Şimdi Ara

Uzayın sonu varmıdır ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
184
Cevap
0
Favori
10.304
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • varsa sonunda ne vardır ? onun ardında ne vardır ?
    çoğumuzun çocukluğumuzdan beri sorduğu sorudur ve sanırım cevabı yoktur

• uzayın limiti bence vardır. evrenimiz şu an genişlemekte ama bu genişleme bir süre sonra bitecek. ama elimizdeki bilgi ve teknoloji ile bu konuda net bir bilgiye ulaşamıyoruz. yani sınırı gerçekten varsa ispatlayamıyoruz yada gerçekten yoksa ispatlayamıyoruz. onun için sadece ip uçlarından düşünce üretiyoruz. onun için ben düşüncemi belirteyim; bence yaşadığımız evrenin dışında yine başka evrenler vardır. uzay bir çok evreni barındırır. uzay çok büyüktür, ama limitsiz değildir.

Orjinalden alıntı: kahve

uzayın limiti bence vardır. evrenimiz şu an genişlemekte ama bu genişleme bir süre sonra bitecek. ama elimizdeki bilgi ve teknoloji ile bu konuda net bir bilgiye ulaşamıyoruz. yani sınırı gerçekten varsa ispatlayamıyoruz yada gerçekten yoksa ispatlayamıyoruz. onun için sadece ip uçlarından düşünce üretiyoruz. onun için ben düşüncemi belirteyim; bence yaşadığımız evrenin dışında yine başka evrenler vardır. uzay bir çok evreni barındırır. uzay çok büyüktür, ama limitsiz değildir.

Peki bu evrenler arasında ne var? Atıyorum 2 evreni birbirinden ayıran sert bir madde filan mı?

Orjinalden alıntı: Kant
    Peki bu evrenler arasında ne var? Atıyorum 2 evreni birbirinden ayıran sert bir madde filan mı?

uzayda iki ayrı gezegen arasında ne varsa, iki ayrı evren arasında da o vardır. yani boşluk (en azından şimdilik) diye düşünüyorum

quote:

uzayda iki ayrı gezegen arasında ne varsa, iki ayrı evren arasında da o vardır. yani boşluk (en azından şimdilik) diye düşünüyorum

Eğer boşluk varsa evren(ler)den söz edemeyiz bence.

quote:

quote:

kumsaldaki kumlar arasında boşluk varsa evrenler arasında da olabilir. çünkü big bang teorisine göre patlamadan geriye kalanlar bir küre oluşturur. bu küreye evren dersek, ve diğer evrenlerin de big bang ile oluştuğunu düşünürsek; evrenler kumsaldaki kumlar gibi veya top havuzundaki toplar gibi aralarında boşluklar ile var olmuşlardır. diyebilirim.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

quote:

quote:

quote:

kumsaldaki kumlar arasında boşluk varsa evrenler arasında da olabilir. çünkü big bang teorisine göre patlamadan geriye kalanlar bir küre oluşturur. bu küreye evren dersek, ve diğer evrenlerin de big bang ile oluştuğunu düşünürsek; evrenler kumsaldaki kumlar gibi veya top havuzundaki toplar gibi aralarında boşluklar ile var olmuşlardır. diyebilirim.

Arada boşluk varsa bu iki evren ayrı değil birdir demek istedi sanırım. Yani hepsi tek bir evreni oluşturuyor.

• quote:

Orjinalden alıntı: Really

quote:

quote:

quote:

quote:

Arada boşluk varsa bu iki evren ayrı değil birdir demek istedi sanırım. Yani hepsi tek bir evreni oluşturuyor.

aynen, iki farklı evreni ne ayırt edecek ???

• quote:

Orjinalden alıntı: .TaneR.
    quote:

Orjinalden alıntı: Really
    quote:

quote:

quote:

quote:

aynen, iki farklı evreni ne ayırt edecek ???

bu resime dikkat edin. havasız bir ortamda bu toplar arasında boşluk oluşur. her bir topu bir evren olarak düşünün ve topların çokca olduğunu düşünün. işte bu durum evrenleri doğurabilir.

• iyi de niye evreni o toplarla özdeşleştirelim ? bilinen bir şey mi var ki bu konuda, arada boşluk oluşacak, evrenler de bu boşlukların devamında başka başka devam edecek. diyelim ki oldu böyle bir şey peki bu nereye kadar devam ediyor, sonsuza kadar mı ? değilse onun sonunda ne var ?
  • Sayın kahve, toplar ile evren(ler)in durumu farklı. Toplar plastik bir maddeyle örtülmüş. Ama evrenin böyle bir kılıfı yok ve siz 2 evrenin arasında boşluk bulunduğunu söylediniz. Madem evrenin bir kılıfı yok ve diğer evrenle arasında boşluk var; o hâlde bütün bir tane evren vardır demek istemiştim.
  • Ben de @kahveye katılıyorum evren zaman ilerledikçe genişliyor.Bir zaman sonra bu genişleme duracak.Uzayın sonu olduğunu düşünüyorum.Bunu nasıl kanıtlayacağımı bilmiyorum ama.Şu an için kanıtlama imkanım yok yani.Sonrayı bilemem.İçinde bulunduğumuz everenden başka evrenlerde var.Bunlar boşluklarla birbirinden ayrılıyor.@kahveye tamamen katılıyorum.Nasıl ben aynı evde yaşadığım annem,babam ve kardeşlerimle boşluklarla ayrılıyorsam.Yani aynı evin içindeyiz ve bizi cisim olarak ayıran hava başka bir deyişle boşluk.Mıknatıs gibi birbirimizi çekseydik cisim olarak aynı olacaktık.Biraz saçma bir benzetme oldu ama idare edin.
    Gezegenler arasındaki boşluk galaksiler arasındaki boşluk vs herşey evrenimiz olarak ele alınıyor. Sebep ise genel bir kapsam tanımı olması açısından. Diğer evrenler olayı tıpkı galaksilerin tanımlanmaları gibi olurki o halde geneli tanımlamak için genel evren mi diyeceğiz? Kaldıki şu an bir evren tanımı var ama bu evrenin yapısı bile muammmadır. Evren keşfedilmiş ve tahmin edilen herşeyi kapsamnaktadır.

Uzayın sonu bizim düşünelerimizi bile aşar. Bende şöyle derim biz büyük bir canlının vücudunda yaşıyoruz.Bulunduğumuz yer ise;

Herhangi bir hücredeki mitokondrinin içindeki atomların çevresinde dönen elektronların içindeki düzlemde ki bir evrende varız . Yani o kadarcığız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Drazy -- 19 Temmuz 2007; 5:29:41 >

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kaotika -- 19 Temmuz 2007; 5:29:31 >

big bang patlamasından sonraki evrenin temsili resmi budur. bu resim bizim evrenimizin resmidir. bunun gibi evrenler de vardır. ve bu evrenlerin arası boştur demek istiyorum. ayrıca iki olgu arasında boşluk varsa ikisi de aynı cisimdir diyemeyiz. ay ile dünya arasında boşluk vardır. ama ay, dünya ile bütün müdür? yapışık mıdır? aralarında boşluk olan iki nesne yapışık değilse, iki ayrı evren de yapışık değildir.

ayrıca şu anda evren oluşum teorilerimizin en güçlüsü big bang teorisidir. bu teori en güçlü teorimizse; diğer evrenlerin de bu şekilde yaratıldığını tahmin edebiliriz.

ayrıca iki evren arasında boşluk olduğunu şimdilik düşünüyorum. ileride bir kaç evren olduğu ispatlanırsa ve aralarında boşluk olmadığı ispatlanırsa tabi ki o bilgiye riayet edeceğim.

@taner: evrenlerden evrenlere geçtikten sonra veya evrenler arasında seyahat ettikten sonra nereye varacağımızı şu anlık kestiremiyorum.

@kant: zaten evren kapalı bir eğri veya cisim değil. toplar ile karşılaştırmamın nedeni fikir vermek amacıylaydı. evrenin dışı bir zar ile kaplı olmayabilir; ama en dıştaki gezegenlerin bulunduğu noktaları birleştirirsek tip olarak top gibi düşünebileceğini demek istedim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kahve -- 19 Temmuz 2007; 8:53:32 >

• uzayın başlangıcı olduğu ıspatlandı. Demekki sonuda var ama 5 milyar ışık yılı ötelerde

Orjinalden alıntı: Ömer

Bir de âlemler var...

Evet. Paralel evrenler var. Vesenin bi topicinde bunları anlatmıştım. Biz Nur' un en zayıf olduğu yani ışığın olduğu evreniz.

Bİzim üstümüzde ( boyut olarak) bir çok evren daha var. Biz de onun gölgesiyiz.

Biz Nur' un en zayıf olduğu yani ışığın olduğu evreniz.

Bu ne demektir birisi açıklayıversin lütfen,
    quote:

Bİzim üstümüzde ( boyut olarak) bir çok evren daha var. Biz de onun gölgesiyiz.

Bu da çokça bilinen bir felsefe akımının çok basite indirgenmiş yorumudur. Fakat konuya uyarlama çabanız çok yersiz olmuş..

bkz: "Sorgulayan Denemeler" Bertrand Russell TÜBİTAK

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ehrimen_KötüTanrı -- 19 Temmuz 2007; 17:00:04 >
    Büyük üstad AZİZ NESİN
    Demokrasi 100 profesörü 101 çobana yenik düşüren tek rejimdir
  • Herkes anladığını yazmış. Ben de yazayım:

Şu an içinde bulunduğumuz 4 boyutlu evrenin bir bütün olarak tek parça ve sınırlı olduğunu sanıyorum. Yani arada boşlukların olduğu diğer evrenlerin olduğunu düşünmüyorum. Birbiriyle boşluklu ya da boşluksuz irtibat halinde olan bütün madde matematikteki "evrensel küme" tanımı gereği bir tek evren içindedir. Algıladığımız madde ve algıladığımız hacim tek bir evrende yer alıyor. Paralel evrenler ise algılayamadığımız varlık ve hacimden oluşuyor olabilir. Bu evrenlerin boyutları 5, 6 ya da 7 olabilir. Algılayamamamızın nedeni belki de budur. Bütün parallel evrenler birbirleriyle içli dışlı olduğu halde biz 4 boyutlu evrenin varlık maddesini ve varlık boşluğunu algılayabiliyoruz. Diğer evrenlerin boşluklarla ayrıldığını düşünenler içinde bulduğumuz evrenin kurallarına göre düşündüğü için yanıldıklarını düşünüyorum.

Bugünkü bilimin 4 boyutlu evrenimizin algıladığımız maddesini ve boşluğunu konu aldığını biliyoruz. Temel parçacığa inme çabasının ardından maddenin kökeninin paralel başka bir evrenden kaynaklanacağının tespit edileceğini sanıyorum.

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.