Giriş | |
|
|
|
21 Aralık 2007; 4:38:33
|
|
|
Arkadaşlar M670 kullanıcısı olarak tüm bu sayfaları tek tek okudum ve M670 sahibi olduğuma memnun oldum. Sitedeki birçok arkadaşımız M670 hakkında fazla bir bilgiye sahip değil. Bende 8 yıllık teknik servislik bilgime dayanarak ve internet üzerinde yaptığım araştırmalarla size bu mesajı yazıyorum. M670 kullanıcılarını aydınlatmak dileğiyle… Elimdeki M670 AMD ATHLON 64 DUAL CORE TK-53 1.73GHz 512Mb ram 80Gb HDD Ekstra 1Gb Kingston DDR2 667MHZ ram taktım. MSI M670 KAFA KARIŞTIRAN FARKLARI!!! Piyasada birçok farklı donanım seçeneği mevcut olan M670; işlemci, ram ve sabit disk değişiklikleriyle insanların kafasını karıştırıyor. İŞLEMCİ M670, Amd Sempron Mobile, Athlon 64 Mobile X2 ve Turion 64 Mobile X2 işlemci ailelerinin farklı hızlarda olan modelleri kullanılarak oluşturuluyor. 1.73 GHZ den 2.20 GHZ arasında değişen saat hızlarına sahip işlemciler seçiliyor. SABİT DİSK M670, sabit disk olarak Hitachi markasının 80Gb, 120Gb ve 250Gb modellerine sahip. Resimde DVD-RW ve 80Gb HDD görülmekte. RAM M670, 2 ram slotuna sahip ve maksimum 2Gb destekliyor. Ram olarak Transcend markasının 512Mb, 1Gb modellerine sahip. Ayrıca 2Gb ramli modellerde mevcut ve bu modellerde 2 x 1Gb ram kitleri kullanılıyor. Resimde Transcend DDR2 512Mb 667MHZ ve Kingston DDR2 1Gb 667MHZ ramler görülmekte. EN ÇOK MERAK EDİLENLER!!! İŞLEMCİ ÇALIŞMA HIZI VE AYARLANMASI Elimizdeki bir dizüstü bilgisayar olduğu için doğal olarak pil ömrünü uzatmak için çeşitli özellikler geliştirilmekte. Bunlardan en önemlisi bilgisayarın işlemcisine fazla yük binmediği zamanlarda veya bilgisayar pille çalıştığı zamanlarda işlemcinin yarı hızda çalışmasıdır. M670 bunun için bios üzerinden ayarlanabilir bir özelliğe sahip. Bu özellik PowerNow özelliğidir. Bios PowerNow ayar satırı PowerNow özelliğinin açık olduğu durumlarda İşlemci hızı 802MHZ olarak görülmekte. PowerNow özelliğinin kapalı olduğu durumlarda İşlemci hızı 1700MHZ olarak görülmekte. EKRAN KARTI!!! M670 ekran kartı olarak Nvidia GeForce Go 6100 onboard chip kullanıyor. Nvidia GeForce Go 6100 chipi piyasadaki birçok onboard chipsete göre fark yaratıyor ama çok fazla bir performans beklemek büyük hüsrana uğratır. Ekran kartı tamamen ramden besleniyor ve bios üzerinden 16Mb ve 256Mb arasındaki seçeneklere göre ayarlanabiliyor. Resimde bios ekranında video bellek ayarlama satırı görülmekte. Kullanıcıları yanıltan en büyük nokta ise onboard chiplerin çalışma mantığı ve chip arayüz yazılımının gösterdiği video bellek değerleri. Eğer 512 ram kullanan M670 kullanıyorsanız bios üzerinden ekran kartı bellek paylaşımını 16Mb bile ayarlasanız Nvidia yazılımı 128Mb olarak gösteriyor. Ram miktarınız 1Gb ise ve bios üzerinden 128Mb paylaşıma verdiyseniz bu sefer 512Mb görünecektir. Ben kendi M670 dizüstü bilgisayarımda 128Mb ve 256Mb ayarladım. ve her iki şekilde de Nvidia yazılımında 512Mb olarak gördüm. Biostan 128Mb ayarlı ekran kartı belleği. Windows üzerinde toplam bellek 1,37Gb Ekran kartı ise 512Mb görülüyor. Biostan 256Mb ayarlı ekran kartı belleği. Windows üzerinde toplam bellek 1,25Gb Ekran kartı ise 512Mb görülüyor. Kısaca açıklayacak olursak M670 ekran kartı olan Nvidia GeForce Go 6100 kendi belleğine sahip olmayan onboard bir ekran kartıdır ve tüm belleğini ram paylaşımlı olarak sağlar. Merak eden arkadaşlar için ekran kartı ısınma değerlerinide fotoğrafladım. Normal kullanım ve bekleme durumunda 44C - 50C derece civarında çalışıyor. Yaklaşık 45 dakika boyunca Need For Speed ProStreet Oynadıktan sonra 68C derece civarında çalışıyor. Need For Speed ProStreet oynadığıma inamayanlar olursa diye (: Need For Speed ProStreet oyununu 800x600x60Hz ekran özelliğinde oynadım. Fakat fazla kasmaması için Arabanın detayları hariç tüm detaylar kapalıydı. PİL!!! M670; 6 hücreli, 11.1 Volt, 4800mA güç saklayabilen lithium Ion pile sahiptir. Bu pil ortalama 2 saat süre ile dizüstü bilgisayarınızı çalıştırmaya yetecek kapasitededir. Ben bu yazıyı hazırlarken pili %100 şarj ettim ve adaptörü çıkarttım. Bilgisayarı başlattım ve açılır açılmaz saatle birlikte pilin doluluk değerini fotoğraf olarak kaydettim. Bazı fotoğrafları oluşturabilmek için dizüstü bilgisayarı 3 defa yeniden başlattım. Fotoğrafların düzenlenmesinde MS Paint, MS Office Picture Manager kullandım. Fotoğrafların düzenlenmesi bittikten sonra ise MS Word kullanarak yazıyı hazırlamaya başladım. Kısaca bilgisayar üzerinde çok fazla ağırlık yapmayacak yazılımlar kullandım. Son fotoğraf olarak “kritik pil” uyarısının fotoğrafını çektim ve M670 dizüstü bilgisayarın maksimum kullanılabilir süresini ortaya çıkardım. !!!3 SAAT!!! Esas önemli konu ise pilin kendi kendine boşalması durumudur. Ne yazık ki tüm dizüstü bilgisayarlarda olan fakat M670 için bir soruna dönüşen, pil takılı halde tamamen kapalı konumda pilin boşalması gayet can sıkıcıdır. Şu ana kadar bir çözüm bulunamamıştır. Bazı arkadaşlar bios güncelleme ile sorunun çözüleceğini iddia etmişlerdir. Ben dâhil birçok arkadaş bunu deneyerek aynı kötü sonuca ulaşmış bulunuyoruz. Bios güncelleme yaparak sadece anakarta zarar verdik. MSI Global sitesinden download ederek yüklediğimiz bios sürümü sorunsuz bir şekilde yüklendi. Fakat yeniden başlatıp gerekli bios ayalarını yaptıktan sonra bir daha M670 dizüstü bilgisayarımızı açamamış bulunuyoruz. Diğer M670 kullanıcıları !!!ASLA BIOS GÜNCELLEME YAPMAYIN!!! WIRELESS M670, Amd işlemcilerin wireless desteği olmamasından dolayı Mini PCI Express Wireless Card kullanmak zorundalar. M670 üzerinde Ralink 802.11g mini pci Express wireless card gelmektedir. Bu wireless card sadece 802.11g desteği sağlamaktadır ve diğer wireless cardlar için geçerli olan 802.11a ve 802.11b desteği yoktur. Tam sebebini bilmemekle beraber (mini pci card olması büyük bir ihtimal) wireless iletişim mesafesi diğer dizüstü bilgisayarlara göre daha sınırlıdır. Benim wireless kullanacak olanlara tavsiyem usb ya da pcmci card wireless card almanız yönündedir. Ya da dizüstü bilgisayarlar için satılmakta olan wireless antenlere başvurmanızdır. KLAVYE VE KISAYOL TUŞLARI M670 diğer dizüstü bilgisayarlardan farklı olarak nümerik tuş takımına sahiptir. Fakat bazı durumlarda bir avantajdan çok bir işkenceye dönmektedir. Nümerik tuş takımını yerleştirmek için klavyenin sağ tarafındaki Türkçe karakterler, yön tuşları, shift ve noktalama işareti tuşları küçültülmüştür. Oyun oynarken can sıkıcı olabilen bu durum bazı programlarda çalışırken de aynı duyguyu yaşatıyor. Kısayol tuşu olarak açma tuşunun yanında 4 adet tuş bulunuyor. Bunlar sırası ile; Outlook, Internet Explorer, Wireless ve Programlanabilir Butondur. Bunların dışında klavyenin sol, en alt tarafında bulunan Fn tuşu ile kombinasyon halinde çalışan en üstteki Fonksiyon tuşlarıdır. Bu tuş kombinasyonları ve sonuçları sırası ile: Fn + F2 = Ekran değiştirme. Dizüstü Ekranı / Monitör ya da Televizyon / Her iki ekran Fn + F3 = Touch Pad ve sol-sağ tık kapatma / açma Fn + F4 = Dizüstü Ekran parlaklık azaltma Fn + F5 = Dizüstü Ekran parlaklık arttırma Fn + F7 = Ses azaltma Fn + F8 = Ses arttırma Fn + F9 = Sesi tamamen kapatma (Mute) Fn + F12 = Uyku tuşu Fn + PgUp = Home tuşu Fn + PgDn = End Tuşu M670 Donanım fotoğrafları... M670 kullanıcısı olan bazı arkadaşlar ram takviyesi, bios resetleme ve sabit disk değiştirmek gibi işlemleri kendileri yapabilirler. Bunun için aşağıdaki donanım fotoğraflarının işlerine fazlasıyla yarayacağına inanıyorum. SYSTEM DOOR (sistem kapısı) açık halde görülüyor. SYSTEM DOOR (sistem kapısı) ve HDD DOOR (sabitdisk kapısı) açık halde ve donanımlar görülüyor. Ram ve Mini PCI slotlar boş halde görülüyor. Bios pili ve bios pilinin anakarta bağlandığı nokta görülüyor. SYSTEM DOOR (sistem kapısı) altındaki son vida sıkılma tarihi görülüyor. Garanti etiketi görülüyor. Kapaktaki tırnakların sonuç olduğu eğiklik görülüyor. M670 seven ve kullan arkadaşlar umarım aydınlatıcı olmuştur...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sabbra -- 21 Aralık 2007; 4:58:03 >
BENİM İŞİM BU !!! AMD Athlon64 X2 3800+ (2.20 GHz with OverClock) / Asus M2NPV-MX GeForce 6150 & nForce 410/430 MCP / Kingston 1 GB DDRII 667MHz Dual (512 x 2) / Sparkle GeForge 8400GS 256/512 TurboCache DirectX10 SM4 Open GL2 VGA Card / 550 GB HDD (Samsung 300GB IDE 8Mb + WD 250GB Sata2 16Mb) / Samsung 19" SyncMaster 940BW / Samsung WriteMaster 18x DvD-Rw ------------------------------------------------------ Felsefeyi unutmayın! Get Up, Stand Up: Don't Give Up The FIGHT!
|
|
|
|
|
21 Aralık 2007; 20:10:51
|
|
|
çok sağol süpersin
|
|
24 Aralık 2007; 23:04:32
|
|
|
@sabbra tşk inceleme için çok güzel olmuş... daha başka açıklamaya gerek kalmamış ilk sayfaya taşınsa iyi olur hatta ürünü almak isteyenler için
Intel Core2Duo E6400@3,0 Ghz - Asus P5Q Deluxe - Sunbeam Core Freezer - Sapphire HD4850 Toxic@700/1200 2*2048 MB OCZ 800Mhz@ 900 Mhz (5-5-5-15) - 500GB Seagate 32Mb - 1 TB WD Ext. HDD - Creative Audigy2 ZS - Creative I-TRIGUE L3800 - Piooner DvdRw - LG DvdR Samsung 22" 226BW - Logitech Mx3200 - Recom 1050w Gaming Edition Sunbeam Trio Kasa - MSI M670 Notebook
|
|
|
|
|
26 Aralık 2007; 0:09:25
|
|
|
Arkadaşlar benim bir sorunum var.. 670 aldığıma dikkatimi çekmemişti aslında ama yeni farkettim... Şöyle bir durum var mnoitörn arkasındaki msi logosunun oraya elimle bastırdığım zaman orta kısım çok fazla esniyor hatta taa LCD camına değdiğimi hissediyorum. Bana çok fazla esnekmiş gibi geldi.. İlk aldığımda da dikkatimi çekmemişti. Çerçeve farklı sağlam bir yapıda ama dediğim gibi tam orta gereğinden fazla esnek sizde de durum böyle mi ? Bir ara dizüstü ortada kalmıştı benim 1,5 yaşında 13 kg ağırlığında kız sanırım tartı sandı üzerine çıktı elbette bişi olmadı ama acaba içinde sert bir malzeme (bariyer gibi) onlar falan boşanmış olabilir mi ? Elime başka bir model de geçmeyince ister istemez şüğheye düştüm... Size zahmet bir bakıverin de içimde kuşku kalmasın
|
|
26 Aralık 2007; 19:16:06
|
|
|
Hacıtigin arkadaşım, malesef bu msi ların eksi yönlerinden biri de kasa kalitesinin vasat değerde olması aynı durum benim cihazda da var yani üretimden ve malzemeden kaynaklanan bir durum. eğer sizin ufaklık üzerine çıkıp tartıldıysa ve cihaz hala çalışıyorsa bence bir testten daha geçmiş demektir. en azından kırılmamış. esnek yapıda olması sinir bozucu gibi görünse de kırılmaya karşı daha dayanıklı olduğunu da gösterir. Ben bu eksilerine rağmen hala bilgisayarımı seviyorum. verdiğim paranın hakkını veriyor. selamlar.
|
|
|
27 Aralık 2007; 1:17:11
|
|
|
Ben bu soruyu sorarken gece vakti idi ve maalesef geç farkettiğim için bir panik havası oldu tabi sabah ilk iş okuldaki diğer arkadaşların laptoplarını test etmek oldu 2 toshiba ve bir Dell test edebildim ve neticede aslında bütün dizüstülerin ksalarının esnek olduğunu gördüm. Toshiba Dell den daha sert bir malzemeye sahip en esnek olan msi idi ama esneklik de bir noktada avantaj da sağlıyor. Sizin de belirttiğiniz gibi ben de bilgisayarımdan memnunun ram i de 2 Gb yapınca vista nerdeyse tıkır tıkır... :D
|
|
27 Aralık 2007; 1:40:27
|
|
|
quote:
Orjinalden alıntı: canakar bu arada yeni bios sürümü çıkmış http://global.msi.com.tw/index.php?func=downloaddetail&type=bios&maincat_no=135&prod_no=1058 2007-11-21 tarihli gözüküyor.yanlış hatırlamıyosam sorunlu olan biosun tarihi daha eskiydi. kursam mı? Yeni biosta sorun yok güncelleyebilirsiniz. Güncelleme sonrası hemen açmayın tekrar biosa girip ayarları defeult yapın. Ben biraz korkarak yaptım ama herhangi bir sorun yok. Bakalım pil boşalmasına etkisi ne olacak.
|
|
27 Aralık 2007; 12:15:43
|
|
|
ben bu ürünü bios yüzündenn iade etmiştim iyiki vermişim başaa belaaa pil durumu...performansta mükemmell santa rosa kullandım bunun kadar seri diildi masaüstünde...
|
|
|
27 Aralık 2007; 20:05:33
|
|
|
quote:
Orjinalden alıntı: GURKAN2005 ben bu ürünü bios yüzündenn iade etmiştim iyiki vermişim başaa belaaa pil durumu...performansta mükemmell santa rosa kullandım bunun kadar seri diildi masaüstünde... dediklerine kesinlikle katılıyorum.aynı şeyi bende farkettim. bu arada rami 2 gb yaptım vista puanında direk artış oldu.tavsiye ediyorum. şimdi de yeni biosu kurucam hayırlısıyla
|
|
27 Aralık 2007; 20:15:00
|
|
|
Arkadaşlar bu arada bios update'i nasıl yapabilirim?
|
|
27 Aralık 2007; 21:18:22
|
|
|
Dosyaları zipten çıkar ve C ye at. Sistemi boot eden bir cd ile aç ve flash dosyasını çalıştır işlem bitene kadar bekle hiç birşeye dokunmadan. İşlemin bittiğine dair msj aldıktan sonra sistem yeniden başlayacak ama sen tekrar bios ayarlarına gir ve ayarları defeult yap ve sistemi aç işlem tamam.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi drlee -- 27 Aralık 2007; 21:19:56 >
|