Şimdi Ara

F-35’lerdeki motor tedariki sorunu, uçaklarla ilgili planlarda değişikliği zorunlu kılıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
0
Favori
643
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • F-35’lerdeki motor tedariki sorunu, uçaklarla ilgili planlarda değişikliği zorunlu kılıyorF-35 müşterek taaruz uçağı programı, onarım sürelerinin uzunluğuna bağlı olarak yaşanan motor sıkıntısı nedeniyle sancılı günler geçirmeye başladı. Bu kapsamda ABD Hava Kuvvetleri, uçakların daha az hava gösterisine katılacağı duyurusu yaptı.



    Ayrıca Bkz.Elon Musk, Tesla’nın güneş panelli ve açılır tavanlı bir elektrikli karavan üretebileceğini duyurdu



    Beşinci nesil savaş uçağı F-35’in motorları ABD’li üretici Pratt & Whitney tarafından tedarik ediliyor. Şirketin ürettiği F135 motorlarının karşılaştığı sorunların iki yönlü olduğu ifade edilmekte. Sorunların ilki motorların bakım süreciyle ilgili. F-35 programı yetkililerine göre Oklahoma’daki Tinker Hava Üssü’nde bulunan Ağır Bakım Merkezi, motorların planlı depo bakımlarını belirlenen sürelerde gerçekleştiremiyor. Oldukça ciddi bir sorun olduğu ifade edilen bu durum karşısında, 2022 yılı itibariyle F-35 filosunun %5 ila %6’lık bir bölümünün motorsuz kalma ihtimali bulunuyor.



    Kaplamalarda çatlaklar oluşuyor



    Sorunların diğeri ise motorların türbin kanatlarıyla ilgili. Motorların hız kesmeden çalışmasından kaynaklanan sorunda ortaya çıkan ısının türbin kanadı kaplamalarında erken çatlaklara ya da katmanlara neden olduğu ifade ediliyor. Karşı karşıya kalınan sorunun tek çözümü ise motorların çıkarılıp tamir görmesiyle mümkün.



    F-35’lerdeki motor tedariki sorunu, uçaklarla ilgili planlarda değişikliği zorunlu kılıyor



    F35’lerin motor tedariki kapsamındaki sorunlara yönelik emarelerin ise 2020’nin başlarında ortaya çıktığı belirtiliyor. Aynı yılın yaz aylarında F135 Bakım Merkezi’nin gönderdiği bir yazı ise malumun ilanı oluyor. Merkezin yılda 60 motora bakım yapmasının mümkün olamayacağını belirten yazı neticesinde bugünkü durumla karşı karşıya kalınıyor.



    Bahsi geçen süreç neticesinde Hava Muhabere Komutanlığı’nın F-35’leri çok daha az hava gösterisinde kullanacağı ve 2021 yılında uçakların sadece 8 hava gösterisine katılacağı bilgisi paylaşılmış.



    En kötü senaryoya göre ise savaş uçaklarının %20’sinin 2025’e kadar motorsuz kalabileceği belirtiliyor.




    Kaynak:https://www.aa.com.tr/tr/dunya/abd-hava-kuvvetleri-motor-sikintisi-yuzunden-f-35lerin-hava-gosterilerini-kisitlayacak/2144061#
    Kaynak:https://www.defensenews.com/air/2021/02/12/an-engine-shortage-is-the-newest-problem-to-hit-the-f-35-enterprise/







  • bir süredir f35'ler ile ilgili paylaşılan itibarsızlaştırma haberlerinin arkasında kimin olduğunu merak etmeye başladım.


    f22 ve f35 serisi uçaklar bu kadar kötü olamazlar.

    sorunları varsa da revize edilir, sorunlar giderilir, bu uçaklar gözyüzüyle buluşur.

    hayır öyle haberler paylaşılıyor ki, sanki adamlar uçakları üretimden kaldıracak.
    F16 kendilerini kanıtlamış uçaklardır. Bazı yorum yapanların işi ne kadar bilmedikleri ortada. F35 ler baştan aşağı problemdir. En büyüğü ise aldıktan sonra giren kazıktır. F16 1 saatlik uçuşunun ardindan 8 satlik bakımla yeni uçuşa çıkar. F35 ise 1 saatlik uçuşun ardından 22 saat bakım görmelidir. Ki burada kanatlarda oluşan çatlaklardan bahsediyor o uçak en az 1 hafta uçamaz belki daha fazla. F16 nın 5 katı para vereceksin 1 uçağa. Bir filo aldığını düşün yarısını hiç kaldıramıyorsun bile. Neden? parça stok sıkıntısı, bakım suresinin çok uzun olması, ekonomik maliyetlerinin aşırı pahalı olması ve giderilemeyen yürlerce teknik sorun. Uçamayan hayalet uçaklar. Hangarlarda bekleyen hayalet süper uçaklar. Amerikan kazığı süper hayalet uçaklar.. Onlara vereceğimiz paraya bu ülke kendi uçağını yapar arkadaşlar merak etmeyin
    F35 karalama haber ve yorumlarına gülüyorum. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak böyle birşey demek ki. Hele şu F16 F35 den daha seri daha iyiydi yorumları... Yani bıçakla silahlı adama karşı ne kadar üstün olabilirsen F35 e karşı da öyle olur. F16 bir avcı savaş uçağıdır seridir, 35 ise bir hayalet savaş sistemidir F16 ya yakın manevra kabiliyetine karşın çok daha fazla mühimmat menzil ve teknolojiye sahiptir. Şu an mükemmel değil ama geliştiriliyor. Muhtemelen son insanlı savaş uçağı olacak ama çok uzun bir süre üstünlüğü elinde tutacaktır.
    (Kendi yazımdan alıntıdır)

    Kim ne derse desin, F35 fiyaskosundan, S400 bahanesi ile kurtulmamız Allah'ın bir lütfudur. Üzüldüğüm tek şey, ödedediğimiz paralar.

    Bir de "Kedi uzanamadığı ciğere murdar dermiş" diyorlar da beni bir gülme alıyor. Yahu Kedi(F35 sahipleri) önündeki ciğere (F35) murdar diyor, kimsenin bir şey demesine gerek var mı?

    Aşırı pahalı, yüzlerce noktası sorunlu, uçurması masraflı, harbe hazırlık seviyesi leş, göbeğinden ABD'ye bağlandığın, stealth özelliği şaibeli olan uçağı gelip burda övüp duruyorlar! Yok şöyle teknolojikmiş, yok şöyle görunmezmiş, falan filan... Peki madem öyle; hangi operasyonlarda rüştünü ispat etti? Var mı örneği? Neye göre, kime göre iyi?



    Ekleme: Bir uçağın "çok iyi olması" asla yeterli değil. Bakım, harbe hazırlık seviyesi, uçurma maliyeti gibi unsurlar bazen uçağın " iyi" olmasından daha önemlidir. Bakın ABD bile süper güç olmasına rağmen sırf masraflı olduğu için F22 lerin tamamını teslim almaktan vazgeçti. Yani F22 filosu planlandığı gibi asla tamamlanmayacak! Eksik olan F22 filolarının yerine de 50 yaşındaki F15 lerin yeni versiyonları sipariş edildi!

    Nabza göre şerbet verilmesinden dolayıdır.

    Bu uçağı biz alacakken her hafta f35 güzellemesi yapan haber kanalları şimdi de uçağı kötülemeye çalışıyor.

    Milletin bozulduğu konu uçağın iyi olup olmaması değil, haber kanallarının iktidarın arzusuna göre şekillenmesi.

    Ayrıca (eski bir havacı olarak) f-35'lerin bahsedilen bu sorunları uçağın artılarına kıyasla hiçbir şeydir.


    Zaten haberde bahsedilen ilk sorun uçak değil, uçak bakım ekibinin yetersizliği, ikinci sorun da modeller revize edilerek halledilebilir.

  • https://www.youtube.com/watch?v=L5HWhfRjjTE&feature=youtu.be

    Jet motorlarının uğradığı yıpranmayı detaylı bir şekilde öğrenmek istiyorsanız, videoyu izleyebilirsiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Denorath -- 15 Şubat 2021; 3:24:56 >
  • bir süredir f35'ler ile ilgili paylaşılan itibarsızlaştırma haberlerinin arkasında kimin olduğunu merak etmeye başladım.


    f22 ve f35 serisi uçaklar bu kadar kötü olamazlar.

    sorunları varsa da revize edilir, sorunlar giderilir, bu uçaklar gözyüzüyle buluşur.

    hayır öyle haberler paylaşılıyor ki, sanki adamlar uçakları üretimden kaldıracak.

  • F35 karalama haber ve yorumlarına gülüyorum. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak böyle birşey demek ki. Hele şu F16 F35 den daha seri daha iyiydi yorumları... Yani bıçakla silahlı adama karşı ne kadar üstün olabilirsen F35 e karşı da öyle olur. F16 bir avcı savaş uçağıdır seridir, 35 ise bir hayalet savaş sistemidir F16 ya yakın manevra kabiliyetine karşın çok daha fazla mühimmat menzil ve teknolojiye sahiptir. Şu an mükemmel değil ama geliştiriliyor. Muhtemelen son insanlı savaş uçağı olacak ama çok uzun bir süre üstünlüğü elinde tutacaktır.

  • face1tr kullanıcısına yanıt
    F-22 serisine kim, nerede kötü diyor? Halihazırda üretimi bitmiş, başarısı kanıtlanmış bir uçak zaten.

  • F35’le iligi kotu haberler gelmesine bozulan insanlar var forumda.. gercekten ilginc..
  • Rasputin13 kullanıcısına yanıt
    f22'ler şu an için en iyi avcı savaş uçakları ancak bakım ve işletme maliyetleri çok yüksek radara yakanmasını engelleyen kaplamalar uçuştaki sert manevralarda çabuk yıpranıyor ve değiştirilmesi gerekiyor.

  • ozkn-t kullanıcısına yanıt
    her proje başarılı olacak diye bir şart yok. dünya başarısız proje çöplüğüdür

  • Sahibinden motor bakımı yeni yapılmış temiz F35 !!! Çatlak türbinlilerle karıştırmayın !!!

  • Günlük F-35 kötüleme haberimizi bugün de okuduk Elhamdullilah. Ulen kaç tane yıllardır işleri bunları yapmak olan firmalar ki kaç ülke biraraya geldi bunu yapmak için, adamların yaptıkları/yapabilecekleri bu, bizim dombıracı tayfa da halen tek başımıza MMU projesinin altından kalkabileceğimizi düşünüyor. Ne diyeyim!

  • serdarcenk kullanıcısına yanıt
    f-35 tasarlanırken günümüzün bilgisayar teknolojisi yoktu. artık üretim öncesi simülasyonlar yapılabiliyor. binlerce mühendisin yıllarca yaptığı hesaplamalar dakikalar kadar kısa sürede hesaplanıyor. (Türkiye bu gibi projelerde Dünyanın en yetkin firmalarından mühendislik hizmeti satın alıyor. bu yüzden Türkiye bunu başarır. ama tek başına bunu yapmayacak. yapması da akıllıca olmaz.)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CleanCoders -- 15 Şubat 2021; 11:16:4 >
  • F16 kendilerini kanıtlamış uçaklardır. Bazı yorum yapanların işi ne kadar bilmedikleri ortada. F35 ler baştan aşağı problemdir. En büyüğü ise aldıktan sonra giren kazıktır. F16 1 saatlik uçuşunun ardindan 8 satlik bakımla yeni uçuşa çıkar. F35 ise 1 saatlik uçuşun ardından 22 saat bakım görmelidir. Ki burada kanatlarda oluşan çatlaklardan bahsediyor o uçak en az 1 hafta uçamaz belki daha fazla. F16 nın 5 katı para vereceksin 1 uçağa. Bir filo aldığını düşün yarısını hiç kaldıramıyorsun bile. Neden? parça stok sıkıntısı, bakım suresinin çok uzun olması, ekonomik maliyetlerinin aşırı pahalı olması ve giderilemeyen yürlerce teknik sorun. Uçamayan hayalet uçaklar. Hangarlarda bekleyen hayalet süper uçaklar. Amerikan kazığı süper hayalet uçaklar.. Onlara vereceğimiz paraya bu ülke kendi uçağını yapar arkadaşlar merak etmeyin

  • quote:

    Orijinalden alıntı: WB

    F35’le iligi kotu haberler gelmesine bozulan insanlar var forumda.. gercekten ilginc..

    Nabza göre şerbet verilmesinden dolayıdır.

    Bu uçağı biz alacakken her hafta f35 güzellemesi yapan haber kanalları şimdi de uçağı kötülemeye çalışıyor.

    Milletin bozulduğu konu uçağın iyi olup olmaması değil, haber kanallarının iktidarın arzusuna göre şekillenmesi.

    Ayrıca (eski bir havacı olarak) f-35'lerin bahsedilen bu sorunları uçağın artılarına kıyasla hiçbir şeydir.


    Zaten haberde bahsedilen ilk sorun uçak değil, uçak bakım ekibinin yetersizliği, ikinci sorun da modeller revize edilerek halledilebilir.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • WB kullanıcısına yanıt
    Niye ilginç? Babası üretiyor üzülür tabi.
  • serdarcenk kullanıcısına yanıt
    MMU çokmu zorunuza gidiyo ABD boys?

  • MehmetNY kullanıcısına yanıt
    Kötü haberin kaynağı bizim haber kanalları değil onu ne yapacağız?

  • face1tr kullanıcısına yanıt
    geçenlerde abd li bir pilotun söyledikleri yazılmıştı son dönemde haberlerin kaynağı abd ve diğer uçağı alıp kullanan ülkelerden geliyor

  • (Kendi yazımdan alıntıdır)

    Kim ne derse desin, F35 fiyaskosundan, S400 bahanesi ile kurtulmamız Allah'ın bir lütfudur. Üzüldüğüm tek şey, ödedediğimiz paralar.

    Bir de "Kedi uzanamadığı ciğere murdar dermiş" diyorlar da beni bir gülme alıyor. Yahu Kedi(F35 sahipleri) önündeki ciğere (F35) murdar diyor, kimsenin bir şey demesine gerek var mı?

    Aşırı pahalı, yüzlerce noktası sorunlu, uçurması masraflı, harbe hazırlık seviyesi leş, göbeğinden ABD'ye bağlandığın, stealth özelliği şaibeli olan uçağı gelip burda övüp duruyorlar! Yok şöyle teknolojikmiş, yok şöyle görunmezmiş, falan filan... Peki madem öyle; hangi operasyonlarda rüştünü ispat etti? Var mı örneği? Neye göre, kime göre iyi?



    Ekleme: Bir uçağın "çok iyi olması" asla yeterli değil. Bakım, harbe hazırlık seviyesi, uçurma maliyeti gibi unsurlar bazen uçağın " iyi" olmasından daha önemlidir. Bakın ABD bile süper güç olmasına rağmen sırf masraflı olduğu için F22 lerin tamamını teslim almaktan vazgeçti. Yani F22 filosu planlandığı gibi asla tamamlanmayacak! Eksik olan F22 filolarının yerine de 50 yaşındaki F15 lerin yeni versiyonları sipariş edildi!





  • Elinizde BMW ve Mercedes var ama yürütemiyorsunuz


    Bunun yerine size Egea vermişler diyorlarki İstanbul Ankara 4 saatte gideceksin. EGEA ile gidersin bir şekilde


    Olayın özeti..

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.