye göre yüksek olursa intel nehalem ile ilğili planlarını daha yakın bir gelecege alır mutlaka...
  • x38 in geçmişteki işlemcilerden kaçını değil.KAÇ AY sonra çıkacak işlemcileri de destekleyecek önemli olan nokta bu.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: hkacmaz

    x38 in geçmişteki işlemcilerden kaçını değil.KAÇ AY sonra çıkacak işlemcileri de destekleyecek önemli olan nokta bu.


    X38 yonga seti Intel'in Eaglake yonga seti ailesi öncesinde en güncel yonga seti olacak ve 2008'in ik yarısı dahilinde büyük bir ihtimalle üzerine daha iddialı bir yonga seti gelmeyecek. Burdan hareketle Nehalem mimarisine kadar çıkacak tüm işlemciler ile yonga seti uyumlu olabilir.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: BaRo55

    4 tane pci-ex yuvası var..



    Evet ama alttakiler birbirine cok yakin... Oraya bir ekran karti ancak girer...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Kurt_78


    quote:

    Orjinalden alıntı: BaRo55

    4 tane pci-ex yuvası var..



    Evet ama alttakiler birbirine cok yakin... Oraya bir ekran karti ancak girer...

    2 SATA girişi var...
  • onboard xfi ses kartı ve enaz 6600gt performansı veren onboaed grafik işlemcisi olan anakartlar bekliyoruz

    8 çekirdek işlemciler ve ddr3 beni ilgilendirmiyor.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: kaptan666

    Çok gereksiz bir cipset bence X38. Devir değişiyo, İntel ve amd yeni soketlere ve performans farkı yaraacak plaformlara geçiyor. Eğer High-end kullanıcılar 2ay daha ellerindeki sistemleri değiştirmezlerse, x38'i kullanmadan 1307/am+ platformlarına atlayabilirler. Alan olacağını zannetmiyorum ama herşeyin meraklısı vadır.



    2ay sonra amd Soket T 1307 gelecek haberi pek görmedim phenom geleceğini düşünüyorsan bence biraz daha beklersin
  • quote:

    Orjinalden alıntı: blackhawk_x3

    Anakart cok hoş duruyoda.. 1 yıl önrü var. 1 yıl sonra nehalem gelecek ve herşey sil baştan. Hatta o kadarda sürmez. AMD nin phenom işlemcilerinin performansı pherniye göre yüksek olursa intel nehalem ile ilğili planlarını daha yakın bir gelecege alır mutlaka...

    Bence x38 chipset gereksiz şu an en iyi seçim p35 chipset li bir anakart almak nehalem çıktığında socket farklı olucak ve bu anakart hiçbir işe yaramıyacak nehalem çıkana kadar p965 bile idare eder



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 16 Ağustos 2007; 20:30:00 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: yattara 61

    onboard xfi ses kartı ve enaz 6600gt performansı veren onboaed grafik işlemcisi olan anakartlar bekliyoruz

    8 çekirdek işlemciler ve ddr3 beni ilgilendirmiyor.


    Akıllı adam başka oluyor iyi olur böyle birşey gelirse birde dx10 destekli olursa
  • X35 alanlar başlar şimdi oflayıp poflamaya Teknoloji böyledir işte, çivi değilki çaktığın yerde kalsın
  • x38 almam ama 2.0 ekran kartı alırsam o zaman değişir
  • anakartda p35 lerdeki kadar abartılı bir soğutma yok.neden acaba. x38 hani çok ısınıyordu?
  • 230$'dan başlarsa bunu çok az kişi alabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi soğutucu -- 16 Ağustos 2007; 23:09:11 >
  • ben şunu anlamadım.yonga seti değişince performans mı oluyor.ben bildim bileli habire yonga seti geliyor.intel yeni mimari haberi veriyor.peki bir oyuncu için bunun önemi var mı?

    yani ben şimdi elimdeki 965 dq6 yı çıkarıp x38 taktım diyelim yada p35 taktım ne değişcek ki?
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.