Şimdi Ara

Güncel işlemcileri etkileyen yeni açığın kapatılması hacimli performans kaybına yol açabilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
3
Favori
653
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Güncel işlemcileri etkileyen yeni açığın kapatılması hacimli performans kaybına yol açabilir



    Intel’in Spectre ve Meltdown açıklarından bu yana düzenli olarak işlemci açığı bulunmaya devam ediliyor.



     



    Virginia ve Kaliforniya Üniversitesi’nden araştırmacıların yürüttüğü çalışma güncel işlemcilerdeki açığı gün yüzüne çıkardı.



    Buna göre Spectre varyantı olarak kabul edilen açık 2017’den bu yana AMD işlemcilerde ve 2011’den bu yana üretilen Intel yongalarda kullanılan mikro operasyon önbelleğini temel alıyor.



     



    İşlemci uç düzeydeki düşük seviye önbellekten komutları çekmeye çalıştığında kötü niyetli kimselerin hassas verileri elde etmesine imkan tanıyan açık bu haliyle oldukça ürkütücü.



    iTLB temizlenerek açıktan korunma ve hacimli performans kaybı



    Araştırmacılara göre açıktan korunmak için çeşitli yollar mevcut. Bunlardan birisi mikro operasyon önbelleğini etki alanı geçişlerinde temizlemek. Buna karşın modern işlemcilerde mikro önbelleğin tamamen silinmesi için Translation Lookaside Buffer’ın da (iTLB) – Etkin Sayfalar Önbelleği, sanal bellek kullanan işlemcilerde adres dönüştürme işlemini sağlayan bir teknik- temizlenmesi gerekiyor ki bu işlemcinin işlemlere yeniden devam edebilmesi için iTLB’nin dolmasını beklemesini gerektirdiğindan büyük performans kaybına yol açacak bir yol.



     



    Bir diğer yol ise mikro operasyon önbelleğinin ayrıcalıklara göre bölünmesine dayanıyor. Buna karşın işlemcinin oldukça düşük seviyede yer alan bu önbelleğinin aşırı bölümlenmesi önbelleğin verimliliğini düşürerek önbelleğin daha en baştan mühendisler tarafından tasarlanırken güdülen performans getirisini ortadan kaldıracak bir uygulama.



     



    Farklı bir yöntemse işlemlerdeki anomalileri gözlemleyecek bir sistem geliştirilmesi ki bu yanlış sınıflandırmaya oldukça açık bir yol olduğu için yine önemli performans kaybıyla sonuçlanmaya meyilli.



    Uzmanlar AMD ve Intel’i açıkla ilgili önceden bilgilendirmesine karşın henüz bir mikro kod güncellemesi ya da işletim sistemi düzeyinde yama yayınlanmış değil. Üstelik şimdiye kadarki Spectre odaklı önlemler de yeni varyanta karşı etkisiz kalıyor.



    Ayrıca Bkz.TSMC yonga üretmek için AMD EPYC işlemci kullanıyor



    Tüm bunların ardından olumlu tarafından bakmak gerekirse mikro operasyon önbelleği odaklı açıktan pratikte faydalanılabilmesi için gerekli zararlı yazılımların tüm yazılım ve donanım tabanlı önlemleri geçtikten sonra oldukça spesifik olan saldırıyı gerçekleştirmesi gerekiyor. Dolayısıyla yeni bildirilen Spectre açıklarının yaygın düzeyde zayıflıklara yol açması beklenmiyor.









  • telefonda 1080p 60kare video izliyorsun bir tepki yok ne ısınma ne kasma hiç bir şey yok aynı videoyu bilgisayarda açıyorsun laptop işlemcisi 55-60 dereceye çıkıyor 20 watt güç çekiyor bumu teknoloji. çok haklısınız bu en basit bir karşılaştırmaydı x86 kesinlikle çöpe gitmeli artık madem var bir teknoloji sonuna kadar ekmeğini yiyelim derken koca şirketlerinden olacaklar bu gidişle. M1 işlemci çok da uzak olmayan bir gelecekte işlemci dinamiklerini kökünden değiştirecektir.
  • X86 işlemci devri bitsin Allah rızası için. 1990 model işlemci mimarisi kaldırmıyor artık

    Hayvan gibi enerji tüketiyor aşırı ısınıyor

    Arm ise fansiz çalışıyor X86dan daha hizli daha az elektrik çekiyor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • İş için kullandığım bilgisayarda net bağlantısı yok. İstedikleri kadar hack etmeye çalışsınlar.

  • Apple_M1 kullanıcısına yanıt
    Apple M1 işlemcili MAC alsan olmuyor mu?

  • azıcık yazılımdan anlayan birisi bu açığın performans kaybı olmadan kolay kolay düzeltilemeyeceğini bilir. Ya sıfırdan bir mimari geliştirecekler yada performans kaybı. Apple m1 den sonra mimari değiştirmek intel ve amd için elzem oldu.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Apple_M1 kullanıcısına yanıt
    Bitti bitecek.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • makine26 M kullanıcısına yanıt
    Prizden de hack edebilirler?

  • Apple_M1 kullanıcısına yanıt
    telefonda 1080p 60kare video izliyorsun bir tepki yok ne ısınma ne kasma hiç bir şey yok aynı videoyu bilgisayarda açıyorsun laptop işlemcisi 55-60 dereceye çıkıyor 20 watt güç çekiyor bumu teknoloji. çok haklısınız bu en basit bir karşılaştırmaydı x86 kesinlikle çöpe gitmeli artık madem var bir teknoloji sonuna kadar ekmeğini yiyelim derken koca şirketlerinden olacaklar bu gidişle. M1 işlemci çok da uzak olmayan bir gelecekte işlemci dinamiklerini kökünden değiştirecektir.

  • Yorumları okuyunca bu açıkları Apple mı uyduruyor diye düşünmeden edemedim

  • V4LKyR V kullanıcısına yanıt
    Cık, prizden ancak veri çekebilirler, makineye bu açığı kullanan kod yollayamazlar.

    Veri çekme işi de kolay değil zaten, elektrik hattı ile bazen aynı evdeki farklı odalar arası PLC cihazları bile çalışmayabiliyor.

  • ti7800 kullanıcısına yanıt
    Olma ihtimali var, önbellek seviye konumlandırmaları benzer şekilde, teknik altyapı farklılıkları var. Farklılıklar belki koruyor olabilir ama üzerinde çalışılması gerekiyor.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Darklord Sauron

    Yorumları okuyunca bu açıkları Apple mı uyduruyor diye düşünmeden edemedim
    Apple'ın PR'departmanında çalışan bi arkadaşın varsa anlatsın nasıl çalıştıklarını bu işlerde direkt proje bazlı bir çok şey. Algı yönetiminde çok profesyoneller. İsmi lazım değil bir arkadaş senelerce Apple ve Huawei için bu işleri yapmıştı 50 kişilik ekibi vardı. GT2 gibi çöp bir saatin köpek gibi satılmasını sağladılar mesela. Yada iPad Pro'yu bilgisayar gibi gösterip iteleme operasyonları... Sanki sihirli :)

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Ne yazılımcı arkadaşlar var yolları açık olsun ülkemiz adına

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • İşlemcinin 50 60 derecelere video izlerken çıktığını ilk kez burada görüyorum? Emin misin bu düşünceden ya da bu düşünceye vardığın cihaz hatalı olabilir mi?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • x86 işlemci mimarisi değildir, sadece komut setidir. İşlemci mimarisi olan intel core, amd zen'dir. Yanlız x86 komut seti Arm gibi Risc komut setlerine kıyasla çok daha kompleks olduğu için mikrokod ile yürütülmek durumundadır. Bu da mimariyi karmaşık hale getirir. Karmaşık mimaride hata çıkma olasılığı da haliyle basit mimarilerden daha yüksektir.


    Telefondan video izlerken tabi ki ısınmaz çünkü mobil cihazlar için üretilen yongalarda donanımsal video çözücü bulunur. 1080p videoyu cpu ile oynatmaya denerseniz cihazınızın nasıl ısındığını görebilirsiniz.

  • gezgic_42_umutbaki G kullanıcısına yanıt

    laptoplar için söylüyorum bunu ben masaüstü değil. laptop zaten boştayken 45 derecede geziyor

  • Tabi haber olabilmesi icin biraz daha bilgi vermek gerekirdi, http://www.cs.virginia.edu/~av6ds/papers/isca2021a.pdf yazinin asli burada


    Ve bu acigin son kullanici icin bir onemi yok, cunku zararli olmasi icin kotu niyetli kisilerin bilgisayariniza fiziksel olarak ulasmasi gerekiyor. Ve bu acigin nasil kapatilacagi da bilinmiyor, sadece bu yazida bu olursa kapattik ama performans dustu diyor.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: makine26

    İş için kullandığım bilgisayarda net bağlantısı yok. İstedikleri kadar hack etmeye çalışsınlar.
    zaten ben hep 50 tlik Mazut alıyorum

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.