Konu Linki http://forum.donanimhaber.com/m_15211766/tm.htm PHI tıpkı pi sayısı gibi sonsuza uzanan sayılardan biridir. Pi nasıl 3,14... ise PHI(fi şeklinde okunuyor) 1,618... dir Tek farkı pi gibi sonsuz olmas mı peki? Elbette ki hayır. PHI sayısının diğer isimleri Altın oran, Golden Number, Golden Ratio'dur. Bazı kaynaklarda ise Allah'ın yeryüzündeki imzası olarak da bilinir. Şöyle ki yeryüzündeki en küçük nano nesneden devasa yapılara devasa doğal varlıklara kadar her şeyde 1,618... oranı mevcuttur. Örneğin her insanda bile bu mevcut. Boyumuzun göbek deliğimizde ayak uçlarımıza oranı 1,618'dir. El parmak uçlarımızdan omuzlarımıza kadar olan uzunluğun el parmak uçlarımızdan dirseklerimize kadar olan kısmının uzunluğuna oranı 1,618'dir Hani heryerde vardı sadece bunlar mı diyeceksiniz. Hayır. Her yerde var. Yer yüzündeki tüm atomlardaki elektronların nötronlara oranı 1,618... Bir ayçiçeğinde, bir salyangozda bir denizanasında bir deniz kabuğunda her yerde. Bayrağımızda bile altın oran kullanılmıştır.
Leonardo da Vinci tablolarınde hep PHI oranını kullanmıştır. Mona Lisa en belirgin örneği. Mona Lisa'nın daha bir çok sırrı var ya girersem çıkamayız. Neyse ne diyorduk. Heh PHI. Fibonacci dizisini bilirsiniz. 1-1 den başlayan ve sonraki her rakam kendinden önceki iki rakamın toplamından oluşan dizi. Şöyle ki; 1-2-3-5-8-13-21-34-55... Sondaki her rakamı kendinden bir önceki rakama böldüğünüzde sizce sayılar büyüdükçe kaça yaklaşıyorsunuz? Evet PHI'ye yani 1,618'e.
Daha bir çok hatta binlerce milyonlarca örneği var. Ama sanırım bu kadar bilgi yeterli
Başka bir konuda bir arkadaşın nickimin anlamını sorması hasebiyle yazmış olduğum yazı. Bilmeyenler varsa onlar da öğrensinler, sebeplensinler diye buraya da yazma gereği hissettim.
Aynı zamanda insanlar da teknolojide ve hayatta bu oranı kullanmaktadırlar. Kısaca biz altın orana “göz nizamının oranı” diyebiliriz.
Çoğu zaman doğayı gözlediğimizde bu oranın varlığını görebiliriz.
Altın Oran’ın Görüldüğü ve Kullanıldığı Yerler
1) Ayçiçeği: Ayçiçeği’nin merkezinden dışarıya doğru sağdan sola ve soldan sağa doğru tane sayılarının birbrine oranı altın oranı verir.
2) Papatya Çiçeği: Papatya Çiçeğinde de ayçiçeğinde olduğu gibi bir altın oran mevcuttur.
3) İnsan Kafası: Bildiğiniz gibi her insanın kafasında bir ya da birden fazla saçların çıktığı düğüm noktası denilen bir nokta vardır. İşte bu noktadan çıkan saçlar doğrusal yani dik değil, bir spiral, bir eğri yaparak çıkmaktadır. İşte bu spiralin ya da eğrinin tanjantı yani eğrilik açısı bize altın oranı verecektir.
4) İnsan Vücudu: İnsan Vücudunda Altın Oran’ın nerelerde görüldüğüne bakalım: a) Kollar: İnsan vücudunun bir parçası olan kolları dirsek iki bölüme ayırır(Büyük(üst) bölüm ve küçük(alt) bölüm olarak). Kolumuzun üst bölü- münün alt bölüme oranı altın oranı verceği gibi, kolumuzun tamamının üst bölüme oranı yine altın oranı verir. b) Parmaklar: Ellerimizdeki parmaklarla altın oranın ne alakası var diyebilirsiniz. İşte size alaka… Parmaklarınızın üst boğumunun alt boğuma oranı altın oranı vereceği gibi, parmağınızın tamamının üst boğuma oranı yine altın oranı verir.
5) Tavşan: İnsan kafasında olduğu gibi tavşanda da aynı özellik vardır.
6) Mısır Piramitleri: İşte size Altın Oran’ın en eski örneklerinden biri… Şimdi ne alaka Altın Oran ve Milattan Önce yapılan Mısır Piramitleri? Alaka şu; Her bir piramitin tabanının yüksekliğine oranı evet yine altın oranı veriyor.
7) Leonardo da Vinci: Bilindiği gibi Leonardo da Vinci Rönesans devri ünlü ressamlarındandır. Şimdi bu ünlü ressamın çizmiş oolduğu tabloları inceleyelim. a) Mona Lisa: Bu tablonun boyunun enine oranı altın oranı verir. b) Aziz Jerome: Yine tablonun boyunun enine oranı bize altın oranı verir.
8- Picasso: Picasso da Leonardo da Vinci gibi ünlü bir ressamdır. Ve resimlerinde bu oranı kullanmıştır.
9) Çam Kozalağı: Çam kozalağındaki taneler kozalağın altındaki sabit bir noktadan kozalağın tepesindeki başka bir sabit noktaya doğru spiraller (eğriler) oluşturarak çıkarlar. İşte bu eğrinin eğrilik açısı altın orandır.
10) Deniz Kabuğu: Denize çoğumuz gitmişizdir. Deniz kabuklarına dikkat edenimiz, belki de kolleksiyon yapanımız vardır. İşte deniz kabuğunun yapısı incelendiğinde bir eğrilik tespit edilmiş ve bu eğriliğin tanjantının altın oran olduğu görülmüştür.
11) Tütün Bitkisi: Tütün Bitkisinin yapraklarının dizilişinde bir eğrilik söz konusudur. Bu eğriliğin tanjantı altın orandır.
12) Eğrelti Otu: Tütün Bitkisindeki aynı özellik Eğrelti Otu’nda da vardır.
13) Elektrik Devresi: Ya demek ki Altın Oran sadece Matematik ve kainatta değil, Fizik’te de kullanılıyormuş. Nasıl mı? Şöyle… Verilen n tane dirençten maximum verim elde etmek için bir paralel bağlama yapılması gerekir. Bu durumda Eşdeğer Direnç, yani yukardaki formül altın oran olur.
14) Salyangoz: Salyangozun Kabuğu bir düzleme aktarılırsa, bu düzlem bir dikdörtgen oluşturur (-ki biz bu dikdörtgene altın dikdörtgen diyoruz.-) İşte bu dikdörtgenin boyunun enine oranı yine altın oranı verir.
15) OTOMOTİV SANAYİ: İlk önce ben size bir soru yönelteyim. Estetik bakımından bir Murat 131 mi daha çok ilginizi çeker yoksa bir Mazda ya da Toyota mı? Tabi ki Mazda ya da Toyota demişsinizdir. Peki bunun nedenini hiç düşündünüz mü? Ben size söyleyeyim. Şimdi Murat 131′e bakıyorsunuz, baktıkça içiniz kararıyor, yine bakıyorsunuz yine kararıyor. En sonunda ya kardeşim bu ne biçim araba diyorsunuz. Ama gidip bir Mazda ya da Toyota’ya bakıyorsunuz. Baktıkça içiniz rahatlıyor, yine bakıyorsunuz ferahlıyorsunuz. Çünkü o kadar güzel bir estetik var ki. İşte bu estetiği eğim sağlıyor. Mesela Murat 131′in önü, arkası, kapısı her yeri düz (Mübarek kibrit kutusu) Ama Mazda ya da Toyota’nın kapısında özellikle ön ve arka tamponunda bir eğim var. İşte bu eğimin eğrilik açısı araştırılmış ve bunun altın oran olduğu görülmüştür. Bundan dolayı Çin, Amerika, Japon Otomotiv Sanayi Dünya’da ilk üçü oluştururken; Türkiye maalesef ve maalesef 30-40-50. sıralarda yer almakta. İnşallah bir gün bunu biz de akıl ederiz…
16) MİMAR SİNAN: Mimar Sinan’ın da bir çok eserinde bu altın oran görülmektedir. Mesela Süleymaniye ve Selimiye Camileri’nin minarelerinde bu oran görülmektedir.
-------- Leonardo da Vinci tablolarınde hep PHI oranını kullanmıştır. Mona Lisa en belirgin örneği. Mona Lisa'nın daha bir çok sırrı var ya girersem çıkamayız. -------
-------- Leonardo da Vinci tablolarınde hep PHI oranını kullanmıştır. Mona Lisa en belirgin örneği. Mona Lisa'nın daha bir çok sırrı var ya girersem çıkamayız. -------
mona lisadaki phi den biraz bahseder misin?
Orjinal Mona Lisa'nın boyunun enine oranı 1,618 Da vinci bunu bir çok tablosunda kullanmış. Büyük ressamlar hep bu oranı kullanıyor. Çünkü bu oran gerçekliği yansıtıyor. Mesela yukardaki boyumuzun oranlarını bir kağıda aktarmak için 1,618 kullanmak zorundayız. Gerçeğe en yakın olması için boy/en oranı bu seçiliyor
ne oluyo yav ben anlamadım şimdi bu 1618 oranı tam olarak nedir yani diyosun Allah her yerde bu ölçüyü kullanmıştır 1 örnekle açıklarmısın bana gerçekten kafam karıştı bu oran neye göre anlamadım gitti
Bir süreliğine Gonya imzam ebedi imzamdır. Değişmez
quote:
Orjinalden alıntı: sagolen
ne oluyo yav ben anlamadım şimdi bu 1618 oranı tam olarak nedir yani diyosun Allah her yerde bu ölçüyü kullanmıştır 1 örnekle açıklarmısın bana gerçekten kafam karıştı bu oran neye göre anlamadım gitti
Phi Sayısı (Altın Oran)1,618'in doğada çok yerde karşımıza çıktığını biliyor musunuz? Kovandaki dişi arı ile erkek arı sayıları arasındaki oran :1,618 Baştan ayak ucuna olan mesafe ile göbek deliğinden ayak ucuna olan mesafe arasındaki oran :1,618 Omuzdan parmak ucuna olan mesafe ile dirsekten parmak ucuna olan mesafe arasındaki oran:1,618 Ayçiçeğinde saat yönünde yer alan 55 ay çekirdeği ile saat yönünün tersinde yeralan 89 adet ay çekirdeğinin birbirine oranı 1.618 Çam kozalaklarında, saat yönü ile saat yönü tersinde gelişen dilimlerin birbirine oranı 1.619 Yüz uzunluğu ile çene ucundan kaşların birleşim yerine olan uzunluğun birbirine oranı:1.618 Ağız boyunun burun genişliğine oranı:1,618 Burun genişliğinin burun delikleri arasındaki genişliğe oranı:1.618 Gözbebekleri arasındaki mesafenin kaşlar arasındaki mesafeye oranı:1,618 Omuz hizasından kafanın en tepe noktası arasındaki mesafenin kafa boyuna oranı:1,618 DNA molekülündeki çift sarmalların birisi 34, diğeri 21 angstrom (1angström 1cm'nin yüzmilyonda biri) uzunluğunda. Birbirlerine oranı:1,618 Bir dikdörtgenin kısa ve uzun kenarları arasındaki oran:1,618 orta parmağın serçe parmağına oranı:1,618 İşaret parmağımızdaki her boğum, öncekinden phi sayısı kadar büyük. Köpek dişleri ile yan keser dişler arasındaki oran:1,618 Süleymaniye, Selimiye Davutpaşa camilerinde, Keops Piramıdi'nde Notr Dame Katedrali'nde hep bu altın oran çıkıyor karşımıza.
En basitinden kalın yazdığım yeri kendine uygulayarak bakabilirsin. Eğer fiziksel bir dengesizliğin yoksa ve ölçümünü biraz hassas yaparsan tam olarak 1,618 bulamasan da yakın bir rakam bulacaksın buna emin ol.
ben o olayı anladım sağolda mesela sen diyosunki ayağın ile parmağının birbirine oranı 1.618 dir bu aynı şunun gibi bişey mi hani model arabalar bellli bi oranda ufaltılıyo ya bu da ınun gibi bişeymi hala anlamadım kafam baya karıştı yani ben böle olayları tam anlamak isterimde ksr bakma biraz daha mesela sayışlarla örnek verirsen daha ii anlayacağım
ben o olayı anladım sağolda mesela sen diyosunki ayağın ile parmağının birbirine oranı 1.618 dir bu aynı şunun gibi bişey mi hani model arabalar bellli bi oranda ufaltılıyo ya bu da ınun gibi bişeymi hala anlamadım kafam baya karıştı yani ben böle olayları tam anlamak isterimde ksr bakma biraz daha mesela sayışlarla örnek verirsen daha ii anlayacağım
Model arabaların ufaltılması ayrı. 1,618 öyle bir oran ki olduğu yerde düzen ve nizam oluyor. Allah öyle yaratmış ki bu oran her yerde mevcut. Sayılardan örnek istemişsin. Mesela imzamdaki Fibonacci Dizisi. 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, ... Her bir rakam kendinden önce gelen iki rakamın toplamına eşittir bu dizide Yani devam ettirmeye kalkarsak 610+987=1597 987+1597=2584 vs diye gider sonsuza kadar
Şimdi şunu dene. Her rakamı kendinden bir önceki rakama böl sonuç kaç çıkıyor? Büyük rakamlarda denersen daha net çıkacaktır. Küçükten büyüğe kadar bölersen rakamları tek tek Altın orana yaklaşırsın. Mesela: 987/610=? Sence sonuç kaç?
Soğuktan yağmur yağmaz oldu, hep kar vardı, Hep kardan adam yaptı çocuklar günlerce, Günlerce ben onları seyrettim, kıpırdamadan, Kıpırdamadan kardan adam oldum, Kardan adam oldum, burnu havuç, gözleri kömür, Gel artık havalar ısınınca kardan adamlar ölür, Ki gelmezsin biliyorum...
hocam güzel yazmışsın da pi sayısı sonsuza gitmio 1 dk arıyım gerçek pi sayısını buluyum
3.141592653589793238462643383279502884197169399375 10582097494459230781640628620899862803482534211706 79 82148086513282306647093844609550582231725359408128 48111745028410270193852110555964462294895493038196 44288109756659334461284756482337867831652712019091 45648566923460348610454326648213393607260249141273 72458700660631558817488152092096282925409171536436 7892590360011330530548820466521384146951941511609... devam edio zannedersem 100.000 basamakmış hatta birisi rekor kırmış hepsini ezberleyerek ama şahsen çok gereksiz bişey 3,14 yetio
Yanlışın var. Pi sonsuz bir sayıdır. Ve şu anda japon bilim adamı yasumasa kanada tarafından 1 trilyon 400 milyar basamağı bulunmuştur. Her geçen gün de yeni basamaklarını buluyorlar Pi'nin hepsini ezberledim diye gelsin birisi ona kocaman bi "hadi ordan" derim. Kolay değil 1.5 trilyon basamak
Bunlar feyk bilgiler.PHI bir ya$am stilidir.PHI olunmaz PHI dogulur.PHI Gonya'nin bagrindan kopup gelen kurallara ve duzene kar$i olan asi bir ya$am $eklidir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Y!g!T -- 1 Ocak 2008; 12:20:12 >
Orjinalden alıntı: hate18 Altın oran, Fi (phi) sayısı olarak bilinir. neticede matematiksel bir kavramdır ve değeri de 1,618 dir. Fibonacci sayıları ve altın oran matematiğin en ilgi çekici konuları arasındadır. Leonardo Fibonacci 13. yüzyılda yaşamış bir Italyan matematikçisiydi.
Bu diziye baktığımız zaman onun basit bir kurala dayanarak oluşturulduğunu görebiliriz. Bu kuralı sözcüklerle ifade edersek; her sayı (ilk ikisi dışında) kendisinden önce gelen iki sayının toplamından oluşmuştur.
Arı kovanlarında yaşayan dişi arıların sayısının erkek arıların sayısına bolundugunde hep aynı sayı elde edilir. Yani 1.618
Leonardo Da Vinci nin ünlü cıplak erkegini gosteren Vitruvius adamında da aynı oranlar mevcuttur.
Altın Oran ın Görüldüğü ve Kullanıldığı Yerler
1. Ayçiçeği: Ayçiçeği nin merkezinden dışarıya doğru sağdan sola ve soldan sağa doğru tane sayılarının birbrine oranı, altın oranı verir 2. Papatya Çiçeği: Papatya Çiçeğinde de ayçiçeğinde olduğu gibi bir altın oran mevcuttur. 3. Insan Kafası: Bildiğiniz gibi her insanın kafasında bir ya da birden fazla saçların çıktığı düğüm noktası denilen bir nokta vardır. Işte bu noktadan çıkan saçlar doğrusal yani dik değil, bir spiral, bir eğri yaparak çıkmaktadır. Işte bu spiralin ya da eğrinin tanjantı yani eğrilik açısı bize altın oranı verecektir. 4. Insan Vücudu: Insan Vücudunda Altın Oran ın nerelerde görüldüğüne bakalım: 4.1. Kollar: Insan vücudunun bir parçası olan kolları dirsek iki bölüme ayırır(Büyük(üst) bölüm ve küçük(alt) bölüm olarak). Kolumuzun üst bölümünün alt bölüme oranı altın oranı verceği gibi, kolumuzun tamamının üst bölüme oranı yine altın oranı verir. 4.2. Parmaklar: Ellerimizdeki parmaklarla altın oranın ne alakası var diyebilirsiniz. Işte size alaka... Parmaklarınızın üst boğumunun alt boğuma oranı altın oranı vereceği gibi, parmağınızın tamamının üst boğuma oranı yine altın oranı verir. 5. Tavşan: Insan kafasında olduğu gibi tavşanda da aynı özellik vardır. 6. Mısır Piramitleri: Her bir piramitin tabanının yüksekliğine oranı yine altın oranı veriyor. 7. Leonardo da Vinci: Bilindiği gibi Leonardo da Vinci Rönesans devri ünlü ressamlarındandır. Şimdi bu ünlü ressamın çizmiş olduğu tabloları inceleyelim. 7.1. Mona Lisa: Bu tablonun boyunun enine oranı altın oranı verir. 7.2. Aziz Jerome: Yine tablonun boyunun enine oranı bize altın oranı verir. 8. Picasso: Picasso da Leonardo da Vinci gibi ünlü bir ressamdır. Ve resimlerinde bu oranı kullanmıştır. 9. Çam Kozalağı: Çam kozalağındaki taneler kozalağın altındaki sabit bir noktadan kozalağın tepesindeki başka bir sabit noktaya doğru spiraller (eğriler) oluşturarak çıkarlar. Işte bu eğrinin eğrilik açısı altın orandır. 10. Deniz Kabuğu: Denize çoğumuz gitmişizdir. Deniz kabuklarına dikkat edenimiz, belki de kolleksiyon yapanımız vardır. Işte deniz kabuğunun yapısı incelendiğinde bir eğrilik tespit edilmiş ve bu eğriliğin tanjantının altın oran olduğu görülmüştür. 11. Tütün Bitkisi: Tütün Bitkisinin yapraklarının dizilişinde bir eğrilik söz konusudur. Bu eğriliğin tanjantı altın orandır. 12. Eğrelti Otu: Tütün Bitkisindeki aynı özellik Eğrelti Otu nda da vardır. 13. Elektrik Devresi: Altın Oran sadece Matematik ve kainatta değil, Fizik te de kullanılıyor. Verilen n tane dirençten maximum verim elde etmek için bir paralel bağlama yapılması gerekir. Bu durumda Eşdeğer Direnç, yani Reş= yani altın oran olur. 14. Salyangoz: Salyangozun Kabuğu bir düzleme aktarılırsa, bu düzlem bir dikdörtgen oluşturur (-ki biz bu dikdörtgene altın dikdörtgen diyoruz.-) Işte bu dikdörtgenin boyunun enine oranı yine altın oranı verir. 15. MIMAR SINAN: Mimar Sinan ın da bir çok eserinde bu altın oran görülmektedir. Mesela Süleymaniye ve Selimiye Camileri nin minarelerinde bu oran görülmektedir.
INSAN VÜCUDUNDA ALTIN ORAN Insan gözünün ALTIN ORAN a bu kadar yakın olmasının, estetik açıdan sürekli olarak ALTIN ORAN a uygun şekil ve yapıları tercih etmesinin bir nedenini, yaşadığı çevre olan doğada hemen her an ALTIN ORAN la karşı karşıya olmasının yanı sıra, kendi vücudunun hemen her noktasında ALTIN ORAN a sahip olmasında arayabiliriz. Aşağıda oranlarda insanında ne kadar ALTIN ORAN örneği olduğunu göreceksiniz: Boy/ (bölü)Bacak boyu Beden boyu/kolaltı beden boyu Tam kol boyu(Boyun-Parmak ucu)/Dirsek - Boğaz Parmak ucu - omuz/Parmak ucu - Dirsek Göbek - Omuz/Göbek - Bel INSAN YÜZÜNDE ALTIN ORAN Ideal ölçülere sahip bir insan yüzünde de sayısız ALTIN ORAN örnekleri görmek mümkündür: Yüz yüksekliği/Yüz genişliği Tepe - Göz yüksekliği/Saç Dibi - Göz Yüksekliği Göz - çene arası/Burun - çene arası Alın genişliği/Burun boynu Göz - Ağız/Burun boyu Burun altı - çene/Ağız - Çene Yüz genişliği/Gözbebekleri arası Gözbebekleri arası/Ağız genişliği Ağız genişliği/Burun Genişliği Görüldüğü gibi ALTIN ORAN doğanın güzellik ölçüsü durumundadır. Bu yazıyı okuduktan sonra elinize cetveli alıp eninizi boyunuzu ölçmeye kalkmayın. ALTIN ORAN a uysada uymasa da insanoğlu ve içinde yaşadığı doğa güzeldir. Yeter ki o güzellikleri görelim...
Yer yüzündeki tüm atomlardaki elektronların nötronlara oranı 1,618...
paylaşım çok güzel de bir soru soracağım. hidrolende nötron yok, 1 elektron var. bu uymuyor buna?
DH-KEMALİSTLER BİRLİĞİ##HASHUSSPOR||VI.193||SARIKAMIŞ ŞEHiTLERİ##HASHUS1099##ATATÜRK DİYOR Kİ: CUMHURİYETÇİLİK:Demokrasi ilkesinin en çağdaş ve en akılcı uygulamasını sağlayan yönetim şekli Cumhuriyettir. İNKILAPÇILIK:Bizi öldürmedikçe, kafalarımızdaki akımı boğmadıkça, başlayan inkılâp ve yenilik asla durmayacaktır MİLLİYETÇİLİK:Gençliğin çalışkan, duyarlı ve milliyetçi yetişmesi esas dileklerimizdendir HALKÇILIK:Herkes yasa önünde tamamen eşit mumale görmek zorundadır. Sınıf, aile, fert arasında ayrım yapılamaz. LAİKLİK:Laiklik yalnız din ve dünya işinin ayrılması demek değil.Yurttaşların,vicdan ibadet ve din hürriyeti de demektir DEVLETÇİLİK:İktisatta devletin ilgisi fiilen yapıcılık olduğu kadar, özel girişimi teşvik ve yapılanları denetlemektir.
birşey sorcam bu phi nin elektrikle bir alakası var mıydı?
elektrik değilde Fizik-Optikte Aydınlanma şiddetinin sembolü olması lazım
o fi başka bir şey
DH-KEMALİSTLER BİRLİĞİ##HASHUSSPOR||VI.193||SARIKAMIŞ ŞEHiTLERİ##HASHUS1099##ATATÜRK DİYOR Kİ: CUMHURİYETÇİLİK:Demokrasi ilkesinin en çağdaş ve en akılcı uygulamasını sağlayan yönetim şekli Cumhuriyettir. İNKILAPÇILIK:Bizi öldürmedikçe, kafalarımızdaki akımı boğmadıkça, başlayan inkılâp ve yenilik asla durmayacaktır MİLLİYETÇİLİK:Gençliğin çalışkan, duyarlı ve milliyetçi yetişmesi esas dileklerimizdendir HALKÇILIK:Herkes yasa önünde tamamen eşit mumale görmek zorundadır. Sınıf, aile, fert arasında ayrım yapılamaz. LAİKLİK:Laiklik yalnız din ve dünya işinin ayrılması demek değil.Yurttaşların,vicdan ibadet ve din hürriyeti de demektir DEVLETÇİLİK:İktisatta devletin ilgisi fiilen yapıcılık olduğu kadar, özel girişimi teşvik ve yapılanları denetlemektir.