Bilgisayar meraklıları her zaman için mevcut sistemlerini biraz daha hızlı ve performanslı çalıştırmayı istemişlerdir.Forumumuzda da overclock bölümü oldukça ilgi görmektedir.Dolayısıyla overclock işine ilgi duyanlar her geçen gün artmaktadır.Bu işe yeni merak saranlar sürekli overclock'un ne olduğunu nasıl yapıldığını sormaktadırlar.Tek tek herkese cevap vermek mümkün olmadığından, overclock işine yeni başlayan yada başlamak isteyipte yeterli bilgi ve tecrübesi olmayanlar için yararlı olacağını düşündüğüm bu çalışmayı hazırladım.Mümkün olduğunca sade anlatmaya çalıştım.Umarım faydalanılır.
Yalnız şunu unutmayalım; overclock, yapan kişinin sorumluluğu altındadır ve doğabilecek sorunlardan dolayı hiç bir şekilde editörler ve site sahipleri sorumlu tutulamaz.
Overclock Türkçede tam karşılığını birebir bulamasada en uygun "hız aşımı-hız aşırtma"gibi terimlerle ifade edilmektedir.Biz kısaca overclock'a bir işlemciyi normal çalışma frekansının daha üstünde bir frekansda çalışmaya zorlamak diyebiliriz.
Bu ne demektir?Diyelimki elimizde P4 3000 mhz bir işlemcimiz var biz bunu 3200 mhz de çalışmaya zorlar ve başarılı olursak overclock yapmış oluruz. Peki bunu nasıl yaparız?. Her işlemcinin bir iç frekansı vardır.Front side bus denilen (kısaca fsb) Türkçe olarak önyüz veri yolu diyebileceğimiz mhz cinsinden bir çalışma frekansı var ve bunun yanında her işlemcinin bir çarpan kat sayısı vardır (x9 , x10, x15 gibi) ve bu çarpan ile fsb hızını çarptığımızda işlemcinin asıl mhz ini bulmuş oluyoruz.Örnek olarak P4 3.0 ghz için bu değer fsb 200x15 olduğundan 3000 mhz dir.
Şimdi önümüzde toplam mhz i arttırmak için 2 yol bulunduğunu öğrendik.
Birinci yol Fsb hızını arttırmak,
İkinci yol çarpan kat sayısını arttırmak suretiyle toplam mhz i arttırmaktır.Şimdi biz bu iki değerden fsb yada çarpan hangisini arttırırsak arttıralım elde ettiğimiz mhz değeri yükselecektir.Yani overclock yapmış olacağız.Malesef intel işlemcilerin genellikle çarpanları kilitli olduğu için bu değerle oynama yapılamıyor ve bu yüzden iş sadece fsb hızını artırmaya kalıyor.Amd işlemcilerde durum daha farklı, çoğunlukla çarpanları açık oluyor yada bazı yöntemlerle kilitli olsalar bile açılabiliyorlar.Bu durumda her iki değerlede oynama imkanı doğduğu için daha esnek overclock imkanımız olabiliyor amd işlemcilerde.Aslında şunuda unutmamakta fayda var.Her ne kadar çarpanlarla oynama çeşitliliğimiz olsa bile overclockta en yüksek performansın fsb hızını arttırmakla elde edilebileceğini unutmayın.Nedeni ise yüksek fsb hızlarında buna bağlı olarak,bellek denetleyicisi, depolama aygıtları denetleyicileri ve AGP/PCI saat hızları da artar.Tabi AGP/PCI saat hızları yüksek overclocklarda sorun çıkarabildiği için stabilite için modern anakartlara bu hızı sabitleme özelliği ilave edilmiştir.
Şimdi adım adım overclock yapmaya başlayalım.
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki overclock için en önce boardumuzun bu işe elverişli olarak üretilmiş olması gerekmektedir.Yani overclock için neler gerekiyorsa her özelliğin mevcut olması gerekiyor.Bu özellikleri aşağıdaki resimlerlede göreceksiniz.Overclock'a niyetlendiyseniz öncelikle uygun bir board edinmelisiniz yoksa overclock için doğru düzgün özellik sunmayan anakartlarla bu işe koyulmak boşuna uğraş ve moral bozukluğu olacaktır.Tabi iş sadece board ile bitmiyor.Overclock için buna yatkın birde işlemci bulmamız gerekiyor.Bu iş öylesine ilginç ki her işlemcinin overclock perfromansı aynı olmuyor.Üretim tarihleri,üretim yerleri,kodları bir işlemcinin overclock performansını değiştirebiliyor hatta öyleki bazen aynı üretim yer tarih ve kodlarına sahip iki işlemcide bile aynı overclock değerlerine ulaşamayabiliyorsunuz.Yani bu iş öncelikle şans işi tabi ama önce overclock forumlarında hangi cpu ve kodların overclocka daha yatkın olduğuna dair bilgi edinmekte ve işlemci seçiminide ona göre yapmakta fayda var. İşlemcimizide seçtikten sonra iş tabiki yine bitmiyor;sırada ram var.Eğer stabil bir overclock yapmak ve maximum performans almak istiyorsak ramlerimizin kaliteli ve cas gecikmesinin (cl2-cl2,5-cl3 gibi.düşük değer daha iyi) mümkün olan en düşük değerlerde olması gerekiyor. Buna ilaveten overclock yapılan parçaların enerji ihtiyaçları artacağından mutlaka kaliteli ve en az 400 watt lık bir powersupply ımızın olması gerekiyor. Tabi son olarak en önemli konu soğutma.Overclock edilen sistemimiz daha fazla ısınacağı için (en başta cpu) çok daha iyi bir soğutmaya sahip olmamız gerekiyor. Aslına bakarsak overclock işi oldukça pahalı ve riskli bir hadisedir.Farkındaysanız sözünü ettiğim tüm enstrümanlar normallerinden daha pahalı olan şeyler.Her şeyin iyisini almak durumunda olduğumuzdan bu iş haliyle pahalıya gelecektir.(Tabi bazen umulmadık uygun fiyatlı ürünlerede denk gelerek ucuza mal etmek de mümkün) Elbette pahalı donanımlarımızın zarar görme riskide vardır her zaman için.
Riskli ve pahalı,peki o zaman niçin overclock yapıyoruz?
Bu soruya verilecek en kısa ve öz cevap hazdır,ihtirasdır.İnsanı bir kere sardımı kolay kolay kurtulmak mümkün değildir :(
Overclock için öncelikle boardumuzun biosu dediğimiz temel ayaralamaların bulunduğu kısma girmemiz gerekiyor. (Her ne kadar windows üzerinden de overclock yapma imkanı olsada sağlam overclockcular tarafından tercih edilen bir tarz olmadığından o konuya hiç girmeyeceğim) Pc açılırken del tuşuna basarak biosa girilir.Ben yaygın olduğu için i865 çipsete sahip kendimde kullandığım abit AI7 nin biosundan örnek verceğim. Diğer boardlarda üç aşağı beş yukarı aynı gibidir.
Abitin meşhur soft menüsünden cpu,ram,agp frekans ve voltaj ayarlarının bulunduğu en can alıcı bölüme giriyoruz.
Üstte görüldüğü gibi default ayarlardaki görünümümüz bu.Tüm değerlerimiz olması gerektiği gibi yani default.
Bize default değerler lazım olmadığı için "cpu operating speed"seçeneğini "user defined"yapıyoruz ki cpu fsb ,cpu:ram oranı ve agp/pci ayarları açık hale gelsin. Çünkü bu değerlerle oynayarak overclock yapacağız.
Öncelikle fsb miktarını biraz arttırıyoruz ben 200 mhz den 250 ye çıkardım ama cpu ma güvendiğim için direkt bu değeri denedim. Siz azar azar arttırmayı deneyin aceleci olmayın. Mesela önce 210 mhz e çıkarın sonra 220 ye. Dikkatinizi çektiyse ben cpu:ram ratio(oranı) nı 1:1 yaptım bu ne demek? Bu cpu ile ramlerimin 1:1 eşit aynı mhz de senkron çalışacağı anlamına geliyor. Tabi benim ramlerim DDR 566 olduğu için (2x 283 mhz) cpu ile senkron rahatlıkla çalışabilmekte. Eğer sizin elinizde bu değerlerde çalışan ramler yoksa bu değeri düşürmelisiniz.
(Bazı boardlarda bu şekildede yer alabilir cpu:ram oranı sizi şaşırtmasın)
Yani eğer DDR 400 ramlere sahipseniz ve ramlerinizin 200 mhz üzerinde çalışamayacağına eminseniz bu oranı yukarıdaki görülen seçeneklerdeki gibi 5:4 yapmalısınız ki sistem çakılmasın. Bence önce ramlerle uğraşmak yerine öncelikle işlemcinizin sınırını bulabilmek amacıyla ram oranınızı düşük bir oranda tutun,mesela 3:2 gibi. Bu durumda ramler daha düşük değerlerde çalışacağı için cpu sınırını tayin etmenize engel olamayacaklardır.
Cpu nın sınırını nasıl bulacağız?
Öncelikle default voltajında mhz olarak gidebildiği yere kadar arttıracağız. Her arttırdığımızda pc yi kapatıp açıp stabilitesini ve en önemlisi cpu sıcaklığını kontrol etmelisiniz. Eğer stabilite ve ısınma sorunu yoksa bu iyi haber demektir yolumuza devam edebiliriz. Tekrar tekrar biosa girip fsb hızını arttırdıktan sonra diyelimki işlemcimiz artık 240 fsb de çakılmaya stabilliğini kaybetmeye başladı. Ha tabi bunu nasıl anlıyoruz ,stabiliteden kasıt öncelikle fsb arttırırmından sonra windowsa sorunsuz bir biçimde girmesi ve bir kaç bench programıyla sandra,pc mark vs. gibi yapılan testleri başarıyla reset,donma vs.olmadan tamamlamasıdır. Bunlardan geçemiyorsa reset yada donma oluyorsa bu demektir ki cpu muzun default voltajındaki sınırına gelmiş bulunuyoruz. Ne yapacağız?Tekrar biosa giriyoruz.
Üstte görüldüğü gibi cpu core voltajını bir miktar arttırmak işe yarıyabilir. Bu stabilitesi bozulan işlemciye yardımcı olabilir. Bunu yaparken azar azar yapmakta fayda var çünkü overclockda en tehlikeli hadise voltaj olayıdr,fazla voltaj direkt cpu nuzu götürebilir.İntel işlemcilerde (northwood) 1.7 voltu aşmamanız en doğru yol olacaktır.Buna kabaca default voltajın %15 fazlasını aşmamak ta diyebiliriz. Bu şekilde voltaj arttırımlarıyla stabilite sağlandıktan sonra yeniden fsb arttırımlarına giderek cpu nun çıkabileceği stabil en yüksek değeri buluruz. Bahsettiğim gibi test programlarıyla denedikten sonra en uygun değeri buluruz. Tabi tekrar ediyorum tüm safhlarda cpu sıcaklığını kontrol altında bulundurmalısınız. Cpu nuzun default durumdaki sıcaklığının %25 den fazla artmamasına dikkat edin. Her ne kadar bazı boardlar sıcaklığı doğru okumasalarda dediğim gibi en doğru yol default halindeki değer ile overclock sonrası değeri%25 ten fazla olmaması. Fazla sıcaklık demek tehlike demek,işlemcinin çok yıpranması demek,stabilitenin bozulması demek olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
Şimdi sıra geldi ramlerimizi yoklamaya; Şimdi ramlerin sınırını bulacağız. Bunu önce yukarıda görüldüğü üzere cpu:ram oranıyla oynayarak bulacağız. Eğer ramlerimiz zaten hızlıysa DDR500 ve üzeri zaten pek sorun çıkmayacaktır fakat ramlerimiz DDR 400 yada daha düşüğü ise 1:1 cpu/ram oaranını kaldıramayabilir. Bu durumda mecburen ramleri daha düşük bir değerde çalıştırmak zorunda kalacağız mesela 3:2 yada 5:4 gibi. Fakat bu ramlerin sağı solu belli olmuyor bazen oem bir ram alıyorsunuz DDR 400 yada 366 ve normalde bu değerlerde çalışması gerekiyorken sizi şaşırtıyor ve neredeyse DDR 500 hızlarında bile çalışabiliyor. Bunu deneyerek bulacaksınız. Aynı cpu gibi denediniz ve bir yerden sonra sistem çakıldı. Cpu muzun sınırını bildiğimiz için cpu dan şüphelenmiyoruz. Cpu voltajını arttırdığımız gibi ram voltajını arttırmakta fayda sağlayabiliyor.
Resimdeki gibi ram voltajını arttırarak en stabil ve max değerini buluyoruz.Tabi bazı ramler voltajı sevmeyebilir ve voltaj tam tersi etkide yapabilir.Voltajı seven ramlere denk geldiysek şanslıyız bu ramlerle epeyce yukarı mhz lere çıkabiliriz. Ramlerinde sınırını bulduk şimdi geldik ram timingleriyle oynamaya yani ramlerimizi daha düşük cl değerleriyle daha agresif çalışmaya zorlamaya.Düşük cl değeri daha çabuk veri döngüsü olacağı için daha fazla performans demektir.Bunun içinde ana menümüzden advanced chipset features a girerek yapıyoruz.
Buradan DRAM timing selectable dan manuel yaparak seçeneklerin açılmasını sağlıyoruz
Resimde görüldüğü gibi buradaki ram zamanlamalarını deneme yanılma yoluyla düşürmeye çalışıyoruz. Dediğim gibi ne kadar düşük değer o kadar performans. Tabi her ramin kaldırabileceği timingler farklıdır. Benim buradan şu ayarlarda olsun demem mümkün değil. Deneyerek bulacaksınız. Bulabildiğimiz en düşük ram zamanlaması beraberinde stabiliteyide sunuyorsa ram lerimizide azami derecede overclock etmişiz demektir. Bu arada i875 çipsetlerdeki ramlere artı bir performans daha getiren PAT (Performance Acceleration Technology) hadisesi i 865 chipset boardlarda değişik adlar adı altında sunulabiliyor. Bu kiminde Hyper Path adı altında kiminde game accelerator adı altında sunuluyor.Bunlarıda deneyerek buluyorsunuz.Çünkü her ram ve i865 board bu özellik aktif edildiğinde stabil çalışmayabiliyor.
Tüm bu denemeleri yaparken overclock ettiğiniz bileşen cpu yada ram yaptığınız arttırımı hazmedemediğinde sisteminiz kilitlenip hiç açmayabilir. Telaş etmeyin, bunlar olağan durumlardır. Çaresi, cereyanı kesip beş on saniye bekledikten sonra insert tuşuna basılı tutarak sistemi yeniden açmaya çalışmak. Bazen buda çare olmaz o zaman board üzerinde bulunan clear cmos jumper ile biosu resetleyerek default değerlerde açılmasını sağlamalısınız.Tabi bu tüm yaptığınız ayarlamaları sil baştan yeniden yapmanız demektir. (Önce boardunuzu iyi tanımalısınız.Kitapçığını inceleyip ne nerede öğrenmelisiniz)
Bu arada amd den de bir örnek vereyim.En meşhur ve performanslı chipseti nforce2 ve tabiki abit nf7 den bir örnek.
Bu resimde görüldüğü gibi işlemcinin çarpanı açık ve burada istediğimiz gibi çarpanlada oynama imkanımız var.Yani hem fsb hemde çarpanla değişik varyasyonlar yapma imkanımız var tabiki toplam makul mhz değerlerinin üzerine çıkmamak kaydıyla.Görüldüğü gibi nf7 de birde chipset voltaj ayarı var.Bunuda arttırmak nf7 de stabiliteyi arttıran bir unsurdur.Ayriyeten agp voltajı da var ki bu zaten diğer platformlarında çoğunda var.Ekran kartı oc edildiğinde Stabiliteyi arttırdığı rivayet edilir ama ben pek bu rivayeti doğrulayamadım yani pek bir işe yaramıyor ama siz deneyebilirsiniz tabiki. -------------------------------------------------------------------------------------------------------
Athlon64 3000+ Venice overclock ilavesi Gelen istek üzerine Athlon64 overclock ile ilgili ilave yaptım.Burada örnek olması için Asus A8N SLI boarddan resimler koydum.Overclockun mantığı aynı olduğu için burada fazla ayrıntıya girmeyeceğim,genel bilgiler vereceğim.Ayrıntılar için ve overclock mantığı için yukarıdaki P4 örneğini iyi okumanızı tavsiye ederim.Bunda fark Hyper Transport olayıdır.Kabaca 1000 mhz i tuturmalısınız Fsb oranı arttıkça HT de artacağı için sorun çıkaracaktır o yüzden default 5 olan HT çarpanını yaptığınız fsb ye göre düşürmelisiniz mesela 250 fsb yaptıysanız 4 e düşürünki yine 1000 mhz lik değer tutturulmuş olsun.Resimlere geçelim.
En çok satılan ve oc yeteneğide iyi olan 3000+ venice benimde kullandığım işlemci.Gördüğünüz gibi üzerindeki kodlara göre oc yeteneği iyi yada kötü olabiliyor.Birazda şans işi ama BPMW kodları iyi olarak biliniyor ve buda öyle bir işlemci.Default voltaj ile 300x9=2700 mhz günlük çalışabiliyor.
Biosa giriyoruz.
Advanced menüde görüldüğü gibi bize gerekli olanlar cpu configürasyon ve jumperfree configürasyondur."Benim board böyle değil ben napacağım" demeyin hemen hemen tüm boardlarda mevcuttur adı farklı yada giriş menüleri farklı olabilir.Kısaca cpu ayarlamaları ve ram ayarlamalarının olduğu menü yada menüler diyebiliriz. Jumperfree den cpu ve ram ayarlamalarını yapacağımız bölüme giriyoruz.Tekrar ediyorum bu her boardda jumperfree diye yer almıyor bu asusa özgü bir ifade.
Bir çok boardda oc için hazır bir takım modlar vardır.Kiminde yüzdeli oc varken kimindede böyle isimlendirmeler bulunmaktadır.Fakat biz herşeye kendimiz hükmetmek istediğimizden manuali seçeceğiz.
Görüldüğü gibi 200 mhz den başlayarak 400 mhz e kadar uzanan bir cpu frekansımız var.Tabi 400 rakamının biraz abartı olduğunu belirteyim.
Buradada cpu çarpan kısmı var.Farkındaysanız aşağıya doğru çarpanı değiştirebiliyoruz.Fakat genellikle pek aşağıya doğru düşürülmesinin bir anlamı yok o yüzden default hali yani 9 çarpanıyla kalması daha iyi 3000+ için.Tabi bu 3200+ ve üzeri işlemciler için artıyor siz artık duruma göre hareket edeceksiniz.
Bu kısımda cpu voltajını ayarlayabiliyoruz.Yüksek mhz lerde gerektiğinde bir miktar arttırabiliriz.1.6 voltun aşılmaması tavsiye edilir.
Pci express kilidimiz var.buradan stabiliteyi bozmayacak değeri seçip sabitliyoruz.
Aynı şekilde stabilite bozulmaması için (oc a engel olmayacak daha doğrusu ) değeri seçiyoruz.
Ram voltajınıda ayarlayabileceğimiz kısım burası.Ramlerimizin durumuna göre voltajı belirliyoruz.
Burada işimiz bittikten sonra bir önceki menüye geri dönüp DRAM configurationa giriyoruz.
Ramlerimizin durumuna göre ve yaptığımız overclock miktarına göre buradan ramlerin çalışma oranını belirliyoruz.
Timing durumunu manuele getirirsek cas gecikmelerini kendimiz belirleyebiliriz.
Tüm ayarlamaları yaptıktan sonra Fsb oranımıza göre baştada belirttiğim gibi HT hızını ayarlamamız gerekiyor sistemimizin düzgün çalışması için.Dediğim gibi amaç 1000 mhz değerini tutturmaya çalışmak kabaca.Buna göre fsb x 5-4-3 =Yaklaşık 1000 mhz gibi ayarlyoruz.
Genel olarak Athlon64 overclocking i böyle.Değerleri azar azar attırarak denerseniz daha iyi olur.Çeşitli denemelerden sonra en uygun ayarları zaten bulacaksınız.İlk konuda bahsettiğim gibi tüm aşamalarda sıcaklıkarı kontrol edin ezbere gözü kapalı oc yapmayın.Ya boardla gelen yazılılmları kullanın yada motherboard monitor benzeri bir şey.
Yaptığınız oc miktarını ve ramlerinizin hangi mhz de ve timinglerde çalıştığını kontrol etmek içinde cpu-z en uygunudur.
Athlon64 ler ile ilgili ilave bu kadar.İntel yada AMD, platformlar farklı olabilir boardlar farklı olabilir.Oc mantığı aynıdır."Benim board farklı bende şu şöyle değil bu böyle değil" demeyin yazıları en başından intel-AMD dahil okuyun mantığı sindirin ve öyle işe girişin.Banada özelden bir şey sormayın lütfen cevaplamayacağım.Herşey burada belli, anlamadığınız yada farklı bir sorununuz için forumda topik açınız.
Evet mümkün olduğunca sade bir şekilde overclock'u anlatmaya çalıştım.Bahsettiğim gibi overclock edilen parçalar daha fazla ısınacağı için normalden daha iyi soğutma isterler.Bunun için en uygun olanı, cpu ile gelen kendi heatsink(ısı giderici)-fanı yerine tamamı bakır olan soğutucular kullanmak.
Bu soğutucunun üzerine tercihinize göre performanslı bir fan takabilirsiniz.Bu size stock soğutmadan çok daha iyi bir soğutma sağlayacaktır.
Bu tarz bir şeyde olabilir bu size kalmış ama tavsiyem fanınız performanslı ama bu resimdeki gibi devir ayarlı olsun yoksa normal zamanlarda overclocksuz kullanmak istediğiniz durumlarda sürekli sabit yüksek fan devir sesi sizi oldukça rahatsız edecektir benden söylemesi.
Evet sistemimizi overclock etmiş olduk.Tabi bununla yetinmeyebilirsiniz.Ekran kartınızıda overclock etmek isteyebilirsiniz.Bunuda yapmak için çeşitli yollar var.Kartınıza göre değişen Ati yada nvidia.Çeşitli programlar ile ekran kartlarınıda overclock etmek mümkün.Ati kartlar için ati tool oldukça kullanışlıdır.
Ati tool'u sistemimize kurduktan sonra çalıştırdığımızda karşımıza programın gördüğünüz arayüzü çıkıyor.9800xt kartım default değerlerinde ve bunu overclock etmek için hem ram hemde core-gpu (çekirdek)hızlarını yükseltiyoruz.Tabi bunuda aynı cpu overclock'undaki gibi yavaş yavaş deneyerek yapıyoruz.
Resimde görüldüğü gibi en yüksek stabil ve artifactsız değeri (görüntüde bozulmalar olmaksızın) bulduktan sonra o ayarda kullanıyoruz.
Nvidia kartlarda da çeşitli programlar var.Riva tuner,coolbits vs.gibi. Ben en pratik olanından bahsedeceğim.Yani coolbits'den.coolbits bir reg dosyası olup üzerine tıklandığında windowsumuzun (registry) kayıt defterine yerleşince nvidia ekran kartı sürücümüzün ayarlar bölümüne
Clock frequencies (saat frekans ayarları) adı altında bir seçenek eklenecek.Buradan ram ve core hızlarını ayrı ayrı ayarlamamız mümkün.
Coolbits size yeterli gelmeyebilir.O zaman farklı programlar deneyebilirsiniz. Ben programlar için link vermiyorum çünkü sürekli güncelleniyorlar.Zaten google da aratınca bir sürü link bulunabiliyor.
Evet kısaca ekran kartına overclock'uda anlatmaya çalıştım.Tabi overclock hadisesi sadece bu kadar değil.Sizi ilerki dönemlerde bunlar kesmeyebilir, o zaman vmod olaylarınada girmek isteyebilirsiniz.Bu farklı bir hadise ve bununla ilgili benimde dahil bir çok arkadaşımızın çalışmaları var.Her kartın, her boardun mod şekli farklı o yüzden mod olayını alakalı topiklerden takip etmenizi öneririm.Bu topiğe bunuda eklersek iyice karışır durum.O yüzden bu topik böylece kalsın.
Faydalı olacağını ümit ediyorum.Yalnız bir kez daha hatırlatmakta yarar var.Overclock riskli bir iştir ve riski sadece yapan kişiye aittir.
Stabil overclock'lar diliyorum
sivil
Paylaş:
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ZİW®O -- 13 Eylül 2006; 23:18:24 >
_____________________________
OVERCLOCK İLE İLGİLİ ÖZEL MESAJ VE MAİL ATMAYINIZ OKUMUYORUM
Seçtiğiniz mesajın linkini aşağıdaki kutudan kopyalayabilirsiniz.
quote:
Orjinalden alıntı: Cruise
aynen yaptım oldum gerçekten pc hızlandı fazla ısınmadan dolayı kasanın iki yan kapağında açtım daha iyi oldu 8-10 derece farketti
Cruise,Kasan ne marka bilmiyorum ama eğer kasanda egzos fanı yani kasa içinde oluşan ısıyı dışarı tahliye eden arka tarafında bir fan varsa ve ayrıca kasaya serin hava girmesi içinde yan kapakta cpu üzerine doğru üfleyen bir fan daha varsa, emin ol kasa kapağı kapalıyken daha düşük sıcaklık dereceleri elde edeceksin.
_____________________________
OVERCLOCK İLE İLGİLİ ÖZEL MESAJ VE MAİL ATMAYINIZ OKUMUYORUM
Seçtiğiniz mesajın linkini aşağıdaki kutudan kopyalayabilirsiniz.
arkadaşlar iki sorum olacak (özellikle civil'e) eski asus anakartımı değiştirip abit ai7 anakart aldım. o/c yapıyorum ama ram/fsb oranını 3/2 yaptığım zaman ramlar 320 mhz de çalışıyor. tamam burada sorun yok sonra fsb yi arttırdığımda ram frekansı hiç artmıyor fsb yi 210-220-230 yapıyorum ramlar devamlı 320 mhz. ama eski asus boardumda 3/2 yaptıktan sonra fsbyi arttırdığımda ramlarde 320 den yukarı doğru artıyordu mesela fsbyi 200 den 220 ye çıkarırsam ramlarde 320 den 360 a çıkıyordu sorun nedir acaba başka bir ayarmı yapmam lazım? ramlari by spd olarak atarsam 1:1 çalışıyor. 2. sorum ise sıcaklıkla ilgili asus boardda cpu sıcaklığı normal 33 yük altında 42 oluyordu ama ai7 de ise normal 44 yük altında 58 oluyor neden acaba abit anakartlar yüksekmi gösteriyor sıcaklığı heatsinke elle dokundumda soğuk. herhengibir aşırı ısınma belirtisi yok. teşekkür ederim.
Seçtiğiniz mesajın linkini aşağıdaki kutudan kopyalayabilirsiniz.
Ramleri hangi oranda tutarsan tut fsb arttıkça ramlerde otomatikman yükselmesi lazım.Orada bi yanlışlık yada boardda bir sorun var.Bios hangi versiyon? Ben 16 biosunu daha çok beğeniyorum. Sıcaklık konusuna gelince ben abitin daha doğru sıcaklık ölçtüğüne inanıyorum.Asus lar genelde hep düşük ölçüyor sıcaklığı.Bu bir dönem forumlarda da dile getirilmişti aman aldanmayın diye.Zaten senin verdiğin sıcaklık değerlerine göre 44-58 arası sıcaklıklar daha mantıklı prescott için.
_____________________________
OVERCLOCK İLE İLGİLİ ÖZEL MESAJ VE MAİL ATMAYINIZ OKUMUYORUM
Seçtiğiniz mesajın linkini aşağıdaki kutudan kopyalayabilirsiniz.
biosu güncelledim yine değişmedi. boardu aldığım yere götürdüm teknik servise bıraktım bakacaklarmış. sıcaklık konusunda anlayamadığım iki board arasında 15 derece farketmesi biraz fazla değilmi? o zaman asus az ölçüyor abit yüksek ölçüyor olabilirmi?
Seçtiğiniz mesajın linkini aşağıdaki kutudan kopyalayabilirsiniz.
quote:
Orjinalden alıntı: muratremix
overclock yaparken ddr-ram leride overclock etmek şart mı? işlemci fsb 250mhz diyelim ramler 200mhz de (ddr400) çalışamaz mı?
Yazımdada belirttiğim gibi eğer raminiz işlemciyle senkron 1:1 gidemiyorsa o zaman dram ratio yu düşürmelisiniz dram ratio 5:4 yaptığınızda cpu nuz 250 mhz de çalışırken raminiz 200 mhz de çalışacaktır.Aynı şekilde 3:2 yaparsanız 250 mhz cpu 166 mhz ram hızı elde edersiniz.
_____________________________
OVERCLOCK İLE İLGİLİ ÖZEL MESAJ VE MAİL ATMAYINIZ OKUMUYORUM
Seçtiğiniz mesajın linkini aşağıdaki kutudan kopyalayabilirsiniz.
İşlemciler örneğin c serisi P4 ler aynı mimariye sahiptir ve hepsi aynı şekilde üretilir , daha sonra belirli testlerden geçirilir , bu testleri belirli hızlarda tamamlayanlar etiketlenir ve satılır , ama bu testler bizim yapabileceğimiz testler değil yani işlemciyi gercekten aşırı kastıran testler , her işlemcinin az cok o/c kapasitesi vardır ve birazda şansa kalmıştır , ama tutupda 1.8 ile 3.6 yı karşılaştıramazsınız cunku aynı mimari değil , C serisi olarak 2.4 ile 3.4 arası işlemciler aynı mimaridir , keza E serisi presscot larda 2.4 ila 3.4 aynı serisidir ama 3.6 ve 3.8 ler de stepping farkı ve ufak optimizasyonlar vardır , yani mhz aralığı sınırlı 2.4 ile 3.4 arası 1000mhz civarıdır.. 1.8ghz işlemci teknolojisi 3.6ghz e izin veremez...
_____________________________
Opel Corsa 2011 1.3 CDTI 95hp Enjoy111 Start and stop -- Safir Siyah+Hız Sabitleyici+Yol bilgisayarı İrmscher arka difizör + arka spoiler -- Steinmetz dijital vites göstergesi Body kit+OPC line yan kapı çitaları+Opc line logo -- 17'' Opel jant+215/45/R17 Dunlop sport max lastik seti Armster kol dayama+Garmin 3670 Navi+Iphone for aux Dyno result= 125HP/261nm tork -- Remap+powerbox...
Seçtiğiniz mesajın linkini aşağıdaki kutudan kopyalayabilirsiniz.
Merhaba, geç gördüm ama çalışma çok güzel olmuş benim resimdeki ram lerim 400mhz demi çalışıyor 200mhz demi? 200mhz ise nasıl 400 yaparım? ramler 256*2 twinmos 1a4t cl2.5 anakart epox8rga+
Seçtiğiniz mesajın linkini aşağıdaki kutudan kopyalayabilirsiniz.
Gözümden kaçtıysa affola,müsadenle Civil;forumda zaman zaman gördüğüm sorulardan esinlenerek buraya yazayım dedim.İşin bir de software yönü var.Eğer 2k1 yapacaksanız win 2000 tavsiye olunur.İlk kurulumu yaptıktan sonra DX8.1 yükleyin.Optimize edin,vga sürücüsü yükleyin,tekrar opt. edin ve madonion yükleyip testinizi yapın. Win xp ile yapacaksanız,2k1 de yine dx8.1 kullanın.SP yüklü olmasın,ayarlarınızı performans şeklinde değiştirin.Hiç bir güvenlik yamasını kurmayın.O&O adlı defragmantasyon programı kullanarak,sisteminizi düzenleyin.Tabi bunun bir sırası var. 1.İşletim sistemini kurun defrag yapın.Board sürücüsünü yükleyin.Yine defrag yapın. 2.VGA sürücüsü yükleyip defrag yapın. 3.Benchmark programını yükleyip yine defrag yapın. 4.Win in çalışmasını yavaşlatabilen ve kullanmadığınız servisleri kapatın.Akıllı kart okuyucusu,ssdp bilmem ne,evrensel tak çalıştır,otomatik güncelleştirme,vs.vs,,yani arka planda çalışan kullanmadığınız hizmetleri kapatmak size hız kazandırır. Sisteminize internet ve benchmark programı hariç bir şey kurmayın. Diğer vga testlerini yapacaksanız,dx9 a terfi edin.Diğer benchmark programları için gereken software dışında sistemi şişirmeyin.
Demem şu ki hardware mutlaka çok önemli,ama software optimizasyonu size puan olarak dönecektir.Gözardı edilmemesi gereken bir husus,
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CanDostum -- 23 Mayıs 2005, 19:07:18 >
Seçtiğiniz mesajın linkini aşağıdaki kutudan kopyalayabilirsiniz.
Candostum,katkın için teşekkürler Gerçektende önemli bir konuya değinmişsin.Tabiki yüksek puan ve performans almanın 2.yolu yazılımdan kurulumdan geçiyor.Overclock hadisesinden sonra Candostumun bahsettiği şekilde kurulum ve yazılım usulüne dikkat etmekte fayda var arkadaşlar.
_____________________________
OVERCLOCK İLE İLGİLİ ÖZEL MESAJ VE MAİL ATMAYINIZ OKUMUYORUM
Seçtiğiniz mesajın linkini aşağıdaki kutudan kopyalayabilirsiniz.
Öncelikli olarak gerçekten güzel bir konuya değinmişssiniz...Bizlerde staj yaparken boş zamanızda bu konuyu okuma fırsatı bulduk...Beylere bizden öneri Staj yapacak yeri iyi seçsinler..Yoksa bizim gibi masa ,koli filan taşırsınız..
Seçtiğiniz mesajın linkini aşağıdaki kutudan kopyalayabilirsiniz.
quote:
Orijinalinden alıntı: lord_of_61
arkadaşım civil sen resimde göstermişşin soft menü diye benim biosta öyle bir menü yok nereden yapıçam benim anakart gigabyte
abit boardlarda adı soft menüdür.Diğer boardlarda başka adlar altında bulunur.Cpu ve ram ayarlarının bulunduğu menüdür.Gigabyte boardlarda ram timing bölümü gizlidir.alt+f1 kombinasyonuyla girilebilir(unutmadıysam)
_____________________________
OVERCLOCK İLE İLGİLİ ÖZEL MESAJ VE MAİL ATMAYINIZ OKUMUYORUM
Seçtiğiniz mesajın linkini aşağıdaki kutudan kopyalayabilirsiniz.
Evet arkadaşlar... Topic pek çok gereksiz yada artık geçerliliği kalmayan mesajlarla dolmuştu ve artık boş...
Şaka bi yana üyelerin gereksiz yere 5 sayfa dolaşıp işe yarar bilgi aramasına gerek yok zaten bu sayfada her türlü bilgi var...
Ayrıca önemle belirtmek istiyorum ki;
topiği açan civil abimize PM den sürekli mesajlar atmayalım -zira kendisi yapacağını yapmış zaten- veyahut buraya forumun geri kalanını da incelemeden alelade, basit, gereksiz sorular yöneltmeyelim lütfen...
Seçtiğiniz mesajın linkini aşağıdaki kutudan kopyalayabilirsiniz.
arkadaslar ben yeni bi anakart aldım MSI RS480 soft menu yookkkkkkk noolur bi care,kitapcığında uzerindeki bios ta overclock seceneklerinin kapatıldığı yazıo ,eski bios ta yok zaten naaapmalıı
_____________________________
Bu yazıyı okuyabiliyorsan öğretmenine teşekkür et. Türkçe okuyabiliyorsan,şehitlere ve gazilere..
Seçtiğiniz mesajın linkini aşağıdaki kutudan kopyalayabilirsiniz.
evet arkadaşlar yarımınıza ihtiyacım oldu ben o/c yi denedim şu an cpu 260 mHz seviyesinde ancak ram ı arttırayım diyorum kabul etmiyor böle kalması mı gerekiyor... ram en son 166 da kalıyor...
Seçtiğiniz mesajın linkini aşağıdaki kutudan kopyalayabilirsiniz.
selm kolay gelsin anakartım dfi yukarda resimde gösterdiklerini tam manlamı ile bulamıyorum elinde bunun gibi o/c için hazırı var ise koyabilirmisin yada yardımcı olabilecek arkadaş var ise yönlendire bilirmisin lütfen
Seçtiğiniz mesajın linkini aşağıdaki kutudan kopyalayabilirsiniz.
Tüm bilgilerini bizlerle payalaşanlara teşekkürederim. Gerçekten çok yardımcı oldunuz sağolun.
_____________________________
Asus A7V8X-X (Kırpık :( )-AMD 2400+@2200 :(-Kingston 512 DDR 333-Fly FX 5200 64 Bit (Office uygulamaları SÜPER !!!)-Seagate 40 GB 7200 Rpm-400W PSU ( En eziğinden) İşte Utanç kaynağı :(
Seçtiğiniz mesajın linkini aşağıdaki kutudan kopyalayabilirsiniz.
bende de aynı anakart ve işlemci var... ben fsb yi 250 e çıkardım ram frekansını 333 e düşürdüm (ram lerim oem :( ) ht:4 cpu voltajı: 1.5 yaptım
ama bazen sistem kendini resetliyor... sorun nedir çok ısınmadan olduğunu sanmıyor everest ile baktım işlemci sıcaklığı 30-35 derece chipset sıcaklığı 25-35 derece arası... sizce sorun nedir ? need for speed underground2 açıkken baktım 37 derece işlemci sıcaklığı....
bişey sormak istiyorum ram lerin normal voltaj değeri kaç ? ram voltajını arttırmakta fayda varmıdır ? sistemin geri kalanı: ati radeon x550 ekran kartı feel hurricane kasa soğutma sorun değildir herhalde... ama işlemcinin fanı kutusundan çıkan fan ... ram lerede soğutma lazımmı sizce ?
Seçtiğiniz mesajın linkini aşağıdaki kutudan kopyalayabilirsiniz.
quote:
Orjinalden alıntı: peacefire
bende de aynı anakart ve işlemci var... ben fsb yi 250 e çıkardım ram frekansını 333 e düşürdüm (ram lerim oem :( ) ht:4 cpu voltajı: 1.5 yaptım
ama bazen sistem kendini resetliyor... sorun nedir çok ısınmadan olduğunu sanmıyor everest ile baktım işlemci sıcaklığı 30-35 derece chipset sıcaklığı 25-35 derece arası... sizce sorun nedir ? need for speed underground2 açıkken baktım 37 derece işlemci sıcaklığı....
bişey sormak istiyorum ram lerin normal voltaj değeri kaç ? ram voltajını arttırmakta fayda varmıdır ? sistemin geri kalanı: ati radeon x550 ekran kartı feel hurricane kasa soğutma sorun değildir herhalde... ama işlemcinin fanı kutusundan çıkan fan ... ram lerede soğutma lazımmı sizce ?
Resetlemenin birkaç sebebi olabiliyor.Bazı cpu lar iyi çıkmıyor ve 250 mhz fsb bile sorun olabiliyor ve reset atabiliyor.İkincisi ramlerden dolayı reset olabilir.Ramler iyi değildir yada voltaj istiyor olabilir.Normal değer ramine göre değişmekle birlikte 2.5 voltdur.Güç kaynağı kalitesizdir-güçsüzdür.Tüm bunlar reset sebebidir.
_____________________________
OVERCLOCK İLE İLGİLİ ÖZEL MESAJ VE MAİL ATMAYINIZ OKUMUYORUM
Seçtiğiniz mesajın linkini aşağıdaki kutudan kopyalayabilirsiniz.
quote:
Orjinalden alıntı: civil
quote:
Orjinalden alıntı: peacefire
bende de aynı anakart ve işlemci var... ben fsb yi 250 e çıkardım ram frekansını 333 e düşürdüm (ram lerim oem :( ) ht:4 cpu voltajı: 1.5 yaptım
ama bazen sistem kendini resetliyor... sorun nedir çok ısınmadan olduğunu sanmıyor everest ile baktım işlemci sıcaklığı 30-35 derece chipset sıcaklığı 25-35 derece arası... sizce sorun nedir ? need for speed underground2 açıkken baktım 37 derece işlemci sıcaklığı....
bişey sormak istiyorum ram lerin normal voltaj değeri kaç ? ram voltajını arttırmakta fayda varmıdır ? sistemin geri kalanı: ati radeon x550 ekran kartı feel hurricane kasa soğutma sorun değildir herhalde... ama işlemcinin fanı kutusundan çıkan fan ... ram lerede soğutma lazımmı sizce ?
Resetlemenin birkaç sebebi olabiliyor.Bazı cpu lar iyi çıkmıyor ve 250 mhz fsb bile sorun olabiliyor ve reset atabiliyor.İkincisi ramlerden dolayı reset olabilir.Ramler iyi değildir yada voltaj istiyor olabilir.Normal değer ramine göre değişmekle birlikte 2.5 voltdur.Güç kaynağı kalitesizdir-güçsüzdür.Tüm bunlar reset sebebidir.
imzamdaki sistemi 300 wattlık fsp sistem kaldırıyor oyunlarda filan hiçbir sorun yok günlük 2800 de kullanıyorum ama yinede iyi bir psu alacam bu arada civil a64 sahibi olmuşsun tecrübelerini arkadaşlarla paylaşman güzel
Seçtiğiniz mesajın linkini aşağıdaki kutudan kopyalayabilirsiniz.
Merhaba Arkadaşlar.Belki temel bir soru olabilir ama şu fan olayında yardıma ihtiyacım var.Kasanın önünde bulunan fan, yan kapakta bulunan fan ve arka tarafta power supply ın altında bulunan fanlar hangi yönlerde hava üflemelidir.Hangileri içeri hangileri dışarı doğru üflemelidir. Ben öndeki ve yandaki fanlar içeri, arkadaki fan dışarı üflemelidir diye biliyorum.Bu bilgi doğru mudur?
_____________________________
Fujitsu Lifebook A-6230, Creative X-Fi Sound Blaster 5.1 Surround Pro, Logitech X-530, Aver Tv Volar Go
Seçtiğiniz mesajın linkini aşağıdaki kutudan kopyalayabilirsiniz.
quote:
Orjinalden alıntı: edobur
Merhaba Arkadaşlar.Belki temel bir soru olabilir ama şu fan olayında yardıma ihtiyacım var.Kasanın önünde bulunan fan, yan kapakta bulunan fan ve arka tarafta power supply ın altında bulunan fanlar hangi yönlerde hava üflemelidir.Hangileri içeri hangileri dışarı doğru üflemelidir. Ben öndeki ve yandaki fanlar içeri, arkadaki fan dışarı üflemelidir diye biliyorum.Bu bilgi doğru mudur?
Genel olarak bu şekil doğrudur aksini iddia edenler olsa bile.
_____________________________
OVERCLOCK İLE İLGİLİ ÖZEL MESAJ VE MAİL ATMAYINIZ OKUMUYORUM
Seçtiğiniz mesajın linkini aşağıdaki kutudan kopyalayabilirsiniz.
quote:
Orjinalden alıntı: civil
quote:
Orjinalden alıntı: edobur
Merhaba Arkadaşlar.Belki temel bir soru olabilir ama şu fan olayında yardıma ihtiyacım var.Kasanın önünde bulunan fan, yan kapakta bulunan fan ve arka tarafta power supply ın altında bulunan fanlar hangi yönlerde hava üflemelidir.Hangileri içeri hangileri dışarı doğru üflemelidir. Ben öndeki ve yandaki fanlar içeri, arkadaki fan dışarı üflemelidir diye biliyorum.Bu bilgi doğru mudur?
Genel olarak bu şekil doğrudur aksini iddia edenler olsa bile.
yanlış anlamayın bildiğimden değil sadece aklıma geldi..
yandaki fandan giren hava kasa içinde dolaşımı sağlamadan direk egsoz fanından dışarı çıkar diye birşey olabilirmi...
birbirine yakın olanlar aynı yöne üfleseler daha iy olmazmı???
yani demek istediğim şu..bende 2 tane yanda bir tane arkada var bu ikisi içeriye üflüyor....önde ve üst ızgarada olanlar da dışarıya atıyor...bilemiyorum mantık olarak doğru geliyor...düşünsenize arkadan komple giriyor ve ikiye dağılarak çıkıyor...
Seçtiğiniz mesajın linkini aşağıdaki kutudan kopyalayabilirsiniz.
quote:
Orjinalden alıntı: xl_ocean
quote:
Orjinalden alıntı: civil
quote:
Orjinalden alıntı: edobur
Merhaba Arkadaşlar.Belki temel bir soru olabilir ama şu fan olayında yardıma ihtiyacım var.Kasanın önünde bulunan fan, yan kapakta bulunan fan ve arka tarafta power supply ın altında bulunan fanlar hangi yönlerde hava üflemelidir.Hangileri içeri hangileri dışarı doğru üflemelidir. Ben öndeki ve yandaki fanlar içeri, arkadaki fan dışarı üflemelidir diye biliyorum.Bu bilgi doğru mudur?
Genel olarak bu şekil doğrudur aksini iddia edenler olsa bile.
yanlış anlamayın bildiğimden değil sadece aklıma geldi..
yandaki fandan giren hava kasa içinde dolaşımı sağlamadan direk egsoz fanından dışarı çıkar diye birşey olabilirmi...
birbirine yakın olanlar aynı yöne üfleseler daha iy olmazmı???
yani demek istediğim şu..bende 2 tane yanda bir tane arkada var bu ikisi içeriye üflüyor....önde ve üst ızgarada olanlar da dışarıya atıyor...bilemiyorum mantık olarak doğru geliyor...düşünsenize arkadan komple giriyor ve ikiye dağılarak çıkıyor...
Ben civil in dediği gibi denedim.Öndeki fanım kasanın yapısı nedeniyle yeterli performansı veremiyordu.Onu söktüm ve arkaya taktım.1 adet yanda 2 adet arkada fanım var.Yandaki içeri üflüyor.Bu şekilde işlemci ve boardda ısı düşüşü gözlemledim. (işlemci sıcaklığı 54 dereceden 48-49 dereceye, sistem sıcaklığı ise 34 dereceden 27-28 derecelere kadar düştü) Isınan hava ise arkadaki 2 adet egzost fan ile dışarı atılıyor.Bu dizilişi tavsiye ederim. Yani benim anladığım hava önden ve yandan içeri, arkadan dışarı veriliyor.
_____________________________
Fujitsu Lifebook A-6230, Creative X-Fi Sound Blaster 5.1 Surround Pro, Logitech X-530, Aver Tv Volar Go
Seçtiğiniz mesajın linkini aşağıdaki kutudan kopyalayabilirsiniz.
anakart msi,işlemci venice 3000+ ,msi sitesinden yuklediğim pcalert adlı program işlemci sıcaklığını 55 ila 58 arası gösterio,pek yuk altındada sayılmaz bu sıcaklık normalmi,normal değilse sebebi ne olabilr ,oc siz bu arada
_____________________________
Bu yazıyı okuyabiliyorsan öğretmenine teşekkür et. Türkçe okuyabiliyorsan,şehitlere ve gazilere..
Seçtiğiniz mesajın linkini aşağıdaki kutudan kopyalayabilirsiniz.
55-58 amd venice için fazla sayılır. işlemci ve heatsinkin arasına macun sürüldü mü? sürüldü ise heatsinkin işlemci üzerine tam oturduğuna eminmisin? sıcaklığı bir de biostan kontrol et bakalım orada ne diyor?
_____________________________
Core2Duo E6850@3600mhz //Big Water 735//Abit IN9 32XMAX Wifi //Sapphire 4770//2*2GB Crucial Ballistic Tracer//2*500 Gb Seagate RAID0//HP W2207//Ev Yapımı Feel! Tıkla //LG Dvd-rw//Philips cd-rw//Lc POWER 550Watt//HP 1315 All in one//Creative Megaworks THX550 5+1//Creative Audigy2ZS //Logitech Momo Racing Force//
Seçtiğiniz mesajın linkini aşağıdaki kutudan kopyalayabilirsiniz.
Merhaba polatyy arkadaşım.Bendede aynı işlemci ve anakart mevcut.Senin bahsettiğin sorun bendede var.Sanırım sen de işlemciyle gelen fanı kullanıyorsun.Sana tavsiyem kasa içindeki hava sirkülasyonunu arttırman olacak.Ben bu şekilde 55 derece olan işemci sıcaklığını 48 dereceye 34 derece olan sistem sıcaklığını 25 dereceye kadar çektim.Lakin pek bir faydasını görmedim.Birkaç programı birarada çalıştırmaya çalışınca işlemci sıcaklığı fırlıyor.58 dereceyi geçince de Pc Alert4 devreye giriyor ve güvenlik uyarısı verip sistemi kapatıyor.Fanı kontrol ettim, arada kendi macunu da mevcut.Niçin böyle bir sorun var anlayamadım.
Üstadlardan yardım bekliyoruz.
_____________________________
Fujitsu Lifebook A-6230, Creative X-Fi Sound Blaster 5.1 Surround Pro, Logitech X-530, Aver Tv Volar Go
Seçtiğiniz mesajın linkini aşağıdaki kutudan kopyalayabilirsiniz.
e iiyi güzelde bide millet oc yapıyor bu venice lerle,ben bu gün üşenmezsem başka bi psu yla denicem belki psu az geliyordur,buda manasız geliyor ama bakalim
_____________________________
Bu yazıyı okuyabiliyorsan öğretmenine teşekkür et. Türkçe okuyabiliyorsan,şehitlere ve gazilere..
Seçtiğiniz mesajın linkini aşağıdaki kutudan kopyalayabilirsiniz.
VIPER die bi psu buldum,ciddi güzel bi ambalajı var ve oldukça agır,sata kabloları falanda var,kullanan bi arkadaş varsa bilgi verirse sevinirim,350 watt olması biraz canımı sıktı acaba benim sorunumu çözermi aopen 300 watt yerine onu almayı düsünüyorum?
_____________________________
Bu yazıyı okuyabiliyorsan öğretmenine teşekkür et. Türkçe okuyabiliyorsan,şehitlere ve gazilere..
Seçtiğiniz mesajın linkini aşağıdaki kutudan kopyalayabilirsiniz.
arkadaşlar AMD 3000+ 64 venice Asus A8N5X bord Twinmos 512mb cl2.5 butun ayarları denıyorum fakat cpu frekansı 225 ten cpu v4ten yukarı dıren ılerlemıyor herhangıbırı tek basınada yukselmıyor. uzerıne cıktıgımda dırek kıtlenıyor. Acaba sınır bumu nedersınız bırde rame felan hıc dokunmadım. 2025Mhzın dırem uzerıne cıkamıyorum
Seçtiğiniz mesajın linkini aşağıdaki kutudan kopyalayabilirsiniz.
Arkadaşlar,ati toolun en son sürümünün download linkini werebilir misiniz?Mayıs dan sonra güncellemesi oldu sanırım.
_____________________________
Conreo 6400 2.1@3.8(max) With WaterCooling || Dfi Rd600 || Team Xtreme 2*1 gb ddr800 || Palit 7600Gs Sonic || Seagete 160gb sata2 + 80gb ide || Cm Stacker|| Asus Sata Dwd-Writer || Zalman MFC1 Fan Controller ||
Seçtiğiniz mesajın linkini aşağıdaki kutudan kopyalayabilirsiniz.
arkadaslar işte boyle bir sistemim var oc çektim yani fsb yi 100mhz den 166mhz ye çıkardım cpu 1.25ghz den 2.09 ghz ye cıktı ramle oynadım makine kitlendi default yapmak zorunda kaldım hız iyimi? performans açısından baska şeyler yapmalımıyım mı? --------------------------------------------------------------------------------
Bilgisayar: İşletim Sistemi Microsoft Windows XP Professional OS Servis Paketi Service Pack 2 DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c) Bilgisayar Adı SAMSUN (yılmaz) Kullanıcı Adı YILMAZ
Anakart: CPU Türü AMD Athlon XP, 2083 MHz (12.5 x 167) 2800+ Anakart Adı MSI KT6 Delta-LSR (MS-6590 v2.0) (5 PCI, 1 AGP, 3 DIMM, Audio, LAN) Anakart Çipseti VIA VT8377 Apollo KT600 Sistem Belleği 512 MB (PC3200 DDR SDRAM) BIOS Türü AMI (09/05/03) İletişim (COM ve LPT) İletişim Bağlantı Noktası (COM1) İletişim (COM ve LPT) İletişim Bağlantı Noktası (COM2) İletişim (COM ve LPT) ECP Yazıcı Bağlantı Noktası (LPT1)
Görüntü Birimi: Görüntü Bağdaştırıcısı NVIDIA GeForce FX 5200 (128 MB) 3D-Hızlandırıcı nVIDIA GeForce FX 5200 Monitör Philips 107T5 [17" CRT] (BZ 563181)
Çokluortam: Ses Bağdaştırıcı BrookTree Bt878 Video Capture Device - Audio Section Ses Bağdaştırıcı VIA AC'97 Enhanced Audio Controller
Depolama : IDE denetleyici VIA Bus Master IDE Denetleyici SCSI/RAID denetleyici VIA SATA RAID Controller Floppy Sürücüsü Disket sürücüsü Disk Sürücüsü ST380013 AS SCSI Disk Device (80 GB, 7200 RPM, SATA) Optik Sürücü HL-DT-ST CD-ROM GCR-8523B (52x CD-ROM) Optik Sürücü HL-DT-ST CD-RW GCE-8525B (52x/32x/52x CD-RW) SMART Sabit Disk Durumu OK
Çevre Birimleri: USB1 denetleyici VIA VT83C572 PCI-USB Controller USB1 denetleyici VIA VT83C572 PCI-USB Controller USB1 denetleyici VIA VT83C572 PCI-USB Controller USB1 denetleyici VIA VT83C572 PCI-USB Controller USB2 denetleyici VIA USB 2.0 Enhanced Host Controller
BIOS Özellikleri: Sağlayıcı American Megatrends Inc. Sürüm Version 07.00T Yayım Tarihi 04/02/01 Boyut 256 KB Açılış Sürücüleri Floppy Disk, Hard Disk, CD-ROM, ATAPI ZIP, LS-120 Yetenekler Flash BIOS, Shadow BIOS, Selectable Boot, EDD, BBS Desteklenen Standardlar DMI, APM, ACPI, ESCD, PnP Genişleme Yeteneği ISA, PCI, AGP, USB
[ Kasa ]
Kasa Özellikleri: Üretici Uknown Chassis Manufacture Sürüm Version 1.00 Seri Numarası 123456890 Fiyat Etiketi 0123ABC Kasa Türü Masaüstü Kasa
[ Bellek Denetleyici ]
Bellek Denetleyicisi Özellikleri: Hata Tespit Yöntemi 32-bit ECC Hata Düzeltme Single-bit Desteklenen Bellek Aralığı 1-Way Şu Anki Bellek Aralığı 1-Way Desteklenen Bellek Hızları 70ns, 60ns Desteklenen Bellek Türleri SPM, FPM, EDO, Parity, ECC, SIMM Desteklenen Bellek Voltajları 3.3V En Büyük Bellek Modülü Boyutu 1024 MB Bellek Yuvaları 3
[ İşlemciler / AMD Athlon(tm) XP 2800+ ]
İşlemci Özellikleri: Üretici AMD Sürüm AMD Athlon(tm) XP 2800+ Dış Saat 166 MHz En Yüksek Saat 3000 MHz Şu Anki Saat 2083 MHz Voltaj 3.3 V, 2.9 V Durum Etkin Soket Adı Socket-A
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi maho -- 28 Ekim 2005, 18:58:18 >
Seçtiğiniz mesajın linkini aşağıdaki kutudan kopyalayabilirsiniz.
Selam. Yazı gerçekten çok güzel olmuş. Ellerinize sağlık. Benim bir sorunum var.
Şimdi kullandığım cpu ve board seninkiyle aynı. Bios versionu 1013 (2 Gün önce güncelledim).
Sorun şu. Frekansı 200 başlayıp 300'e kadar çıkardığımda her zaman Ht'yi 4 alıyor. Bunu 3 olarakta seçsem her zaman 4 alıyor. Bunun sonucunda da HT 1050'leri geçtiğinde sorun çıkartmaya başlıyor. 4 aldığını ai booster programından anlıyorum. Lütfen yardımcı olursanız sevinirim.
Kardeş senin biosun versiyonu kaç. Bundan olabilir mi?
Seçtiğiniz mesajın linkini aşağıdaki kutudan kopyalayabilirsiniz.
quote:
Orjinalden alıntı: Talha86
Selam. Yazı gerçekten çok güzel olmuş. Ellerinize sağlık. Benim bir sorunum var.
Şimdi kullandığım cpu ve board seninkiyle aynı. Bios versionu 1013 (2 Gün önce güncelledim).
Sorun şu. Frekansı 200 başlayıp 300'e kadar çıkardığımda her zaman Ht'yi 4 alıyor. Bunu 3 olarakta seçsem her zaman 4 alıyor. Bunun sonucunda da HT 1050'leri geçtiğinde sorun çıkartmaya başlıyor. 4 aldığını ai booster programından anlıyorum. Lütfen yardımcı olursanız sevinirim.
Kardeş senin biosun versiyonu kaç. Bundan olabilir mi?
Benim bios 1012 henüz.1013 e yükselttiğindemi başladı yoksa öncedende öylemiydi ht olayı.Bende öyle bir sorun yok 3x de çalıştırıyorum 300 fsbde.Ramler hangi oranda çalışıyor 300 fsb de 1:1 mi?
_____________________________
OVERCLOCK İLE İLGİLİ ÖZEL MESAJ VE MAİL ATMAYINIZ OKUMUYORUM
Seçtiğiniz mesajın linkini aşağıdaki kutudan kopyalayabilirsiniz.
Cevabın için çok sağol. İlkönce İşlemci 2400 (267*9) ramler 333 (2400/11) 218 Mhz hızında çalışıyor. Kingston 512*2 Dual. Ramleri 266 (2400/13) 184 indirdiğimde bile sorun devam ediyor. İlk bios 1001'di. Onda yapıyormuydu bilmiyorum. Çünkü güncelledikten sonra oc'a başladım. 1012'i netten indirdim fakat Asus update ile eski sürüm olduğu için üzerine yazamıyorum. Acaba nasıl 1012'ye dönebilirim?
Seçtiğiniz mesajın linkini aşağıdaki kutudan kopyalayabilirsiniz.
Eski biosa asus aupdate ile dönemezsin.Tek yolu awdflash ile disketten 1012 yi yüklemek başka çaresi yok.1012 biosu ve awdflashı diskete kopyala.bir başlangıç disketi ile pc yi disketten başlat ve A: ya düşür(ben hep 98 başlangıç disketi kullanırım) sonra disketi çıkart ve awdflash-bios olan disketi koyup devam et.Yalnız daha önce dosta bios flashlamadıysan biraz bilgi edin ve öyle başla sonra sorun yaşama hoş gerçi bu boardda sorun olsada önemli değil herhangi bir bios hatasında boardun cd si ile pc yi başlatarak biosu kurtarabilidiğini biliyorsundur sanırım.Bu tür bir sorunda cd deki bios yüklenecektir ve zaten eski biosdur bu.Ondan sonra zaten 1012 biosunu windowsdada yüklersin asus update ile.
_____________________________
OVERCLOCK İLE İLGİLİ ÖZEL MESAJ VE MAİL ATMAYINIZ OKUMUYORUM
Seçtiğiniz mesajın linkini aşağıdaki kutudan kopyalayabilirsiniz.
Selam Civil, Verdiğin bilgiler gerçekten çok yararlı oldu teşekkkür ediyorum. Benim sistemim de sizinkiyle neredeyse aynı iyiki. Şİmdi ben dedikleriniz yapmaya çalıştım. Gerçi eskiden amd bölümünde resimler de vardı niye şimdi yok anlamadım. Daha faydalı oluyordu resimler.Neyse... Fsb'yi 240 falan yaptım. Çarpan gene aynı 9da. Pci-express klidini 145Mhz yaptım. HT'yi de 4 yapmıştım.Ramlere dokunmamıştım.Benim ramler 2tane 512 DDR400 pc3200 kingston. Ancak sistem açılmamıştı. Ne yaptıysam olmadı.İnsertle açmak,gücü kesip açmak,ben de cmos clear yaptım ve düzeldi. Ama bir an açılmayacak diye bayağı bi korkmuştum. Şu an için overclock yapmaya çekiniyorum desem yeridir.Kendi ai booster programıyla 1980mhz'de çalıştırıyorum. Sizce nerede hata yaptım? Bir de benim AMD 3000+ DPMW kodlu. Bu iyimidir? Siz BPMW kodluların iyi olduğunu yazmışsınız. İşlemciyi diyelim ki 2700Mhz'de çalıştırdım. Bunun ne gibi zararları olabilir uzun vadede sistem açısından. Çok soru sordum ama danışabileceğim aynı anakarta sahip sizin gibi overclock konusunda deneyimli çok kişi yok malesef. Yardımcı olursanız sevinirim.
Seçtiğiniz mesajın linkini aşağıdaki kutudan kopyalayabilirsiniz.
sbasol1981, Ramler DDR 400 ayarındaysa siz fsbyi 240 yaptığınızda ramlerde senkron olarak 240 a çıkacaktır ve sorun çıkarması muhtemeldir.Ramleri ddr 333 e alıp o şekilde denerseniz sanırım sorun çözülür. Resimler vardı demişsiniz ama resimler yine var zaten.Sizde gözükmüyormu resimler?
_____________________________
OVERCLOCK İLE İLGİLİ ÖZEL MESAJ VE MAİL ATMAYINIZ OKUMUYORUM