Şimdi Ara

Intel'den X38 yonga seti ve Gigabyte GA-X38-DQ6

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
43
Cevap
0
Favori
2.745
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Yaklaşık 1,5 ay önce kod adı Bearlake olan yeni nesil 3 serisi yonga seti ailesini duyuran ve serinin ilk üyesi olan P35 yonga setini pazara sunan Intel, yılın bu çeyreği içerisinde serinin tepe modeli olan X38 yonga setini de resmen duyurarak yeni yonga seti ailesini tam kadro sahaya sürmek istiyor. Bilindiği üzere Intel'in X38 yonga setini kullanan anakartların ilk mühendislik örnekleri geçtiğimiz ay Tayvan'da yapılan Computex fuarı dahilinde kullanıcıların beğenisine sunulmuştu. Elimize ulaşan son bilgilere göre, özellikle Intel'in Core 2 Duo serisi işlemcileri için hazırladığı anakartları ile adeta ikinci baharını yaşana Gigabyte, X38 yonga setli anakart çözümünü piyasaya sunan ilk üretici de olabilir. Bu yazımızda detayları gün yüzüne çıkan ve X38 temelli ilk anakart olan Gigabyte'ın yeni modeli GA-X38-DQ6'yı yakından tanıyacağız.

    Öncelikle Intel'in X38 yonga setine yakından bir göz atalım. Intel'in bugünlerde piyasaya sürülen 1333MHz fsb desteğine sahip Core 2 E6x50 serisi başta olmak üzere firmanın mevcut ürün gamı dahilinde yer alan LGA 775 formundaki güncel tüm işlemciler ile uyumlu olan anakart, yıl sonuna doğru piyasaya sürülmesi beklenen sektörün 45nm üretim teknolojisine sahip ilk işlemcileri olacak çift ve dört çekirdekli Penryn işlemcilerine de tam destek sağlıyor. Intel her ne kadar DDR-3 desteğinin X38 yonga seti ile yaygınlaşacağını beyan etse bile özellikle kuzey köprüsünün esnek bellek kontrolcüleri sayesinde başta Gigabyte ve DFI olmak üzere bazı iddialı anakart üreticilerinin X38 yonga setine sahip olan ve DDR-2 bellek desteği ile sunulacak anakart modelleri hazırlamaları da gündemde. Tabi X38 yonga setinin yenilikleri bununla da sınırlı değil. Özellikle oyuncuların beklediği destek büyük bir ihtimalle X38 yonga seti ile birlikte kullanıcılara sunulacak gibi görünüyor. Gelin bu beklentilere birlikte bakalım.

    Bilindiği gibi, Intel'in yeni nesil P35 yonga seti her ne kadar AMD-ATi'nin Crossfire desteğine sahip olsa bile iş pratik uygulama geldiği zaman kullanıcılar P35 yonga seti ile çift PCIe X16 slotunu Crossfire modunda ancak 16X + 8X konfigürasyonunda kullanabiliyorlardı. Tab istisna olarak Asus'un hazırladığı Blitz Extreme gibi modellerde kullanılan ve Crosslinx adı verilen özel bir yonga ile 16X + 8X yerine daha verimli olduğu söylenen 8X + 8X formunu kullanan üreticiler de oldu ama işin açıkçası kullanıcıların özellikle de en iyisini isteyen kullanıcıların gözü uzun bir süredir doğal 16X + 16X PCIe X16 desteği sunabilen yonga seti ve anakartları bekler olmuştu. İşte bu noktada devereye giren Intel, X38 yonga seti ile birlikte bir taş ile iki kuş birden vurmaya hazırlanıyor. Zira 16X + 16X formunda Crossfire desteğini yeni yonga seti ile kullanıcılara sunacağı uzun süredir bilinen firma X38 yonga seti ile Nvidia'nın SLI teknolojisini de hemde 16X + 16X formunda destekleyeceği belirtiliyor ki bu tip bir gelişme gerçekleşirse yüksek maliyetlerine rağmen X38 yonga setli anakartların ciddi satış rakamlarına ulaşabileceği de belirtilmekte. Tabi PCIe 2.0 desteğini de unutmamak gerek.

    Haberimize konu olan Gigabyte'ın yeni anakartına geri dönersek firmanın yeni anakartı GA-X38-DQ6 Gigabyte'ın DQ6 uzantısını taşıyan diğer anakartları gibi son derece gelişmiş ve donanımlı olduğunun sinyallerini daha ilk bakışta veriyor. Bu arada bir detayı paylaşmakta fayda var diye düşünüyorum. Zira deataylarını paylaştığımız Gigabyte'ın yeni anakartı GA-X38-DQ6, DDR-2 bellek desteği ile gelecek. Ayrıca Gigabyte'ın DDR-3 bellek desteğine sahip olan GA-X38T-DQ6 modelinin hazırlıklarına da devam ettiğinin altını çizelim.

    Gigabyte'ın yeni anakartı GA-X38-DQ6, sahip olduğu X38 yonga setinin sunduğu imkanları sonuna kadar kullanıyor. İşlemci desteği konusunda hiçbir sıkıntısı olmayan anakart, Gigabyte'dan alıştığımız üzere katı kapasitör zengini olarak geliyor. Üretici firmaya göre katı kapasitör kullanımı, hem yüksek yük altında anakartın dayanıklılığını ve bu sayede overclock olabilme potansiyelini arttırıyor hemde kullanım ömrünü uzatıyormuş. X38 yonga seti ile ilgili olarak geçtiğimiz günlerde çıkan haberlerde özellikle çift ekran kartının kullanımı sırasında X38 yonga setinin ciddi şekilde ısındığu söylenmişti. Bu söylentilerin doğruluk payı şu an için net olarak bilinmiyor ama Gigabyte'ın X38 temelli yeni anakartı üzerinde kullanılan, bakır temelli ve ısı iletim teknolojisini esas alan pasif soğutma teknolojisi ile termal konularda pek sıkıntı yaşayacak gibi görünmüyor. 12 fazlı güç ünitesi ile hayli iddialı olan anakart Gigabyte'ın Ultra Durable 2 serisine yönelik olarak kullandığı yüksek kalitede komponentler ile donatılarak zenginleştirilmiş. Tabi DQ6 serisinden çıkacak bir model olması dolayısyla GA-X38-DQ6 modeli için de 6-Quad olarak ifade edilen özellikler geçerli olacak.

    X38 yonga setinin yanı sıra Intel'in yeni nesil ICH9R güney köprüsü ile gelecek olan GA-X38-DQ6 genişleme olanakları açısından da son derece zengin olacak. Anakartın PCIe dizilimine baktığımızda iki adet PCIe X16 slotuna sahip olan anakart üzerinde ayrıca 3 adet PCIe X1 ve 2 adet tipik PCI slotu olduğunu görüyoruz. Bu ara Intel'in PS/2 portlarını kaldırmaya yönelik tüm gayretlerine karşın anakart üreticileri PS/2 portlarını kullanmaya devam ediyorlar. Gigabyte'da en gelişmiş modellerinden biri olarak GA-X38-DQ6 modeli üzerinde bu desteği eksik etmemiş. Anakartın giriş-çıkış yeteneklerini mercek altına aldığımızda, USB portlarının yanı sıra e-SATA ve Firewire portları özellikle dikkat çekiyor. Zira özellikle e-SATA'nın kazandırdığı kullanım kolaylığı ile gelecek dönemde donanımlar için daha önemli bir rol üstleneceğini sektör içi uzmanlar özellikle belritiyorlar. Anakartın ek özelliklerine baktığımızda, ICP9R köprüsü anaracılığı ile 6 adet SATA-II konnektörü kullanıma hazır vaziyette bekliyor. Bunun yanı sıra anakart üzerinde kullanılan harici SATA kontrolcüsü ile ek olarak 1x IDE portu ve 2x SATA-II konnektörünü de ekstra olarak sağlamakta.

    Anakartın diğer özelliklerine göz gezdirdiğimiz zaman bu özellikler arasında iki adet gigabit ethernet desteği ve 8 kanal yüksek tanımlı ses özelliği gibi fonksiyonların yer aldığınıda görüyoruz. Intel'in 975X yonga setinin yerini alacak olan X38 yonga setinin can verdiği GA-X38-DQ6 modelinin detaylarını sizinle paylaşmaya çalıştık. Haberimizde de bahsettiğimiz gibi Gigabyte, DDR-2 bellek desteğine sahip olan GA-X38-DQ6 modelinin yanı sıra DDR-3 bellek desteği ile gelecek olan GA-X38T-DQ6 modelini de pazara sunacak. Her iki anakartın da büyük bir olasılıkla Eylül ayında pazara sunulması beklenirken doğal olarak fiyatlar hakkında en azından şu an için net bir bilgi bulunmuyor.


    Sayfanın Linki : http://www.hardwarezone.com/articles/view.php?cid=6&id=2315&pg=1








  • daha dün p35 platinum aldım. ben böyle teknolojinin gözlerinden öperim. haber için teşekkürler
  • gerçek anlamda cf ve sli geliyor yeni benchmark rekorları geliyor desenize
  • haber için teşekkürler görünüşe göre x38'in p35 den en büyük farkı cf sli alanında olacak tek ekran kartı kullanacak kullanıcı için p35 den çok da farklı olmayacak gibi görünüyor bu haliyle daha çok nvidia nın 680i chipsetli anakartlarına rakip olacak tabi daha fazla güncel işlemci destekleyecek fiyat olarak ta üst seviyede olacağı kesin gerisini eylül ayından sonra göreceğiz
  • Ben E6850 nin yanina DFi X38 veya Abit X38 bekliyorum

    Nihayet Abit de distribütör sorununu halletmis. Vatanda IN9 32X MAX dahil bütün modelleri satiliyor.
  • açıkçası 16x + 16x pcıe16x desteği sunmasından başka pek göze batan bir farklılığı yok çift ekran kartı
    kullanmak isteyenler için güzel bir haber 2 tane 2900xt taktığınızı düşünsenize sonra aysonu gelecek
    faturayı.
    haber için teşekkürler fx57.
  • valla hocam ne diyelimm... herkes için hayırlı olsun... bakalım daha neler göreceğizz..
  • X38 çipsetli anakartların bu ilk örnek sonucunda bayağı güzel olacakları belli...bir de fiyatlarının güzelliğinden bahsedebilsek daha güzel olurdu...anlaşılan X38 ler için ısınma dedikodusu doğru gibi baksanıza özellikle kuzey köprüsü üzerindeki bakır yoğunluğu bunu kanıtlarcasına duruyor...
  • oooo süper bi kart olmuş sata sayısı az gibime geldi ama eylülde piyasaya geç çıkıyor
  • süper de ben anakart DFI X38 işlemçi E6850 düşünüyorum. şartlarda önemli
  • offf bee karta bak ben burdayım diyor. Bize bakıyor.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: max975

    süper de ben anakart DFI X38 işlemçi E6850 düşünüyorum. şartlarda önemli



    Aklin yolu bir
  • Kız gibi anakart.
  • CF + SLI bütün X38'ler için mi geçerli olacak yani? DFI, ABIT ve MSI'ın sitede daha önce yayınlanan haberlerinde bu konu geçmiyordu da.
  • bu da tüm dq6lar gibi pahalı olur, en iyisi ds3 ya da ds3r gibi ekonomik modellerini beklemek.
  • Gigabyte alasım geliyor yaw
  • Intel yeni yonga setleri çıkarırken nvidia da boş durmaz heralde, eli kulağındadır 700 serisi gelir benim 320 dolarlık 680sli anakartta 3-4 ayda eski konumuna düşer.
  • Abit X38 abiti görmeden anakart alınmaz :) umarım sefer cıkardıgı p35 gibi olmaz

    efsanelerden birini cıkarır umarım
  • Arkadaki mavi şey seriport mu, bana mı öyle geliyor?
  • Ama anakart gerçekten çok şık ve sade duruyor,beğenmemek elde değil
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.