Şimdi Ara

GRİP... -BİLGİ TOPİCİ-Sorusu olan yazsın cevaplanır...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
1.096
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • GRİP
    Grip Nedir?
    Grip, Influenza denilen ,orthomyxo viridea ailesinden olan
    virüsün, solunum yoluyla insan vücuduna girerek özellikle sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başında salgınlara neden olduğu bir infeksiyon hastalığıdır.
    Grip enfeksiyonu toplumun yüzde 1'ini etkileyen önemli bir sağlık sorunudur. Toplumun yüzde 10'undan fazlasını etkilemesi ise bir grip salgını anlamına geliyor. Grip, tüm dünyada, işe devamsızlığın yüzde 10'undan sorumlu enfeksiyondur.
    Grip, daha önceden de bilinmesine rağmen aslında 1918 yılında yol açtığı büyük salgınla gündeme oturmuş bir hastalıktır. İspanyol gribi nedeniyle 1918 yılında yaklaşık 20 milyon kişi öldü. Daha sonra da daha ufak çapta salgınlar görüldü. Örneğin, 1957 yılında Asya gribi diye bilinen, 1968 yılında Hong Kong gribi diye bilinen grip salgınları oldukça büyük sayıda insan topluluklarını etkiledi.
    1957-1985 yılları arasında ortaya çıkan 16 salgının her birinde ABD'de 10 bin-40 bin arasında ölüm vakası kaydedilmiştir. 1918'deki salgından izole edilen virüsler domuzdan, 1957 ve 1968'dekiler kümes hayvanlarından zincirler içermektedir. 1976'da domuzlardan geçen yeni bir influenza virüsü salgın yaparken, 1997-98'de Hong-Kong'da kümes hayvanlarından geçen bir influenza virüsü salgın oluşturmuştur.

    .Soğuk algınlığı ateş yükselmeden, hafif kırgınlık, burun akıntısı, hapşırma gibi belirtiler ile kendini gösteren, halsizliğe yol açmadığı için yatak istirahati gerektirmeyen bir hastalıktır ve grip ile kesinlikle karıştırılmamalıdır.

    Nasıl bulaşır?

    Grip de nezle gibi, hasta kişilerin bulunduğu ortamlarda, hapşırma ve öksürme yoluyla ve virüs bulaşmış ellerle temas (örn.tokalaşma) sonrasında kolaylıkla bulaşır.
    Enfekte olanlar enfeksiyon başlamadan 2 gün öncesinden başlayarak semptomlar başladıktan 7 gün sonrasında kadar virüs yayarlar. Bu süre içinde duyarlı kişiler için enfekte olma riski yüksektir. Dünya nüfusunun tahmini olarak yüzde 10'u ila yüzde 20'si her yıl gribe yakalanmaktadır.

    Risk Grupları
    Küçük çocuklar ve 65 yaşından büyük olan kişiler en önemli risk grubunu oluşturmaktadır.
    Bunların dışında özellikle;

    o Şeker hastaları
    o Astım ve kronik akciğer hastalığı olanlar
    o Transplantasyonlu organ nakli yapılmış hastalar
    o Böbrek hastaları
    o Bakımevlerinde ve huzurevlerinde kalanlar
    o Bağışıklık sistemini baskılayıcı tedavi gören kişiler
    o Gebeler (gebeliğin 3. ayından sonra)
    o 6 aylık veya daha büyük bebeklere de grip aşısı yaptırılması gerektiğini kaydediyorlar.

    Yapılan analizler sonucunda Türkiye'de bu gruptaki hasta sayısının 10 milyon olduğu belirlenmiştir.

    Çevresel Faktörler

    Kronik akciger hastaları ve Kapak hastalıgı yada akcige ödemine neden olan baksa kalp hastalıgı olanlar enfeksiyonu ağır geçirirler
    3.trimestr gebeler,yatalaklar,yaşlılar,0-12 aylık bebeklerde ölüme neden olabilir.
    Sonbahar Kış aylarında gözlenir.Yanisoguk havayla iliskilidir.

    Grip hastalığının belirtileri nelerdir?

    o Ateş (39dan fazla)
    o Titreme
    o Baş, sırt, kol ve bacaklarda ağrı
    o Boğaz ağrısı ve kuru öksürük
    o Halsizlik
    o İştah kaybı
    o Kas ve eklem ağrısı
    o Bulantı
    o Gözlerde yanma
    o Burun aktıntısı

    Grip, solunum hastalığı veya diğer kronik rahatsızlığı olanlarda çok ciddi durumlara yol açabilir.

    Grip, başka hastalıklara neden olabilir mi?
    Bütün üst solunum yollarında infeksiyonlara neden olan virüsler gibi, influenza, yani grip etkeni olan virüsler, sadece gribal infeksiyon tablosuyla sınırlı kalmaz;

    o Farenjit
    o Larenjit
    o Sinüzit
    o Orta kulak iltihabı da yapabilir.

    Sağlıklı insanlarda grip, 1 hafta içerisinde kendiliğinden iyileşir. Ancak bazı kişilerde, örneğin kronik hastalık nedeniyle vücut direnci zayıf durumda olanlarda, kalp-akciğer hastalığı olanlarda, yaşlılarda, şeker hastalarında, pnömoni (zatürre), meningoensefalit (beyin iltihabı), miyokardit (kalp kası iltihabı) gibi ciddi ve ağır seyredip ölümle sonuçlanabilecek hastalıklar görülebilir.

    Agır vakalarda balgamda kan olabilir.
    Yumuşak damak,tonsiller plika,orofarinks kızarık ama eksüda yoktur.Gözler sulanmış,konjuktiva inflamedir.
    Çocukta bulantı kusma olabilir.
    Fulminan ölümcül viral,bakteriel,kombine pnömoni olabilir.
    Dispne,kanlı balgam varsa akciger ödemi olmustur.Fatal seyreder.Genellıkle yeni serotip A suşu ile olur.
    2.haftada semptomlar devam ediyorsa seconder pnömokok yada stafilokok enfeksiyonu olusmus olabilir.Bu durumda akcigerde raller,kanlı pürülan balgam gibi semptomlar bulunur.
    Ensefalit,myocardit,myoglobinüri gibi seyrek görülen semptomlar hastalıgın nekahat döneminde görülür.
    İnfluenza A pandemisinden sonra akciger dışı organ hastalıgı insidansı artmıstır.
    İnfluenza Bsalgınında aspirin kullanımında karacigerde yaglanma,ensefalit,hipoglisemi ile karakterize REYE sendromu görülebilir.
    Gribin Ekonomik ve Soyal Sonuçları

    o Üretkenliğin kaybedilmesi ile ortaya çıkan işgücü kaybı
    o Küçük çocukların anne ve babalarından çocuklara geçebilecek enfeksiyon riski
    o Çalışanların işlerine gidememelerinden kaynaklanan ekonomik maliyetler
    o Yalnız yaşayan çocuklu kadınların hem işlerinden kalmaları, hem de çocuklarının karşı karşıya kaldıkları riskler

    Korunma Yolları
    1)Gripten korunmanın en başta gelen yöntemi grip aşılarıdır. Grip aşısı, özellikle hastalığa yakalanma ve sonrasında oluşabilecek hastalıklar yönünden risk taşıyan Yüksek Risk Grubu dediğimiz kişilere faydalıdır.

    Üretilen grip aşısının bileşimi ve suşları güncel grip mevsimi için Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenmektedir.Erişkinlerin ve bir yaşın üzerindeki çocukların gribe karşı korunmasında etkilidir.

    Her yıl Eylül sonu - Ekim aylarında tek doz şeklinde yapılmalıdır. Aşı ile koruyuculuk sağlıklı kişilerde %80'lere varmaktadır; yaş ilerledikçe koruyuculuk %50-60'lara inmekle birlikte hastalığın hafif geçirilmesi sağlanmaktadır.
    Toplumdaki her yaştan bireyin aşılanabileceğini, ancak risk grubundaki kişilerin, sağlık çalışanlarınının, risk grubu bakıcılarının ve aile yakınlarının aşılanmaları önemlidir. Aşılama gribe bağlı ölümlerde azalmayı sağlamanın yanısıra işe ve okula devam sürelerindeki kayıpları ve ilaç harcamalarını belirgin şekilde azaltır. Son yıllarda grip aşısı yaptıranların sayısında hızlı bir artış gözleniyor. 1989 yılında dünyada grip aşısı yaptıranların oranının yüzde 33'den 1997'de 65.5'e yükselmistir.

    Aşı uygulaması, erişkinlerde omuz kası içine veya cilt altına, 2 yaşın altındaki çocuklarda uyluğun ön-yan kısmına bir sağlık görevlisi tarafından yapılmalıdır. Her sene aşı içeriği değiştiğinden kişi o sene üretilen aşı ile aşılanmalıdır. Bu şekilde yapılan aşı, 1 yıl kadar gripten koruma sağlar.
    Aşı, embriyonlu yumurta kesesinden elde edilmektedir; bu nedenle yumurta allerjisi olanlar kullanmamalıdır.

    2) İlaçlı Koruma: Virüs replikasyonunu yavaşlatan Amantadin ve Rimantadin ilaçla korumada kullanılmaktadır. İlaçla koruma epidemiden önce ya da sırasında, bağışıklama yapılmamış ve riskli gruplara yönelik olarak uygulanır ve hastalığı %70-90 olasılıkla önler. Bulaştan sonraki 48 saat içinde uygulanmasının hastalığın bulgularının şiddetini azalttığı belirtilmektedir.

    İlaçla Koruma Uygulanacak kişiler:
    1. Aşılanmamış ve hastalığı çok ağır geçirebileceği düşünülenlere,
    2. Riskli gruba bakım verenlere,
    3. İmmün yetmezliği olanlara,
    4. Aşıya alerjisi olanlara,
    5. Salgın kuşkusu olduğunda toplu yaşanan yerlerde yaşayanlara uygulanır ciddi tablolara yol açabilen grip, halk arasında çok sık olarak soğuk algınlığı ile karıştırılmaktadır

    Bazı kişilerin grip aşısı olmamaları gerekir. Bunlar:
    · 6 aydan küçük bebekler
    · Yumurtaya karşı anafilaktik tarzda allerjisi olanlar (yumurta yediğinde allerjik şoka girenler).
    · Hamileliğin ilk 3 ayı içinde olan bayanlar (ancak doktor tarafından kesin gerekli olduğu tespit edilirse grip aşısı olabilirler)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nakka -- 9 Aralık 2004, 18:50:45 >







  • MEVSİMİMİZİN hastalığı hakkında bilgi kimse okumamış ve görüşte bildirmemiş demekki biz hasta olmadan yumurta kapıya dayanmadan o şey hakkında hazırlık yapan bilgi sahibi olmak istemiyoruz bu da bir tercih tabii...insanların hasta olmak gibi bir hakları da var tabii...
  • nakka ne yazıkkı mılletımız grıp ı sadece burun akması ve hapsuruk olarak tanıyo.onun ıcın daha fazlasını ogrenmek ıstemıyo.belkı de gercekler cok acı gelcek dıye korkuyolar..hanı grıp oldurmeye kadar gıdıyoya..ınsanımız bunu sacma grıp ten adam olurmu dıye dusunuyo..ama suan japonya cıvarında dolasan bı grıp vırusu 100 lerce ınsanı oldurdu bu bı gercek.verdıgın bılgıler ıcın sagol

    (powered by CaVaLLioN)
  • quote:

    Orjinalden alıntı: nakka

    MEVSİMİMİZİN hastalığı hakkında bilgi kimse okumamış ve görüşte bildirmemiş demekki biz hasta olmadan yumurta kapıya dayanmadan o şey hakkında hazırlık yapan bilgi sahibi olmak istemiyoruz bu da bir tercih tabii...insanların hasta olmak gibi bir hakları da var tabii...


    Merhaba. Güzel bilgiler. Kaynak olarak nereden yararlandın. Benim yüksek lisans tez konum grip aşısı ile alakalı. Eğer istersen tez konumdan ve grip virüsü hakkında bir kaç ek bilgi verebilirim.




  • grip hakkında bir kac bilgim var en ilginci ise ilac kulanırsan 1 haftada kullanmassan 7 gunde gecer...
    bunu doktorlar bile soyluyor brnim sucum yoq
  • go nakka go
  • ÖZELLİKLE BENİM GİBİ ŞEKER HASTALARINDA..
    YAW ZIKKIM ŞEKER DÜŞMÜYOR..
    ZATEN DOKTOR ÖNERİSİ GRİP YADA ENFEKSİYON ZAMANLARINDA..
    EK İNSÜLİN ŞART..
  • nakka meslek nedir?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: deville

    nakka meslek nedir?


    İN FORUM...NO MESLEK, NO PARA, NO STATÜ, NO MAKAM, NO MEVKİ, NO YAŞ,...sadece sade üye olarak bilgi paylaşma...

    dediğimiz bu şeyler gerçek hayattaki konumlarımız...onları da buraya taşırsak yoksa buranın tadı kaçar.....

    bizim için de tatsız olur...rahat herkesle aynı kulvarda saygı ve sevgi ölçüsünde yaşı 10 la 65 arasında herkes yazışabilmek buranın ilgi çeken yönü...Halbuki gerçek hayatta mesela 65 yaşında biriyle belki de bir yıldır forumda yazıştığın kadar yazışmazsın veya 15 yaşında olduğunu bildiğin biriyle...Neyse..selam ve sevgiler...
  • SAKLA SAMANI GELİR ZAMANI....okumakta yarar var grip salgını gelmeden.....
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.