|
caprica6 -> Cevap: Western Digital My Book World Edition SORUN YASAYANLAR BURAYA (13 Temmuz 2007; 1:26:33)
|
Bende WD My Book Pro 500GB vardı. Tüm hayatımı -ambalajında yazdığı üzere "Put Your Life On It"- içine koydum. Diskin çeyreğini tüm projelerim, çalışmalarım, fotoğraflarım, müziklerim, videolarım ile doldurdum... Sonra birgün, sabah mahmurluğuyla, Fujitsu Siemens Laptopun adaptör fişini diske takmış bulundum. Işıkları yandı ve söndü, bir daha da çalışmadı. "Korktuğum başıma gelmemiştir umarım!!" diyerek adaptörlerin bilgilerini karşılaştırdım. Laptopun adaptörünün 14V, zavallı WD'min ise 12V olduğunu görünce, gözlerim karardı. Tamamiyle dalgınlık işte... Teknik servis, içini açamayacaklarını, açınca garanti kapsamı dışına çıkacağını, yerine sıfır ürün vereceklerini YA DA içini açıp şayet disk hasar görmemişse bilgilerimi 360 Dolar (diskin fiyatının bir buçuk katı.. bu arada...) gibi bir fiyata kurtarabileceklerini ve üstüne üstlük cihaz açıldığı için yerine de yeni bir disk veremeyeceklerini belirttiler. WD, Seagate ve diğerlerinin de garanti politikası tüm dünyada, external diskler için böyle işliyor. Hatta yurt dışında eğer diskiniz zarar görmüşse Data Recovery Centerlar (artık şirketleşmişler bi de...) datalarınızı kurtarmak için fahiş ücretler alarak sanırım cerrahi operasyon falan yapıyorlar. Türkiye şartlarında bir işadamı olmayan Ben'den istenen bu ücret, hayli yüksek. Biraz olsun donanım bilgim olduğunu düşünerek, diskimi geri aldım. Datalarım hayati önem arz ettiği için, garanti hakkımdan feragat edip diski açtım. Fazla voltajdan diske zarar gelmemiştir, muhtemelen bir önlemini almışlardır. Sigorta falan varsa o yanmıştır ya da devre zarar görmüştür herhalde diye düşündüm. Bu konu uzmanlık alanım değil halbuki. Nitekim diskin ilk önce titreşimi absorbe etmek için tasarlanmış lastiğini çıkardım ve mandallarından zorlamayarak açtım. Bu arada tasarımcısını tebrik etmek isterim. vidasız stabil duran bir mekanizma tasarlamış. Sonra diskin data çıkışına metalik renkte bir bant yapıştırılmış. Eğer çıkarırsan Garanti dışı. Bantı yırttım WD Caviar modeli, bildiğimiz internal SATA diski vidalarından söktüm ve dektopa taktım. Tıpkı yıllardır kullandığım ve kapasite yetersizliğinden sattığım WD disklerim gibi tıkır tıkır çalışıyor. Tüm verilerim de içinde. 500GB internal hard diskim olmuş oldu. Bu hafta ise bu hard diskte taşıdığım GB'larca veriyi, tüm hayatım olduğundan, sürekli Back Up yapmak için yeni bir 500GB external almaya karar verdim. Çok araştırdım, araştırmaktan yoruldum. Seagate ve WD dışında HDD almam. Yalnız istediğim HDD de ethernet bağlantısı olsun istedim. Bu sefer de gidip WD World Edition 500GB aldım. Çünkü istediğim özellikte 500GB, etherneti de olan ve uzaktan erişebileceğim, yerel ağımda da hızlı veri transferi yapabilecek başka bir çözüm bulamadım. İhtiyacımı karşılayabilecek ürün, Seagate'in Mirra Personal Server'ıydı. O da çok çok pahalı geldi. TR deki fiyatlarını bilemiyorum. Amazondan baktım. Seagate'in FreeAgent Pro'sunun TR'de 500GB'ı yok. Ethernet girişlisi de yok. Maxtorda da ethernet seçeneği var ama disk çok büyük. taşınabilir bir aygıt değil bence. Ben de WD aldım. 3 gündür kullanıyorum disk oldukça stabil çalışıyor. Çıkardığı ses, normal bir HDD'nin çıkardığıyla aynı, daha yüksek değil. Hatta Pro'dan sanki daha bir sessiz gibi geldi bana. Dün tüm diski BackUp yapması için bilgisayarı açık bıraktım, İşe gittim. Döndüğümde tüm gün açık kaldığından, sıcaktı. Ama el değmeyecek kadar değil. Yalnız normalde de HDD ler çok ısınıyor. Bunda bir anormallik yok bence. Masaüstünüzde kullandığınız internal HDD ye elinizi değemezsiniz. Metal tabakası çok sıcaktır. Bu ürünün aşırı sıcak olduğunu söylüyorlar, bana normal geldi, açıkçası. Bir yazılımla kaç derece olduğunu ölçmek lazım tabi. Yalnız Mert'in söyledikleri sorunları ben de yaşıyorum. MioNET bende de sürekli çevrim dışı. Hatta yurt dışında da birçok insan aynı dertten muzdarip. Forumların içinde yüzecek vaktim olmadığından ben de bu soruna bir cevap bulamadım. İşletim sistemim Server Edit. değil. Ama sadece onunla çalışacak bir yazılım verilmesi çok absürd olurdu. O zaman linux ve Mac OS X de ne olacak. Bence Win Update ile ilgili olabilir. Ben en son java sürümünü kullanıyorum. Onda çalışmayacak da neyde çalışacak? Net ve protokoller konusunda uzman olmadığım için, bu sorunu çözebilecek arkadaşlar bir kaç fikir önerirlerse çok ikrama geçer diye düşünüyorum. Ama olur da çalıştırabilirsem, sizlerle vakit kaybetmeden paylaşacağım. 1 aylık deneme süresi olduğundan MioNET'e pek heveslenemedim. Beni ilgilendiren mevzu, 1000Mbps ile nasıl transfer gerçekleştireceğim. Sanırım bunun için HEM ETHERNET KARTINIZIN, HEM KABLONUZUN HEM DE MODEMİNİZİN YADA ROUTER, SWITCH' İNİZİN 1000Mbps yi desteklemesi gerekiyor. Öyle mi acaba? Diski doğrudan ethernet girişiyle bilgisayara bağladım, kartım 1000Mbps'yi desteklediği halde 100mbps transfer hızıyla dosyaları aktarabildim. Neden? Acaba kabloyla mı ilgili? Desktopa Bağladığımda, taskbarda 1Ghz bağlantı hızı gösteriyor, IP adresi atanıyor, ama transfer hızı 100Mbps gibi, çünkü USB den çok daha yavaş. Laptopa bağladığımda ise, Realtek Ethernet kartı bağlantı sorunu veriyor. Sarı ünlem işareti çıkıyor. Diski görmüyor. Neden? Acaba cross kablo mu almam gerekiyor. Paketten çıkan ethernet kablosunu kullanıyorum. Bu sorunlarımı gideremedim. Bunların dışında diskten çok memnunum.
|
|
|
|