Şimdi Ara

seramik(elektrikli) ocak mı? Gazlı ocak mı?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
7 Misafir (1 Mobil) - 6 Masaüstü1 Mobil
5 sn
44
Cevap
1
Favori
134.688
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba Arkadaşlar
    Konuyu hortlatmış olacağım, Ancak hem yeni evlenenler hem de değiştirmek isteyen arkadaşlar için faydalı bir başlık olmuş. 2015 yılındayız artık elektrik sarfiyatı ne seviyelere geriledi. Bu konuda bilgi birikim sahibi arkadaşlar var ise çok faydalı olacaktır.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: jade



    Selam arkadaşlar. Seramik ocaklar servisin söylediğine göre tüpten daha ucuza, doğal gazdan daha pahalıya geliyor.

    yanıltma yapmayalım. yeni evlenen bir akrabamız ankastre olsun diye aldığı bu seramik ocağı 4 ay sonra tüplüye çevirdiler. 120 ytl civarı gelen elektirik faturaları şimdi 40-45 ytl ye düştü.
  • Biraz detaylı bir yazı, sorularınıza yanıt verecektir sanırım

    Üzerine konan tencereyi ısıtan ama elinizi yakmayan bir ocak hayal edin. Bu yazıda tüm artı ve eksileriyle indüksiyonlu ocaklar anlatılmaktadır. Pişirme işlemi teknik olarak yiyeceğe ısı eklenmesidir.Bunu yapmak için klasik olarak bir ısı kaynağının üzerine bir kap (tencere veya tava gibi) konulur. Isı kaynağı bu kabı ısıtır. Isınan kapta içerisindeki yiyeceğe ısı vererek pişirir.

    İndüksiyonlu ocaklar, üçüncü nesil mutfak pişirici sistemleridir. Sistemin hızlı çalışmasının sebebi, ocağın kendisinin değil, üzerine konulan kabın ısı kaynağına dönüşmesidir. Yani indüksiyonlu ocağın yüzeyi ısınmaz; üzerlerindeki kap ısınır. Bu sayede ocağın kendisinin elinizi yakma riski yoktur.

    Peki ama indüksiyonlu ocaklar bunu nasıl yaparlar?
    Basitçe anlatmak gerekirse, indüksiyonlu ocak açık bir devreye benzer. Üzerine doğru kap konulduğunda devre tamamlanır ve kap ısı üretmeye başlar. İndüksiyonlu ocağın seramik yüzeyinin hemen altında bulunan bir elektromıknatıs, manyetik alan üretir. Ocağın üzerine doğru kap konulduğunda, kabın metal gövdesi bu manyetik alandan enerji alarak ısınır. Böylece ısı ocağın yüzeyinde değil; doğrudan üzerindeki kapta üretilmiş olur.



    Elektronik devrelerle bu manyetizmanın şiddeti arttırılıp azaltılabilmektedir. Isı doğrudan kapta oluştuğundan, ısı şiddeti neredeyse anında değiştirilebilmektedir.

    Alışılagelmiş gazlı ocaklarda (ister doğalgazlı, ister tüp gazlı olsun) ısı üretim verimliliği aslında son derece düşüktür. Bunun sebebi hem alevler tarafından üretilen enerjinin büyük bir kısmının ısıtılan kabın yanlarından kaçması, hem de önce kabın sonra da içerisindeki yiyeceğin ısıtılma mecburiyetidir. İndüksiyonlu ocaklarda ısı verimliliği %84 gibi son derece yüksek bir oranda iken, gazlı ocaklarda %39.9 oranındadır. Elektrikli radyan ocaklarda ise ısı üretim verimliliği oranı %71 ‘dir.

    Tüketim kıyaslamasına bakıldığında ise karşımıza şu tablo çıkmaktadır: Orta boy bir ocak gözü tam kapasite ile yanarken bir saat boyunca 9000 BTU ısı üretmekte. Aynı miktarda ısıyı indüksiyon bir ocak gözünde 1.25 kW elektrik harcayarak elde edebilmektesiniz. Bu değeri güncel elektrik birim fiyatı ile çarparak maliyetini kolayca hesaplayabilirsiniz.



    İndüksiyonlu ocakların şüphesiz en büyük faydası, sağlanan zaman tasarrufudur.1 litresuyun kaynama süresi, indüksiyonlu bir ocak ile yaklaşık yarıya düşmektedir.

    Bununla beraber evinizdeki klasik ocağı, indüksiyonlu bir ocakla değiştirmeye karar verdiğinizde şunu unutmamalısınız: İndüksiyonlu ocaklar her tencere veya tava ile çalışmazlar. Sadece indüksiyon özellikli özel kaplarla kullanılabilirler. Bunun anlamı da evinizde daha önce kullanmakta olduğunuz tüm kapların (demlik ve cezveler de dahil) yenilenmesi gerekeceğidir.




  • Bekar evine 2 göz gazlı mı yoksa elektrikli mi tavsiye edersiniz dostlar? Akşam yemek ve çay yapacam arada da bazen kahvaltı.


  • bir çok forum gezdim burada da ilgili aramayı yaptım ama bulamadım arkadaşlar bilen war mı? yeni ewe alınacak ocak türü seramik mi olmalı yoksa gazlı mı?

    elektrikli ocağın tüketimi gaza göre muhtemelen daha fazladır sanırım değil mi? ama pişirme süresi daha mı çabuktur? yani gaz ile zamandan ve enerjiden tasarruf edemiyorken seramik ocak ile temizliğide katıcak olursak daha mı avantajlı oluruz?

    artılarıyla eksileriyle bilginiz warsa aydınlatın lütfen...

    şimdiden çok teşekkürler...



  • belki daha estetik duruyor ve tüp değiştirme derdi olmuyor ama elektirikli ocaklar çok elektrik çekiyor ve çok güzel bir fatura ile karşılaşıyorsunuz. Ama ocağı az kullananlar için fazla değişen bir şey olmayacaktır.
  • .TaneR. arkdaşımız doğru söylüyor. Seramik ocaklarda alacağınız ürünün kataloglarında tükettiği elektrik enerjisini mutlaka dikkate alın. Ben , 5000W civarında rakamlar görmüştüm. Bu rakam ortalama bir 12.000btu luk kilimanın yaklaşık 5 katı . Ayrıca seramik modellerin bazılarında , özel kaplamalar var ve insan eli dokunduğunda yakmıyor. Bazılarında ise yok, dolayısıyla yetişkinler belki böyle bir hata yapmaz ama evde çocuk varsa dikkat edin. Bu konuda daha fazla bilgisi olanlar varsa açıklama getirirlerse yada siz alırken bu ayrıntılar hakkında fikir alırsanız iyi olur. (Yanılmış yada eksik hatırlıyor olabilirim.)

    quote:

    Orjinalden alıntı: .TaneR.

    belki daha estetik duruyor ve tüp değiştirme derdi olmuyor ama elektirikli ocaklar çok elektrik çekiyor ve çok güzel bir fatura ile karşılaşıyorsunuz. Ama ocağı az kullananlar için fazla değişen bir şey olmayacaktır.




  • Evet, arkadaşlar doğru söylüyor. Ülkemizde ceran ocaklar daha tam olarak oturmadı. Onları kullanmak için çok yüksek elektrik gücü gerekiyor. Hem çok elektrik tüketiyorlar. Ayda 1 tüp kullansanız elektrikliden daha ucuza mal olur emin olun
  • pişirmede elektrik daha tasarruflu bir yöntemdir arkadaşlar. o seramik ocaklar ucuz olsaydı ben de alacaktım.
    işte bir hesap
    ayda bir tüp tüketiyoruz fiyatı 36-37 ytl
    1500 watlık elektrikli ocaklardan kullandım
    günde maksimum 3 saat çalıştığını düşünün. (termostat hariç)
    3*1500 vat =4500 wat biz 5000 wat diyelim
    5000 vat =5 kwh
    5*=0,15 ytl =0,75 ytl (günlük sarfiyat)
    0,75 *30 =22,5ytl

    22,5 ytl < 36 ytl

    seramik ocaklar ise 5000 wat olduğuna göre en az üç kat daha hızlı ısıtacak ve sonuç değişmeyecek.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: serencam

    pişirmede elektrik daha tasarruflu bir yöntemdir arkadaşlar. o seramik ocaklar ucuz olsaydı ben de alacaktım.
    işte bir hesap
    ayda bir tüp tüketiyoruz fiyatı 36-37 ytl
    1500 watlık elektrikli ocaklardan kullandım
    günde maksimum 3 saat çalıştığını düşünün. (termostat hariç)
    3*1500 vat =4500 wat biz 5000 wat diyelim
    5000 vat =5 kwh
    5*=0,15 ytl =0,75 ytl (günlük sarfiyat)
    0,75 *30 =22,5ytl

    22,5 ytl < 36 ytl

    seramik ocaklar ise 5000 wat olduğuna göre en az üç kat daha hızlı ısıtacak ve sonuç değişmeyecek.





    haklısınız bende alacaktım hanım alma şimdi dedi durduk,

    teklisi 25 iklisi 40 ytl izmirde ve çokda güzel pişiriyorlar tatilde kullanmıştık ve arkadaşlardada var hemen yemegi pişiriyor ve 5 ayarlıları bile var




  • quote:

    Orjinalden alıntı: serencam

    pişirmede elektrik daha tasarruflu bir yöntemdir arkadaşlar. o seramik ocaklar ucuz olsaydı ben de alacaktım.
    işte bir hesap
    ayda bir tüp tüketiyoruz fiyatı 36-37 ytl
    1500 watlık elektrikli ocaklardan kullandım
    günde maksimum 3 saat çalıştığını düşünün. (termostat hariç)
    3*1500 vat =4500 wat biz 5000 wat diyelim
    5000 vat =5 kwh
    5*=0,15 ytl =0,75 ytl (günlük sarfiyat)
    0,75 *30 =22,5ytl

    22,5 ytl < 36 ytl

    seramik ocaklar ise 5000 wat olduğuna göre en az üç kat daha hızlı ısıtacak ve sonuç değişmeyecek.




    İyiymiş o zaman bu konuyla ilgili ilk mesajımı bu ocaklardan kullanan bir akrabama gelen elektrik faturalarını baz alarak yazmıştım. Çünkü kendisi eve 80-90 ytl'den aşağı fatura gelmediğini söylüyordu (standart bir ev)




  • Selam arkadaşlar. Seramik ocaklar servisin söylediğine göre tüpten daha ucuza, doğal gazdan daha pahalıya geliyor.
  • tüpten daha ucuza gelir bu tip ocaklar evet, ama bu şimdilik geçerli olabilir. çünki ne hikmetse yaklaşık 8 yıldır elektrik birim fiyatlarına gelmeyen ya da gelse de cüzi olarak gelen zamlarla elektrik çok ucuz hale geldi (eskiye oranla yani) örneğin ben 8 yıl önce 25-30 ytl fatura öderken halen 35 ytl civarı fatura ödüyorum. yaşam biçimimiz ve alet edevatımız aynı olmasına rağmen. ileride bu ucuzluğun diyeti alınacak olursa, bırakın ocağı saç kurutmaya bile çekinebiliriz.
  • Arkadaşlar, gördüğüm kadarıyla bazı hesaplar filan yapılmış ama yüksek amper çekişli elektrikli ürünler kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı faktörler vardır. Bir de elektrik maliyet yönüne dikkat edilirken, güvenlik yönüne kimse dikkat etmemiş bu da bana ilginç geldi.

    Öncelikle , çoğu evde birkaç çeşit yemek aynı anda pişirilmesi gerekir yada ısıtılacağı zaman yine aynı anda ısıtılması gerekir. Evinizde eğer klima, bulaşık makinası, çamaşır makinası, termosifon gibi aletler de kullanıyorsanız. Bunların aynı anda çalışması sıkıntı yaratabilir. Bir meskenin maksimum tüketeceği enerji yaklaşık 20 amper civarındadır. Bunun üzerindeki sürekli tüketim durumlarında , meskene gelen kablo kalınlıkları, ve daire içindeki kablo kalınlıklarının hesap edilerek değiştirilmesi ve sigortaların da buna uygun olarak değiştirilmesi gerekir. yada son derece bilinçli olarak cihazlar aynı anda değil, farklı anlarda kullanılmalıdır. Bunu bayanların ayarlaması ise oldukça zordur. Kafaya göre sigorta değiştirmek, yüksek güçlü elektirkli cihazları aynı anda kullanmak yangın tehlikesi doğurur.

    Seramik ocakların bir olumsuz yanı da , üzerinde kazara tencere düşürür kırarsanız sanırım yenisini almanız gerekmektedir. Belirttiğiniz gibi oldukça pahalı , ancak bir o kadar da estetik ürünlerdir. Güvenlik konusunu da unutmayalım. Güvenlik konusunda da birkaç değişik modeli olduğunu sanıyorum (el yakmayan). Siemens leri inceleyin bence .




  • Evet haklısınız Bu tarz çok elektrik tüketen cihazları kullanırken ampere ve evin elektrik düzenine dikkat etmek gerekli
  • Evin elektrik tesisatını düşünün ocakta yemek pişerken çamaşır, bulaşık mak. çalışacak...Yada ütü yapılacak...Yada fırında börek pişecek....Hangi evin tesisatı düzgün ?...Yada tam kuralına uygun kablo döşeli ?....Elektrikten uzak durun...2008 de kesintiler başlayacak çünkü hiç yatırım yapılmadı...Baraj, termik santral vs...gibi...Gelecek karanlık....Elektrige güvenmeyin...KIT OLAN ŞEYİN FİYATI ÖZELLİKLE YÜKSEK OLUR... İktisat kitapları böyle yazıyor...Saygılarımla....
  • Seramik ve gazlı arasında bende çok gidip geldim. ankastre bir mutfak yaptıysanız bu ocak olmadan eksik kalacakmış gibi geliyor bana. Doğalgazdan daha fazla tüketimi olacağı kesin ama tüp den daha ekonomik olacağını düşünüyorum.
    Göz önün de bulundurulması gereken bir iyi yönü daha var mutfağınızın ortasından siyah bir doğalgaz boru inmemesi.
    Seramik ocakların bazı modellerinde sadece tencerenin tabanın deydiği yer ısınıyor bu şekilde çemberin tamamı ısınmadığı için elk. tasarrufu edebilirsiniz.
    Evimiz henüz tamamlanmadığı için kullanma fırsatımız henüz olmadı. Almaya karar verdiğinizde ocağın üzerinde "CEREN" baskısı olmasına dikkat edin.

    http://www.boschevaletleri.com/tr/products/product.asp?frmFiyat=bag_ocak.asp&ID=359&SCAT=35

    benim aldığım ocak bosch bayiinden 960 YTL. Nakit




  • Valla doğalgaz varsa elektriği hiç düşünmeyin bile.Anca tüpe tercih edilebilir.Ama ben olsam gazlıyı tercih ederim.
  • bu başlıga yorumlarınız beklıorum 2 yıl aradan sonra arkadslar bu konudada cok karasız kaldım su an elektirk ne kadar:D
  • quote:

    Orijinalden alıntı: taşkafa

    Evin elektrik tesisatını düşünün ocakta yemek pişerken çamaşır, bulaşık mak. çalışacak...Yada ütü yapılacak...Yada fırında börek pişecek....Hangi evin tesisatı düzgün ?...Yada tam kuralına uygun kablo döşeli ?....Elektrikten uzak durun...2008 de kesintiler başlayacak çünkü hiç yatırım yapılmadı...Baraj, termik santral vs...gibi...Gelecek karanlık....Elektrige güvenmeyin...KIT OLAN ŞEYİN FİYATI ÖZELLİKLE YÜKSEK OLUR... İktisat kitapları böyle yazıyor...Saygılarımla....



    2008 de kesintiler başlayacak ha, sene 2009 bir numara yok daha, ya dogazgaz sıkıntısı olursa ne iş,dışa bagımlıyız ya dogalgazda,size özel bir baglantı yoksa,

    elektrikde kesinti olacak ha2,5 sene oldu nerede kesinti.




  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.