Şimdi Ara

Dünyanın en büyük uçağı 'Roc' ikinci kez havalandı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
387
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Dünyanın en büyük uçağı 'Roc' ikinci kez havalandı



    Stratolaunch dünyanın en büyük uçağı Roc'u ikinci kez uçurdu. Yaklaşık iki yıllık aranın ardından tekrar gökyüzünde süzülmeye başlayan Roc'un önümüzdeki yıl itibarıyla resmi görevlerine başlaması bekleniyor.



    Roc'un ikinci test uçuşu Perşembe günü (29 Nisan) ABD'nin Kaliforniya eyaletinde bulunan Mojave Çölü'nde gerçekleşti. Devasa uçak test boyunca tam 3 saat 14 dakika havada kaldı ve maksimum 4267 metre irtifaya ulaştı. Uçağın maksimum hızı ise saatte 320 kilometre olarak ölçüldü.



    Uçuş denemesinin başarıyla sonuçlandığını ifade eden Stratolaunch COO'su Zachary Krevor,"Uçağın bugünkü performansı nedeniyle inanılmaz memnunuz. Roc'un ilk hipersonik uçağını fırlatmaya bu kadar yaklaşmış olması bizleri inanılmaz heyecanlandırıyor." şeklinde konuştu. 





    Tam 117 metrelik kanat genişliğine sahip olan Roc (eski adıyla Stratolaunch), yaklaşık 250 tonluk taşıma kapasitesine sahip. Devasa uçak, ihtiyaç duyduğu gücü bünyesindeki altı Boeing 747 motorundan alıyor.



    Stratolaunch Roc uçağını aslında havadan yörüngeye roket fırlatmak için tasarlamıştı. Ancak Stratolaunch şirketi 2019'un Ekim ayında bugünkü farklı bir kuruma satıldı. Şirketin yeni sahipleriyse Roc uçağı için bambaşka bir plana sahip. Stratolaunch'un yeni hedefi Roc üzerinden roket-güçlü hipersonik araçlar fırlatmak olacak.



    Stratolaunch şu anda Roc ile birlikte Talon-A isimli hipersonik aracının da geliştirme sürecinde bulunuyor. 3,4 metrelik kanat genişliğine ve 28 metrelik uzunluğa sahip olacağı belirtilen Talon-A'nın Mach 5-Mach 7 hızlarına (6,125–8,575 km/saat) ulaşabileceği söyleniyor. Stratolaunch'un hedefi ise 2022'de Talon-A'yı Roc üzerinden fırlatmak olacak.





    Kaynak:https://www.space.com/stratolaunch-worlds-largest-airplane-roc-2nd-test-flight







  • Devasa bir uçak, üzerinden yapılacak olan fırlatma testlerini görmek için sabırsızlanıyorum.. ya hüsran ya da mucize olacak.

  • Konu hakkında uzman falan değilim sadece kendi kişisel fikrimi söylüyorum:


    Tasarım bana çok saçma ve güvensiz geldi, iki başlılık her zaman bir dengesizlik ortaya çıkarabilir gibi bir hissiyat oluşturdu bende.

  • bu uçagı yapan firma iflas etmiştive satılıktı bir kaç yıl önce devlet devlet olsaydı da alsaydı toshiba gitti bu firma gitti volvo ve saab gitti ancak yol ve saray yaparız biz

  • Bana göre en mantıklı sistem ve kolay olan bu ama SpaceX zoru roketi tekrar indirmeyi başardı ilginç.
  • blue7 kullanıcısına yanıt
    Alışılagelmiş bir tasarımla bu kadar yüzey alanı elde etmek istenirse hani büyük zeplinler vardır ya o kadar hormonlu bir uçak yapıp o gövdeye kalın kanatlar takmak lazım, ama o zaman uçak kendini ağırlaştırıp kısır döngüye girecek, başka türlü zorluklar çıkaracak. Bu tasarımı ise katamaran tekne tipine benzetebiliriz; daha az malzeme ile su yüzeyinde daha geniş tekne elde edilebilir, daha hafif ve daha hızlı. Dezavantajı ise, zorlu hava şartlarında belki yine katamaranda olduğu gibi daha stabil bir tasarıma göre zorluklar yaşayabilir, fakat şunu unutmamak lazım bu uçak özel görevler için belirli zamanlarda kullanılacak, işi bu uçağa göre esnetmeleri mümkün olacaktır. Uçtuğunda bu tür yeni tasarımların altında yatan sorunlar elbet gün yüzüne çıkacaktır, projeyi sarsacak derece korkunç bir kusur yoksa zaman içerisinde giderilir; böyle görevler için maliyet etkin en makul çözüm gibi duruyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi metercan -- 30 Nisan 2021; 19:1:24 >




  • Uçağın orta kanadı 250 ton yük taşıyacak kadar güçlendirilmiş bir yapı. Yani güvensizlik yaratacak bir durum yok ortada. Bir A350-800' ün boş 248 ton olduğunu düşünrsek gayet dayanıklı...

  • pratik bir kullanım alanı bulacağını sanmıyorum

    kanat sayısı olası sorun sayısını artıracaktır !!!

  • askeri amaçla kullanım alanı bulabilir.
    bunun dışında sivil amaçlara fazla hizmet edeceğini sanmıyorum.

  • bazıları siha bazıları heykel yapar

  • spyman S kullanıcısına yanıt
    Haklısın şunun tipine baksana
    Dünyanın en büyük uçağı 'Roc' ikinci kez havalandı

  • Devasa muhtşeem bir uçak olarak gözüküyor ama bana hiç güven vermedi niyeyse

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.