Şimdi Ara

Çip krizi ekipman üretimini de vuruyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
581
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Çip krizi ekipman üretimini de vuruyor



    Özellikle Tayvan’da yaşanan kuraklık ile başlayan kesintiler TSMC firmasının soluğunu keserken Samsung’un Austin’deki tesislerinde hava koşulları nedeniyle sık sık elektrik kesintisi yaşanması da bunun tuzu biberi oldu. Yonga krizinde sayısız sektör zincirleme etkilenmeye başlarken ekipman üretimi de skıntıda.



    Kısır döngüye giriyor



    Yonga üretimindeki krizi aşabilmek için sektör devleri yeni tesisler inşa ediyor ve ekipman siparişi veriyor. Siparişler yığılmaya başlayınca bu kez ekipman üreticileri gecikmeler yaşıyor. 1 yıla kadar gecikmeler yaşanacak.



    Ayrıca Bkz.Nokia X10 ve X20 karşınızda



    Yapılan pazar araştırmasına göre global yonga üretim ekipmanı siparişleri 12 aya kadar gecikmiş durumda. Bu da üretimi arttırmak için ekipman bekleyen firmaların gecikmesine sebep olacak. Yani bir kısır döngüye girmek üzereyiz.



    Ekipman sıkıntısı 4 ana kalemde yaşanıyor. Yonga tasarımlarının plakalara basılmasından sonraki adım olan tellerin kartlara lehimlenmesi sürecine temel olan cihazların sevkiyatı 10-12 arasında uzamış durumda. Bu alanın lideri olan Singapur tabanlı Kulicke & Soffa taleplere yetişemiyor.



    Çip krizi ekipman üretimini de vuruyor



    Plakaları istenen yonga ölçülerine bölme işlemi yapan kesim makinelerinin sevkiyatı da 1-3 ay arasından 5-8 ay arasına uzamış durumda. Bu alanın lideri ise Japon Disco firması. Yine Japon Advantest ve ABD’li Teraydne tarafından üretilen test makineleri de gecikecek. Son olarak devre kartlarında kullanılan lazer delgi makinelerinin de sevkiyatı 12 ay üzerine çıkmış durumda. Bu alanın lideri de Mitsubishi.



    Alanındaki lider firmaların bu zamana kadar olan tüm siparişlerinin dolduğu ifade ediliyor. Bu zamandan sonra verilerin siparişler ancak gelecek yıla yetişecek. Qualcomm patronunun Kusursuz Fırtına olarak tanımladığı çip krizi artık herkesin tamamen kilitlendiği bir noktaya doğru ilerliyor.




    Kaynak:https://asia.nikkei.com/Business/Tech/Semiconductors/Chip-tools-become-latest-victim-of-global-semiconductor-crunch







  • Japonlar meğer arka plandaki asıl oyuncularmis

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • ssbrutality S kullanıcısına yanıt
    Efendisi ABD ama,

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Ozellikle elektronikde son tuketici urunleri hep cin mali oldugu icin sanki teknolojiye cin hukmediyormus gibi bir algi olusturuyor ama cinin yaptigi agirlikla ucuz insan gucu gerektirem montaj isleri, arka planda ileri teknoloji gerektiren uretim ekipmanlarinin buyuk kismi japon, alman ve diger gelismis ulkelerin elinde. ileri teknoloji bir fabrika kuracaksaniz elektronikde japon, makina sanayinde alman urunu donanimlar almadan is yapmak cok zor. Tabi bu donanimlar son kullaniciya ortalama insana hitap etmedigi icin cok bilinmez.

  • ssbrutality S kullanıcısına yanıt
    Çinliler kendi hatlarını kurup bir şeyler yapabilmek için nitelikli Japonlardan yardım bekliyor. Pandemiden dolayı Japonların Çin'e gidişi sıkıntı yaşayınca Çinliler sıkıntı yaşamıştı.

  • Hayır bir anda ne oldu da talep patlaması oldu, mantıklı bir açıklaması var mı? Herkes evlere kapanınca neden üretim patlaması olsun? Haydi bilişim sektörü patlasın, otomotiv niye patlasın? Garip bir olay var ama çözemedim. Ulaşım olayı da ciddi sıkıntı. Ya birileri kasıtlı birşey yaptı ya da can havliyle çin vb ülkeler ihtiyacı olmayan şeyleri stoklamaya kalktı, bu da dengeyi bozdu.

  • Bıktırdı artık bu haberler de. Tamam kullanmayalım arkadaş ya. Ne çipmiş be. Hadi bir komplo teorisi de ben atayım. Hani pandeminin amacı çipleme diyorlardı ya. 8 milyar insana çip çıkartmaktan çip kalmadı :D:D

  • Bu yonga durumlari Apple'i de bir sekilde bagliyor mu?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nasıl kriz var anlamıyorum dünyanın tipini kaydırdınız halen devam ediyorsunuz.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • İyice gına getirdi bu tarz haberler. Uzak doğuda bir bölgede bir savaş patlak verse demek tüm dünya elektronik eşya krizi yaşayacak, nereye varacak bu durum merak ediyorum.

  • Kapitalizm kendi ürettiği obur varlığı, kendi besleyemez hale geldi. Hayırlı olsun.

  • Tüm çipler aşılara gitti be.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • serafon kullanıcısına yanıt

    Anladığım kadarıyla pandemi nedeniyle otomobil firmaları satışlar çok yüksek olmaz diye çok fazla çip siparişi vermedi. Bu esnada evdeki bilişim ürünlerine talep artınca üretim bu tür şeylere kaydı. Canlı dersler için tablet, oyunlar için bilgisayar, ekran kartı aldı millet vs. TSMC kuraklıktan sıkıntı yaşamaya başladı, Samsung Texas'taki ağır kış şartlarından etkilendi derken üretim azaldı. Otomobil firmalarının da çip stokları erimeye başladı ama çip üreticilerinin de kapasitesi dolu olduğundan eriyen stokların yerine yenisi konamadı.

  • sis651 kullanıcısına yanıt

    Olabilir bu ve benzeri durumlar ama yine de neredeyse her üründe sıkıntı yaşanması bana yine de ilginç geliyor.

  • fahri.c F kullanıcısına yanıt
    Haberiniz uygun olmuş, bu çipi aşının içine koydum mu tamam işte, hem bağışıklık hem teşhis. Tebrikler Pentagon.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.