FOTOĞRAF EKLEMEK.... Değerli Arkadaşlar, Fotoğraf eklemeyi çoğumuz biliyoruz belki. Ama galiba bilmeyen arkadaşlar da var. Bilmeyen arkadaşlara yardımcı olabilir diye, kendi kullandığım yöntemi mümkün olduğunca anlaşılır biçimde anlatmaya çalıştım. Fotoğraf eklemek için farklı yöntemler var. Benim aşağıda açıkladıklarım, kendi kullandığım yöntem. Bunu da belirtmem gerek. Buyrun: * İster daha önceki bir mesajdan alıntı yaparak yazalım, istersek yeni bir mesaj yazalım, mesaj yazdığımız boş beyaz alanın üstündeki düğmelerin içinde "image" diye bir düğme var (1). Buna tıkladığımızda metnin içinde [image][/image] diye bir simge belirir(2). Bu "[image][/image]" simgesini, aynı diğer kelimeler gibi yukarıya/aşağıya kaydırabiliriz. Böylece ekleyeceğimiz fotoğrafla metin arasındaki boşlukları ayarlayabiliriz. Bunu yaptıktan sonra ve sayfamız aşağıdaki hale gelince, bir süreliğine bu sayfayla işimiz bitiyor. Bu sayfayı olduğu gibi bırakıyoruz; kapatmıyoruz. * Yeni bir internet penceresi açıyoruz. Bu aşamada, bir "hosting-depolama" sayfası gerekiyor bize. Şimdi burada mantık şu: Buraya eklediğimiz fotoğraflar da sonuçta belli bir yer kaplayan dosyalar. Fotoğrafları çok yüksek çözünürlükte çektiğimizde dosya boyutu da doğal olarak çok artıyor. Dolayısıyla, bu sitenin kaynaklarını fotoğraflarımızı depolamak için kullanmak yerine, biz aslında fotoğraflarımızı bedava "hosting" hizmeti veren sitelerde depoluyoruz. Depoladığımız fotoğrafın bir referans ismi var; o ismi burada ilgili yere eklediğimizde, fotoğrafımız da mesajımızda görünüyor. Yani, bizim mesajımız görünürken, donanımhaber'de depolanan kısımlar buradan; fotoğraflar ise, depoladığımız siteden getirilerek mesajımız görünüyor. Neyse, şimdi yapılacak işe dönüyorum. "Hosting-depolama" için pek çok farklı site kullanılıyor; bunu belirteyim. Ben "hosting" için www.imageshack.us adresini kullanıyorum, bu nedenle burayı kullanarak anlatıyorum. Yeni açtığımız pencerede (www.imageshack.us) karşımıza çıkan sayfada "Browse" diye bir kutu var (3). Bu kutuya tıklayıp, eklemek istediğimiz fotoğrafı (bilgisayarımızda kayıtlı olduğu yerden) bulup seçiyoruz. Bunu yaptığımızda, seçtiğimiz fotoğrafın bilgisayarımızdaki yeri ve adı, "Browse" kutusunun solunda görünür (3). Bundan sonra ben, pratiklik açısından bir işlem daha yapıyorum. Hatırlarsınız, bazen burada sayfalar açılırken fotoğrafların görünmesi çok uzun sürüyor. İşte bunu engellemek için fotoğrafı yeniden boyutlandırmak işe yarıyor. Bunun için, bir önceki paragrafta söylediğim işi yaptıktan sonra, gene aynı sayfada "resize image" yazısının solundaki kutunun içine tıklıyoruz. Aynı zamanda, sağındaki kutundan da "640x480 (for message boards)" seçeneğini seçiyoruz (4). Bundan sonra, hemen altta bulunan "host it!" düğmesine tıklıyoruz (5). "host it!" düğmesine tıkladığımızda, mesajımızda göstermek istediğimiz fotoğraf, www.imageshack.com adresinde depolanmaya başlıyor. Bu işlem, bilgisayarımızın ve internetin hızına bağlı olarak birkaç saniye de sürebilir birkaç dakika da sürebilir. * Depolanma işlemi bitince karşımıza yeni bir sayfa çıkıyor. Biz, istediğimiz fotoğrafı, mesajımızda bir yere tıklamadan doğrudan göstermek istiyoruz. Bu nedenle, karşımıza çıkan yeni sayda, en altta bulunan "Direct link to image" referansını kullanıyoruz (6). Burada verilen link'i (referansı) seçip kopyalıyoruz. * En son olarak, mesaj yazmaya başladığımız donanımhaber sayfasına geri dönüyoruz. Bir önceki aşamada kopyaladığımız link'i, donanımhaber sayfasında bulunan "[image][/image]" simgesinin ortasına yapıştırıyoruz (7). Bu şekilde, aynı mesajın içine birden fazla fotoğraf ekleyebiliriz. İşimiz bitince "Tamam" düğmesine tıklayıp mesajımızı gönderiyoruz (8). Umarım yeterince açık anlatabilmişimdir. Bu işlemleri zaten bilen arkadaşlara büyük ihtimalle baygınlık gelmiştir, hatta belki kusmuşlardır bile. Ama bilmeyen için bu iş gerçekten çok karmaşık görünür; bu yüzden böyle ayrıntılı anlatmaya çalıştım arkadaşlar. Kolay gelsin