Şimdi Ara

Türkiye 'derin uzay istasyonu' kuracak: Derin uzay istasyonu nedir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
44
Cevap
1
Favori
664
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Türkiye 'derin uzay istasyonu' kuracak: Derin uzay istasyonu nedir?



    Türkiye Uzay Ajansı (TUA), derin uzay görevlerinde iletişim için kullanılacak olan dev bir yer istasyonu inşaa etmeye hazırlanıyor. TUA Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım'ın yaptığı açıklamaya göre derin uzay anteni için çalışmalar şimdiden başlamış durumda.



    Haber Global'e konuşan Yıldırım,"Ay görevleri gibi derin uzay misyonları için ciddi bir yer istasyonuna ihtiyacımız var. Çünkü Türkiye'deki şu andaki anten çapları derin uzay misyonları için yeterli görünmüyor." ifadelerini kullandı.



    Derin uzay istasyonunun konumuyla ilgili de bazı açıklamalar yapan Yıldırım, istasyonun şu anki öngörülere göre büyük bir ihtimalle İstanbul'da kurulacağını söyledi. Yıldırım, derin uzay istasyonu projesi için İstanbul Teknik Üniversitesi'yle birlikte çalışmalar yapıldığını belirtti. 



    Derin uzay istasyonu nedir?



    Derin uzay görevleri, Dünya'ya yakın yörüngelerde yer alan uzay araçlarına göre çok daha farklı iletişim yöntemleri gerektiriyor. Örneğin alçak Dünya yörüngesindeki bir uydu sürekli olarak konum değiştirirken derin uzaydaki bir araç ise Dünya'nın sabit bir konumundan uzun süreli olarak takip edilebiliyor. Diğer taraftan derin uzayda da Yeryüzü ve uzay aracı arasındaki uzaklıklar zaman zaman inanılmaz boyutlara ulaşabiliyor. Dolayısıyla örneğin Mars'ta bulunan bir uzay aracıyla iletişime geçmek için küçük bir antenin yeterli olması mümkün değil. Çapı çok daha büyük, devasa antenlere ihtiyacımız var.



    Uzayda aktif olan ABD, Çin ve Rusya gibi devletler şu anda bu tarz devasa derin uzay istasyonlarına sahip. Örneğin ABD şu anda Kaliforniya, İspanya ve Avustralya olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinde üç farklı derin uzay iletişim bölgesine sahip. NASA, uzay aracının derin uzaydaki konumuna ve uzaklığına bağlı olarak bu bölgelerden birisini iletişim için kullanıyor.



    Örneğin aşağıda görmüş olduğunuz devasa anten, şu anda yıldızlararası uzayda bulunan Voyager 2 sondasıyla iletişime geçmek için kullanılıyor. 70 metrelik çapa sahip olan Deep Space Station 43 isimli anten Avustralya'da yer alıyor. Voyager 2 Dünya'ya göre çok güneyde bir konumda bulunduğu için Kuzey Yarımküre'deki herhangi bir antenin uzay aracını görebilmesi mümkün değil.



    Türkiye 'derin uzay istasyonu' kuracak: Derin uzay istasyonu nedir?



    Türkiye'nin ilk derin uzay istasyonun özellikleri için şu anda çok fazla detaya sahip değiliz. ABD, Rusya ve Çin'in derin uzay iletişim bölgelerinde genelde 60-70 metrelik çapa sahip antenler var. İstanbul'da kurulması beklenen yer istasyonda da benzer en az bir anten yer alması bekleniyor.









  • Koçum 80 milyon nüfusun 70 milyonu aç. Paraları birileri cukkalıyor işsizlikten intihar eden o kadar insana rağmen ! Kendi vatandaşı açken başka ülkelerin IMF borcunu ödüyoruz. Saçma sapan konuşma tarihçiyim ben Takiyüddin'i de çok iyi bilirim. Oradaki meleklerin bacaklarına bakıyor deyip rasathaneyi kapattıranlar bugün baştakiler, ben değilim ! Bunu da bil !

  • Ayranın yok içmeye atla gider çeşmeye !

  • Derin uzay istasyonu muhtemelen ileri demokrasi gibi bir şey olacak.

  • ve tüm bunları yıllık 5 milyon $ bütçe ile yapıcaklar
  • Uzaya çıkınca herşey düzelecek sanıyorlar🤣
  • millet uzaya gidince uzaya gittiler. tamam bizde uzaya gideceğiz dendiğinde de paranmi var derler. bu lafları diyen mahluklar devletini düşündüğ için mi güya konuşuyorlar yada vatandaşlarını.
  • dünyada çok rahatmışız gibi bir de uzaya idiyoruz

  • Fenerbahçe nin 0 çektiği sene Aziz Yıldırım ın Şampiyonlar liginde şampiyon olmayı amaçlıyoruz dediği geldi aklıma 🤣🤣
  • Uzayda inşallah uzaylılar tarafından bizi kandırmazlar..

    kandırıldık olmayız umarım..
  • profecco kullanıcısına yanıt
    sizin zihniyet matbaaya da karşı çıkmıştı.

  • Galatas4ray kullanıcısına yanıt
    matbaa gelince her şey düzelmedi ise bunda da düzelmeyecek. ama matbaanın gelmesi kötü bir şey değildi.

  • Matbaaya karşı çıkan zihniyeti günümüzde bile görüyoruz. gericiler

  • ulayrason U kullanıcısına yanıt
    Bugüne kadar birçok yapacağız, edeceğiz denen vaatler yapılmadı. Haliyle, bir şeyler yapılsa bile insanlar şüpheyle yaklaşır oldu. Art niyet aramayalım hemen.

    Ben sanayimizin bu çalışmanın üstesinden kolaylıkla gelebileceğine inanıyorum. Konum olarak kıyıya yakın İstanbul yerine daha iç bölgeler seçilseydi daha iyi olurdu.

  • Neredeyse Turkiye nufusu kadar evsiz insanin yasadigi Amerika’da NASA’yi kapayacakmis zaten ayranimiz yok icmeye diye..

    Guler misin aglar misin. Iyi ki bu kafalar iktidarda degil, yoksa cidden yanmistik..
  • ultra sonic U kullanıcısına yanıt
    Afedersiniz ama geri zekalı mısınız?

  • W.F.Hopper kullanıcısına yanıt
    hocam noldu
  • İnşallah bunun da sonu Takiyüddin'in Osmanlı devrinde açtığı rasathane gibi olmaz. Yok meleklerin bacaklarına bakılıyor, yok İstanbul'daki deprem bu rasathane nedeniyle oluyor diye şeriatçılar bu rasathanenin ancak 4 yıl ayakta kalmasına izin vermişti. Gerçi bu sefer bütçe nedeniyle aynı yazgıyı paylaşmak zorunda kalırsa kötü olur.

  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.