Forumdaki adıyla SamirCakir ile uzun süredir geyiğini yapmakta olduğumuz bizim tabirimizle "Extreme Su Soğutma" testlerini pazar günü boşluk bulmuşken ve yeni almış olduğum P35-DQ6 hala uzay kasa monteliyken yapmak istedik. Oldukça uzun süren, zorlu bir test günü oldu bizim için. Her denememizde eksiklerimizi farkedip daha iyi değerler almak için daha uygun yollara başvurduk.
Su soğutmanın insanı canından bezdiren bir takma-çıkarma-monteleme yapısı olduğundan, saatlerce sistemi uygun konumlandırma & doğru dolaşım sistemini bulma & terlemeye karşı önlemler vs gibi olaylarla cebelleştik.
İlk olarak su kabımız üzerine delik açılmış bir dondurma kabıydı:
Su kabımıza hortum bağlantıları yapılmış durumda, pompa tarafında acaba su sızdıracakmı diye baya düşünceliydik :
Samir, anakartı izole ederken kullanacağımız bileşenlerden biri olan süngeri keserken:
Ve süngerimiz anakartımızda artık Sünger genelde abartılmadığı sürece su sızdırmazlığı olduğundan bu iş için biçilmiş kaftan :
Daha sonra süngerin üzerini emici yapısı sebebiyle peçete ile donattık, hiçbir sakatlık çıkarmadı ve istediğimizi verdi bize:
Sistemimizin genel dış görünüşü bu şekildeydi. Bu sistemde dikkatinizi çekti mi bilmiyorum ama bir kusur var. O da su dolaşım sisteminde radyatörün takılı vaziyette olması. İki kalıp buzumuzu bu sistemde kullandık ve bizim için bir hata oldu bu. Sistem hiçbir şekilde eksiye düşmedi radyatörle. Radyatör suyu resmen ısıttı.
Yakın bir görüntü:
Kabımızın daha farklı bir açıdan görüntüsü:
Bu noktaya kadar sistemin kurulum aşamalarını ve aşağı yukarı kafalarda bir şeyler oluşması için görüntülerini koymak istedim. Yukarda da belirttiğim gibi bu tip uygulamalarda, buz ortam sıcaklığının daha altında bir ısıya sahip olduğundan, buzla karıştırdığımız soğuk suyumuz; su sisteminde ne kadar az yol dolaşırsa o kadar verimli sonuçlar veriyor. Bu tip uygulama yapacak arkadaşların mutlaka buna dikkat etmelerini öneririm. Bizim hatamız ilk parti buzlarımızda radyatörü sisteme dahil etmemizdi.
Yavaş yavaş buzlarımızı sisteme yükleyip çalışmalara başladık:
Burda önemli bir noktayı belirtmek isterim. Bu tip bir uygulamada buzun üzerine vereceğimiz suyun da soğuk olması çok önemli, sebep: buzun çabuk erimesini engellemek. Her ne kadar soğuk su da koysanız genelde buzlar çabuk eriyor yaz günlerinde. Ama ne kadar geciktirirsek o kadar iyi
Sonrasında buz gibi suyumuzu dolaşım sağlaması için buzların üzerine ekliyoruz:
Ve sistemimizi bu aşamada ateşledik. Hemen biosda sistemi mercek altına alarak ne durumda olduğunu gözlemledik, sonuç beklediğimiz gibi iyiydi, +7 derece :
Tam bu aşamada ilk testleri uygulamak için 1 defa Windows'u başlattık. Derken bir reboot gerekti. Daha sonrasında dramatik bir biçimde sistem testler için özel olarak kurduğumuz tertemiz windows'un bulunduğu 80 GB Samsung IDE harddisk'i tanımadı. Bağlantıları buzlar sürekli erimeye devam ederken itina ile kontrol etmemize rağmen sonuç değişmedi
Bu sebeple hızlı bir biçimde sisteme 250 GB Samsung Sata II Harddisk'i bağladık. Bu windows benim günlük kullandığım, programlarla dolu ve hiçbir optimizesi olmayan kirli bir Windows.
Windows bu disk ile sorunsuz açıldı ve testleri almaya başladık. Test dediğime bakmayın, sadece SuperPI 1M almaya çalıştım sürekli geldiğimiz Mhz değerleri ile..
Resimlerde, o anki ss üzerindeki taskbar'ı da yapıştırdım görüntüye. Sıcaklık değerini ve çalışan uygulamaları görmeniz için. Bu testlerde vcore 1.75-1.80 arasındaydı.
Sistemin orijinal hızlardaki sıcaklığı, şaşırtıcı geldi ilk defa pc'mde böyle bir ısı görmek:
Birinci Parti - İlk sonuç 5007 Mhz - 26.359 sn:
Birinci Parti - İkinci sonuç 5104 Mhz - 25.844 sn:
Birinci Parti - Üçüncü sonuç 5200 Mhz - 25.156 sn:
İlk partimizdeki bench skorları bu şekildeydi. Talihsiz harddisk vakası sebebiyle hiç de tatmin olamadık Samir'le.. Aşağıda İlk Parti "Extreme Su Soğutma" testimizde Samir'in yakaladığı, sanatsal değeri olan fotoğraflar var
CPU Bloğundaki terlemeyi yakından görebileceğiniz bir foto:
Su borularındaki terlemeyi gösteren çok hoşuma giden fotolardan biri:
Erimeye başlamış olan buzlarımı su kabımızda:
Su kabından başka bir sahne :
Bloktan başka bir görüntü daha:
İşte bu testler sırasında en ama en çok hoşuma giden görüntü.. Blok üzerindeki alyen'ler bile terlemiş, gerçekten inanılmaz bir açı ve görüntü..
İlk partide su soğutma sistemimiz fena terledi, fakat anakartımıza zerre kadar sıvı temas etmedi.. Bunda kurduğumuz iyi altyapının payı büyük İlk partide havanın çok sıcak olduğu saatler olduğundan buzlar çok hızlı eridi ve 2-3 sonuç alıp testi bırakmak durumunda kaldık. İkinci partiye geçmeden önce zaman geçirdik ve havanın serinlemesini ayrıca yeni buzlarımızın kıvama gelmesini bekledik. Tabii arada sonuçları ve eksikleri değerlendirdik.
Bu geyikler esnasında Radyatör'ün önümüzü kestiği sonucuna varıp ikinci parti test öncesi radyatörü sistemden söküp revize ettik yeniden sistemi. Ayrıca su kabı içinde bir süre sonra buzlar küçücük olduklarında pompayı tıkama tehdidine karşı onları sürekli gözetlememiz gerektiğinden pompanın ağzının önüne bir fan metali koyduk.
Ayrıca bu sefer 80 GB Samsung IDE Harddisk sorunsuz çalıştı..
İkinci test sonuçlarımız ve resimler aşağıda.
İlk olarak idle durumunda, default hızlardaki sıcaklık, bu beni çok etkiledi işte Bu resimde her zaman ln2 ve gaz testlerinde görmeye alıştığımız, anakart programının ısıyı saçmasapan göstermesi durumunu yaşadık. Aşağıda speedfan'ın sıcaklık değeri görülüyor.. -3 derece:
İkinci partide kayda değer SuperPI sonucu - 5264 Mhz - 24.829 sn:
Bu testte almış olduğumuz iyi bir cpu-z değer var, fakat bunu validation servisi corrupt olduğu yani bozuk olduğu gerekçesiyle kabul etmiyor. Değer 5359 Mhz. Sağlık olsun
İkinci testimizdeki fotoğraflar aşağıda.. Bu testte borular ve blokların çok daha fazla terlemiş olduğu göze çarpıyor. Sebep bu sefer daha soğuk bir şekilde test almamız.
Testerlemiş borularımız:
Yine fena terlemiş durumdaki blok:
Blok 2:
Direk cpu'ya suyu basan ve gelen suyu alan su haznemiz ve koruma metali :
İkinci testte çok daha fazla terleyen soğutma sistemi daha fazla itinalı bir denetleme istedi. Bu sebeple daha titiz davrandık. Testlerimizi gece yarısına doğru bitirdik.
Testler bittikten sonraki mezarlık fotoğrafları aşağıda
Cpu bloğunu sökerken:
İliklerine kadar terlemiş gariban thermaltake su pompası:
Berbat şekilde terleyen olan cpu bloğu rahat bir nefes alırken:
CPU Bloğunun alt kısmı, görün bakın neler olmuş:
Islanmış peçeteler ve cpu slotu:
Bizim Costa Rica'lının artis pozu :
Son olarak cpu bloğunun buharlanmış hali:
Test boyunca fena eğlendiğimi söyleyebilirim. Samir sürekli olarak "sen bu board'u yakana kadar durmayacaksın" deyip durdu Ama testlerde şunu gördüm ki bu cpu soğudukça gitmeye hazır.. Bugün yukarda da belirttiğim gibi 5359 mhz'yi gördü bu cpu fakat talihsizliktir ki aldığım onayları cpu-z validasyon sistemi kabul etmiyor. Halbuki bu validasyonları alırken pc resetlenmemişti.
Ayrıca bugün 1.95v'a kadar vcore verdik cpu'ya ve etkili buz soğutma ile tehlikeli bir noktaya ulaşmadı sıcaklık.
Su soğutmanız varsa mutlaka buz ile test yapmanızı tavsiye ediyorum boş zamanınızda, sürekli bir eğlence ortamı sağlıyor
Dikkat edilmesi gereken nokta özellikle sıcak aylardaki aşırı terleme olayı. Gerçekten önlem alınmadığında anakartı kaybetmeye kadar yolu var..
Bugün yer yer gördüklerimiz:
- Cpu'da -6 derecelik ısı, - 24.829 sn SuperPı, - 1.95v vcore, - Vıcık vıcık su, - Bol bol heyecan
Benim için buraya yazması bile acaip eğlenceli bir test günü oldu, umarım ilerde daha hoş testler alırız..
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SeVeRaL -- 19 Temmuz 2007; 13:37:12 >
Hakikaten çok güzel ve heyecanlı bi uğraşıydı ilk seferinde o kadar söyledim radyatör suyu ısıtıyor diye ama işte dinlemedi :) ama ikicide dediğime geldi çıkardık ve -6 derecelik bi ısı oldukça hoşumuza gitti gönül ister dahada düşük olsun ama buzla ve bu cpu blokla anca bu kadar sonuçta güzel değerler. Uğraştığımıza değdi keşke validatete de bi sorun çıkmasaydıda güzelce bi valdate te koyabilseydik neyse sorun değil. Yakında yeni benchlerle karşınızda olucaz inşallah (dq6 nın üstüne bi su damlamaz elimizde kalmazsa artık )
Bencede aradaki radyatörü sökmeniz iyi olmuş. Düşünsenize buz dolu bir kaptan 0 derecede bir su alıyorsunuz ve hava sıcaklığını düşünürsek 25 derecelik bir havaya max. temas ettiriyorsunuz dolayısıyla suyunuzu ısıtıyorsunuz ki bu istemediğiniz bir şey. Zaten sökerek cevabınızı almışsınız bravo beyler. Okuması bile çok eğlenceli... Benimde yapasım geldi valla :D
Heycana devam
Güzelim soğuk AMD artık geride kaldı, napalım iyi olan kazansın :D INTEL C2D E8200 2,66ghz 1333FSB.(4.00 Ghz 2000FSB Overclok), MSI Nvidia 8800GT 512MB, Thermaltake 550 watt power supply, Aplus DACAPO server kasa full alüminyum, 19" Philips LCD, (2x1)+(2x0.5)=3 GB OCZ 5-5-5-15 800Mhz (1000Mhz oc 2.05v) Dual, ASUS P5B Mainboard(500 fsb o.c),Write-Master DVD-RW, 320 GB WD + 320 GB WD + 160 GB Samsung Sata II HDD'ler :)
@SeVeRaL arkadaşımızın sürekli SamirCakir demesi üzerine bende nicki değiştirme kararı aldım sonunda eski nickim @djjanes
fake üye
öbür üyeliği iptal ettirmek üzere başvuruda bulun lütfen.
biryandan da güzel çalışma, iyi tecrübe yapmışsınız.
elinize sağlık
Cebinde iki ayrı not taşıyacaksın. Birinde "dünyanın merkezi sensin", diğerinde "bir hiçsin" yazacak. Yaşadığın hayattan zevk almamaya başladığında birinci notu, kendini bulunmaz Hint kumaşı sanmaya başladığında ise ikincisini okuyacaksın…