Şimdi Ara

Göğün Kız Kardeşleri: ÜLKER Yıldız Kümesi...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
9.691
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Öncelikle Yıldız Kümesi ne demektir bundan başlayalım.

Yıldız Sistemleri, büyük oranda Çift Yıldızlardan oluşmaktadır. Ama daha fazla sayıda yıldızdan oluşan çoklu sistemler de oluşturabilirler.
    Çok sayıda Yıldız Sisteminin birbirlerine "Kütleçekimiyle" bağlı olarak oluşturdukları yapılara Yıldız Kümesi adı verilir.
    Bir yıldızın belli bir kümeye ait olup olmadığı, uzaydaki hareketleri incelenerek tespit edilir.
    Çünkü Kümedeki yıldızlar, aynı hızla ve aynı noktaya doğru hareket etmektedirler.
    Kümeye ait yıldızların yapısal özellikleri de hemen hemen aynıdır.

Yıldız Kümeleri Açık ve Küresel olmak üzere iki farklı yapıda gözlenmektedir.

Kısaca bunlara değinecek olursak;

Açık Yıldız Kümeleri'nin en belirgin özelliği, yıldızlar belli bir merkez etrafında toplanmayıp dağınık bir şekilde bulunurlar. İçerdiği yıldız sayısı 100 ile 10 bin arasında değişir. Küresel kümelere nazaran oldukça az olduğunu söyleyebiliriz.
    Kümede Genç Yıldızlar ve bunların oluşumunda ana etmen olan Gaz ve Toz Bulutları bulunur.
    Açık Yıldız kümelerini daha çok galaksimizin sarmal kollarında gözlemleriz.

Asıl Konumuzu oluşturan Ülker Yıldız Kümesi, Açık Yıldız Kümelerine en güzel örnektir diyebilirim:

Hubble Uzay Telekobu tarafından 2007 yılında çekilmiş olan güncel bir fotoğrafla Açık Yıldız Kümelerine güzel bir örnek daha verelim. Küçük Magellan Bulutu içerisinde çok genç, parlak ve mavi renkte yıldızlardan oluşmuş bir Açık Yıldız Kümesi görünmekte:

Küresel Yıldız Kümeler'e kısaca değinecek olursak; en belirgin özellikleri, sayıları 10 Bin ila 1 Milyon arasında değişen çok sayıda yıldızın sıkışık bir şekilde küresel bir yapıyı andırmasıdır.
    İçerdiği yıldızlar, Yaşlı yıldızlardır ve daha çok galaksimizin merkezinde gözlemlenirler.

Küresel Kümeler'e örnek olarak yıldız bolluğu açısından oldukça zengin olan M80 (Messier 80) Küresel Yıldız Kümesini gösterebiliriz:

İsmi Ülker ya da Astronomi literatüründe M45 (Messier 45) olarak geçen bu kümenin bünyesinde yaklaşık 250 yıldız vardır ve bunlardan 7 tanesi, diğerlerine göre çıplak gözle görülebilecek kadar parlaktır.
    Bu yıldızlar Genç ve Sıcak olduklarından Mavi renkleri oldukça belirgindir.

Bu muhteşem güzellikteki küme, Mitolojiye de ilham kaynağı olmuştur. Kümenin Mitolojiden gelen ismi olan Pleiades; Atlas ve Pleione'nin doğmuş olan yedi kızına birden verilen addır.

Bu isimlerin yanında, halk arasında Yedi Kandilli Süreyya, Pleiades'in bir diğer karşılığı olan Yedi Kız Kardeş ve Pervin olarakta bilinir.
    Küme, Boğa(Taurus) takımyıldızında bulunur ve 440 Işık Yılı uzaklıktadır.

Farklı teleskoplarla ve çekim teknikleriyle Göğün Kız Kardeşleri:

Yıldız Kümelerinin oluşumunu gösteren güzel bir de animasyon:

(Aslında bu animasyonun orjinallerinin boyutu oldukça büyük ve parça parça. Bunları birleştirip düzenleyen arkadaş çok iyi bir iş çıkarmış.)

Japon otomobil firması Subaru'nun amblemi hiç dikkatinizi çekti mi? Subaru, Ülker'e Japonların verdiği isimdir. Hawai Mauna Kea'da aynı ismi taşıyan 8.2 metrelik bir de teleskop mevcut.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi feylesof -- 15 Kasım 2008; 21:35:08 >

• Animasyonu izlerken hoparlörlerinizin sesini açmayı unutmayın.
  • @feylesof çok güzel bilgiler vermişsiniz teşekkürler.Bu yıldızların en yaşlısı kaç yaşınd apeki bir bilginiz var mı @feylesof.Sayıları hakkında bilgi vermişsiniz ama yaşları hakkında bir bilgi göremedim.

Animasyonda yıldız kümesinin oluşumu değilde yıldızların dansını izliyormuş hissini yaşadım.Piyanonun her zaman etkileyici bir sesi olmuştur.

Atatürk'ü animasyonun sonun da görmek ayrı bir zevkti.Onun sözüyle noktamı koyayım.İstikbal göklerdedir.

hafızamı biraz zorluyorum da sanırım ülker takım yıldızını bir kere görmüştüm.

Bazen içim içime dualar ediyorum şu şehrin elektriği bir iki gün tümden kesilse diye...

New York gibi...

Orjinalden alıntı: Trakonyagül

Bu yıldızların en yaşlısı kaç yaşında peki bir bilginiz var mı?

Ülker, yaklaşık 100 milyon yıl önce oluşmuş bir küme. Milyarlarca yıllık ömre sahip olan yıldızları düşündüğümüzde oldukça Genç yldızlardan oluştuğunu söyleyebiliriz.

Orjinalden alıntı: feylesof

quote:

Ülker, yaklaşık 100 milyon yıl önce oluşmuş bir küme. Milyarlarca yıllık ömre sahip olan yıldızları düşündüğümüzde oldukça Genç yldızlardan oluştuğunu söyleyebiliriz.

Bu arada Unutmayalım Ki Dünyamızdan, güneş sistemimizden hatta ve hatta samanyolundan bile eski gezegenler ve yıldızlar mevcuttur..

Geroy
    Sovyetskovo
    Soyuza
  • Bilgilendirici ve güzel bir anlatım olmuş,teşekkürler...
    Milli his ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. Dilin milli ve zengin olması, milli hissin gelişmesinde başlıca etkendir. Türk dili, dillerin en zenginlerindendir. Yeter ki, bu dil şuurla işlensin. Ülkesini, yüksek bağımsızlığını korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır....M.K.Atatürk
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • hocam samanyolundan eski gezegeni nasil gorecegiz?veya nasil gorulmus?
    samanyolunun disindaki bir gezegeni gorecek teknoloji mevcut mu?
    dikkat yildiz demiyorum gezegen diyorum...

quote:

Orjinalden alıntı: Andrei*Tykin

quote:

Orjinalden alıntı: feylesof

quote:

Bu arada Unutmayalım Ki Dünyamızdan, güneş sistemimizden hatta ve hatta samanyolundan bile eski gezegenler ve yıldızlar mevcuttur..
    ###50 litre 800 KM###

• harika paylaşım..

çok teşekkürler.
  • Paylaşım için teşekkürler @feylesof.

İşte bunlar gerçek yıldızlardır. Magazin haberlerinde yerleri yoktur.
  • Ülker yıldız kümesi ya da pleiades, astronomiye ilgi duymaya başlamama neden olan yıldız kümesidir. Ortaokul yıllarında bir kış gecesi bu yıldız kümesi dikkatimi çekmişti. Kitaplardan ne olduğunu araştırdım, astronomi ve gökküre hareketleri hakkında bilgiler edindim. Bir büyüteç ve fotoğraf makinesi merceği ile 8x büyütebilen basit bir teleskop yaptım, tek kusuru ters göstermesi idi (8x büyütme gücünü karşıdaki inşaatın tuğlalarına çıplak göz ve teleskop ile aynı anda bakarak hesaplamıştım)

O yıllarda benim oturduğum şehirde gökyüzü berraktı ve şimdiki gibi ışık kirlilği yoktu. Ülker kümesi hatta samanyolu bile net bir şekilde gözükürdü. Şimdi samanyolunu bile unuttuk.

Bir de yıldız kümesi ile takımyıldızları karıştırmamak gerekir. Takımyıldızlar dünyadan bakıldığı zaman görülen yıldızların konumlarına hayal gücü katılarak oluşturulmuştur. Gerçekte ise yıldızlar arasında çok farklı mesafeler vardır ve de dünyadan değil de başka bir açıdan bakıldığında takımyıldızlar çok farklı gözükür ve bir anlamı kalmaz.

• quote:

Kümede Genç Yıldızlar ve bunların oluşumunda ana etmen olan Gaz ve Toz Bulutları bulunur. Açık Yıldız kümelerini daha çok galaksimizin sarmal kollarında gözlemleriz.

bu konuda daha fazla bilgi var mı acaba ?

kainatın oluşumu hakkında bizlere güzel fikir verebilir. belki de big bang i destekleyen güzel örnektir bu ...

Orjinalden alıntı: iZCi_500

İşte bunlar gerçek yıldızlardır. Magazin haberlerinde yerleri yoktur.

Onlar, yani yıldız zannedilenler, Güneş olmadan parıldamayan, atmosferik etkilerle alev alan ve sonunda bir yerlere çakılmaya mahkum olan meteorlara benziyorlar.

quote:

Orjinalden alıntı: kaotika
    Bir de yıldız kümesi ile takımyıldızları karıştırmamak gerekir. Takımyıldızlar dünyadan bakıldığı zaman görülen yıldızların konumlarına hayal gücü katılarak oluşturulmuştur. Gerçekte ise yıldızlar arasında çok farklı mesafeler vardır ve de dünyadan değil de başka bir açıdan bakıldığında takımyıldızlar çok farklı gözükür ve bir anlamı kalmaz.

Birçok şeyle karıştırılan bir husus Takımyıldızlar. Ayrı bir konu açabiliriz bunun hakkında.

quote:

Orjinalden alıntı: Deep Impact

quote:

Kümede Genç Yıldızlar ve bunların oluşumunda ana etmen olan Gaz ve Toz Bulutları bulunur. Açık Yıldız kümelerini daha çok galaksimizin sarmal kollarında gözlemleriz.

bu konuda daha fazla bilgi var mı acaba ?

kainatın oluşumu hakkında bizlere güzel fikir verebilir. belki de big bang i destekleyen güzel örnektir bu ...

Big Bang sonrası oluşan materyali, gaz ve toz yoğunlaşmalarını da ayrı bir konu olarak açabiliriz.
    Aslında yıldızlararası madenin çok yoğun bir hali olan Bulutsularla ilgili bir konu açmıştım. Tabi Bulutsular sadece yıldızlarası madenin yoğunlaşmasından değil Yıldızların Süpernova patlamalarıyla gaz ve tozdan oluşan materyali uzaya savurmasıyla da oluşabilir.

BULUTSULAR(NEBULALAR)-Bazı Nebula Örnekleri

http://forum.donanimhaber.com/m_4185141/mpage_1//tm.htm#5060385

• quote:

Orjinalden alıntı: OğuzhanAhan

Bazen içim içime dualar ediyorum şu şehrin elektriği bir iki gün tümden kesilse diye...

Kesintiler ciddi ciddi gündemde. Çok uzak olmayan bir zamanda dualarınız kabul olacak sanırım.

Big Bang sonrası oluşan materyali, gaz ve toz yoğunlaşmalarını da ayrı bir konu olarak açabiliriz.

kainat toz ve gaz bulutunun yoğunlaşması ile meydana geldi.

hani babaannelerimiz anlatırlardıya. bir zamanlar bir toz ve gaz bulutu varmış masalları gibi ()

şaka bir yana ...

toz ve gaz bulutundan sonra;

böyle bir tablonun oluşması bana enteresan gelmektedir.

yukarıda da yeni yıldızların toz ve gaz bulutundan tekrar oluşumu konusu geçmiş. ben de öyle bir toz ve gaz bulutundan böyle bir periyodik tablo nasıl çıkar merak ettim doğrusu.

yeni doğan yıldızlar bize kainatın oluşumundan haber vermez mi ?

eğer verirse yeni doğan yıldızlar ile bu periyodik tablo arasındaki bağlantıyı öğrenmek isterim doğrusu.

• quote:

Orjinalden alıntı: Deep Impact

quote:

kainat toz ve gaz bulutunun yoğunlaşması ile meydana geldi.

hani babaannelerimiz anlatırlardıya. bir zamanlar bir toz ve gaz bulutu varmış masalları gibi ()

şaka bir yana ...

toz ve gaz bulutundan sonra;

böyle bir tablonun oluşması bana enteresan gelmektedir.

yukarıda da yeni yıldızların toz ve gaz bulutundan tekrar oluşumu konusu geçmiş. ben de öyle bir toz ve gaz bulutundan böyle bir periyodik tablo nasıl çıkar merak ettim doğrusu.

yeni doğan yıldızlar bize kainatın oluşumundan haber vermez mi ?

eğer verirse yeni doğan yıldızlar ile bu periyodik tablo arasındaki bağlantıyı öğrenmek isterim doğrusu.

@Deep Impact bu periyodu ben anlamadım.Anlamak için çok çaba gösterdim ama sonuç yine sıfır.Okuldan sözel çıkışlı olduğum için benim anlayacağım kadar basite indirgeyerek bana açıklar mısınız?

• hayatımda ilk defa, tatilden dönerken gece otobüste samanyolu (heralde oydu ) nu gördüm.
    manisa-akhisar arasındaydık sanırım. sıfıra yakın ışık olayı vardı bölgede. aynen fotolardaki gibi. gözlerime inanamadım ve çok mutlu oldum gerçekten...

Not:uyanıktım ve çay içiyordum.

zaman içinde yapa yapa ,en iyisini öğrendim...
  • quote:

Orjinalden alıntı: thekeys

hayatımda ilk defa, tatilden dönerken gece otobüste samanyolu (heralde oydu ) nu gördüm.
    manisa-akhisar arasındaydık sanırım. sıfıra yakın ışık olayı vardı bölgede. aynen fotolardaki gibi. gözlerime inanamadım ve çok mutlu oldum gerçekten...

Not:uyanıktım ve çay içiyordum.

farkında olmak çok güzel birşey. acaba kaç kişi sizin gibi farkedebiliyor.

acaba farkedebileceklerimizin kaçta kaçını farkedebiliyoruz ?

sizin o kapıldığınız duyguya kapılmak adına sanırım çevremizde yüzlerce örnek var ama insanın kanıksamasından dolayı farkındalıkları da azalmakta.

• quote:

@Deep Impact bu periyodu ben anlamadım.Anlamak için çok çaba gösterdim ama sonuç yine sıfır.Okuldan sözel çıkışlı olduğum için benim anlayacağım kadar basite indirgeyerek bana açıklar mısınız?

sanırım aşağıdaki linkten istifade edebilirsiniz.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Periyodik_tablo

• Ek bilgi;

═══════════════════════════
    En uzak kuasar keşfedildi.
    ═══════════════════════════

Gökbilimciler, Dünya’dan 13 milyar ışık yılı uzakta şimdiye dek tespit edilen en uzak kuasarı keşfetti.

En uzak kuasarın yaşı 13 milyar ışık yılı...

Fransa’nın Bilimsel Araştırma Merkezinden yapılan açıklamada, Hawaii’deki Mauna Kea’da kurulu teleskop kullanılarak Kanada’nın Ottava Üniversitesinde bir ekip tarafından yapılan gözlemle keşfedilen kuasara “CFHQS J2329-0301” adı verildiği belirtildi.

Bu gözlem sırasında çok uzakta üç kuasar daha keşfedildiği ve tüm bu kuasarların, 13,7 milyar yaşında olduğu tahmin edilen Evren’in en eski cisimleri olduğu kaydedildi.

Kanada Gökbilim Vakfının yıllık konferansı sırasında sunulan bu keşifler, Astronomical Journal dergisinin gelecek sayısında da yayımlanacak.

Merkezinde aşırı derecede yoğun bir karadelik bulunan kuasarlar, birer galaksi olarak kabul ediliyor. Karadeliği çevreleyen madde diğer maddeleri buraya çektiği, ısındığı ve çok parlak hale geldiği için, çok uzaktaki kuasarları gözlemleme olasılığı artıyor.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.