Şimdi Ara

BARAJLAR

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
584
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Aslında barajlar ile ilgili bir soru günlerdir zihnimi meşgul ediyor. Bu vesile ile barajlar hakkında etraflı bir topik açmak istedim.
    Her akarsuyun başına bir veya birkaç baraj inşa etmeye devam edersek denizlere akan tatlı su miktarı çok azalacak. Deniz suyunun tutzluluk oranının değişmesi yağışları da etkilemez mi?. Bu da farklı bir çevre felakatine daha yol açmamıza neden olmaz mı?

olmaz.
    quote:

Her akarsuyun başına bir veya birkaç baraj inşa etmeye devam edersek denizlere akan tatlı su miktarı çok azalacak.

bu su sulama amaçlı kullanılmadıktan sonra bir şekilde denize ulaşmaktadır.

zaten denizlerin kapladığı alana baktığımızda direkt yağmur olarak de tatlı su ile beslenmektedir. bu durumda akarsuların oranını incelemek gerekir.
    quote:

Deniz suyunun tutzluluk oranının değişmesi yağışları da etkilemez mi?.

pek etkisi olacağını zannetmiyorum.

ama barajların çevre açısından başka sorunları vardır.

onlar irdelenebilir.
    Milli his ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. Dilin milli ve zengin olması, milli hissin gelişmesinde başlıca etkendir. Türk dili, dillerin en zenginlerindendir. Yeter ki, bu dil şuurla işlensin. Ülkesini, yüksek bağımsızlığını korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır....M.K.Atatürk
  • quote:

Ancak gözardı edilen (çevre sorunları dışında) başka bir problem daha var, barajlar fayları etkiliyor,hatta büyüklüklerine göre yeni kırıklar bile oluşturabiliyorlar.

bu ada aslında güzel bir düşünce.

tonlarca suyun fay hattı üzerinde gerilim oluşturması kuvvetle muhtemeldir.

bu durumda bilimsel araştırma yapıp faylara etkisi araştırılabilir.

bu etki olumlu şekilde de ortaya çıkabilir.

bu yüzden her bir baraj ayrı ayrı irdelenmelidir.
    Hayatın Anlamı Seni Seven Kişiyi
    İki Sözü ile Anlayabilmektir
  • quote:

Orjinalden alıntı: OğuzhanAhan

Her akarsuya da baraj kuramazsın.Öyle ki akış debisi yüksek, vadi özelliği taşıyan yerler baraj için daha uygundur.Öyle ki ülkemizde yanlış yerlere yapılan barajlar boş kaldı...

mesela ?

Orjinalden alıntı: Deep Impact

quote:

Orjinalden alıntı: OğuzhanAhan

Her akarsuya da baraj kuramazsın.Öyle ki akış debisi yüksek, vadi özelliği taşıyan yerler baraj için daha uygundur.Öyle ki ülkemizde yanlış yerlere yapılan barajlar boş kaldı...

mesela ?

kocaeli'ye yapılan bir barajın boş kaldığı hakkında haberler duymuştum.Hattası 20 mi 50 mi ne yıllık su sorununu bu barajın çözüleceğine inanılmış sonradan boş kalması ise çok büyük hayal kırıklığı yaratmıştı...
    Kırsalda Tarım
    5 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • o baraj için dedikleriniz geçerli olabilir.

o baraj için dedikleriniz geçerli olabilir.

ben bütün barajları kastetmemiştim zaten

quote:

Öyle ki ülkemizde yanlış yerlere yapılan barajlar boş kaldı...

barajlar ifadesini kullandığınız için sormuştum soruyu ..

quote:

Öyle ki ülkemizde yanlış yerlere yapılan barajlar boş kaldı...

ben bir baraj biliyordum, başka barajlar da varsa o barajlara haksızlık edilmesin diye ucu açık olarak yazdım...

• Yağmur Yağsa Da Çözüm Olmaz

13 Punto 15 Punto 17 Punto 19 Punto
    02 Ağustos 2007 11:49
    İklim uzmanı Prof. Şen: "Yağmur yağsa da çözüm olmaz. Barajlar kendini toparlayamaz."

Yağışların azalması ve aşırı sıcaklarda buharlaşma yüzünden sürekli suyu azalan barajlar son yılların en düşük doluluk oranlarına ulaştı. İstanbul'un barajlarındaki su miktarı ağustos ayı itibarıyla toplam kapasitenin yüzde 27.81'ine düştü.

İstanbul Teknik Üniversitesi Uzay ve Uçak Bilimleri Fakültesi Meteoroloji bölümünden Prof. Dr. Orhan Şen, yapay yağış önerdi. Prof. Dr. Orhan Şen, buharlaşma yoluyla kaybedilen su miktarının ağustos ve eylül aylarında en yüksek seviyeye çıktığına işaret ederek, önümüzdeki dönemde barajlardaki suyun daha da aşağıya çekileceğini vurguladı.

Prof. Şen, önümüzdeki yıllarda yağışların mevsim normallerine ulaşması durumunda dahi barajların kendisini uzun süre toplayamayacağını belirterek, "Artık yağmur yağsa dahi çözüm değil" dedi.

ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA SÜRECEK

Önümüzdeki yılların da kurak geçeceğini tahmin ettiğini söyleyen Prof. Dr. Orhan Şen, bu durumda barajların dolmayacağını belirtti. Geçmiş yıllarda eylül aylarında suyu azalan barajların bahar aylarında yeniden en yüksek doluluk oranına ulaştığını anlatan Şen, şimdi ise suyun çok düşük seviyelere indiğini belirtti.

Şen, şöyle konuştu: "Yağışların normale döneceği garanti değil. Önümüzdeki 2007-2008 kışı da kurak geçecek gibi görünüyor. Kaldı ki yağışlar normal dahi olsa barajların toparlanması zordur. Ortalama yağış miktarı senede metrekareye 700 kilodur. Bu sene ise tahmini 450- 500'ler civarındaydı yağış. Barajlar susuzluk noktasına geldi. Dolayısıyla bu barajların tekrar yüzde 90, yüzde 100 gibi doluluk oranlarına ulaşması artık çok zor. Barajlar 2-3 sene kendini toparlayamaz."
    Toprak su tutmuyor
    Küresel ısınma nedeniyle yağışların da değiştiğini söyleyen Orhan Şen, artık bir anda gelen hızlı yağışlar görüldüğünü belirtti. Bu nedenle toprağın suyu tutamadığını belirten Şen "Artık şiddetli yağışlar oluyor. Yağışta şiddet yüksek olunca yağan yağmur derelere ve denizlere akıyor. Bunun da çok faydası olmuyor" diye konuştu.

"Türkiye yağmur sularını barajlara akıtmaktan, şehirlere göçleri engellemeye kadar her şeyi denemeli" diyen, su miktarını artıracak bir öneride daha bulunuyor: "Yapay yağmur. Bu yüzde 10- 11 gibi bir oranda su miktarını artırabilir. Biz bunu 1990-94 senelerinde Türkiye'de yaptık. Kuraklığa çare değil. Ama yapılabilecek şeylerdir" dedi.

Sağlık tüyoları
    Sağlık Bakanlığı'nın susuzlukta sağlık ve hijyene ilişkin önerileri şunlar:

* Kesinti olmadığında da depoyu kullanın. Deponun temiz tutulmasına özen gösterin.

* Evlerde ihtiyaç fazlası su depolanmamalı. Kesinti sonrasında su 3-5 dakika akıtılmalı.

* Şebeke suyu içilecekse kaynatılmalı.

* Ambalajlı suların ruhsatlı olmasına dikkat edilmeli.

* Damacanaların pompaları, 15 günde bir yüzde 1'lik klorlu su içinde 30 dakika bekletilmeli ve içinden yüzde 1'lik klor solüsyonu geçirilmelidir.

* Depolanmış sularda çocukların boğulmaması için önlem alınmalı.

* İshal vakalarında mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı.

* Kaynağı bilinmeyen buzların kullanılmasından ve tüketilmesinden kaçınılmalı.

• Yapay yağmur bozulan dengeyi daha çok bozmaz mı acaba?Bilen biri varsa cevap verebilir mi lütfen?

Orjinalden alıntı: Trakonyagül

Yapay yağmur bozulan dengeyi daha çok bozmaz mı acaba?Bilen biri varsa cevap verebilir mi lütfen?

belki konudışı ama Trakonyagül neden böyle bir isim koydun daha 5 gün önce battı bana ve inim inim innetti hemde 3 dikeni birden girdi niye böyle bi hayvanı yazdın adına

Orjinalden alıntı: batuhanbb

quote:

Orjinalden alıntı: Trakonyagül

Yapay yağmur bozulan dengeyi daha çok bozmaz mı acaba?Bilen biri varsa cevap verebilir mi lütfen?

belki konudışı ama Trakonyagül neden böyle bir isim koydun daha 5 gün önce battı bana ve inim inim innetti hemde 3 dikeni birden girdi niye böyle bi hayvanı yazdın adına

Ben size özelden anlatsam sayfayı kirletmeyelim @batuhanbb.Bu arada geçmiş olsun size.
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.