Canlı Yayın
Samsung Galaxy S25 ailesi tanıtılıyor! - Galaxy Unpacked 2025 Türkçe Canlı Yayın
Şimdi Ara

SATAII Diskler için NCQ Aktifleştirme - SABİT DİSK TEST-

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
81
Cevap
1
Favori
3.395
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Konu Hakkında çok sıkı bir kaynağa ulaştım paylaşıyorum aynen.
    Ama alıntı yaptığım adreste çok emek verilerek hazırlandığı için tamamını buraya almadım oradanda okuyun emekler boşa gitmesin diye...
    çok güzel anlatımlar var animasyonlu NCQ hakkında
    Tamamı aşağıdaki adresten Alıntıdır..
    bilgiler :http://akademi.okulbilisim.com/topic.aspx?id=152

Intel ve Nforce chipsetli Anakartlarda NCQ Özelliğinin aktifleştirilmesi

SATA Disklere NCQ özelliği kazandırılması

NCQ özelliğini kullanabilmek için gerekli olan şartları yukarıda belirtmiştik. Bunlarla ilgili yazılımsal olarakta tanıtabilmek için , eğer Intel yonga seti (Chipset) kullanıyorsak BIOS'dan disk kontrolcüsü tipinizi AHCI (Advanced Host Controller Interface) olarak ayarlamamız ve Intel Storage manager , Application Accelerator 4 sürücülerini yüklemeniz gerekiyor. NVIDIA için BIOS ayarı gerektirmiyor ama Yonga sürücülerindeki NVidia SW IDE sürücüsünü kurmamız gerekiyor.. NCQ desteğinin aktif olup olmadığını, Intel Application Accelerator'un içinden , Aygıt yöneticisinden veya yardımcı program aracılığı ile kontrol edebiliyorsunuz.

Intel Yonga setli anakartlarda NCQ özelliğini kullanmak :

İntel Yonga setli anakartlarda NCQ özelliğini aktif hale getirmek için kuracağımız işletim istemine uygun * Intel® Matrix Storage Manager yazılımını indirip disket oluşturmamız gerekiyor.
    (Floppy Configuration Utility - Intel® Matrix Storage Manager [F6FLPY32.ZIP] )
    Daha sonra BIOS’tan ide configuration bölümünden uygun olan AHCI seçeneğini seçip ayarları kaydetip çıkıyoruz.

SATA Modları (AHCI; Hot Swap)
    SATA denetleyicisinin üç farklı çalışma modu vardır:
    -IDE modu – AHCI devre dışı, RAID devre dışı
    -SATA modu (AHCI modu da denir) - AHCI etkin, RAID devre dışı
    -RAID modu - AHCI etkin, RAID etkin

AHCI modu Hot Swapping sürücülerinin kullanılmasına olanak sağlar.

Başlangıç diski bir SATA sürücüsüyse, İşletim sistemini yükledikten sonra BIOS’taki SATA modlarını değiştirmeniz önerilmez. Modların değiştirilmesi, sistem yeniden başlatıldıktan sonra aniden ortaya mavi bir ekranın çıktığı bir “NTLDR” hatasına veya başka bir başlatma hatasına neden olabilir.

Daha sonra ise işletim sistemi kurarken ;

‘Üçüncü şahıslara ait SCSI veya RAID sürücüsünü yüklemek için <F6> tuşuna basın’
    'Press F6 if you need to install a third party SCSI or RAID driver’

Karşımıza çıkan yükleme sayfasından “S” tuşuna basıyoruz . Oluşturduğumuz disketi takmamız için istek geliyor ve tuşlamamızı istiyor. Karşımıza disketimizdeki sürücüler geliyor ve AHCI sürücülerini seçip tuşuna basıyoruz , Bizden onay aldıktan sonra kuruluma devam ediyor.. Eğer bir hata ile karşılaşmayıp Kurulum diskini seçme veya diske format atma kısmına gelirsek işlemi bitirmiş oluyoruz. Normal windows kurulumuna devam ediyoruz. ( Kurulum bilgisayarı yeniden başlatmadan Disketi çıkarıyoruz )

NFORCE 4 Yonga setli anakartlarda NCQ özelliğini kullanmak :

NForce Yonga setli anakartlarda ise yapılacak işlem son derece basit NVIDIA Yonga sürücülerini kurarken IDE SW sürücülerinin kurulup kurulmayacağını soruyor evet butonuna tıklayınca kuruluyor. Not : Güncel Yonga sürücüsünü indirmenizde yarar var , düşük sürümler sorun yaratabiliyor hem performansı artırıyor.

NCQ desteğini kontrol etmek

İşletim sistemimizde Sabit diskimizin NCQ desteğinin aktif olduğunu öğrenmemizin birkaç yolu var.

İntel yonga setli anakartlarda Intel Application Accelerator yazılımını kurduğumuzda aşağıdaki resimde görüldüğü gibi NCQ desteğini belirtiyor.

NVIDIA yonga setli anakartlarda ise Aygıt Yöneticisi IDE/ATAPI Aygıt denetleyicilerinden
    Aygıtımızın bağlı olduğu sekmeyi açıp Enable command queuing seçeneği aktif ise NCQ özelliği açıktır.

NCQ desteğinin aktif olduğunu öğrenmemizin diğer yolu ise Everest programında Depolama bölümünden diisk özelliklerine bakabiliyoruz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Technics -- 5 Ağustos 2007; 9:13:08 >

• Ben kurdum arkadaşım hddyi görmüyor,
    Hard drive inspector couldn't detect hard disk on the 'bilgişsayarın adı' computer bu şekilde bir yazı çıkıyor acaba master görmüyor hddyi biosta ondanmı kaynaklanıyor yoksa programmmı dandik bu arada ben ısı değerlerinide göremiyorum başka programlarla neden olabilir
  • HD inspector yazılımını kullanarak diskimi kontrol ettiğimde bir çok özelliğini tam devirli kullanamadığımı gördüm.. %49 larda değer biçilmiş performans ortalamasına yani yarıdan bile az.. Sebebini araştırıyorum henüz çözemedim bu diski kullananlar aşağıdaki yazılımla durumu kontrol edip burada paylaşabilirlerse genel bir sorunmu yoksa bana özgü bir sorunmu anlarız sanırım...

yazılımı bu adresten çekebilirsiniz..

http://www.altrixsoft.com/download/hddinsp.exe

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Technics -- 4 Ağustos 2007; 16:21:29 >

• bendeki değerlerde bunlar

• Gigabyte anakart gsata girişine taktım belkide ondan kaynaklanıyordur diğer girşlere bir deniyim bakalım, hdd tune adında bir program var 80-70 arası gidip geliyor performans testi normal sanırım
  • Isı değerini görmeme nedeni biostan smart özelliğinin kapalı olması olabilir.Eğer Smart aktif ve yine de görmüyorsa sata kontrolcüsü smart bilgisini aktarmıyor olabilir.
  • hoppala benimkisi neden kötü bukadar yahu..
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • link versene hdd tune a
    http://www.hdtune.com/
    bumu yoksa?
    quote:

Orjinalden alıntı: Slayer_

Gigabyte anakart gsata girişine taktım belkide ondan kaynaklanıyordur diğer girşlere bir deniyim bakalım, hdd tune adında bir program var 80-70 arası gidip geliyor performans testi normal sanırım
  • diski 4e böldüm ondanmı cıvıdı böyle acaba
  • Hallettim sorunu gsata'dan normal sata girişine taktım bunlar değerler;

• şimdi ağlıycam
    kaç parça senin disk slayer
    quote:

Hallettim sorunu gsata'dan normal sata girişine taktım bunlar değerler;

• quote:

Orjinalden alıntı: Technics

şimdi ağlıycam
    kaç parça senin disk slayer
    quote:

Hallettim sorunu gsata'dan normal sata girişine taktım bunlar değerler;

Tek disk 2 bölümden oluşuyor 'c,d'

• evet evet kesin ondan sorun benimki 4parça partition yazılımı kullanan varmı windows üzerinden hiç içinizde ?
    quote:

Tek disk 2 bölümden oluşuyor 'c,d'
  • Partition Magic işinizi görür herhalde.
  • Aslında, bu tür yazılımları pek dikkate almamak lâzım:)

Bendeki 320 GB - 16 MB Seagate ile durum şu (anakart p6n sli - fi. Güney köprüsü nforce 430i. S.m.a.r.t. açık. Diskte bölüm yok. Tek parça.)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Castle Bravo -- 2 Ağustos 2007; 13:00:40 >

• seagate in kendine ait bir tool u olsa bu konuyla ilgili daha iyi olur aslında ama yinede şüphe ediyor insan işte
    quote:

Orjinalden alıntı: Tuğer

Aslında, bu tür yazılımları pek dikkate almamak lâzım:)

Bendeki 320 GB 16 MB Seagate ile durum şu (anakart p6n sli - fi. Güney köprüsü nforce 430i. S.m.ar.t. açık. Diskte bölüm yok. Tek parça.)

• program raidli sistemi desteklemiyor herhalde
  • benim ki boyle..

• konuyla ilgisi yok ama bi sorum var arkadaslar sizde isaretli kisimda ne yaziyor acaba ?

• Bende başka bir programda %90'larla sağlam verirken bu program %50'lerde uyarılar veriyor. Hangisi gerçeği söylüyor bilemiyorum ama daha yeni aldığım diski bile fiziksel olarak yorulmuş olarak algılayan bu yazılıma pek güvenmiyorum açıkçası.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.