Şimdi Ara

AMD’nin 3. nesil EPYC Milan işlemcileri paylaşıldı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
13
Cevap
0
Favori
439
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • AMD’nin 3. nesil EPYC Milan işlemcileri paylaşıldı



    AMD  sunucu kanadına konumlandırdığı işlemcilerine geçtiğimiz haftalarda düzenlenen CES 2021 etkinliğinde kısa bir şekilde yer verilmişti. Yongaların temel özellikleri gün yüzüne çıktı.



     



    Milan kod adlı yeni sunucu işlemcileri Zen 3 mimarisini temel alırken 7 nm üretim sürecinden geçecek. 64 çekirdek 128 izlekli EPYC 7763’ün listenin başını çektiği yongalar yüksek önbellek kapasitesiyle de öne çıkıyor.



    AMD’nin 3. nesil EPYC Milan işlemcileri paylaşıldı



    Üst seviyede yer alan EPYC 7763’te 256 MB önbelleğe yer veren AMD yonga için 2.45-3.6 GHz’lik çalışma aralığı belirlemiş. İşlemci için çizilen TDP limiti ise 280 watt olarak paylaşılmış.



    AMD’nin 3. nesil EPYC Milan işlemcileri paylaşıldı



    Ayrıca Bkz.Intel DG1 SDV kartı kısmen test edildi, PCB’si görüntülendi



    İşlemcilerin adlandırması ise bir hayli kafa karıştırıcı düzeyde. Masaüstü seçeneklerinde olduğu gibi basit bir mantığa oturtulamayan yongalar bu haliyle Intel’de de olduğu gibi monitör modelleriyle yarışıyor.



     



     




    Kaynak:https://videocardz.com/newz/amd-3rd-gen-epyc-milan-full-specifications-confirmed







  • 64 çekirdekli modeller ilgi odağı ve fetiş objesi olmanın ötesinde çok fazla tercih edilen ürünler değiller. Bunun en önemli sebebi AMD'nin diğer ürünlere göre çok yüksek fiyatlandırması sanırım, üstüne saat hızı ve cpu başına düşen kanal sayısı azalıyor. Bu yüzden 32-48 çekirdekler ile kurulumlar daha fazla tercih ediliyor. Süper bilgisayarda yer ihtiyacı önemlidir mesela buna rağmen 32-48 kullanıldığını internetten incelemiştim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 6s -- 31 Ocak 2021; 21:51:52 >
  • 64 çekirdek 128 izlekli sunucu işlemcisi 11. Nesil i9 8 çekirdek 16 izlekli işlemci ile benzer tdp de yani 😀😀

  • tokatli6061 T kullanıcısına yanıt

    64 çekirdekli 3990x modeli tam yük altında 500w tüketimi yakalıyordu. Bahsettiğiniz yongaların biri 5ghz gibi hızlara yaklaşıyor, diğerinin cpuları 2.5ghz gibi aheste değerlerde çalışıyor. Saat hızı artırmak çoğu zaman enerji tüketimini katlayarak artıran bir hamle.

  • Yuh amd, vur demiş öldürmüş. Zaten üst seviye ryzenler kendi başlarına Xeon'larla mücadele edebiliyordu misli misli düşük fiyatlara :) TDP'lerde harika.

  • 6s 6 kullanıcısına yanıt
    Sunucu tarafında lisans yapan çakallar çekirdekler artınca çekirdek başına fiyat uygulamasına geçtiler. En büyük sebep o aslında. Daha önce bu yoktu, AMD'nin çekirdekleri arttırması ile geldi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sniper23 -- 31 Ocak 2021; 22:41:21 >
  • 6s 6 kullanıcısına yanıt

    2.5 ghz bahsedilen tdp değeri için geçerli değil sanırım çünki işlemci için 3.6 turbo hızıda söylenmiş bu durumda bu işlemci 3ghz üstü bir hızda max güç tüketimine erişiyo olmalı. Ayrıca biri 5ghz üstüne tek çekirdeğini çıkarabilen 8 16 bir işlemci iken diğeri 64 128 bir işlemci. Aradaki fazladan çekirdeklerin miktarını göz önüne alınca 64 çekirdekli bir işlemci hiç turbolamadan hep 2.5ghz de çalışsa bile rakibin 8 çekirdekli bir işlemcisiyle benzer güç tüketmesi çok anormal bi durum değilmi?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • tokatli6061 T kullanıcısına yanıt

    All core 2.5 ghz çalışıyor. Tam yükte bahsettiğiniz işlemciden neredeyse 2 kat fazla güç çekiyor benzer değil ve evet üstüne intel verimsiz. Mesela her çekirdeği 1 ghz çalışan 128 çekirdekli işlemci yapılsa belki daha da verimli olacak ama sunucu tarafında bile yeri geliyor tek çekirdeğe bağlı çözümler var, çekirdek artışı da bir yere kadar çözüm oluyor, başta yazılım başka sorunlarla uğraşıyorsunuz. Bu bahsettiğim işlemci çekirdek başına çok verimli ama benim iş modelime yönelik çözüm oldu mu? Masaüstüne bu işlemciyi taksanız sistem hızı bile kötü etkilenecektir, kısacası önemli olan amaca yönelik çözümler ve bu kapsamdaki kazanım. 128 çekirdek taktım çözüm olmadı, 8 taktım işimi daha iyi gördüm mesela, hangisinin daha çok çektiğini karşılaştırmanın bana bir yararı var mı? Şahsen bu karşılaştırmalarda apple m1'i gördükten sonra bütün işlemciler anormal gelmeye başladı gözüme, içinde yapay zeka motorundan tut gpu'ya her şey var 10 mu 15 watt mı ne.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 6s -- 1 Şubat 2021; 1:0:36 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: sniper23

    Sunucu tarafında lisans yapan çakallar çekirdekler artınca çekirdek başına fiyat uygulamasına geçtiler. En büyük sebep o aslında. Daha önce bu yoktu, AMD'nin çekirdekleri arttırması ile geldi.

    2 soketli boardlar pahalı olmasına rağmen daha fazla ön bellek, saat hızı, pcie hattı, ram kanal sayısı vs tercih sebebi de oluyor o yönü var ve işlemci sembolikte olsa daha ucuza geliyor. Ayrıca bu dediğinizin olay gerçekten çok can sıkıcı bir mesele haline geldi ama düşünsenize iki epyc cpu ile 128 çekirdeğe kadar çıkıp kaç makinenin işini halledebilirsiniz.

  • Güzel Intel fiyat kırar belki biraz.

    EPYC tek işlemcili versiyonu cezbetmiyor değil.
  • amd sanki bu bu işlemcileri standart hale getirecekmiş gibi duruyor. Düşünsene 64 çekirdekli bir işlemciyi son kullanıcıya uygun bir fiyattan verse herhalde kimse bir 30 yıl çekirdek diye sayıklamaz.

  • Şu 64/128 olan işlemcide bi linux kernel derlemek isterdim be.

    Acaba ne kadar sürerdi?

    -j$(nproc --all)

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.